Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Bank of America (BofA) har ingått en överenskommelse om att betala enorma 8,5 miljarder dollar till 22 institutionella investerare för att kunna lägga ett nio månader långt bråk gällande defekta bolåneprodukter bakom sig. Dessa produkter ska ha köpts från Countrywide Financial Corporation – som BofA tog över 2008 – innan finanskrisen blommade ut.

Bland de som får sina konton påfyllda återfinns New York Federal Reserve Bank, Pacific Investment Management, MetLife och BlackRock, som hävdar att banken har gjort felaktigheter när det kommer till bolån värda totalt 47 miljarder dollar.

Uppgörelsen är den största ett finansinstitut någonsin har gjort, enligt Wall Street Journal, och överträffar den totala vinsten som BofA har redovisat sedan krisen 2008.

USA:s största bank (sett till tillgångar) tvingas under det andra kvartalet även göra reserveringar på 5,5 miljarder dollar samt ta engångskostnader på 6,4 miljarder dollar. Situationen har fått Bank of America att vinstvarna. Nu förväntar sig Wall Streets bjässe att redovisa en förlust på 0:88-0:93 dollar per aktie under kvartalet. Räknas effekten av uppgörelsen bort skulle vinsten uppgå till 0:28-0:33 dollar per aktie, enligt analytiker.

Rykten på Wall Street gör nu gällande att Brian Moynihan kan sitta löst på vd-stolen, sedan han själv under 2010 gick hårt ut och konstaterade att banken skulle ha ”day to day, hand to hand combat” med investerare som krävde pengar istället för att ”just do a settlement to move the matter behind us”. Att betala en rekordsumma på 8,5 miljarder dollar kan knappast ses som en framgång för Brian Moynihan, som den 1 juni dessutom verkade ha övergett sin strategi och menade att ”there’s a point where fighting doesn’t have any value.”

Tydligt är det så Bank of America tänker. Men enligt amerikanska medieuppgifter hoppas de också att uppgörelsen inte ska gå att skuldbelägga Brian Moynihan för, problemen uppstod innan han tillträdde.

Överenskommelsen förväntas ge kraft åt andra investerare att försöka nå liknande uppgörelser med andra banker som de hävdar att har sålt på dem produkter som inte höll löften och sköttes dåligt.

Bank of America har lyft 3 procent i den inledande handeln på nyheten. Sedan årsskiftet har aktien dock fallit närmare 20 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter