Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Medan vi har varit upptagna med att skutta runt midsommarstången i Battery Park, New York, har storsvindlaren Bernie Madoffs namn återigen kommit upp till diskussion på Wall Street.

Konkursförvaltaren Irving Picard, som försöker se till att storsvindlarens offer hålls så skadelösa som möjligt har helt plötsligt bestämt sig för att gå en riktig tungviktsfajt med JP Morgan Chase.

Efter att tidigare ha stämt storbanken på 6,4 miljarder dollar för att den ska ha vetat om Madoffs pyramidspel men ändå låtit detta fortgå, har Irving Picard nu gått igenom siffrorna och uppgifterna en gång till.

Nytt belopp som JP Morgan Chase avkrävs på: 19 miljarder dollar.

Irving Picard har tidigare menat att flera högt uppsatta medarbetare på finansinstitutet ska ha börjat fatta misstankar om Bernie Madoffs pyramidspel mer än 18 månader innan det kollapsade. De ska dock ha vägrat att agera. I bevishögen ligger bland annat ett mejl som skickades ut i juni 2007 men också i den utredning som en riskanalytiker på banken gjorde ett år tidigare. I denna pekades på det märkliga i att Bernie Madoffs fond levererade en högre avkastning än aktierna som portföljen byggde på – en upptäckt som inte förhindrade Bernie Madoff från att fortsätta flytta miljarder av investerarnas pengar från banken och till sitt eget konto.

Den nya stämningen mot JP Morgan Chase, som var Madoffs främsta bank, har bland annat kryddats med uppgifter från två tidigare Wall Street-anställda som bekräftar historien. Vilket, eller vilka, företag som duon har jobbat på är inte känt.

JP Morgan säger till NY Times att det vill avskriva fallet och menar att Irving Picard, som vill se en juryrättegång, inte har någon laglig rätt att komma med en grupptalan i ärendet.

Irvig Picard har lämnat in fler än 1000 stämningar värda totalt cirka 90 miljarder dollar för att försöka få tillbaka pengar från storbluffen. Bernie Madoff dömdes till 150 år i fängelse för investeringsbedrägeri på 65 miljarder dollar. I en artikel från i november tecknade SvD Näringsliv en bild av Bernie Madoffs liv i fängelset – hur han ger finansråd till sexbrottslingar, hamnar i handgemäng över aktiemarknaden och finner en vän i en spion.

Foto: Mary Altaffer/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter