Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det allra viktigaste är att Wall Street fyller på sina kassor så att de kan stå robusta mot kommande kriser, återupprepade Ben Bernanke under gårdagens sömnpiller till presskonferens.

En ny undersökning visar nu att det inte bara är finansinstituten som har fullföljt hans uppmaningar om att ruva på mer pengar. Enligt Birinyi Associates sitter de 500 tyngsta börsbolagen i USA, som samlas under S&P500-index, på totalt 800 miljarder dollar i rena tillgångar – ett nytt rekord, enligt CNBC som snappat upp undersökningen.

Ställer vi summan i jämförelse med börsbolagens marknadsvärde har de rena tillgångarna dock minskat, från toppnoteringen 9,4 procent till 7,4 procent. Summan som bolagen sitter på är däremot klart över de 5 procent som S&P500-bolagen i snitt höll under den senast långvariga börsuppgången.

– Det här är ett systematiskt problem efter Lehman Brothers, säger Larry McDonald, författare till A Colossal Failure of Common Sense, The Lehman Brothers Inside Story, till CNBC. Företagen har samlat på sig pengar och är försiktiga. Tänk dig själv in i situationen om du är finanschef och hade gått igenom en nära döden-upplevelse.

Trots att bland annat centralbanken Federal Reserve har försökt få företagen att ta mer risker för att få fart på ekonomin samt sagt att det kommer att behålla styrräntan under ”lång tid framöver” (det betyder minst två-tre räntemöten), har företagen knappast hörsammat uppmaningen.

För USA är det här en nyhet med två sidor. Visserligen är det bra att företagen har börjat positionera sig för en eventuell ny kris, men vad USA behöver är att få ut folk i arbete. Bjässarna på S&P500 är, i och med att de sitter på pengarna, dock högst motsträviga till att såväl anställa som expandera, konstaterar Birinyi Associates.

Arbetslösheten kretsade kring 10 procent runt årsskiftet men sjönk sedan till strax under 9 procent. Nu har den börjat öka igen och landade i maj på 9,1 procent med blott 54 000 nya jobb.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter