Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det här inlägget uppdateras löpande. Besked om styrräntan levereras 12.30. Centralbankschefen Ben Bernanke håller presskonferens klockan 20.15, svensk tid. Scrolla ned för senaste nytt.

Publicerat 18.36:
Styrräntan har legat i det historiskt låga spannet om 0-0,25 procent ända sedan i december 2008. Där kommer den också att förbli en lång tid framöver, uppger centralbanken Federal Reserve (Fed) i och med dagens räntebesked.

Nej, det är knappast en helt optimistisk framtidstro som centralbankschefen Ben Bernanke och hans kollegor i Fed tycks ha för tillfället. Ekonomin presterar långt ifrån förväntat, bland annat till följd av en hög arbetslöshet, en vikande bostadsmarknad och ett bankväsende som ännu inte börjat låna ut pengar i tillräcklig mängd. Det gör att centralbanken behåller sitt budskap om att omständigheterna talar för att styrräntan kommer ligga kvar under ”an extended period.”

Inför dagens räntebesked hade trycket ökat på Fed om att förlänga det kvantitativa lättnadsprogram, QE2, som når vägs ände den 30 juni. Detta tycks, som förväntat, inte vara aktuellt trots att Fed nu börjar få slut på ekonomiska vapen.

Genom QE2 har Ben Bernanke stödköpt statsobligationer under sex månader till ett värde av 600 miljarder dollar. När centralbankschefen möter pressen senare idag lär han ställas till svars om möjligheterna till ett QE3.

Under det första kvartalet 2011 landade den preliminära BNP-tillväxten på 1,8 procent. Till följd av svårigheterna att få upp farten i den amerikanska ekonomin har bland annat Goldman Sachs sänkt sin prognos för helåret, från 3 till 2 procent. Två av de största skälen till den svaga utvecklingen anser analytiker vara katastrofen i Japan som ger ett avbrott i produktion och leverans och höjda priser samt marknadens svaga förtroende. På fredag levereras den definitiva BNP-siffran för det första kvartalet, klockan 14.30 svensk tid.

Publicerat 19.13:
Med räntebeskedet ute i närmare 45 minuter kan vi nu se marginella förändringar i de amerikanska statspappersräntorna. Dollarn noterar knappt obetydliga förändringar mot andra större valutor. Dow Jones föll marginellt, S&P500 lyfte något.

Federal Reserve noterar för övrigt att inflationen har ökat men förväntar sig att detta ska vara en tillfällig förändring. Centralbanken uppdaterar dessutom sin bedömning om att den ekonomiska återhämtningen verkar fortsätta i en måttlig takt, om än långsammare än förväntat.

– Tillväxten i ekonomin har inte varit vad folk har förväntat sig. Fed kommer att sitta still och vänta ut tiden för att se vad som kommer att hända, säger Brett Barker, portföljansvarig på TCW Group som sköter 120 miljarder dollar i tillgångar, till NY Times.

Publicerat: 19.32:
Det här är från igår, men likväl… David Rosenberg, ekonom på Gluskin Sheff + Associates, var en av de första att varna för recessionen 2007. I en intervju med CNBC (se klippet här) säger han att det är 99 procent chans att USA tvingas in i en ny recession under nästa år.

– Vi måste vara ärliga mot oss själva – det här har varit en alldeles förskräcklig återhämtning, konstaterar David Rosenberg och menar att han känner sig som Bill Murray i eminenta filmen Groundhog Day.

Publicerat 19.56:
I väntan på att Ben Bernanke ska börja tala om cirka en halvtimme kan den som vill grotta ner sig läsa hela uttalandet från Fed här. För er andra kanske ett knippe analytikerkommentarer smakar bättre? Snällt nog får ni dem också på originalspråk (via Reuters).

Nick Bennenbroek, Wells Fargo:
– There are no hints of further easing from the Fed. The statement overall disappointed investors looking for more bearish language and that’s why we are seeing the dollar rally a little bit.

Rick Meckler, Liberty View Capital Management:
– We seem to be in this in-between world economically where it’s not clear things are slowing and it’s certainly not clear things are improving. That is a step that people want to see — either acknowledgment by the Fed that things are getting much better or worse or some actual economic numbers that do that. Statements that they are going to maintain the course don’t really say much about where we are headed.

Daniel Penrod, California Credit Union League:
– The Fed statement did not offer any real surprises, but it did confirm the job situation is much weaker than was expected. The likelihood is that because of the weakness in the jobs sector, rates are going to stay low. Low rates is the only method the Fed has to try to stimulate job growth. Low rates make money cheaper so businesses can invest in people. Ironically, we’re left with a chasm between businesses that can borrow at low rates and individuals who don’t have access to credit. So the low rates have just helped the wealthy get wealthier while the average worker is struggling.

Publicerat 20.32:
Ben Bernanke är på scenen, journalisterna i stolarna…

När QE2 utformades befann sig den amerikanska ekonomin i ett annat läge nu än den gjorde hösten 2010 då planerna presenterades, menar Ben Bernanke på presskonferensen. Han säger också att Federal Reserve då var långt ifrån att lyckas med de dubbla mandaten – en situation som har förbättrats nu. Sysselsättningen ökar, om än i en för långsam takt, och deflation är inte längre någon större risk. Det lär inte bli aktuellt med ett QE3, bland annat till följd av inflationen.

Publicerat: 20.43:
Vad gäller de amerikanska finansinstituten och de krav som ställs med högre kapitalbuffert genom Dodd-Frank-reformet, samt hur de är positionerade mot Europa, säger Ben Bernanke att Fed har bett instituten att stresstesta sig själva. Efter att ha gjort detta menar instituten, enligt Ben Bernanke, att de kommer att påverkas minimalt eftersom de inte har någon direkt exponering mot Grekland.

– Det har bara gått två år sedan vi hade den största finansiella krisen sedan depressionen. Vi kan inte vet vilka hot som finns framöver, men det bästa sättet för att stärka bankerna och finansinstituten är genom att kräva högre kapital. Jag är väldigt stödjande till det för att försäkra att bankerna är stabila och kan låna ut vid en eventuellt ny kris, vilket jag aldrig hoppas att vi får se.

Enligt Ben Bernanke har däremot fonderna en betydande exponering mot bankerna i flera av EU:s tyngsta länder. Skulle en icke ordnad default inträffa i exempelvis Grekland skulle det leda till marknadsturbulens i USA.

Publicerat 20.59:
Börserna rör sig inte mycket sedan ”Big Ben” har börjat prata. Dow Jones lyfte i början cirka 6 punkter, S&P500 knappt ens en punkt. Sedan dess har det gått marginellt nedåt.

Ben Bernanke poängterar att det är av allra största vikt att kongressen tar hand om de problem (skuldtaket) som ligger framför dem. ”We do need, very seriously and urgently, to address the urgent fiscal situation”.

Publicerat 21.07
Tråkiga frågor nu… Men Ben Bernanke har tidigare under presskonferensen sagt att centralbanken kommer att ta till ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin om det skulle behövas. Det verkar finnas tre alternativ:
1: Köpa ytterligare värdepapper.
2: Sänka räntorna på bankernas insättningar hos Fed.
3: Tidsbegränsa den expansiva hållningen.

Publicerat 21.14:
Och där tog mötet slut – bland annat efter att en japansk reporter på knagglig engelska släpat upp Ben Bernankes varning till Japan för ett årtionde sedan om att omedelbart tackla sina problem mer aggressivt. Svaret? ”I’m a little more sympathetic to central bankers than I was 10 years ago…”

Härmed avrundas det här blogginlägget.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter