Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Innan finanskrisen briserade satt den amerikanska centralbanken med en balansräkning på mindre än 1000 miljarder dollar. Nu, två år efter att landet klivit ut ur recessionen, har den summan nästan tredubblats.

Summan på 2811 miljarder dollar är inte bara hiskeligt stor, det är dessutom nytt rekord efter att ha svällt från 2795 miljarder dollar en vecka tidigare. Centralbanken Federal Reserves (Fed) innehav av bankpapper uppgår till 1576 miljarder dollar.

Balansräkningen väntas sluta svälla inom ett par veckors tid i och med att Fed avvecklar sitt kvantitativa lättnadsprogram, QE2. Genom detta har centralbanken stödköpt statsobligationer för 600 miljarder dollar under sex månader för att försöka lätta upp marknadens humör – något som man nog får konstatera har gått sisådär. Trots att centralbankschefen Ben Bernanke avfärdat en uppföljare, höjs allt fler röster för att en sådan vore passande.

Federal Reserve har diskuterat hur balansräkningen ska dämpas, men något större drag lär inte ske under 2011 då USA:s ekonomi fortsätter ha en väldigt trög utveckling. Jeffrey Lacker, ordförande för centralbanken i Richmond, har tidigare sagt att Fed nog inte är berett att hantera balansräkningen innan dess att styrräntan höjs.

Idag klockan 18.30 svensk tid lämnar Fed räntebesked – någon höjning lär dock inte vara att vänta. 20.15 samlar Ben Bernanke till efterföljande presskonferens där han lär pressas på det nuvarande ekonomiska klimatet och möjligheterna till att QE2 får en uppföljare, om inte nu så i alla fall senare.

Vill du grotta ner dig i balansräkningen? Här finns en interaktiv grafik.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter