Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha anklagats för att skruva upp matpriserna kommer nu två nya smällar mot Goldman Sachs. Coca-Cola, anklagar USA:s femte största bank för att manipulera metallpriserna – allt samtidigt som Wall Street-aktören bötfälls för att ha trissat upp oljepriset.

Enligt en av världens största läsktillverkare har Goldman Sachs medvetet stramat åt den mängd metall som släpps ut på marknaden för att kunna trissa upp priserna, rapporterar Wall Street Journal. Detta sedan investmentbanken har köpt upp flera stora lager – ett av dem i Detroit där en tredjedel av all den metall som handlas genom London Metal Exchange (LME) återfinns.

För Coca-Cola är högre priser klart kännbart, mycket av jättens försäljning sker ännu i aluminiumburkar.

Även JP Morgan Chase och Glencore International äger lokaler och får enligt uppgift kritik, men det är Goldman Sachs som pekas ut som marknadens stora skurk av Coca-Cola. LME har meddelat att det har dragit igång en undersökning till följd av anklagelserna.

Den hårda salvan från läsktillverkaren är bara en av många som har avfyrats i riktning mot Goldman Sachs under den senaste tiden. Senast igår bötfällde Intercontinental Exchange (ICE) Goldman Sachs för att medvetet ha skapat sex pristoppar på oljepriset under en handelsdag i slutet av januari. Bötesbeloppet blev dock knapp kännbart, 40 500 dollar.

Tidigare i år har Goldman Sachs bland annat få ta emot kritik för att ha drivit upp matpriserna genom sin plattform där investerare kan spekulera i mat- och energipriser.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter