Coca-Cola: Goldman Sachs manipulerar metallpriset

Efter att ha anklagats för att skruva upp matpriserna kommer nu två nya smällar mot Goldman Sachs. Coca-Cola, anklagar USA:s femte största bank för att manipulera metallpriserna – allt samtidigt som Wall Street-aktören bötfälls för att ha trissat upp oljepriset.

Enligt en av världens största läsktillverkare har Goldman Sachs medvetet stramat åt den mängd metall som släpps ut på marknaden för att kunna trissa upp priserna, rapporterar Wall Street Journal. Detta sedan investmentbanken har köpt upp flera stora lager – ett av dem i Detroit där en tredjedel av all den metall som handlas genom London Metal Exchange (LME) återfinns.

För Coca-Cola är högre priser klart kännbart, mycket av jättens försäljning sker ännu i aluminiumburkar.

Även JP Morgan Chase och Glencore International äger lokaler och får enligt uppgift kritik, men det är Goldman Sachs som pekas ut som marknadens stora skurk av Coca-Cola. LME har meddelat att det har dragit igång en undersökning till följd av anklagelserna.

Den hårda salvan från läsktillverkaren är bara en av många som har avfyrats i riktning mot Goldman Sachs under den senaste tiden. Senast igår bötfällde Intercontinental Exchange (ICE) Goldman Sachs för att medvetet ha skapat sex pristoppar på oljepriset under en handelsdag i slutet av januari. Bötesbeloppet blev dock knapp kännbart, 40 500 dollar.

Tidigare i år har Goldman Sachs bland annat få ta emot kritik för att ha drivit upp matpriserna genom sin plattform där investerare kan spekulera i mat- och energipriser.

Visa kommentarer (109 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det här var ju tråkigt. Men uppriktigt, dessa sötade skitprodukter är inget att rekommendera.

 • Anonym

  Man ska inte kasta sten i glashus.

 • Anonym

  Det vi ser av Goldman Sachs är bara toppen på isberget. Fortsättning följer…

 • Anonym

  Förra året fick de av SEC böta 550 miljoner dollar för att ha prackat på sina egna kunder derivat vars kollaps de däremot själva satsat på. Kan kanske vara värt att nämna.

 • Matts Andersson

  Nu börjar det igen, Gudrun Schyman är alltså inte särskilt jämställd. Feminism _borde_ väl vara mer att partiet inte ser någon skillnad i om det är en man eller kvinna som styr i partiet? Det är liksom egalt och helt och hållet en icke-fråga sålänge partiledaren har jämställda åsikter och arbetar för ett jämställt samhälle.

 • Anonym

  Den kära Gudrun borde verkligen ta time out. Har aldrig hört ett ord från henne när det gäller hederskultur, skilda badtider för kvinnor och män, skilda platser för kvinnor och män i vissa lokaler, undomarnas ofrihet för val av partner och allt annat som rör, ja just jämlikheten mellan alla män och kvinnor som rör sig i Sverige.

  Skäms Gudrun, rikta din ilskna mot de verkliga ”ojämlikheterna” som frodas i landet, och inte mot två, som vanligt, svenska karlar.

 • http://pulse.yahoo.com/_YFW2QUWLGJYCHQVKX3HKGOUHXU Sven

  Men, Gudrun, det finns ju F! att rösta på för de medborgare som kräver ett fullständigt feministisk perspektiv på tillvaron.

  Känns detta citat igen GS ?  ”  ”Det handlar inte om att få in kvinnorna. Vi ska få ut männen.” Det är du som står bakom denna harang. Stalin skulle ha varit stolt över dig.

 • Anonym

  Att det är lika många män och kvinnor i alla sammanhang är inte samma sak som att det är jämställt.

  Ett samhälle där det är totalt jämn könsfördelning överallt kan ändå vara väldigt ojämställt och ett samhälle med mycket ojämn könsfördelning kan vara jämställt.

  Tycker Schyman, med samma ”argumentation”, att alla homosexuella förhållanden är djupt ojämställda ?
  Där är ju inte fördelningen jämnt delat mellan könen, utan det är hundra procent dominans av det ena könet.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=631791597 Annika Månsson

  Det är inget nytt att män slår sig fram i alla sammanhang. Rädsla tro?

  • Tony Nykanen

   Jaha …Nu har MÄNNEN Slått sig fram i ett feministiskt parti …*ASG* Eller? Jo männen e livrädda eftersom dom har blivit valda demokratiskt i ett val

  • http://twitter.com/zenzaz JoeX

   Vad menar du att Jonas Sjöstedt och Aron Etzler är rädda för?

 • Anonym

  Bästa Gudrun! Som om detta skulle vara en sådan viktig sak?
  Borde man inte tillsätta tjänster efter vilken kompetens en människa har istället för kön?

  En annan ,betydligt viktigare fråga,borde vara VAR ÄR DU GUDRUN , var är du och dina gelikar när det handlar om att flertalet politiska partier  tiger still och dessutom tillåter att köns-segregation får fortsätta och utvecklas i Sverige? VAR ÄR DU GUDRUN , var är du och dina gelikar när  allt fler utländska kvinnor blir kränkta av sina män ,bröder,farbröder och övriga manliga släktet ? Är inte utländska kvinnor lika mycket värda som svenska kvinnor? Är du rädd att bli kallad rasist om du står upp för dessa utländska kvinnor?

 • Anonym

  Bara att kolla hur ledningen ser ut hos FI så ser man hur mycket jämställdheten betyder för personer som Gudrun. En övervägande majoritet kvinnor. Feminism är inte jämställdhet, det är viljan att ta över makten, inte dela den. 

  • Anonym

   Feminism är ute i Sverige idag. Det är multikulturalism som gäller. Se/lyssna på det första föredraget av socialantropologen och universitetslärane Steven Sampson, Lunds univ och du ser att feminismen inte har någon framtid i vårt normativt multikulturella samhälle. Sharia next?
   Och nej, jag är inte feminist, men för jämställdhet mellan könen.

   http://www.axess.se/tv/PlayProgram.aspx?id=2695

   • ertomanse1

    Det är socialismen som gäller! Det har redan börjat och organiserats nu sedan finanskrisen 2008, snart slår det ut i opinionen, bara vänta och se. Eller just ja, Vänsterpartiet har redan över 10%…

 • Anonym

  …och idag stod det på förstasidan i en annan svensk tidning att V ökar och särksillt bland kvinnor. Vem har rätt? Verkar som att folket tror sig veta iaf.
   

 • Axel

  Ledsen Gudrun, men det är nog du som tappat all trovärdighet som politiker. Det är alldeles uppenbart att du är villig att kompromissa hur långt som helst, bara man får in kvinnor och ffa ut männen. Jag tycker du påminner alltmer om djurrättsaktivister och andra fundamentalister.

  • Matts Andersson

   Helt rätt. Jonas Sjöstedt och Aron Etzler förlöjligas och degraderas till ett gäng ”gubbar” enbart på grund av sina kön, trots att de förmodligen är ytterst kompetenta för uppgiften. Nu är det inte särskilt många som tar Schyman på allvar längre (som tur är) men hon får förvånansvärt mycket mediautrymme ändå av någon anledning.

   I en omvänd situation hade en manlig politikers karriär förpassats till de politiska historieböckerna illa kvickt. Schymans åsikter är omoderna och hör till 1900-talets vänsterretorik men ändå får hon spelrum men det kanske beror på en viss humorfaktor?

 • abacus reider

  Problemet i hennes resonemang är att hon går ifrån verkliga anledning till ojämlikhet i samhället nämligen det ekonomiska systemet då upprepar hon ytan på det hela. Och medan hon tar pauser från sina 20,30-tusen föredrag för att bara påminna oss alla att hon fortfarande står och stampar på en och samma plats  Gudruns ”jämlika” samhälle skulle inte ändra något utan en ”machokultur” skulle ersättas med en annan 

  • Anonym

   …Anledningen till ojämlikhet i samhället nämligen det ekonomiska systemet…….
   Vilket alternativt ekonomiskt system förordar Vänsterpartiet? Planekonomin har ni väl lämnat bakom er?

 • Anonym

  Gudrun Schyman med sitt feministtjat börjar bli oerhört tröttsam. För henne handlar det inte längre om kompetens och kunnande utan om att det till varje pris ska vara kvinnor i toppen. Man får nästan intrycket av att kvinnor som Schyman hyser ett lätt förakt för män – i många lägen. Något mycket tragiskt måste ha inträffat i barndomen eller ungdomsåren hos dessa kvinnor som sedan format de till dessa ”kvinno-talibaner light”. För mig personligen har det ingen betydelse om en man eller kvinna styr något – det viktigaste måste alltid vara kompetensen, något man kanske borde ifrågasätta i Schymans fall. Hon är ute och cyklar i många frågor, speciellt i denna. Hon verkar alltid se män som fiender.

  • Anonym

   Feminismen har gått för långt. Man skulle ha stannat vid lika för alla.

 • Anonym

  Schyman kanske skulle gå med i kristdemokraterna! Där är partisekreteraren kvinna, 1 vice ordförande kvinna och hela 7 av partistyrelsens övriga 12 medlemmar! Smaka på den karamellen feminister. Men nu är det inte så att KD kvoterar män och kvinnor för att det skall vara 50/50. Ledningen har faktiskt namn och får förtroende baserat på kompetens, personliga egenskaper och meriter inte kön. Kanske är det så att vänsterpartiet nu med den kloke Sjöstedt börjat göra likadant?

 • Anonym

  Först ska det vara kompetenta personer på platsen, sen spelar det inte någon roll vilket kön man har!
  (Bara man inte är Taliban)

 • Anonym

  Rent statistiskt inte är det inte helt osannolikt att en grupp med två personer har samma kön av en slump helt utan patriarkatets inverkan……

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000215211636 Anders Ljung

   Sannolikheten för detta är 0,5.

   Alltså 0,25 för två kvinnor, 0,50 för en av varje och 0,25 för två män.

 • Anonym

  1: Vänsterpartiet har aldrig haft någon trovärdighet angående feminism eller någon annan fråga. 2: Gudrun Schyman har aldrig haft någon trovärdighet angående feminism eller någon annan fråga. 3. Det rapporterades idag att vänsterpartiet ökar sitt stöd bland kvinnor. Slutsats (icke förvånande): Schymans attack är larvig.

 • Anonym

  Tydligen är det vi som har arbete som är syltburken.

 • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

  mmm. Gudrun du var rätt duktig på härskartekniker under din tid. När (v) slutade prata klass och brydde sig mer om kvinnliga professorer än undersköterskor. 

  Och ledningen kan man ju definiera på olika sätt: majoritet kvinnor i partistyrelse, verkställande utskott och riksdagsgrupp. Det är inte så illa .

 • Anonym

  Det mest intressanta med här är väl markeringen om vad som är viktigt för att ett parti ska anses vara ”feministiskt”. Det viktiga, och avgörande, är alltså att partiledaren/partisekreteraren är kvinna, men att själva politiken, idéerna, förslagen osv, inte spelar nånsomhelst roll om ett parti skall kunna anses ”feministiskt”.

  Personligen tycker jag det här säger mer om Gudrun Schyman än om vänsterpartiet.

 • Anonym

  Förstår inte varför media måste agera megafon åt denna fåntratt. Trots massiv reklam från media skrapade FI bara ihop några tusen röster, deras politik har inget stöd och Gudrun är en föredetting.

 • http://herpderp.myid.net/ derp

  I V är en 63% av riksdagsgruppen, lika stor andel av partistyrelsen, fyra av sju ledamöter i verkställande utskottet, både förste och andre vice ordförande, samt partiets ekonomisk-politiska talesperson kvinnor – men eftersom ordföranden och partisekreteraren råkar vara män så är V nu gubbröra och sausage party?

  Schyman, I am disappoint.

 • Anonym

  Gudrun Schyman ska man bara ignorera. Och varför skulle V nödvändigtvis vara feministiskt?

 • http://www.Avpixlat.info/ Rådulv Vendelkråka

  Kompetenta människor söker inte efter makt, för de behöver den inte.
  Mindre kompetenta människor älskar makt.
  /Curt Nicolin

 • ertomanse1

  Snälla, alla ”tokfeminister” som inte kan tänka logiskt och konkret, lämna Vänsterpartiet för Vänsterpartiets egen skull…

  / livslång Vänsterpartist.

 • Thomas Carlsson

  Feminism är inte detsamma som jämställdhet!

 • Robert Claesson

   Schymans egen trovärdighet är ju bortblåst för längsen. Så uppenbart att hon ville bygga upp en ny maktbas när hon själv förlorade sin position inom v. Och nu när hennes eget projekt misslyckats återstår bara att hacka på andra som lyckas bättre.

 • Anonym

  Och?

 • Anonym

  Sjöstedt KVINNOMAGNET skriver Aftonbladet idag. I SvD jämrar sig extremfeministen G Schyman, entaktaren från Skåne, över sammansättningen på Vänsterpartiets ledarskikt. 
  Kanske är samarbetet med dessa andra genusfixerade feminister inte ett meningsfullt och trovärdigt sätt att ¨föra¨kvinnors talan. Hon är ju så pratglad att hon inte får någonting sagt.
  Jag undra om det inte snarare är en affärsidé som kan genera lite subsidier och föredragshonorar istället för ett seriöst politiskt embryo. Det är ju rent uppseendeväckande att Feministiskt Initiativ bara  lockade mindre än en halv procent av rösterna i senaste riksdagsvalet. Att kvinnor är missgynnade på många vis är ju ingen högoddsare. Det är ju lite öppet mål, så där kan man prata om totalhaveri.
  Är svenska kvinnor så dumma att de inte förstår sitt eget bästa eller är det oblyg manipuliation? Min uppfattning är att svenska kvinnor är kloka och FI borde anstränga sig att hitta en lite verklighetsförankrad policy istället för att elda upp tusenlappar, det ger feltyp av uppmärksamhet. Om det i åtminstone  varit deras egna pengar kunde det kanske fått ett bättre ansikte. Med en sponsor i bakgrunden blev det bara pinsamt, så manipulering ligger snubblande nära sanningen.

 • Anonym

  Blir så trött på sånt här.

  Nu när V har fått en ledare som verkar vara bra – varför inte vara glada över det ? Istället måste hon klaga över könet.

  Trams.

 • Anonym

  Så Gudrun Schyman har en förvirrad åsikt om saker hon inte begriper sig på…

  DET måste vara en urpremiär.

  Och nu ska hon styra och sköta ett parti hon inte längre är medlem i också.

  Vänta bara, snart får vi läsa om vad hon anser att Allah, Ödet, Evolutionen och Narnia m.fl. gör för fel…

 • Raphael Silnicki

  Så vitt jag vet är Vänsterpartiet det enda riksdagspartiet som har en majoritet kvinnor i partistyrelse, riksdagsgrupp, verkställande utskott, samtliga distriktsstyrelser, samtliga föreningsstyrelser och på alla riksdags- landstings- och kommunvalslistor.

  • ertomanse1

   Precis, två tredjedelar av partistyrelsen är kvinnor, så vad Schyman försöker göra är att vinna röster till sitt parti enbart på helt falska grunder!

 • ertomanse1

  Två tredjedelar av partistyrelsen är kvinnor, så vad Schyman försöker
  göra är att vinna röster till sitt parti enbart på helt falska grunder!

 • Anonym

  Om feminism inte är en kvinnlig överhöghetsrörelse utan en angelägenhet för alla människor oavsett kön, som de ju hävdar, då borde ledarskapets biologiska kön vara egalt så länge som det inte institutionaliseras.

 • Anonym

  Vad Gudrun Schyman tycker är faktiskt inte intressant längre. Varför hon fortfarande tycks ha klippkort till TV-huset soffor och även tillgång till SvD:s sidor kan man fråga sig.

 • Dead_Ken

  Men om jag ska leva efter den uppfostring jag fått fattar jag inte varför Gudrun är så fascinerad av kön? Är det inte personen och meriterna som är det viktiga (och inte hur det ser ut mellan benen)? Tycker hon känns rätt mossig, den där Gudrun!

 • bertil ek

  Kanske har Schyman rätt, men gubbröran räntar ganska bra om vi ser på uppgången i opinionen. Kärringväldet har kanske kostat partiet mer än de smakar och nu ser vi en återgång till mer normala förhållanden. V är normalt ett 5% parti parkerat till vänster om S. Egentligen är det S som bestämmer storleken på V, om S går mot mitten ökar V något och tvärtom.  

 • http://www.facebook.com/people/Kalle-Krok/100003477660694 Kalle Krok

  gudruns tid är förbi,by by dear rödsrumpa.

 • http://www.facebook.com/people/Kalle-Krok/100003477660694 Kalle Krok

  Jag tycker gudrun ska gå in på banken och låna pengar till och köpa en livsmedelsaffär i simrishamn och driva den i 10år utan semester som vi andra har fått göra.Jag tror inte hon hade klarat det ,hon bara snackar en massa bullshit..

 • Anonym

  Vilket trams. Med samma logik så kan ett parti då ej ha 2 kvinnor som ledare då det blir orättvist mot alla män. Precis så här knasigt blir det när man vill kvotera in folk.

  Man ska välja kvinna eller man på en post baserad på vem som i det aktuella läget är mest lämpad för uppdraget och inte på om man står eller sitter ner vid toalettbesöket.

 • Anonym

  Gudrun ”könsdiskrimineraren” Schyman på fart igen. Som alltid hänvisar hon till diffusa strukturer och anser att personers kön är det viktigaste som finns. Gubbröra, tack för det ordet Gudrun. Låter inte som du gillar män tyvärr.

  • Anonym

   Varför tyvärr? Det är nog många män som inte gillar Gudrun heller och vad hon står för.

 • LandetIngenstans

  Känns som detta uttalande renderar i fler vänsterpartister?

 • Monica Wiegert

  Gudrun, som tror att alla är lika rika som hon, och bränner hundralappar offentligt, i denna svältande värld,  borde inte du femininisera ditt efternamn? Eller har du missat det? Hur kan du bära på ett så patriarkaliskt namn som SchyMAN? Schykvinn bör du väl heta? Någon konsekvens får det väl vara? Hur går det med grönsaksodlingarna på Österlen, som du trodde var så intressanta att du måste redogöra för varenda detalj, i ett TV-program, där ingen annan fick komma till tals än DU, DU DU! Pinsam är vad du är! Och kvinnofientlig, framför allt mödra- och barnfientlig. 

 • Anonym

  Jag växte upp med en väldigt fin och kanske idealiserad bild av kvinnor, säkert tack vare min mor, syster, mostrar och fastrar och kusiner, samt de flickor och kvinnor jag mött under min uppväxt. Min mor hade 6 ärs folkskola men var en oerhört begåvad människa på alla plan. Hon kunde allting, spela piano, sjunga, måla, skriva dikter, sy och snickra, laga god mat. Och alla de viktigaste lärdomarna om livet (sanning, generositet, strävsamhet etc.) som jag senare i livet fick lära mig av de tunga filosoferna hade hon redan lärt mig. Hon var nästan alltid glad och klagade aldrig på någon annan människa trots en tung arbetsbörda. Och aldrig fick jag höra av henne att männen försökte trycka ner henne och förhindra att hon växte. Och liknande förhöll det sig i stort sett med släktens övriga kvinnor – kvinnor var någonting att se upp till och beundra. Och det gjorde jag. Men tiderna har förändrats och jag kan nog påstå att ingenting har betytt så mycket för att peta ner kvinnan från hennes piedestal som feministernas framfart under de senaste 30 åren. Som tur är har jag lärt mig att skilja på feminister (=maktgalna, egotrippade individer) och vanliga, normala kvinnor. 

  • Monica Wiegert

   Bra skrivet! Min mor hade också sexårig folkskola, varannan dag, då barnen ansågs böra vara hemma och hjälpa till på jordbruket varannan dag. Hennes kunskaper var häpnadsväckande och hon lärde oss barn oerhört mycket. Men hon var också mycket dominerande, så det var hon som var bossen, inte pappa, som jag själv är mycket lik i det avseendet. Jag är inte undfallande eller kuvbar, tvärtom ganska aggressiv om nöden kräver. Men jag låter mig alltför lätt utnyttjas, troligen på grund av att jag alltid föredragit djur framför människor och därför aldrig riktigt blivit klok på många människors falskhet.  Sedan mor dog för drygt 20 år sedan har jag inte haft hennes ryggrad och vishet att luta mig mot, något jag vande mig vid. Men jag har mina kloka barn, som jag aldrig lämnat till daghem eller dagmamma, och det är jag verkligen glad över att jag inte lät mig luras till. Där tog min modersinstinkt över och jag blev som en rytande gorillamamma. I det gamla bondesamhället var inte kvinnorna några kuvade varelser, tvärtom.  Dessutom var den äldre generationen högst närvarande, vilket hjälpte oerhört mycket, då de hade så mycket livsvisdom att dela med sig av. Det var inte så länge sedan praktiskt taget alla var bönder (ordet kommer av bofast; människorna började ju som jägare och fiskare). Därför blev jag förvirrad, som barn, då vad jag tyckte var oerhört dumma stadsbor kom på somrarna och snobbade. (Så upplevde jag det).
   Den här litanian om ”stackars kuvade kvinnor” upplever jag ytterst kränkande. Men att spela martyr är ju det effektivaste sättet att utöva makt, det ska vi inte glömma. Stackars alla män och pojkar, stackars alla barn, ja stackars alla i vårt bortskämda land, som skapar sig problem utan att behöva det. Skrota fjollfeministerna! Ni drar skam över halva mänskligheten med er idioti!

 • http://www.facebook.com/people/Ake-Lindahl/1436635872 Åke Lindahl

  män är djur…

  • Monica Wiegert

   människor är djur, däggdjur närmare bestämt. 

   • http://www.facebook.com/people/Ake-Lindahl/1436635872 Åke Lindahl

    vi biodlare vet som bekant att bisamhället styrs av en drottning, arbetarna är icke fertila honor och hannar skaffar man vid behov..som sedan hastigt och lustigt dräps inför vintervilan…

    • Monica Wiegert

     och det finns spindlar, vars hona dödar hannen efter fullgjord fortplantningsplikt och jag har hört kvinnor yttra att de har känt lust att göra sammalunda. Och sniglar är hermafroditer, dvs tvekönade och bland  fåglarna turas mamma och pappa om att ruva, utom vad gäller göken, som beter sig som den svenska människohonan.

   • Anonym

    Män är djur …yeah! :-)

 • Anonym

  Hmm, är det egentligen några som helst problem?
  Enligt den allra senaste spetsfeministiska forskninge så vi alla ”hens”. Inte han eller hon.

 • Anonym

  Schymans trovärdighet försvann för länge sedan…  Jag begriper inte varför hon inte lägger ner…

  • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

   Hon vill väl synas?

 • EnVisMan

  Vem släppte ut Gudrun ur flaskan?

  In med dig igen och på med korken!

 • Anonym

  Såväl multikulti som feminism har av verkligheten förvandlats till oönskade fenomen.
  Den naturliga eroderingen av dem fortskrider långsamt men säkert.

 • Anonym

  Så en topp fylld med kvinnor är ok, men en topp fylld av män är ojämställt?
  Hycklare much?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001317176106 Ulf Sandberg

  Snälla, det är dags att lägga bort det trångsynta o vidga perspektivet. Och du springer bara borgarnas ärenden med sådana här inskränkta analyser.

 • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

  Tycker Gudrun Schyman borde ta tag i sin egen ”kärringröra” till parti först…

 • Anonym

  Undrar hur många män som skulle gilla att kvinnor satt och styrde ett, vad kvinnor själva kallade, ”parti för mäns rättigheter”?

  Inte många män tror att en majoritet kvinnor i politiken kommer att värna om mäns rättigheter. Dessvärre verkar det underförstått för män, att kvinnor skall lita på att män tar tillvara på kvinnors rättigheter? Som om vi inte hade nog med bevis hur illa det har gått för kvinnor under manligt, enväldigt styre?

  Schyman har helt rätt.

  • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

    Camilla Lindberg är så vitt jag vet en kvinna som tog tag i en hel del ”mansfrågor”. Hon hade mitt förtroende trots att hon var kvinna. Jag ser politisk gärning före kön, du och övriga feminister verkar tycka att könet är det viktiga (ofta tillsammans med hudfärg och sexuell läggning). Era påhopp av ”vita heterosexuella män” är tecken på en riktigt trist människosyn.

   • Anonym

    Om vi hade haft, vad är det 47 (?) kvinnliga statsministar på raken under mer än hundra års tid och nästan bara kvinnliga partiledare samt nästan bara kvinnor på alla ledande poster i samhället, hur hade du då sett på en kvinna som partiledare för ett ”mansparti” som är tänkt att verka för mäns rättigheter och jämställhet med kvinnor?

    Om kvinnor med all denna makt dessutom hade bevisat, under tusentals år, att de inte klarar av att ta tillvara mäns rättigheter utan istället hade utestängt män från samhälle, arbetsmarknad, skolor och politik med de mest absurt odemokratiska metoder?

    • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

      Jag skulle inte stirra blint på kön utan försöka inkludera så många bakomliggande faktorer som möjligt i analysen. Dessa faktorer måste också vara aktuella, jag och många andra män är trötta på argumentet ”män har betett sig illa i historien, alltså kan vi inte ha män som ledare idag.”. Att män genomsnittligt arbetar ca dubbelt så mkt obetald arbetstid tror jag har stor inverkan på resultatet att fler män är chefer, även om jag också gillar ”månen är en ost”-förklaringar så som att ”samhället är ett patriarkat”…
     En bättre jämförelse apropå nazister är att ”tyskar” skulle förbjudas från ledande poster med hänvisning till att ”Tyskarna” hittade på dumheter i mitten på 1900-talet/”under tusentals år”…

    • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

     Jag hade troligen varit lite misstänksam mot en sådan partiledare. Många kvinnor anser att de enda som verkligen har erfarenhet av att vara kvinnor är just kvinnor och de därför är bäst lämpade att driva kvinnofrågor.

 • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

  Jag delar inte den kvinnosyn som du och många feminister verkar ha.
  Jag tror att Sveriges kvinnor är fullt kapabla att läsa av vilket politiskt budskap olika kandidater har utan att kandidaterna står och viftar med könflaggor.

  • Anonym

   Nej, män brukar sällan dela kvinnors synpunkter om kvinnors livsvillkor. Män brukar sällan stötta feminister, kvinnorörelsen, som påtalar orättvisor som drabbar kvinnor och gynnar män. Män har ofta en alldeles egen syn på kvinnor som inte många kvinnor känner igen sig i. Mäns kvinnosyn ser vi överallt i samhället.

   Du tror att Sveriges kvinnor är fullt kapabla att läsa av vad V står för?Ja, det tror jag också. Många kvinnor undrar säkert varför ett ”feministiskt” parti väljer en manlig partiordförande. När vi aldrig har haft en kvinnlig statsminister och mycket få kvinnliga partiledare. Det låter nästan som om du tycker att kvinnor skulle resonerar ”fel” om de var av den åsikten? Kanske vill du hellre tala om vad kvinnor skall tycka?

   • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

     Jag tror så starkt på svenska kvinnor att jag även tror de kan identifiera politiska budskap i enskilda politiker, inte bara på partinivå, din kvinnosyn verkar inte gå lika långt tråkigt nog.
    Med tanke på hur det gick när sossarna kvoterade fram sin partiledare så är jag förvånad att folk fortfarande tror att det är ett alternativ. När skickliga kvinnor tackar nej så ska man inte ta in en kvinna enbart med hänvisning till kön, det är inte jämställt och det är inte heller bra för verksamheten.

    Jag utger mig inte för att vara talesperson för Sveriges kvinnor, tycker snarare att det är du som gör det. ”Många kvinnor undrar säkert..” o.s.v.
    Förövrigt är det riktigt tråkigt synsätt du har att en man inte kan driva kvinnofrågor enbart med hänvisning till att han är man. Dessa personer är nytillsatta och blir nu hårt kritiserade av feminister enbart med hänvisning till sitt kön. Motsvarande behandling gentemot kvinnor skulle få de flesta att gå i taket, men då har vi ju också ett feministiskt debattklimat.

    • Anonym

     Jag tror också att kvinnor har förmåga att läsa ut vad V står för, precis som jag skrev. Jag instämmer i Schymans analys.

     Du utger dig för att vara talesperson för kvinnor när du vänder dig emot att kvinnor har andra åsikter än du, om vad ett ”feministiskt” parti bör stå för och visa utåt. Du tycker dig veta att kvinnor som Schyman, jag och andra inte bör klaga över en manlig partiledare i ett feministiskt parti. Är du själv feminist, Oskar?

     Du spelar också ut det typiskt manliga kortet om att ”kompetens” skall avgöra, som om män tror att kvinnors underrepresentation överallt, beror på bristande kompetens. Menar du att vi, under mer än hundra års tid, aldrig har lyckats hitta kompetenta kvinnor till statsministerposten eller till partiledarposter? Tycker du inte själv att det låter absurt osannolikt? Skulle alla dessa män vara ”kompetenta” för sitt uppdrag och inte inkvoterade av andra män och genom att ha uteslutit kvinnor på det mest odemokratiska sätt?

     Jag läser ut av din kommentar att du inte alls förstår kvinnors kritik mot att ett feministiskt parti väljer en man som partiledare. Du, som man, tycker att detta är helt okej. Du bör acceptera, om än inte tillfullo förstå, kvinnors kritik mot detta? Ingen säger alltså att en man inte kan driva kvinnofrågor. Det handlar om vad partiet utstrålar, dvs gammal gubbröra med ännu en i den hisnande raden av manliga partiledare.

     Män får tåla kritik från kvinnorörelsen precis som kvinnor får tåla väldigt mycket obefogad kritik från antifeministiska män.

     Du tycker på fullaste allvar, att du som man, har en bättre kvinnosyn och koll på kvinnor, kvinnors historia och kvinnors rättigheter, än vad jag som kvinna, själv har? Du anser dig veta bättre hur stor betydelse kön har för partiledarposten i ett feministiskt parti?

     Du och din kommentar är ett typexempel, Oskar, på varför vissa män inte kan driva kvinnofrågor. Ni förstår dem helt enkelt inte.

     • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

      Man ska dock inte glömma bort att kvinnor oftast behöver kämpa hårdare för att få till en förändring. Det räcker inte med att driva frågor. Man måste komma någon vart.

      Den krassa verkligheten är att man måste van vid manskulturen för att kunna påverka. Man måste som kvinna vara minst lika manlig som sina manliga kollegor. 

    • Anonym

     Varför blir det ramaskrin så fort någon anser att det vore nyttigt för Sverige att ha kvinnor på posterna istället för ”endast” män? Är det verkligen så jobbigt att höra att männen är överrepresenterade och att det säkerligen finns mer kapabla kvinnor än de män som ständigt väljs fram. Det är klart att det är ok med manliga partiledare och att de inte ska ”utrotas”, så som många verkar tro att feminister vill. Feministerna vill att kvinnorna också ska få vara med och uttala sig, istället för att män uttalar sig åt kvinnor, och ofta endast ur sitt eget manliga perspektiv.
     Jämställdhet är att det ska vara lika chanser för båda könen. Varför känns det så hotande för många män?

     • http://twitter.com/OskarAndersson8 Oskar Andersson

       Ni påskriver era motståndare en åsikt som de inte har och beskriver en verklighet som inte stämmer.
      Endast män?
      ”Första vice ordförande är kvinna

      – Andra vice ordförande är kvinna

      – Den ekonomisk-politiska talespersonen är kvinna

      – I partistyrelsen är 63% kvinnor (14 kvinnor och 8 män)

      – Bland riksdagsledamöterna är 58% kvinnor (11 kvinnor och 8 män)

      – I verkställande utskottet är 57% kvinnor (4 kvinnor och 3 män)”
      Förövrigt ser jag inte det ett bevis på ojämställdhet i motsatt riktning.
      Däremot slår det hål på hela eran verklighetsfrämmande politiskt korrekta tolkning att kvinnor hålls tillbaka.

 • http://pulse.yahoo.com/_ALEWF7NYE564C46WXEPU2ZKADI Danial

  Kallar hon det här Gubbröra? Vad krävs för deras jämlikhet? 100% kvinnor som i hennes eget parti?

  Första vice ordförande är kvinna

  – Andra vice ordförande är kvinna

  – Den ekonomisk-politiska talespersonen är kvinna

  – I partistyrelsen är 63% kvinnor (14 kvinnor och 8 män)

  – Bland riksdagsledamöterna är 58% kvinnor (11 kvinnor och 8 män)

  – I verkställande utskottet är 57% kvinnor (4 kvinnor och 3 män)

  • Anonym

   Schyman har helt rätt i sin kritik.Om det vore så att Sverige, de senaste hundra åren, hade haft lika många eller åtminstone EN enda kvinna på statsministerposten samt lika många kvinnliga partiledare som män under alla dessa år, så hade könet på partiledaren i V inte spelat någon som helst roll. Men med tanke på att vårt land aldrig har haft en kvinnlig statsminister och pinsamt få kvinnor som partiledare, så är valet av partiordf i ett ”jämställdhetsparti” tämligen tanklöst och faktiskt osmakligt.
   Du förstår kanske inte kritiken alls, som man?

   Du som man, tänker kanske inte riktigt på samma sätt, vad gäller ”feministiska” partier..?

 • Klas Dykhoff

  En lysande musiker och välförtjänt polarprisvinnare. Det är inte många moderna musiker som har låtit sig inspireras från så många olika håll utan att förlora det som är kärnan i den egna musiken. I Simons fall de melodiösa låtarna.

 • Krister

  Gäsp, ännu ett pris för lång och trogen tjänst.
  Det skulle behövas ett pris för aktiva och aktuella musiker.

 • Anonym

  Arvo Pärt vore ett fantastiskt val och även John Tavener. På populärmusiksidan är det trött. Vill man ha lång och trogen tjänst men med ett sökande så kanske David Sylvian, Eno och liknande vore välförtjänta vinnare.  

 • Anonym

  Att Yo-yo Ma fick priset anser jag är helt berättigat, men som sagt, om Arvo Pärt inte skall få det posthumt så får juryn raska på.
   
  Paul Simon….tja, som JohanHH skrev, ingen i juryn har nog köpt en skiva sedan 1980…och vem köper skivor nuförtiden, förutom jag. Trodde 99 % laddades ned.

 • Anonym

  Att Yo-yo Ma fick priset anser jag är helt berättigat, men som sagt, om Arvo Pärt inte skall få det posthumt så får juryn raska på.
   
  Paul Simon….tja, som JohanHH skrev, ingen i juryn har nog köpt en skiva sedan 1980…och vem köper skivor nuförtiden, förutom jag. Trodde 99 % laddades ned.

 • Anonym

  Själv har jag i alla år förordat att Yngwie J. Malmsteen borde få priset.

  :-)

 • http://www.facebook.com/people/Calle-Asker/611855580 Calle Asker

  Kraftwerk, Eric Whitacre, David Bowie, Steely Dan, Aretha Franklin, Herbie Hancock och King Crimson borde alla fått priset innan dessa två herrar.

 • http://www.facebook.com/people/Calle-Asker/611855580 Calle Asker

  Kraftwerk, Eric Whitacre, David Bowie, Steely Dan, Aretha Franklin, Herbie Hancock och King Crimson borde alla fått priset innan dessa två herrar.

 • Anonym

  Paul simon är högst berättigat på populärsidan men jag är mycket kritisk till att ge en musiker polarpriset jag tycker det i första hand borde rikta sig mot kompositörer. 

 • Anonym

  Blev glad av dagens besked – två riktigt bra val. Det känns en lite smula gnälligt att säga att det är ”fantasilöst” och att ”de är inga provokatörer”.

 • Erik Lindborg

  Utan att ha några som helst kunskaper om klassiska musikers kvaliteter, så kan jag inte låta bli att småle för mig själv när den upphöjde journalisten tycker det är jobbigt att en publikfavorit får pris. Kultursnobbar är alltid kultursnobbar. Pris ska naturligtvis någon som ingen annan än dom själva har förstånd och insikt att uppskatta få. Det är en röd tråd i argumentationen hos folk som vill framhålla sin egen förträfflighet. Jag och mina vänner hade det beteendet som yngre tonåringar när vi skulle överträffa varandra. Kultursnobbar växer tydligen aldrig upp!

 • Jan Ivarsson

  jag saknar Chucken

 • Anonym

  Och hur lång tid tror ni det tar innan mediafeministerna kommer gnälla om att dom är män

 • http://www.facebook.com/jonas.lindblad1 Jonas Lindblad

  Paul Simon är ett mycket bra val, men nästa gång får det bli Ray Davies!

 • Anonym

  Polarpriset är ett bra pris för det är alltid garanterat fel personer som får priset – trots att det egentligen inte finns något att anmärka på årets val av pristagare. 

  Både Yo-Yo Ma och Arvo Pärt är värdiga pristagare – liksom Maurice Karkoff, Hans-Martin Linde, Laurie Anderson, La Monte Young, John Tavener, Aulis Sallinen, Martin Fröst, Gunter Schuller, Krystof Penderecki….
  Det är alltid någon som blir förbigången. Skäms Polarjuryn! 

 • Anonym

  är det någon släkting till Arvo Pärts som skrivit detta skräpinlägg? var glad att vi har ett fint pris att dela ut och var inte så d-a anti alltid

 • Anonym

  Det finns massor av fantastiska musiker, tonsättare och scenartister, men en står utanför alla andra artister, Bill Nelson, Bills skivor har alltid något nytt, så skruvat att det tar ganska många år att göra sig vän med musiken, bästa skivor är Futurama (1975) [Be-Bop Deluxe]Sunburst Finish (1976) [Be-Bop Deluxe]Modern Music (1976) [Be-Bop Deluxe]Live! In The Air Age (1977) [Be-Bop Deluxe]Drastic Plastic (1978) [Be-Bop Deluxe]Sound – On – Sound (1979) (Bill Nelson’s Red Noise)Quit Dreaming And Get On The Beam (1981) MercurySounding The Ritual Echo (Atmospheres for Dreaming)(1981)Das Kabinet (The Cabinet Of Doctor Caligari) (1981)The Love That Whirls (Diary Of A Thinking Heart) (1982)La Belle Et La Bete (1982)Chimera (1983)Savage Gestures For Charm’s Sake (1983)The Two-Fold Aspect of Everything (1984)Trial By Intimacy – The Summer Of God’s Piano (1985)Trial By Intimacy – Chamber Of Dreams (Music from the Invisibility Exhibition) (1985)Trial By Intimacy – Pavilions Of The Heart And Soul (1985)Trial By Intimacy – A Catalogue Of Obsessions (1985)Chameleon (The Music Of Bill Nelson) (1985)Getting The Holy Ghost Across (1986)Iconography (1986) [Orchestra Arcana]Map Of Dreams (1987)Chance Encounters In The Garden Of Lights – The Angel At The Western Window (1987)Chance Encounters In The Garden Of Lights – The Book Of Inward Conversation (1987)Optimism (1988) [Orchestra Arcana]Demonstrations Of Affection – Chimes And Rings (1989)Demonstrations Of Affection – Nudity (1989)Demonstrations Of Affection – Heartbreakland (1989)Demonstrations Of Affection – Details (1989)Simplex (1990)Raiding the Divine Archive – [Be-Bop Deluxe] (1990)Altar Pieces (1990)Luminous (1991)Blue Moons & Laughing Guitars (1992)Automatic (1994) [Channel Light Vessel]Radioland – [Be-Bop Deluxe] (1994) BBC Radio 1 live in concert 1976Crimsworth (Flowers, Stones, Fountains And Flames)(1995)Practically Wired or how I became…Guitarboy! (1995)My Secret Studio Volume I – Buddha Head (1995)My Secret Studio Volume I – Electricity Made Us Angels(1995)My Secret Studio Volume I – Deep Dream Decoder (1995)My Secret Studio Volume I – Juke Box For Jet Boy (1995)After The Satellite Sings (1996)Excellent Spirits (1996) [Channel Light Vessel]Confessions Of A Hyperdreamer: My Secret Studio Volume II – Weird Critters (1997)Confessions Of A Hyperdreamer: My Secret Studio Volume II – Magnificent Dream People (1997)Atom Shop (1998)Whistling While The World Turns (2000)Noise Candy – Old Man Future Blows The Blues (2002)Noise Candy – Stargazing With Ranger Bill (2002)Noise Candy – Sunflower Dairy Product (2002)Noise Candy – King Frankenstein (2002)Noise Candy – Console (2002)Noise Candy – Playtime (2002)Caliban And Chrome Harmonium (2002)Astral Motel (2002)Whimsy (2003)Whimsy Two (A Garage Full Of Clouds) (2003)The Romance Of Sustain Volume One: Painting With Guitars (2003)Luxury Lodge (2003)Plaything (2003)Dreamland To Starboard (2004)Custom Deluxe (2004)Satellite Songs (2004)Wah-Wah Galaxy (2004)Rosewood: Ornaments And Graces For Acoustic Guitar Volume One (2005)Rosewood: Ornaments And Graces For Acoustic Guitar Volume Two (2005)Orpheus In Ultraland (2005)The Alchemical Adventures Of Sailor Bill (2005)Neptune’s Galaxy (2006)Return To Jazz Of Lights (2006)Arcadian Salon (2006)Gleaming Without Lights (2006)Secret Club For Members Only (2007)And We Fell Into A Dream (2007)Silvertone Fountains (2008)Illuminated At Dusk (2008)Mazda Kaleidoscope (2008)Clocks & Dials (2008)Golden Melodies Of Tomorrow (2008)Fancy Planets (2009)Here Comes Mr Mercury (2009)Theatre Of Falling Leaves (2009)The Dream Transmission Pavilion (2009)Non-Stop Mystery Action (2009)Picture Post (2010)Modern Moods For Mighty Atoms (2010)Captain Future’s Psychotronic Circus (2010)Fables And Dreamsongs (2010)Fantasmatron (2011)Signals From Realms Of Light (2011)Model Village (2011)Songs Of The Blossom Tree Optimists (2012)

 • Anonym

  Hör, hör!  Pärt för Polarpriset.  Och sedan kanske om några år Philip Glass.

 • http://herpderp.myid.net/ derp

  Vilka av Vänsterpartiets företrädare kallar sig för kommunister numera? Lars Ohly var, mig veterligen, den som drog ut längst på det, och t o m han lade av för fem-sex år sedan.

  Kommunismen är ett avslutat kapitel i V:s historia, på samma sätt som S och C inte längre ägnar sig åt rasbiologi och M inte längre motsätter sig allmän rösträtt.

 • Anonym

  Kalla dem vad du vill-de är fortfarande ett förödande parti i kommunistiskt tecken.Ränderna sitter vattenfast!Bevare oss väl för detta parti om vi vill att Sverige skall överleva.
  Jodå, jag är kvinna och jag får rysningar i hela kroppen när detta kommunistinfluerade parti 
  får röster-hur i hela friden tänker dessa kvinnliga väljare egentligen?

 • ertomanse1

  Knappast, det finns gott om vettiga feminister inom Vänsterpartiet. Sen att vi skulle falla under riksdagsspärren ser jag som ytterst otroligt med dagens 10,3% i opinionsmätningen…snarare aspirerar vi på att bli Sveriges tredje största parti i nästa val.

 • Anonym

  Det behövs en Tupp i hönsgården!!

 • Anonym

  Jag hoppas att denna uppgång enkom beror på partiledarbytet – det svalnar således snart i annat fall är Sverige riktigt illa ute för en sak är säker att kommunistränderna går aldrig ur detta parti!

 • Anonym

  Det är Arvo Pärts manager!

 • Anonym

  Snobbigt så det förslår! Sten Bromans ande lever. Kul att de fortfarande finns som kan roa oss med sin odrägliga fisförnämitet. Tro bara inte att någon tar dig på allvar-det är bara stor humor.

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.

Prisraset påverkar inte miljonlönerna

olja

Får 132 miljoner – företaget går sämre.