X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha fallit sex veckor i rad slutade Dow Jones på plus under förra veckan. Att det är något som lär ligga till grund för en längre uppgång är nog inte att vänta – den europeiska krisen och den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lär hålla marknaderna på helspänn även framöver.

– Vi har fått ganska deppig ekonomisk statistik de senaste veckorna så det finns inget där ute som kan väga upp de grekiska nyheterna. Det här kan mycket väl bli ytterligare en tuff vecka för marknaderna, säger David Jones, strateg på IG Markets till CNN.

Han får medhåll av en japansk strateg som i ett uttalande konstaterar att ”Greklands ekonomiska problem kommer att hänga över investerarnas huvud, precis som USA:s hälsa.”

Grekland är som bekant ensamt om att kunna pressa börserna under den kommande veckan.

– I slutändan, bakom all rök, så kokar allt ner till den amerikanska ekonomin. Osäkerheten handlar om vad finansmarknaderna försöker brottas med, säger Jim Sarni, chef på Payden & Rygel till WSJ.

Om två dagar väntas centralbankschefen Ben Bernanke meddela att styrräntan kommer att ligga kvar på sin rekordlåga nivå. Därefter lär han tvingas att avfärda de förhoppningar som ännu återstår om att det statliga lättnadsprogrammet QE2 ska få en fortsättning.

Att marknaden har vetat om centralbankens hållning om möjligheterna till QE3 en längre tid innebär dock inte att vi kommer undslippa reaktioner. Senast Ben Bernanke försökte lugna marknaderna genom att säga att konsekvenserna av att QE2 – som innebär att staten stödköpt statsobligationer för 600 miljarder dollar – går ut borde bli högst marginella, så föll börserna.

Steve Schwarzman, vd för Blackstone, anser i en intervju med CNBC att marknadens oro är överdriven.

– Jag tycker alltid att det är fascinerande att när saker och ting börjar hända så reagerar folk alltid som att de aldrig har hört talas om att det skulle ske.

En som tycks instämma är Brian Moynihan, vd för Bank of America.

– Jag tror marknaderna förstår. Jag anser att ordförande Bernanke har varit väldigt tydlig vilka prioriteringar han har, så jag tycker inte att det finns några mysterier kvar.

Men USA är pressat ekonomiskt. Ytterligare ett bevis på detta kom när Goldman Sachs i fredags sänkte sin prognos för BNP-tillväxten från 3 till 2 procent – allt till följd av den dåliga ekonomiska utvecklingen och de hinder som USA står inför. Även Internationella Valutafonden (IMF) har nyligen sänkt sin BNP-prognos för USA, då till 2,5 procent.

Paul Dale, ekonom på Capital Economic, öppnar upp möjligheten för ett QE3 längre fram i tiden.

”Med tanke på att den ekonomiska nedgången kan vara kopplat till tillfälligheter, att det omedelbara hotet om deflation har lättat och de blandade resultaten av QE2 så ser vi få möjligheter till ett QE3, i alla fall i år”, skriver han i ett investerarbrev.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter