Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Oroligheterna i Grekland tar raka spåret in på USA-börserna. I kombination med fortsatta farhågor för en dubbeldipp på hemmaplan fortsätter investerarna att fly riskfyllda tillgångar som aktier och råvaror – något som ger klara fall.

Dow Jones fortsatte under gårdagen sin förluststräcka sedan toppen den 29 april. Totalt har index fallit 7,1 procent på närmare sju veckor, gårdagens nedgång landade på 1,5 procent. Och för S&P500-index slutade onsdagens minussiffra på 1,7 procent till den lägsta noteringen sedan den 16 mars då marknaderna reagerade på kärnkraftsolyckan i Japan.

Nedgången drivs främst av energi- och finansaktierna – index ned med 2,2 procent vardera – samtidigt som handlarna ser priserna på de derivatpapper som går under namnet Credit Default Swaps (en slags försäkring mot att en låntagare inte kan uppfylla sina åtaganden) fortsätta lyfta mot Grekland.

Vinnare på turbulensen i Grekland är den amerikanska tioåriga statsobligationen där yielden igår landade på 2,97 procent, att jämföra med 3,10 procent i tisdags.

Börserna har börjat uppåt idag sedan ny statistik visat att antalet som sökte om arbetslöshetsersättning för första gången minskat mer än beräknat – från 427 000 för två veckor sedan till 414 000 förra veckan. Index väntas dock landa på minus när handelsdagen är slut, främst på grund av just Grekland.

– Alla i världens alla ekonomiska hörn borde hålla ett väldigt vakande öga på de kommande händelserna i Grekland. Vi anser att den här perioden liknar situationen med Lehman där marknaderna bara blev nervösare och nervösare och alla förväntade sig en sista minuten-köpare, skriver en strateg på Deutsche Bank i ett investerarmeddelande.

David Callaway, analytiker på Marketwatch, instämmer inte i liknelsen med det kraschade finanshuset.

”Grekland kommer inte att vara Europas Lehman Brothers, framför allt för att alla förväntar sig att det ska vara just det. Vi vet vilka banker och vilka länder som kommer att drabbas, och investerare förbereder sig för det genom att sälja av. Så det kommer inte att bli samma chock för finanssystemet som Lehman var i september 2008, när alla förväntade sig att det skulle räddas av den amerikanska staten ända fram till dess att det inte skedde. Den här gången förväntar sig alla att Grekland kommer falla.

Efter flera månader av uppgångar var marknaderna redo för en korrektion, och vi kommer att behöva stå ut med det. De kraftiga nedgångarna i onsdags representerar början på en större nedgång vilket kommer att leda till en sommar med hög volatilitet på börserna.”

Fler bloggar