Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är känt för sina fanatiska konsumenter och minst lika entusiastiska försäljare. Men det är också ett företag som straffar sina anställda för att vara mer än några minuter sent. Nu har en anställd fått nog och vill bilda en fackförening på Apple – ett drag som knappast lär mötas med välkomnande handslag från dess ledare Steve Jobs.

Varje anställd på Apple får en liten broschyr där det står beskrivet hur han eller hon ska agera. En av grundreglerna är att det är total tystnadsplikt som råder inom företaget. Exempelvis resulterar en gissning inför en kund om hur en ny produkt kommer att utformas allt som oftast i att du några minuter senare har visats ut ur lokalen och helt plötsligt står utan jobb.

Tidigare i år gick dock en anställd ut och berättade om livet som anställd hos företaget med den äppelformade logotypen. Historien visade sig vara fylld med flera positiva bitar men också tveksamma uppmaningar i stil med att ”Apple är din själ”. Dessutom finns där ett poängsystem som du som knappast tjänar på att försöka plocka så många som möjligt av. Att vara sjuk innebär en poäng, att vara mer än sex minuter sen innebär en poäng. För många poäng under ett och samma kvartal innebär att det är hög tid att börja leta efter dörren som pryds av en stor EXIT-skylt.

En som fått nog av situationen och de hårda villkoren är Cory Moll, deltidsanställd på en av Apples butiker i San Francisco. I ett endaste drag har han valt att utmana företaget, värderat till 320 miljarder dollar, och försöker nu skramla vapen nog för att bilda en fackförening. Förhoppningen är att komma till bukt med arbetsvillkoren, höja lönerna och ge de anställda bättre förmåner. Cory Moll, som tjänar 14 dollar i timmen (minimilönen i San Francisco är 9:92 dollar i timmen), säger sig ha ett hyfsat stöd inofficiellt men medger att han har haft det svårare att locka fram anställda som öppet meddelar sitt stöd.

– Det känns lite som David mot Goliat, säger Corey Moll i ett uttalande. Vi är inte redo att ta steget fullt ut än, men vad jag hoppas är att vi i alla fall ska få folk att börja pratat om situationen och känna sig bekväma med det.

Fackföreningarna i USA utgör knappast en så pass stark enhet som de gör i Sverige. Snarare är det enbart ett fåtal industrier som verkligen är sammankopplade med dem, däribland fordons- och filmindustrin. Och i nästen som Silicon Valley – som är stolta över att snabbt kunna reagera på förändringar (det vill säga kunna anställa och avskeda omedelbart bums…) – är de lika sällsynta som en Wall Street-mäklare i hiphopkläder. I USA var enbart 11,9 procent av arbetsstyrkan anslutna till facket 2010, att jämföra med 20,1 procent 1983.

Steve Jobs, vars företag har mer än 30 000 butiksanställda, lär knappast vara intresserad av att se en fackförening ta form i sina butiker. För några år sedan gick han till attack mot lärarfacket och beskyllde det för den dåliga utbildningsnivån i USA.

– Vilken typ av person skulle du kunna få att sköta en liten verksamhet om du berättade för dem att när de tillträder så kan de inte göra sig av med människor som de inte tycker är bra nog. Knappast de bästa för om du är tillräckligt smart inser du att ”jag kan inte vinna.”

Fler bloggar