X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Facebook kommer att lämna in sin ansökan om börsnotering i oktober eller november för att börja sälja aktier publikt under det första kvartalet 2012.

Det avslöjar nu CNBC som hänvisar till källor inom företaget. Uppgifterna har fått ett ganska nedstämt Wall Street till följd av de senaste veckornas nedgångar att surra rejält. Alla – från bankirer och advokater till pr-gurus och cykelbud… – vill ta del av Facebook-kakan när den väl blir publik.

I och med noteringen förväntas det sociala medieföretaget komma att värderas till minst 100 miljarder dollar. Enbart ett fåtal amerikanska företag har ett börsvärde som överstiger detta, däribland Exxon Mobil, General Electric och JP Morgan Chase. Facebook, som har fått se tillväxttakten mattas av något två månader i rad, hoppas göra en vinst på 2 miljarder dollar för helåret 2011 – något som innebär att dess börsvärde alltså skulle ligga på skyhöga 50 x vinsten.

Ett skäl som lyfts fram för den stundande noteringen är att Facebook är på väg att nå maxgränsen för hur många privata investerare ett företag får ha utan att avslöja finansiella detaljer. Facebook väntas nå gränsen om 500 privata investerare vid årsskiftet, vilket innebär att det skulle få avslöja dessa uppgifter i maj. Facebook ser det som en bättre idé att vara proaktiva och istället genomföra den högt efterlängtade noteringen för att på så vis släppa siffrorna.

Enligt uppgifterna har Goldman Sachs nu lagt i högsta växeln för att ro hem arbetet med att sköta noteringen. Finansbjässen har också en fördel i att det tidigare har satsat pengar i Facebook. JP Morgan och Morgan Stanley – som tidigare har skött stora noteringar – lär dock inte ge sig utan strid om den förväntade guldkalven.

Facebook – som har sagt att en notering är oundviklig – lär ha fått blodad tand i och med LinkedIns framfart på börsen. Företagets aktie rusade med hela 109 procent under sin första handelsdag. Sedan dess har bland annat det nätbaserade kupongföretaget Groupon meddelat att det tänker dra in 750 miljoner dollar via en notering senare i år.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter