X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

– Investerarna har kommit till slutsatsen att ekonomin är inne i en slöare period och försöker nu att förstå exakt vad som händer – om det är en ihållande nedgång eller bara ett gupp på vägen mot återhämtningen.

Så sade Giri Cherukiri, handlare på Oakbrook Investment, i fredags efter att Dow Jones fallit för femte veckan i rad. Det var då den längsta förluststräckan som Dow Jones upplevt sedan 2008. Mycket tyder nu på att den noteringen kommer vara inaktuell när veckan ska sammanfattas på fredag – Dow Jones har knappast varit en glädjefest den här veckan heller; -0,2 procent igår, -0,2 procent i tisdags och -0,5 procent i måndags.

Inför dagens öppning ser den senaste tidens kurva ut så här:

Tom Doninio, handlarchef på First New York Securities, har sin bild klar av vad det är som sker på börsen.

– Vad folk gör är att inta en defensiv ståndpunkt. Marknaden väntar ut tiden för att se vad effekterna ska bli när det kvantitativa lättnadsprogrammet tar slut.

Det får dock betraktas som enbart en del av sanningen i Dow Jones sällsynt skrala uppvisning, då USA under den senaste tiden har tvingats stifta bekantskap med en mängd dystra rapporter, besked och spekulationer.

Bland dessa återfinns en väldigt svag villamarknad, en arbetsmarknad som är en tydlig besvikelse med enbart 54000 nya jobb i maj och ett högt oljepris som pressar konsumenterna. Dessutom tynger bland annat den europeiska skuldkrisen,  hotet från Moodys och Fitch om att sänka USA:s kreditbetyg till följd av oenigheten i kongressen kring skuldtaket och budgetbråket och utgången av det kvantitativa lättnadsprogrammet den siste juni. För att bara nämna något.

Situationen har fått investerarna att flytta över sina placeringar till mer säkra alternativ, framför allt guld som har varit och sniffat kring rekordnivån på 1577:70 dollar per uns. Igår föll det 9 dollar för att landa på 1535 dollar per uns.

– Det finns en stor ovilja mot att ta risker just nu och det är därför som guld, silver och dollar är upp. Folk vill placera sina pengar i något som är lite mer stabilt, konstaterar Jimmy Tintle, marknadsanalytiker på Transworld Futures.

En som har fått nog av nedgångarna är Sara Zervos på OppenheimerFunds, som inte vill befatta sig med den diskussion som pågår om huruvida USA är på väg ner i en dubbeldipp eller inte.

– Det får räcka med rädslan nu. Vi börjar falla in i en negativ spiral. Det här är enbart en tillfällig svacka till följd av en rad väldigt dålig data, inget annat.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter