Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Samtidigt som den amerikanska centralbanken Federal Reserve är på väg att sätta punkt för QE2 – ett statligt program där statsobligationer stödköps till ett värde av 600 miljarder dollar – kommer nu påtryckningar i USA om en uppföljare.

Bland de som vill se ett QE3 är argumenten tydliga – USA är fortfarande ett land i kris, långt ifrån att stå på stabil mark sedan krisen som var den allvarligaste sedan 1930-talet.

Stöd för detta tas bland annat i gårdagens nya arbetsmarknadssiffror från ADP för maj och vilka visade på blott 38 000 nya jobb – klart sämre än förväntade 190 000. Samtidigt redovisade USA igår ett överraskande stort fall i inköpschefsindex, vilket i kombination med bakslaget från ADPF fick Dow Jones och S&P500 att uppleva de största rasen sedan augusti 2010. Dessutom har bostadsmarknaden officiellt sett dubbeldippat samtidigt som 28,4 procent av alla bolånetagare nu är på obestånd, det vill säga att deras lån överstiger värdet av bostaden. Som om inte det vore nog har BNP-tillväxten dessutom knappast varit någon fröjd för ögat vilket har fått flera företag – däribland JP Morgan, Goldman Sachs och MacroAdvisers – att sänka förväntningarna rejält. Nu pratar trion om en tillväxt på mindre än 3 procent för det andra kvartalet.

I kurvan nedan går för övrigt att se hur BNP-tillväxten tog fart vid lanseringen av QE2 men sedan tappat fart.

I slutet av april menade centralbankschefen Ben Bernanke dock att ett nytt stödprogram framstod som ”mindre attraktivt” eftersom QE2 bidragit till att vända ekonomi i rätt riktning. Enligt medieuppgifter i USA utvärderar Federal Reserve dock situationen nu väldigt noggrant för att inom kort komma till beslut om ett eventuellt QE3 behövs eller inte.

När Ben Bernanke talade i april sade han dessutom att han förväntade sig marginella marknadsreaktioner när QE2 avslutas den 30 juni. Reaktioner från handlargolven igår tyder dock på annat, snarare positionerar sig investerare och finanshus för att tackla den eventuella turbulens som kan uppstå när nästan 100 miljarder dollar per månad slutar tillföras marknaderna.

Även om det framförs påtryckningar om ett nytt stödprogram är det väldigt många som ställer sig skeptiska till ett sådant. En är Michael Feroli, ekonom på JP Morgan Chase, som påminner om att QE2 skapade stor ilska bland delar av kongressen på grund av rädsla att det skulle driva på inflationen.

– Det potentiella bakslaget rent politiskt sett är så stort att Federal Reserve nog är extremt motvilliga till att satsa på ytterligare ett stödprogram, skriver Michael Feroli i ett brev till sina klienter.

Mohamed El Erian, chef på Pimco som är världens största obligationsförvaltare, är inne på samma bana.

– Det är inte troligt att det kommer bli ett QE3. Men om det blir det kommer mer tid att spenderas på att diskutera kostnaderna och riskerna med det i stället för vinsterna av det.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter