Goldman Sachs vd erbjöd Gadaffi aktiepost

Goldman Sachs fick mer än 1,3 miljarder dollar att investera från Libyens diktator Muammar Gadaffi men förlorade 98 procent av pengarna. Inte bara fick bankens direktörer fly hals över huvud från Tripoli efter att misslyckandet blivit känt – Goldman Sachs erbjöd dessutom Gadaffi möjligheten att bli en av företagets största privata aktieägare för att kompensera förlusten.

Ja, det är sannerligen en spektakulär historia som Wall Street Journal har rotat fram genom att granska gamla dokument från finansbjässen.

Pengarna, som fördes över från den statliga investeringsfonden Libyan Investment Authority (LIA), landade hos Goldman Sachs i början av 2008. Totalt lades de 1,3 miljarder dollarna i en korg om valutor och sex aktier – Citigroup, UniCredit, Banco Santander, Allianz, Électricité de France och Eni Spa – men är investeringarna misslyckades fullständigt.

I takt med att detta kom att stå allt mer klart skruvades tonläget upp kraftigt i Tripoli, där Goldman Sachs placerat ut anställda. Situationen briserade slutligen när en av diktatorns investeringschefer, Mustafa Zarti, mötte upp två av bankens anställda och lämnade dem så pass rädda att de inte såg något annat val än att ringa till sina chefer som med hjälp av säkerhetsvakter arrangerade en hemresa redan dagen därpå. Enligt uppgifter hade då investeringschefen agerat som ”en galen tjur”, avfyrat ett gäng svordomar och hot mot de två bankanställda.

För att blidka den ilska libyska regeringen erbjöd Goldman Sachs – däribland vd:n Lloyd Blankfein och dess finanschef David Viniar – kompensation. Under de kommande två åren lades sex olika förslag till hur denna skulle utformas. Ett av förslagen var att investeringsfonden LIA skulle investera 3,7 miljarder dollar i företaget, vilket skulle ge dem aktier tillbaka för 5 miljarder dollar och därmed radera ut förlusten.

Uppgörelsen, som dock föll, hade gjort Muammar Gadaffi till en av Goldman Sachs största privata ägare.

I juni 2010 hade LIA tillgångar för ett värde om 53 miljarder dollar, enligt Wall Street Journal. I år har amerikanska myndigheter fryst tillgångar för cirka 37 miljarder dollar, däribland vissa pengar som fortfarande sköts av Goldman Sachs.

Uppdaterat: Goldman Sachs vägrade först att uttala sig i ärendet, men dementerar nu uppgifterna. WSJ kvarstår dock vid sin publicering.

Visa kommentarer (109 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Inte undra på att bankirerna vill döda Gadaffi när de lyckats stjäla miljarder från det Libyska folket.

  • http://pulse.yahoo.com/_JAQWLS5KBL26GJVJJEIQAL5Q74 Henrik

   Inte bara det, han hade dessutom sagt upp oljeutvinnings-kontrakten med britterna och USA..det var de föga glada för. Istället närmade han sig ryssarna. Detta har naturligtvis inget med den nuvarande situationen att göra..NATO släpper sina kärleksbomber för det libyska folkets skull. Man vill befria Dem förstår Ni.

  • Anonym

   Det Libyska folket…..som egentligen är helt onödigt för Staten Libyen. Ganska intressant berättelse här:
   http://efteroljan.blogspot.com/2011/04/skillnaden-mellan-egypten-och-libyen.html

   Du kan inte stjäla från ett folk som inte äger något. ”Folkaktien” har inte uppfunnits i Libyen än.

 • http://www.facebook.com/people/Irene-Björkeroth/722513611 Irene Björkeroth

  perfekt analys i förra kommentaren!

 • Anonym

  En hel del faller på plats så att säga.
  Desutom kan det militär-industriella-komplexet bli av med en hel del ”smällare” på skattebetalarnas nota.
  Varför får man alltid sina fördomar bekräftade?

  • Cortex

   Jag förstår inte ditt inlägg. Hur kom det ”militär-industriella-komplexet” in i denna historia och hur kan sju personer gilla ditt inlägg?

 • Anonym

  Och ana inte vad som hände en stackars bedragare av det lilla formatet som fått ett plastkort som gick dit och tog ut lite! Några hundra-tusen som han skulle dela med sig av.
  En sådan olycka, först köra på honom, sedan backa tillbaka för att se vad som hänt och ytterligare platta till honom, därefter få ”panik” och köra över honom igen. Bilen hittades, hyrd med falska handlingar. Men bråka inte med Makten! Föraren hittades aldrig.

 • http://www.handlareprintz.com Bengt-Åke Printz

  Ja det är många som har haft fingarna i Gadaffi-degen. Och ändå har vi hittills bara fått veta en bråkdel…..En av dem heter troligen Reepaalu. Detta med tanke på att Gadaffi medverkade till finansieringen av moskén i Malmö.

 • Marcus

  Goldman! Sachs! Vad säger dessa namn? De skäms minsann inte för att göra affärer med tyranner som Ghadaffi! Nåt att tänka på!! Blood-money does not smell either!

 • Anonym

  ETT BEKLAGLIGT MISS

  Att GS cheferna slapp undan från Libyen!
  Endast ett litet steg framför executionsplutonen, men ändå gick den här stora förtjänsten för hela människosläkten förlorad. Även det gamla goda sovjetiska rättväsendet hade dödsdomen för en så omfattande ekobrottslighet och systemet trots enorma tvivelaktigheter, inte alttid slog fel.
  Olyckligtvis har GS gång på gång undvikit lagen i många länder trots, att dom är  den förnämsta spelaren i ekonomihistorians största svidel, som har åsidosatt alla normala marknadsmekanismer.

 • Anonym

  Den hänsynslsösa makten – och förtryckets bödlar – går hand i hand med kapitalet. Sådan är kapitalismen…. Och dessa båda krafter, exemplifierade i Tripoli, bör utsättas för mycket hårdare behandling än svordomar.

  Sven-Eric Forsén

 • facethemusic

  Goldman Sachs var också det finansinstitut som hjälpte Greklands regering att maskera budgetunderskottet vilket sedermera ledde fram till den nuvarande finanskrisen i landet.

 • Anonym

  Tror inte någon är särskilt förvånad !

 • Anonym

  Enligt hans princip så ska ogiltig frånvaro leda till minskad inkomst. Varför ska han vara ett undantag i principen? Man lever väl som man lär?

 • Anonym

  Fanns det inget att kritisera idag?  Ja ja, Björklund har många medarbetare som också måste få komma fram. Vart var Björklund den dagen , tror ni?   Det är väl mycket bra att han delegerar? En bra chef.. Hur är det med er miljöpartister? Hur många är ni som äntrar barrikaderna samtidigt?

  • http://twitter.com/pierredrufva pierre drufva

   Inför riksdagen är inte Jan Björklund (eller någon annan minister för den delen) ”chef”. Jan Björklund är ansvarig inför riksdagen i skolfrågor.

 • Anonym

  Okej att Björklund nu kritiseras, det är bra, men det är bara ett tecken på ett systemfel. I många, många debatter gabar stolarna i riksdagen tomma. Vad gör våra riksdagspolitiker egentligen på dagarna?

  Vissa verkar ha tid att vara författare, stjärnadvokater, ordförande i diverse suspekta föreningar som ”Republikanska föreningen” etc.

  Ett riksdagstjänst ska vara ett heltidsjobb, och den anställda ska för f*n arbeta på arbetstid. Björklunds skolkande bör betraktas som tjänstefel, som ska leda till omedelbart avsked utan förmåner.

  • in_the_style_of_demons

   Det skulle vara lagom populärt att komma och gå som man vill på ett vanligt arbete.
   En varning och sedan sparken. typ.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=613628040 Lennart Nilsson

   Nu är det ju så att Björklund inte sitter i riksdagen, utan är chef för utbildningsdepartementet. Det är där han har sin arbetsplats, inte i riksdagen. Att han sedan emellanåt, men inte tillräckligt ofta enligt oppositionen, debatterar i riksdagen är en annan sak. Men ju oftare han står i talarstolen i riksdagen, ju mindre tid får han ju på sitt jobb på departementet med att utforma framtidens utbildningspolitik. Och så fort oppositionen vill ha svar på frågor, i form av interpellationer, så kommer Björklund till riksdagen och svarar på dem.
   Nej det här handlar snarare om oppositionens totala brist på alternativ när det gäller utbildningspolitiken.

   • Anonym

    Semantik. Utbildningsdepartementet lyder under Riksdagen som är Sveriges högst beslutande organ. Att utbildningsministern inte deltar i debatter om utbildning är oansvarigt, det är ett moraliskt tjänstefel.

    Att den rödgröna oppositionen saknar en vettig utbildningspolitik vet jag av egna erfarenheter. Det har ingenting med saken att göra.

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=613628040 Lennart Nilsson

     Du skrev: ”Ett riksdagstjänst ska vara ett heltidsjobb, och den anställda ska för f*n arbeta på arbetstid. Björklunds skolkande bör betraktas som tjänstefel, som ska leda till omedelbart avsked utan förmåner.” Alltså att han skolkade från en riksdagstjänst (som han inte har).

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Finns det inte nån paragraf mot ”skolk” som kunde användas?

  Riksdagsmänne måste närvara minst 90% annars får de ”Ej Godkänt” och förlorar 50% av ersättningen (och den fria lägenheten).

  Borde vara enkelt att skapa någonting liknande

  • Thuresson

   Björklund är inte riksdagsman.

 • conny bergkvist

  Utbildningsministern skolkar,Statsministern ljuger om Sveriges ekonomiska status,Hägglund kraschar äldrevården,Lööf är helt frånvarande om klimatpolitiken,Det är bara att konstarera att vi har en samling i regeringsställning som borde fått sitta kvar,både i skolan och i opposition.

 • Fredrik Persson

  Det är en del av Alliansens strategi, att hålla sig undan debatter. Det märks inte minst i media. Svt, Tv4 och Sveriges radio har alla rapporterat att det har blivit svårare att få ansvariga ministrar att kommentera politiska utspel m.m.

 • Anonym

  Jan björklund kanske är och läser på angående regeringen myter om invandring https://sverigedemokraterna.se/2012/01/16/sd-lanserar-hemsida-om-invandringsmyter-svar-pa-regeringssida/

 • Thuresson

  Är det någon som tror att en debatt i riksdagen någonsin har gjort skillnad?

  • Anonym

   Eftersom media brukar rapportera vad som sägs där så kan det ju hända att valboskapen får upp ögonen för inkonsekvenser och självmotsägelser i det Björklund/Reinfeldt har bestämt om skolan och annat.

   • Thuresson

    Du menar att Björklund hemlighåller vad han har för åsikter om skolan?

 • Anonym

  Jan Björklund behöver nog ägna all möjlig tid till att uppgradera det svenska utbildningsväsendet, grundskola och högskola, efter den nedmontering socialdemokraterna startade så snart Tage Erlander lämnat sitt ämbete och som fick sitt fulla genomslag in på 1990-talet. Socialdemokraterna har, i frånvaro av egen politik, ägnat sig åt att systematiskt försöka omöjliggöra statsrådens arbete genom oändligt antal frågor och interpellationer och inte alltid för landets bästa, vilket kan medföra att även viktiga diskussioner och debatter drabbas av brist på närvaro. Detta beteende gällde för övrigt även för Fälldinregeringen på sin tid.

  • Krister

   Jag trodde den fria marknaden (Blocket m fl) och bemanningsföretag tog hand om det…

   • Anonym

    Bemanningsföretagen är tyvärr fullt upptagna med de lärarlegitimationer som skall lyfta upp svenska skolan och  som lärarförbunden har krävt och nu kritiserar.

 • Eric Lundborg

  Arrogans är bara förnamnet.
  Skitstövel är efternamnet.
  Utgå!

  Eric

 • henrik.vallgren

  Jag tycker att Mikael Damberg verkar vara en bra person som förtjänar respekt. Att lyssna på vänsterpartisten som reflexmässigt kritiserar varje förändring i DDR-skolemodellen är däremot bara att slöseri med tid.

 • Anonym

  Sigge S –vikten i att riksdagen är överens i skolfrågorna, Ja alla  frågor är viktiga. Och Alla vet vad Björklund har stakat ut, men han får enbart motstånd. Så man går säkerligen från riksdagens kammare med samma  utgångspunkt som när man trädde in där.

 • Anonym

  Även om han ibland deltar, så svarar han inte på frågor som t.ex. ”hur kan skolan bli bättre samtidigt som skolans resurser blir mindre?”

 • http://samtider.wordpress.com Klalin

  Björklunds frånvaro är följdriktig. Han har själv deklarerat att hans svaghet är oförmågan att lyssna på andra människors åsikter. Den svagheten präglar honom som politiker. Han har bara tillgång till sina egna åsikter, har förmodligen svårt att sätta sig in i andra människors behov och har därmed förmodligen också svårt att uttolka konsekvenserna av sina handlingar. Som politiker gör det honom rigid, endimensionell, okänslig och fullständigt oflexibel. Hans maktbas består i att han blivit en ”nyttig idiot” i händerna på de krafter som vill återupprätta nomenklaturans medborgarkontroll. Se bara det senaste förslaget om att kväsa den akademiska friheten. Ett ”liberalt” förslag år 2012 !!! Man orkar inte längre häpna.   

 • Anonym

  ÄNTLIGEN! En värdig fredspriskandidat. Tack Tutu!

 • Anonym

  Tutu har kallat judar ”okristliga” (!!), sagt att nazister borde förlåtas, men att det finns ingen förlåtelse för ”det judiska folkets förföljelser av andra”, hävdat att den kristne Guden är på arabernas sida. Med andra ord: en klassisk nytestamentlig antisemit…. 

 • Anonym

  Visst hade invasionen formellt FN-stöd, i resolution 1441 som ställde ultimatum till Irak, något de ignorerade, och hänvisade till resolution 678 som låg till grund för gulfkriget 1991 och efter vilket det aldrig hade slutits fred utan bara vapenvila, mot vars villkor Irak bröt så fort de kunde.
   
  Det hade för all del varit bra med ännu tydligare mandat men då Frankrike klargjorde att de skulle lagt in veto mot det fick man nöja sig med det FN-mandat som redan fanns. Att det fanns ett sådant har alltid ignorerats i svensk media.

 • http://twitter.com/Jesper_Sunden Jesper Sunden

  Det fanns ett stort antal FN-resolutioner mot Irak, men av säkerhetsrådets permanenta medlemmar var USA och Storbritannien ensamma i sin tolkning att resolutionerna gav stöd till en Irak-invasion.
   
  Enligt FN-stadgan är det säkerhetsrådet och ingen annan som avgör hur dess resolutioner ska drivas igenom.
   
  2004 konstaterade FN:s generalsekreterare Kofi Annan att invasionen var olaglig och i strid med FN-stadgan.

 • Anonym

  det bestod i ca 100 år och föll för guiterna från Zagrosbergen, troligen kurdernas förfäder.
  men hur mycket folk rörde det sig om? det gamla egypten skulle haft ca 7 miljoner invånare-hur många hade då kina och indien? vid Jesu födelse skulle världen haft 250 miljoner invånare varav romarriket 65….

  • Anonym

   Vilka var guiterna? Menar du kanske gutierna. Kurdernas ursprung tvistar de lärde om, men det kan vara så att det är gutierna.

   • Anonym

    Kurdernas förfäder är enligt många historiker guti eller goti som är kopplade med goter men det har diskuterats och utan riktiga källor blir det svårt, Meder är officiellt känd som kurdernas och persernas förfäder.

 • Anonym

  Värt att minnas när skolundervisningen om slaveri bara tar upp ett enda exempel: Slavar från Afrika till USA. Den skolboken är så vilseledande att det liknar ren lögn.

 • Anonym

  Både Marcus Berg och Hugo Weili blev 1756 friköpta ihop med större delen av sina respektive besättningar. Ett par personer hade hunnit avlida i fångenskap och ytterliggare ett par personer blev kvar, och tycks ha gått ett okänt öde till mötes. Under perioden 1754-63 verkar det ha varit åtminstone 16 fartyg som kapades och vars besättningar fördes i fångenskap till Marocko, en del friköptes andras öden vet man inget om.

 • Jan

  Är det inte så enkelt att oändlig tillväxt inte kan ske i en ändlig värld?

  • Mikael Olsson

   ”Tillväxt” är en chimär. Det betyder inte att faktiskt göra mer, utan inflation av priser löner och penningmängd, något som krävs för att ekvationen på medellång sikt skall gå ihop.

   Det ”enkla” består i att ”tillväxten” uteblir när skuldskapade pengar utgör för stor mängd av penningmängden. Sverige ligger på 96%, USA på 97%.

  • http://ragnarscorner.wordpress.com/ Ragnar Danneskjöld

   ”Tillväxt” är kort för ekonomisk tillväxt, dvs att VÄRDET av producerade varor och tjänster inom ett geografiskt område och tidsenhet ökar. Råvarutillgångar sätter exempelvis således ingen begränsning för den ekonomiska tillväxten. Den enda gränsen för ekonomisk tillväxt är inskränkningar av människors frihet att skapa och byta värden med varandra.

   • Nebbiolo71

    Nja, så länge ekonomisk tillväxt inte är frikopplat från konsumtion av ändliga resurser så sätter planeten gränserna. Att frikoppla har ingen ännu lyckats med…och in absurdum där vi lever av tankekraft allena så skulle tillväxt endast innebära inflation av intellektuellt lönearbet

    • http://ragnarscorner.wordpress.com/ Ragnar Danneskjöld

     Råvaror extraheras och förädlas. Teknikerna för förädling och återvinning utvecklas med tiden. Den ekonomiska tillväxten är resultatet av människors utbyten av det de har producerat. En råvara kan vara ändlig, ja, men det hindrar inte värdet av de förädlade produkterna att fortsätta öka. Att det under perioder kan vara svårt att öka värdet av den samlade produktionen av varor och tjänster är en annan sak. Principiellt finns det dock inget hinder för tillväxten så länge man inte hämmar människors möjlighet att tänka och skapa värden och att sedan byta dessa värden med andra.

     • Herr Hur

      Precis, här spelar konceptet med Paretojämvikt en viktig roll. Det är en lång väg att gå till att vi är där, finns till exempel väldigt många som skulle vilja komma in på arbetsmarknaden, men förhindras att göra det.

     • bigson16

      Hämskon är väl ofta staten…

 • Nebbiolo71

  Skrämmande att Summers ens fanns på tapeten som tänkt ny centralbankschef, riktigt skrämmande! Alla som kan något som helst om ekonomi förstår att bubblor bara skapar en sak, ökade skulder, men inte förmågan att betala tillbaka dem – för att kunna betala tillbaka skulder från en kreditexpansion så måste denna uteslutande gå till produktiva investeringar som skapar reell tillväxt. Detta är ren och skär matematik men ändå så förbenat svårt…för ekonomer… Vad är det i deras utbildning som lär dem att inte ränka logiskt, rationellt och att räkna?

  • Mikael Olsson

   Men skulderna är samtidigt de nyskapade pengar som behövs för att smörja byteshandeln på dess nuvarande prisnivåer. Om pengarna betalas tillbaka så saknas det pengar. Problemet är självklart att ekonomin måste tillföras pengar som inte är skuldskapade för att ekvationen skall gå ihop. Men då skriker alla ZIMBABWE och WEIMARTYSKLAND – och ignorerar fullständigt att problemen där var bristande produktion snarare än bristande efterfrågan.

  • bigson16

   Dom kan inte räkna, bara beräkna…

 • Carl Norberg

  Vilka sensationella slutsatser..Jag tror att jag har förklarat detta tillräckligt många gånger snart. Ett enskilt kontrollerat kreditbaserat system för arbetsdelning[handel med varor och tjänster] som har passerat sin skuldmättnadspunkt och befinnersig i stagflation, kan inte utvecklas på något annat sätt. När inte den organiska ekonomiska tillväxten kan försörja den aggregerade räntekostnadstillväxten, så stagflaterar systemet. Utan likviditetsförsörjande finansiella bubblor så går förloppet bara snabbare till haveriet.

 • Elementary

  Rätt illa att det inte framgår huruvida det är Larry Summers som de facto tycker och tänker något eller om det är Cervenka som anser att han tycker och tänker något. Rätt stor skillnad, kvalitén avtar som sagt i artiklarna.
  I övrigt är ju inte gåtan särskilt svårlöst. Vi har fått en värld med justare konkurrens och justare spelregler och dessutom till största del befriade ifrån politiska utopier. Ja då är det inte konstigt om en stor del av tillväxten hamnar utanför västvärlden. Rätt lätt att se om man plockar ut fingret ur naveln.

 • nagerst

  Hahaha Krugman! Vilken underbart rolig tomte. Han bevisar varv på varv hur hans ekonomiska hypoteser brakar samman och hur lite han igentligen vet om rudimentärt ekonomiskt tänkande. Nobellpriser i ekonomi samt fredspriset är ett stort skämt, men att media tar honom fortfarande på allvar är bortom patetiskt. ”If it would work it would have happened by now”.

 • Herr Hur

  Det kanske är skuldsättningen och felinvesterandet som är ORSAKEN och inte LÖSNINGEN på krisen?
  ”Nu har vi vattnat med bensin men det slutar ändå inte brinna, VAD ÄR FEL!?”

  • Nebbiolo71

   Helt överens! Ett privat kontrollerat och ägt men offentligt subventionerat kreditsystem som löper amok (kreditexpanderar för tillgångsspekulation isf produktiva investeringar) blir inte vackert och hade kunnat undvikits om man inte släppt på regleringarna och skrotat Glass-Steagall…

  • money as debt

   Hur ökar du ekonomin i stort om inte på detta vis ? Felinvestering skriver du i vad då ? Bättre med spillolja det pyr lagomt länge.

   • Herr Hur

    När räntan skiljer sig från marknadsräntorna så framstår galna och ohållbara projekt som goda investeringar. Typexempel är bostadsbubblan, där man bygger hus för miljoner för att sälja till personer som kommer kunna spara ihop max en miljon. Egentligen är det ett förlustprojekt och resurser slösas bort och förstörs. Samma sak med IT-bubblan, när räntan hölls för lågt.
    Tillväxt utan eskalerande penningmängd är hur industrialiseringen gick till, svaret är deflation i konsumentpriser parat med stigande löner, levnadsstandard och köpkraft.

  • Nebbiolo71

   Skuldsättning och ”felinvesteringar” i all ära men frågan kanske snarare är fördelningen av skuldsättning och ägande. F.ö. så tror jag inte de banker som tjänat på att underblåsa tillgångsbubblor anser att det är felinvesteringar, åtminstone inte deras ägare. Att det ur systemets synvikel är katastrofalt är en helt annan sak – vinnarna bryr sig ju knappast då det betalas av andra. Med tanke på utvecklingen så kanske man ska fråga sig om det är hållbart att 1% äger allt kapital, att 99% äger alla skulder och dessutom förväntas jobba ihop 5% årlig avkastning för de 1% så att de nästa år äger…105%?

 • ManoleteSTHLM

  Det finns egentligen inte så mycket att tillföra gällande sjukdomsbilden då artikeln faktiskt redogör kort och sakligt för denna. Frågan är vad vi gör nu? Att fortsätta med dessa huvudlösa stimulanser i väntan på att ”något bättre” skall hända kan inte vara någon god idé. Att ta smällen ganska snart för att sedan arbeta fram ett nytt valutasystem (som är uppbackat av något – förslagsvis guld) låter däremot mera sunt. Mitt förslag är att det genomförs massiva skuldavskrivningar (genom en kontrollerad skulddefault) och där världens valutor sedan knyts mot guldet (fråga mig inte exakt hur dessa skuldavskrivningar i detalj skall arbetas fram). Då får vi en återgång till något beständigt och mer kontrollerbart.

  • ManoleteSTHLM

   Jag vet, förmodligen ett omöjligt projekt men man måste väl få drömma ibland? Det bästa vore annars om någon utmanar dollarn i positionen som världsvaluta med att erbjuda värdebevaring och stabilitet. Exempelvis att Ryssland alt Kina knyter sin/sina valutor mot guldet.

   • VSOP

    Så mycket guld finns inte,

    • ManoleteSTHLM

     Vad menar du? Så mycket guld finns inte för vad då? Rent teoretiskt kan man knyta en hel valuta till ett kilo guld. Poängen är att försöka fixera värdet.

     • VSOP

      Försök du bara! – Att fixera värdet.

 • Dromedaren79

  Låter som Summer och Krugman förespråkar mer bensin till pyramidspelet, även fast det kanske var orsaken till finanskrisen. Logik och sunt förnuft är som bortblåsta när dessa herrar öppnar munnen.

  • ResursBaseradEkonomi

   Du får en tumme upp av mig, för det du skriver är inte alls dumt. Men samtidigt; vad händer om pyramidspelet inte längre tillförs mer bensin? Det blir en enorm krasch oavsett vad de gör. Pest eller kolera är inga bra alternativ – inte något av det!

   Låt mig få förtydliga vad jag egentligen menar: Det monetära systemet fungerar inte längre! Det har gjort det tidigare, men inte längre. Det är dags att tänka nytt – skapa ett samhälle och en global planet som utnyttjar tekniken och kunnandet. Det gör vi inte idag!

   • Dromedaren79

    Pest eller kolera, visst är det så. Ingen vill ju direkt vara orsaken till en av tidernas största kollaps, även fast det är oundvikligt. Jag tror motståndare till den monetära systemet håller fingrarna borta och väntar till detta vansinne har tagit slut. Detta är ungefär som Lehmans kraschen, många tyckte att det var därför denna kris tillkom, (om vi hade bara räddat dom). Människor är tyvärr kortsiktiga och bubblor kommer det fler av.

    Vad ska vi göra för att förhindra dessa bubblor är gåtan. Jag har en ganska bestämd åsikt men det är ett annat kapitel.

   • Strutsman

    Det är inte det monetära systemet som inte funkar. Det är politiken som inte funkar. Människor och företag är till sin natur långsiktiga. All kortsiktighet i ekonomin stammar ur politisk osäkerhet. Det låter möjligen provocerande för övertygade antikapitalister som vill se ”mer demokrati”, men jag är beredd att förklara i mer detalj om det inte skulle vara klart.

 • VSOP

  Ett inte alltför förödande och lagom stort krig kan troligen balansera det hela, vi får vänta och se.

  • Nebbiolo71

   Tyvärr…men vad är det i ett krig som återställer systemet?

   1. Staten brukar återta de rikas överflöd till det gemensamma för att det bättre behövs där (dvs en kraftfull omfördelning).
   2. Staten underskottsfinansierar enorma satsningar som sätter människor i arbete
   3. De kraftiga statliga satsningarna leder även till innovationer…som efter kriget används civilt.
   4. Globala kapitalflöden stryps och koncentreras nationellt så att hela nationen kan organiseras för att sätta människor i arbete

   …men allt detta kan vi göra i fredstid, utan blodspillan. kanske genom att mota klimathotet i grind. Valet är vårt!

 • Tobbe_A

  Det handlar fortfarande om åt h****e för sjuka belöningssystem i finansbranchen…..
  som skapar allt för hög risktagning med andras pengar.
  När en 25årig finansvalp kör Ferrari är det något som är fundamentalt fel.

  • Strutsman

   Inte så länge som nio av tio finansvalpar fortfarande kör Fiat. Det är ju precis som fotbollsproffs – med lite tur och hårt arbete kan man vara miljonär med 25 år. Inget att uppröra sig över. Däremot är det såklart nåt som är fel när ALLA finansvalpar har Porschar. Men där kan jag rekommendera att du tar ditt personliga ansvar och byter bank och sparform, innan du beklagar dig. Vi göder ju bankerna mer eller mindre frivilligt. Gör som jag, välj sparkonto med Pricerunner och köp bara fonder med inga eller lägsta möjliga avgifter. Och pruta på bolånet eller låna av vänner istället för att låna av banken.

 • ResursBaseradEkonomi

  ”..krisen är inte över. Den har kanske knappt börjat.”

  Antagligen är det många med mig som delar den åsikten. Den stora frågan är egentligen inte hur stor krisen kommer bli, aktiehandelns kommande kursfall, eller vad som till slut kommer få den stora bubblan att spricka. Nej, den STORA frågan är faktiskt hur vi ska lösa problemen. Som tur är finns det många intellektuella som har en hel del bra idéer: http://www.youtube.com/watch?v=2M0KQWtoxgg

 • np422

  Ta en titt på vad som har hänt med energipriserna de senaste 10 åren och fundera på vad det har för betydelse för vår ekonomiska utveckling.

  Kejsaren är naken.

 • Gamlingen_78

  ”massproduktion av nya digitala pengar som centralbankerna är fullt sysselsatta med”
  Vad menar Cervenka med det?
  Är det Larry Summers eller Gavyn Davies ordval?
  Det är väl samma pengar som centralbankerna har monopol på, sedlar och mynt.

 • ITSU69

  Vi lever i en ”binnikemask” ekonomi !
  Det finns idag inget riktigt ekonomiskt system som fungerar..det är ett enda stort systemfel!
  http://solari.com/articles/tapeworm_economics/

 • AWJE

  Man misser huvudproblemet, nämligeen att den ekonomiska och finansiella infrastrukturen, det vill säga bankerna, måste kontrolleras demokratiskt och i samstämmighet med andra politiska beslut. Enda lösningen är med andra ord att banker och fonder förstatligas och kontrolleras med samhällets intressen i fokus och inte aktieägarnas.

  • Strutsman

   Det du föreslår är ett vålds- och förtryckssamhälle. Lösningen måste istället vara mer frihet. Och i det här fallet är en viktig frihet just friheten från att tvingas betala skatt för att rädda banker som borde gå i konkurs. Sätt press på politikerna att göra detta istället för att föra Stalins arv vidare.

 • ITSU69

  Binnikemask ekonomi, är en liten grupp av insiders konsolidera politiska och ekonomiska med makt på bekostnad av människor, levande varelser och vår miljö på ett sätt som förstör vår verkliga rikedom. En binnikemask ekonomi är en ekonomi som det är acceptabelt att tjäna pengar på och att göra saker som orsakar attPopsicle Index gå ner. De som uppnår pengar och makt genom att köra ner Popsicle Index anses socialt acceptabelt, även beundrade. I investerings termer är det en ekonomi med en negativ avkastning på investeringar.
  Det är en parasitär natur.

 • money as debt

  Ekonomiska nyheter på ett lite enklare vis ……..Ni alla förståsigpåare som försöker analysera och betätta vad som skall göras eller inte. Ni glömmer vardagens ekonomi för de ”vanliga ” människorna. Idag pratar de om boräntor och arbete. Pensionärerna i Sverige mår idag förträffligt och de många många med extra pensionsförsäkr och fet tjänstepension frodas. Men vad kommer att hända med framtida pensioner ? Som det ser ut nu blir det knappt någon pension att betala ut . Man har liksom redan lånat ut dessa pengar i förtid till bl.a bankers spekulation.

 • skidnisse

  Inte speciellt förvånande att tillväxt uteblir. Skulderna har fått växa under 30år till vansinnesnivåer. Alla högkonjukturer de senaste 30åren har drivits med ökade skulder och någonstans tar det stopp. Det finns inget mer utrymme. Ex: För 30år sedan var USA’s statsskuld 1000miljarder och statens inkomst 1000miljarder. Nu är skulden 17000 miljarder och statens inkomster 2500miljarder. Så inkomst/skuld har gått från 1/1 till 1/7. Vi har kompenserat svaga inkomster med lån över hela linjen och nu kan vi inte betala mer, vare sig stater eller konsumenter. Så en väldigt lång period av konsolidering med återbetalning av skulder är vad som väntar i bästa fall. Annars kollaps och en ny ekonomi.

 • cb9

  Svårt att tolka världens ekonomiska utveckling. En utveckling verkar vara att rika blir rika och fattiga blir fattigare, och att bankerna utnyttjar situationen, lever sitt eget liv, och styr en utveckling mot ett stort skuldtagande hos privatpersoner. Å andra sidan växer medelklassen i Kina, Indien, Sydamerika osv. Så mer folk får det bättre ute i världen. Här räcker såklart inte välståndet till alla, särskilt med den kraftiga befolkningstillväxten. De som verkar förlora mest är västvärlden, vi måste ge upp delar av vår rikedom när välståndet sprids i övriga världen. Jordens resurser tillåter såklart inte evig kraftig tillväxt för alla människor/länder i världen, så för att vissa ska få det bättre måste vissa andra få det lite sämre.

 • Elementary

  Diskussionen är för ensidig. Först måste en genomtänkt förklaring till hur vi hamnade i denna situation även nå svenska journalister. Bilden är betydligt mer komplex. Bernanke underskattade riskerna med att snabbt höja räntan och det utlöste krisen. Han underskattade helt enkelt den bubbla och de risker som byggts och bubblor gör bäst i att pysa ut inte smällas. Sedan fick han börja om i demonteringsprocessen. Man kan vara negativ mot det som görs men då måste man ha ett realistiskt alternativ något som kritikerna fullständigt misslyckats att presentera. Jag tror inte någon är så korkad att man gör om Bernankes misstag så nära i tiden. Det kommer också en hel del positiva nyheter ifrån USA, men det får inget genomslag i svensk media. Nej då är jag betydligt mer orolig för Europa.

 • Nebbiolo71

  Frågan som Cervenka i stället bör ställa är om en ekonomi, med exponentiell kapitalavkastning för kapitalägarna (1% äger 40% av allt) men fallande löneandel (och exponentiell skuldökning) för löntagarna, är hållbar…rent matematiskt…och detta på en ändlig planet…dvs fysiskt. Är ett sådant system hållbart och är det inte just detta systems gränser vi nu närmar oss?

 • Nebbiolo71

  Kapitalavkastning på kapital kräver tillväxt (annars är det bara omfördelning) och tillväxt kräver ökad mängd kapital, vilket inkluderar pengar. Då pengar uteslutande består av privatbankskrediter (pengar skapade i privata banker), dvs skulder, så blir det liksom svårt att öka tillväxten så att kapitalägarna kan få avkastning utan att också skulderna ökar. OK? Någon som ser systemfelet med ett kreditbaserat penningväsende i en kapitalistisk ekonomi? Att en kapitalistisk ekonomi inte är möjlig på en ändlig planet är en annan fråga så låt oss förutsätta att vi har tillgång till oändligt många planeter…

  • Elementary

   Bara för att tillväxten inte träffar västvärlden mitt i naveln betyder inte det att den inte finns. I år beräknas världstillväxten bli 3,2% och normalt brukar den ligga kring 4%. Att en marknadsekonomi inte skulle vara möjlig på en ändlig planet finns det inga belägg för alls, precis tvärtom. Däremot finns det mycket tydliga belägg att endast marknadsekonomi ger utveckling och välstånd. Det har experimenterats en del med den ena tokiga modellen efter den andra och alla har misslyckats. Trots detta dyker samma skräp upp igen bristfälligt maskerad i lite nya paltor. Endast den enfaldige eller oerfarne sväljer dessa idéer.

   • Nebbiolo71

    Marknadsekonomi är givetvis nåt helt annat än tillväxtkrävande kapitalism. Att de finns utrymme för tillväxt i andra delar av världen har inget med tillväxtkritiken i sig att göra – de måste givetvis också få möjlighet att resa sig – problemet blir aggregerat och globalt. Det finns fortfarande inga som helst belägg och exempel på tillväxt som INTE också kräver ökad förbrukning av ändliga resurser, artutrotning, förstörelse av känsliga ekosystem och färskvattentäkter – detta medans det finns otaliga belägg för att vi redan har passerat de planetära gränserna i många aspekter. Endast den enfaldige och oerfarne blundar för fakta och empiri. F.ö. finns det alternativa modeller som på väldigt kort tid rest nationer, skapat utveckling, utrotat analfabetism och ohälsa osv – de har dock haft andra problem, men nu är det ju inte dessa system vi diskuterar.

    • Elementary

     Vi gör av med allt mindre av dessa ändliga resurser för att åstadkomma tillväxt det är en mycket viktig punkt. Mycket av det som drivit tillväxten de senaste åren nämligen effektiv kommunikation tar inte upp särskilt mycket av ändliga resurser, exempelvis. Övertygad om att problemet kommer att hanteras det ligger i modellen. Nej det finns inte några exempel på alternativa modeller som åstadkommer detta. Det är hela poängen.

 • Rollern

  Så länge västvärldens ekonomiska korruption får fortsätta genom att fylla ut alla ”tomma hålrum” i bankernas finanser med nya digitala nollor på sedelvalörerna är det kanske inte så konstigt att Ryssland satsar på sin militär? Någon gång måste ju ekonomin kollapsa….frågan är bara när?

 • MrTTTT

  Den skuldsättning som finns är bl.a. resultat av tidigare konsumtion på krita. När konsumtionkrediter skall avbetalas så blir det dubbelt så knapert. I osäkra tider vill man betala av sina skulder och gärna spara en slant för ha i framtiden. Om staten då tjatar om att tillväxten måste öka blir fler misstänksamma och håller hårdare i pengarna. Får man då dessutom deflation dvs att priserna sjunker och det lönar sig att vänta, då är paniken inte långt borta. Staten och kapitalet kan inget göra när befolkningen köpstrejkar.

 • money as debt

  Vem tror på dessa skrönor ? En misslyckad tidigare finansminister i USA. Han kommer att vara ett jagat byte så som han ställt till det. Artikelskrivaten Andreas verkar i sin artikel bara ta upp mega miljonärer eller miljardärer som riktlinjer och ett slags facit och få sin egen önskan och vilja att räntan skall vara fortsatt låg länge att inte framstå i sådan tydlig dager. Lite mer nyans av Usa och dess kusliga ekonomiska politik där de pantsätter de unga och riskerarar framtida pensioner för många miljoner.

 • Kulbo

  Sluta nämna Paul Krugman. Tack.

 • odinar

  Det är väl ingen hemlighet att ”kapitalismen” stryper sig självt när den släpps allt för fri.
  När klyftorna i samhället blir för stora får allt för få, alltför stor del av kakan och alla de övriga får för lite för att kunna fortsätta konsumera som de brukade.

  Läs exempelvis

  The rise of the new global super rich, and the fall of everyone else”

 • Anonym

  Menar du att han inte ska behöva förklara sig och svara på frågor öht? Menar du att han ska vara befriad från sånt?

 • Sigge S

  Så du försvarar alltså att den som ansvarar för en av våra absolut viktigaste frågor, skolan, inte är närvarande för att någon annan, möjligtvis, varit borta tidigare.
  Tycker det är väldigt tråkigt att du inte ser vikten i att riksdagen är överrens i skolfrågorna så det inte blir ett hoppande fram och till baka vid regeringsbyten.

 • Anonym

  *SUCK*

 • http://twitter.com/pierredrufva pierre drufva

  Och därför är det BRA att Jan Björklund skolkar, menar du?

 • Anonym

  Kritiken mot Björklunds skolförslag grundar sig i pedagogisk forskning. (Och är inte s.k. ”forskning” också politisk?)

 • http://twitter.com/arenaslingan Petter Niklas

  *typ…*

 • in_the_style_of_demons

  Forskning är ju per definition opolitisk, men ja, i realiteten blir det förstås inte så idealiskt.

  Kanske jag skulle valt ordet ideologisk i stället för politisk.
  Svensk skolpolitik har varit ideologiskt grundad allt för länge och i dagens skolpolitik ser man en tydlig tillbaka gång mot ett samhälle vi lämnade för 100 år sedan.
  Det är inte heller konstigt eftersom Fp är konservativa trots att de kallar sig liberala (det har blivit en konstig förväxling mellan de två orden i Sverige).
  Än har både regering och opposition att visa att forskning är viktigare än politisk ideologi.

 • Anonym

  Nu handlar det ju inte om att han inte förklarar sig eller svarar på frågor öht. Om du läser artikeln igen så ser du att han deltager vid interpellationsdebatter, partiledardebatter och frågestunder. Jag är övertygad om att samma förslag har diskuterats vid dessa debatter också. Så har i alla fall varit fallet i de debatter jag sett. Oppositionen kanske är trögfattad och behöver en pedagog som sätter sig ner med dom och förklarar.

 • Anonym

  Men nu är väl debatten ute på tunn is!!
  De olika ministrarna är valda i riksdagsval – men har därefter fått uppdrag att leda olika departement.
  De SKA då inte sitta i riksdagen!  Undantagen är väl i princip när de blir inkallade när ärenden från deras departement behandlas.

 • Thuresson

  Vad har en riksdagsledamots skyldigheter med Björklund att göra?

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.

Fräschar upp plan
för en halv miljard

flygindustri

Air France försöker komma igen.

Roligt, men långt ifrån barnsäkert

Läsarbilden

”Jag stod alltid i framsätet.”

”Situationen liknar Sovjetkollapsen”

Finsk ministerkandidat om ekonomiska läget.