Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Goldman Sachs fick mer än 1,3 miljarder dollar att investera från Libyens diktator Muammar Gadaffi men förlorade 98 procent av pengarna. Inte bara fick bankens direktörer fly hals över huvud från Tripoli efter att misslyckandet blivit känt – Goldman Sachs erbjöd dessutom Gadaffi möjligheten att bli en av företagets största privata aktieägare för att kompensera förlusten.

Ja, det är sannerligen en spektakulär historia som Wall Street Journal har rotat fram genom att granska gamla dokument från finansbjässen.

Pengarna, som fördes över från den statliga investeringsfonden Libyan Investment Authority (LIA), landade hos Goldman Sachs i början av 2008. Totalt lades de 1,3 miljarder dollarna i en korg om valutor och sex aktier – Citigroup, UniCredit, Banco Santander, Allianz, Électricité de France och Eni Spa – men är investeringarna misslyckades fullständigt.

I takt med att detta kom att stå allt mer klart skruvades tonläget upp kraftigt i Tripoli, där Goldman Sachs placerat ut anställda. Situationen briserade slutligen när en av diktatorns investeringschefer, Mustafa Zarti, mötte upp två av bankens anställda och lämnade dem så pass rädda att de inte såg något annat val än att ringa till sina chefer som med hjälp av säkerhetsvakter arrangerade en hemresa redan dagen därpå. Enligt uppgifter hade då investeringschefen agerat som ”en galen tjur”, avfyrat ett gäng svordomar och hot mot de två bankanställda.

För att blidka den ilska libyska regeringen erbjöd Goldman Sachs – däribland vd:n Lloyd Blankfein och dess finanschef David Viniar – kompensation. Under de kommande två åren lades sex olika förslag till hur denna skulle utformas. Ett av förslagen var att investeringsfonden LIA skulle investera 3,7 miljarder dollar i företaget, vilket skulle ge dem aktier tillbaka för 5 miljarder dollar och därmed radera ut förlusten.

Uppgörelsen, som dock föll, hade gjort Muammar Gadaffi till en av Goldman Sachs största privata ägare.

I juni 2010 hade LIA tillgångar för ett värde om 53 miljarder dollar, enligt Wall Street Journal. I år har amerikanska myndigheter fryst tillgångar för cirka 37 miljarder dollar, däribland vissa pengar som fortfarande sköts av Goldman Sachs.

Uppdaterat: Goldman Sachs vägrade först att uttala sig i ärendet, men dementerar nu uppgifterna. WSJ kvarstår dock vid sin publicering.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter