Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

– Vi har fler finansiella institutioner som är för stora för att falla idag än vad vi hade tidigare. De är mer politiskt sammanlänkade, har ett större djup och en bredd som kan skapa ytterligare en systemkris. Det är nästan som att situationen som krävde att Fannie Mae och Freddie Mac fick nödlån har försämrats två eller fyra gånger om.

Orden kommer ifrån Grechen Morgenson, kolumnist i New York Times och som tillsammans med Josh Rosner är aktuell med nya finanskrisboken Recklss Endangerment.

Om finanssystemet var ett ”korthus innan krisen” så är situationen mycket värre idag då investerarna ”till skillnad mot nu hade en känsla av att siffrorna som angavs i såväl kvartals- som årsrapporterna var felaktiga”, menar Grechen Morgenson. Hon fortsätter och säger att ”vi nu vet att myndigheterna är delaktiga i att tillåta företagen fiffla med siffrorna.”

Josh Rosner, analytiker på Graham Fisher, sparar heller knappast på kritiken.

– Centralbanken Federal Reserve tror fortfarande att allt dom behöver göra för att få fart på ekonomin är att blåsa upp en ny bubbla, säger han och pekar bland annat på råvarusektorn som en ersättare till bostadsbubblan.

I boken Reckless Endangernment har de båda författarna valt att gå tillbaka till början av 1990-talet för att berätta om hur krisen verkligen kom att blomma ut. Och de drar sig inte för att peka på vilka de anser är skyldiga. En av de som får ta ett par käftsmällar är James Johnson, ordförande och vd för Fannie Mae 1991-1998.

– Det kan uppfattas som att han lämnade företaget innan det började kollapsa, men vad han i slutändan hade gjort var att bygga upp ett företag där skattepengarna verkligen äventyrades. Johnson lärde ut för andra hur de skulle manipulera kongressen och få tillsynsmyndigheterna att framstå som en vekling.

Fotnot: Det är Memorial Day i USA idag, vilket gör att börserna håller stängt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter