Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

LinkedIn steg med 109 procent under sin första handelsdag. Och igår rusade Rysslands svar på Google, Yandex, ganska exakt hälften under sin debut på Nasdaq. För att dra fördelar av den enorma it-hajp som har dragit in över Wall Street är nu också Zynga på väg att realisera sina planer om att gå publikt.

Företaget håller i dagsläget som bäst på att välja ut vilka finanshus som ska anlitas för att ro hem noteringen och sätta prislappen på företagets aktie. Enligt uppgifter till Bloomberg, som hänvisar till väl insatta källor, är Morgan Stanley och Goldman Sachs högaktuella för att sköta noteringen av Zynga, som står bakom populära Facebookspel som Farmville och Mafiawars.

Företaget väntas ansöka om sin notering i slutet av juni och sedan realisera planerna om att gå publikt redan innan 2011 är till ända. Det går emot tidigare uppgifter om att Zynga skulle vara aktuellt för börsen först 2012, då det ville låta Facebook kliva in först. Uppgifter cirkulerar dock att även det sistnämnda företaget kan vara på väg att tidigarelägga sin notering till 2011.

– Jag tror att varje privat företag som såg LinkedIns börsnotering sade, ”Tänk om vi kunde göra det där imorgon”, säger Bing Gordon, delägare i riskkapitalfirman Kleiner Perkins Caufield & Byers och styrelsemedlem i Zynga, till Bloomberg.

Han vägrade dock att kommentera ärendet närmare.

Zynga har 248 miljoner aktiva användare varje månad och anses vara värt 8,2 miljarder dollar. Det gör dem till USA:s näst högst värderade spelföretag, enbart slaget av Activision Blizzard. Zynga är alltså större än Electronic Arts (EA) som är värderat till 7,7 miljarder dollar på Nasdaq OMX.

Bland de nätföretag som väntas ha fått blodad tand av framgångarna för LinkedIn och Yandex återfinns främst Groupon, Twitter och Foursquare. I kön står dock flera andra bolag som inte lyfts fram så ofta, däribland musiktjänsten Pandora, som låter användarna streama musik, semestersajten HomeAway, samt kinesiska Cloudary som igår berättade om sina planer att gå publikt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter