Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

American International Group (AIG) har knappast haft en lika lysande utveckling som många av sina Wall Street-grannar.

Efter att företaget suttit som en spindel i det enorma finansnät som mer eller mindre havererade tvingades den krisande försäkringsjätten 2008 att växla in 1,7 miljoner dollar i aktier i utbyte mot ett statligt nödlån på 180 miljarder dollar. Aktien störtdök under tiden – från 1453 dollar per styck 1 juni 2007 till cirka 34 dollar två år senare (se kurva längst ned).

AIG har visserligen betalat av stora delar av sitt lån genom att sälja delar av sin verksamhet, men ännu återstår 48 miljarder dollar om försäkringsbolaget ska bli bli kvitt med staten, som ännu äger 92,1 procent av aktierna de fick 2008. Och aktien har knappast repat sig – igår handlades den för 29:98 dollar.

Efter noggrant övervägande tidigare i maj beslutades det att AIG och staten skulle fullfölja planerna på att sälja av aktier på börsen för att komma närmare en framtid utan varandra.

Imorgon är det så också dags. AIG kommer att sälja 100 miljoner aktier medan staten gör sig av med det dubbla antalet till ett förväntat noteringspris om 29-29:30 dollar. Det exakta priset bestäms senare under tisdagen. För att staten ska gå plus minus noll måste aktierna dock gå för minst 28:73 dollar per styck. Det förväntade noteringspriset är för övrigt mindre än hälften av vad staten hade hoppats på att sälja för tidigare i år.

Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs och JP Morgan Chase garanterar alla försäljningen och uppger att de i alla fall har köpare till minst hälften av de 300 miljoner aktierna som ska ut till försäljning.

Visar sig intresset vara större än förväntat har AIG och staten dessutom en möjlighet att släppa ytterligare 15 procent av aktierna till försäljning. En liknande funktion utnyttjades när General Motors (GM) körde tillbaka in på börsen. Då, i november, släpptes ursprungligen 10,9 miljarder aktier till försäljning. I slutändan hade hela 18,2 miljarder gått åt.

Morgondagens försäljning innebär att de privata investerarna ökar sina andel i AIG – från 7,9 procent till omkring 25 procent. Försäkringsbolagets chefer har tidigare skyllt aktiens volatilitet på att AIG har haft för få privata investerare. Vi får väl se om det blir någon ändring på den saken framöver…

Kurvan på dels fem års sikt, dels sedan årsskiftet:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter