Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Aktien startade på 45 dollar, stack iväg till som mest 122:69 innan den föll för att stänga 94:25. LinkedIns debut på New York-börsen blev en fullständigt spektakulär historia – men också en tvivelaktig sådan där företaget måste undrat om det inte hade blivit lurat.

När det sociala medieföretaget beslutade sig för att ta företaget till börsen kopplade det nämligen samman en grupp om fyra Wall Street-jättar som garanterade noteringen: Morgan Stanley, Bank of America, Merrill Lynch och JP Morgan Chase.

Det var deras uppdrag att se till att noteringspriset landade på rätt nivå. I dagarna skruvade de också upp noteringspriset, från 32-35 dollar till 42-45 dollar. Det landade, som sagt, på 45 dollar vilket pumpade in 352,8 miljoner dollar i LinkedIn.

Gott nog så, även om de flesta nog var överens om att aktien skulle lyfta något under första handelsdagen. Men att aktien stack iväg som den gjorde innebar att bankernas investerare på ett bräde tjänade storkovan – allt samtidigt som LinkedIn missade att tjäna ytterligare närmare 400 miljoner dollar på de 7 procent av företaget som såldes.

För en sak står tydligt klart: Aktien var enormt undervärderad – rent av i bedrägeriklass hävdade vissa analytiker under gårdagen. Så här skrev John Carney på NetNet exempelvis:

”Det här är som att den pålitliga bostadsmäklaren som du anlitade för att sälja ditt hus övertygade dig om att sälja det till sin bästa klient för 1 miljon dollar. Det här är det bästa priset som du kan få, säger agenten. Nästföljande morgon säljer samma köpare huset för 2 miljoner dollar. Och, självklart, hjälper samma mäklare henne att sälja huset. Skulle du misstänka att agenten verkligen arbetade för personen som sålde ditt hus vidare med 100 procent i vinst? Självklart skulle du det.”

Gårdagens lyft innebär att LinkedIn har ett värde på omkring 10 miljarder dollar – det är högre än exempelvis Southwest Airlines och NYSE Euronext, börsoperatören där företaget är noterat. Det innebär också att företagets marknadsvärde ligger på cirka 7 miljoner dollar per anställd.

Efter gårdagens succé lär företag som Facebook, Twitter och Groupon ha slickat sig om munnen, ivriga om att nu realisera planerna på att gå publikt. Många pratade – förståeligt – om att en ny it-bubbla verkligen tog form i och med gårdagen men mötte också skepsis hos flera branschkännare. Jämför vi med hur det såg ut under förra bubblan så är dock inte LinkedIn ens i närheten av de nivåer som då uppnåddes.

Här är en tio i topp-lista på de aktier som lyft mest under sin första handelsdag:

VA Linux, 8 december 1999: +698%
Exodus Commun, 18 mars 1998: +637%
Theglobe.com, 12 november 1998: +606%
Foundry Networks, 27 september 1999: +525%
webMethods, 10 februari 2000: +508%
MarketWatch.com, 14 januari 1999: +505%
FreeMarkets, 9 december 1999: +483%
Cobalt Networks, 4 november 1999: +482%
Akamai Tech, 28 oktober 1999: +458%
CacheFlow, 18 november 1999: +427%

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter