X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ja, det är frågan som finansmeckat på de nedre delarna av Manhattan nu ställer sig och med att FriendFinder imorgon står redo att kliva in på Nasdaq-börsen.

Och tveksamheten är stor med tanke på företagets historik.

FriendFinder – som gärna vill vara Facebooks svar på vuxenmaterial och bland annat ruvar över sajter som AdultFriendFiender, men även Penthouse – fick utstå ett tungt nederlag för inte så länge sedan då det misslyckades med exakt samma process. Detta efter att i mitten av 2008, mitt under recessionen, ha flaggat för en kommande notering värd 460 miljoner dollar, men vilken avbröts i februari 2010.

När FriendFinder nu gör ett nytt försök har drömmarna om de stora pengarna sänkts rejält.

Företaget kommer att sälja 5 miljoner – av totalt 26,3 miljoner aktier – för 10 dollar styck. Priset är i den lägre skalan av vad som var att förvänta. Pengarna som dras in ska användas till att betala av en del av de skulder företaget sitter på och vilka i slutet av 2010 uppgick till hela 510 miljoner dollar.

– Företaget fyller ett hål på marknaden, men jag vet verkligen inte om det om det här kommer att locka investerarna, en skeptisk David Menlow, vd på IPO Financial Network, till USA Today.

FriendFinder säger att det sitter på ett nätverk på över 38 000 nätsidor och har mer än 298 miljoner besökare i mer än 200 länder. Det uppvisar dock problem med att behålla kunderna. Under 2010 drog företaget in 346 miljoner dollar men redovisade en förlust på 43,2 miljoner dollar.

Företaget försökte för övrigt att köpa Playboy av Hugh Hefner under fjolåret, men fick nobben på sitt bud om 210 miljoner dollar. Han har nu avnoterat sitt företag från New York Stock Exchange där aktien knappast var en lysande historia. Eller vad sägs om följande kurva:

 

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter