Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Okej, rubriken ovan är lite hårt dragen men faktum är att flera tunga hedgefondförvaltare nu ger presidenten kalla handen – och det efter att tidigare ha pumpat in friskt med pengar för att få in samma man i Vita  Huset.

En av dem är Daniel Loeb, grundare av Third Point LLC och som till presidentvalskampanjen 2008 drog in 200 000 dollar till Barack Obama. Under det senaste decenniet har han på egen hand stöttat demokraterna med 250 000 dollar, men sedan Barack Obama intog högsätet i Vita Huset har Daniel Loeb bytt sida. Totat har hedgefondförvaltaren sedan 2008 skickat 468 000 från sitt håll till republikanerna – enbart 8000 dollar har gått till motståndarpartiet.

Daniel Loeb är långt ifrån ensam om att inte längre stödja Barack Obama. Bland andra som inte vill se honom bli återvald återfinns, enligt Wall Street Journal, Stephen Cophen på SAC Capital och Kenneth Griffin på Citadel Investment. Just Daniel Loeb är dock särskilt intressant då han för fyra månader sedan tvingades se hur ett mejl, adresserat till åtta vänner, spred sig som en löpeld på Wall Street. I detta syntes mycket av den frustration som många på Wall Street känner kring Barack Obamas politik.

”I am sure, if we are really nice and stay quiet, everything will be alright and the president will become more centrist and that all his tough talk is just words. I mean, he really loves us and when he beats us, he doesn’t mean it.”

Så vad har de att vara sura på?

Tja, en hel del, faktiskt.

Framför allt kretsar kritiken mot att Barack Obama gång på gång har gått hårt åt Wall Street och deras verksamheter, att han dundrat mot skyhöga bonusar, ökat tillsynen och dessutom fortsätter mana på för höjda skatter. Och det svider. Eller som Sam Geduldig, tidigare republikansk medarbetare men numera Wall Street-lobbyist, säger:

– Hedgefonderna gav demokraterna sitt ekonomiska stöd under valen 2006 och 2008. Men samma människor som de stöttade och hjälpte komma till makten vände dem ryggen och blåste dem.

Wall Street är en viktig finansiär när det kommer till presidentvalskampanjerna och med ett minskat stöd på Manhattans nedre delar kommer Barack Obama onekligen att få det svårare att nå sitt mål om 1 miljard dollar i bidrag till valet 2012. (Till valet 2008 drog Obama in cirka 750 miljoner dollar).

Att Wall Street-pengarna är slut för Barack Obamas del är dock inte fallet. Inte bara har han gott om tid att göra nya framstötar för att försöka återvinna förtroendet hos finansmeckats aktörer, dessutom finns det redan nu de som vill betala ett högt pris för att stötta honom.

Under onsdagskvällen arrangerades exempelvis två middagar i New York City med presidenten och där de inbjudna just var representanter från Wall Street. Totalt deltog cirka 400 personer – samtliga med varsin check i handen på 35 800 dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter