Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är inklämt i ett hörn och tvingas att slåss för sin överlevnad. Men frågan är ändå om det inte börjar bli dags att slita fram den där vita handduken, slänga in den i ringen och blicka mot nästa fajt. Motståndaren i den här matchen vägrar ju ändå att ge med sig.

Vad det handlar om är New York Stock Exchange (NYSE) som imorgon, torsdag, samlas till aktieägarmöte för att diskutera det börskrig som pågår runt om i världen. Eller tillåt mig att korrigera mig själv – NYSE samlas för att samtala om Wall Strasse-affären med Deutsche Börse. I alla fall är det så vd:n Duncan Niederauer vill att diskussionerna ska fortlöpa och där inget som helst fokus ska läggas på det fientliga bud som Nasdaq OMX och Intercontinental Exchange (ICE) har slängt fram.

Det någon bör – eller snarare måste och kommer att göra – är dock att ställa sig upp på morgondagens möte och ifrågasätta varför Duncan Niederauer och övriga representanter för NYSE inte ens har satt sig ner vid förhandlingsbordet för att lyssna till budet från Nasdaq OMX och ICE. För så är det – något möte har ännu inte kommit till stånd.

Det finns dock flera skäl till att NYSE inte vill göra gemensam sak med Nasdaq OMX och som kan vara värda att peka på.

Ett av dem är att många redan från början ifrågasatt vinsterna med att slå sig samman med Nasdaq OMX, som ju skulle ta över själva börshandeln medan de övriga bitarna skulle tillfalla ICE.

Ett annat är att Nasdaq OMX och NYSE har varit enorma rivaler ända sedan den förstnämnda sparkade igång sin verksamhet för cirka 40 år sedan. Att öppna upp böckerna och blotta siffror och strategier för Nasdaq OMX är knappast en populär tanke inom NYSE-lägret.

Men likväl måste frågan ställas. Och lita på att Nasdaq OMX och ICE kommer att tolka dess svar ytterst noggrant för att försöka finna skäl nog att kunna slänga fram ett nytt, sockrat bud.

Finns nya vinklar att attackera? Är aktieägarna så pass ifrågasättande av oviljan att inte ens lyssna till det fientliga budet att det finns anledning för Nasdaq OMX att kämpa ända in i kaklet – det vill säga den 7 juli då aktieägarna hos såväl NYSE som Deutsche Börse samlas för att rösta om en affär. För att en sådan ska kunna genomföras krävs 51 respektive 75 procent av rösterna – kan man knäcka den gränsen?

I spåren av att börskartan ritas om är Nasdaq OMX tvunget att agera för att överleva. Budet som det har lagt tillsammans med ICE toppar visserligen det som Deutsche Börse har kommit med – men ett nytt förväntas nästan oavsett att slängas in efter morgondagens möte. Kvarstår oviljan, eller signaler ges om ett utbrett motstånd även bland NYSE:s aktieägare, efter morgondagens möte är dock frågan om inte Nasdaq OMX ändå gör bäst i att slänga in den där handduken, sluta spilla tid och blicka åt ett annat håll.

Det finns flera aktörer som har att tjäna på att göra affärer med Nasdaq OMX. En av de som ständigt dras fram i medierna är Singaporebörsen, där svenske chefen Magnus Böcker verkar misslyckas med att sluka den australiensiska börsoperatören. Att istället stärka korten genom att göra gemensam sak med Nasdaq OMX anses av många som en bra Plan B då det skulle skapa den första aktören som bedriver handel i Asien, Europa och USA. Och att han skulle möta Nasdaq OMX med samma ignorans som NYSE är knappast aktuellt – Magnus Böcker är tidigare chef på OMX och god vän med Nasdaq OMX-chefen Robert Greifeld.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter