Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

På ena sidan finns de dedikerade marijuanarökarna som ihärdigt kämpar för att få använda drogen för medicinska skäl. På andra sidan potentiella investerare med pengaavkastning i sikte. Nu kopplas de samman för att ta Det Gröna Guldet till nästa fas – en amerikansk börsnotering.

– Det här är en industri som kan stå på många egna ben. Och den är ännu bara i sin linda.

Orden kommer ifrån Vincent Mehdizadeh som har investerat 1 miljon dollar i sitt Medicine Dispensing System – ett företag vars affärsidé är att kränga marijuana för medicinskt bruk ur försäljningsautomater. Och ja, det är mer eller mindre precis sådana försäljningsautomater som ni tänker på – de som i Sverige erbjuder Plopp, Coca-Cola och kondomer. Enda skillnaden är att köparen – eller patienten i det här fallet – avkrävs fingeravtryck för att få ut sin begränsade mängd cannabis, vilket är marijuanans botaniska namn.

Totalt har det Los Angeles-baserade företaget cirka 60 automater ute i drift och vilka under de senaste tolv månaderna drog in 4 miljoner dollar. Och för Vincent Mehdizadeh är siktet ställt – innan året är slut ska Medicine Dispensing System ha nått börsen.

Han är inte ensam om att ha satt upp det målet. I exempelvis Colorado försöker ett företag locka till sig 500 000 dollar för att nå börsen inom en snar framtid – i Kalifornien vill Grow Up Technology dra in den dubbla summan för att kunna gå publikt redan under hösten. Dess vd Derek Peterson – tidigare högavlönad rådgivare på Morgan Stanley och likt många företagare inom området själv användare och ihärdig förespråkare för medicinsk marijuana – säger till Wall Street Journal att pengarna kommer in i en högre takt än han någonsin kunnat ana, främst från affärsänglar villiga att ta risker på en högst omdebatterad marknad. Och i New York, där marijuana inte är lagligt för medicinskt bruk, håller en mäklare vid namn Robert Kane på att starta upp en hedgefond inriktad på vad som av många kallas för det Det Gröna Guldet. Hans mål är att dra in minst 36 miljoner dollar från privata investerare – förhoppningen däremot snarare på att 132 miljoner dollar ska trilla in till hedgefonden Kaneabis.

– Jag startar upp min hedgefond för att marknaden har ett behov av det. Det finns människor som tittar på möjligheterna inom detta område, säger han till WSJ.

För att cannabisföretagen och investerarna ska finna varandra skapades det under förra månaden en organisation vid namn ArcView Group. Nätverkets ledare Troy Denton uppger att investerarna är ”väldigt blyga och försiktiga men kikar över stängslet”, men också att han ser en ljus framtid för marknaden – uppskattad ha ett värde på flera hundra miljarder dollar.

Redan nu finns ett företag på börsen, General Cannabis. Sedan noteringen i slutet av november 2010 har det haft en något brokig bana och efter en kraftig nedgång strax efter nyårsskiftet har aktien lyft till ungefär samma nivåer som vid börsnoteringen. Dess vd Jim Pakuis uppger nu att han är på väg att ge sig ut på ytterligare en runda med pengahåven i handen för att dra in nytt kapital.

Att nyttja marijuana för medicinska skäl är lagligt i 15 delstater samt District of Columbia, även om lagarna skiljer sig något åt. SvD Näringsliv var på plats i Kalifornien i december och uppmärksammade industrin kring den medicinska marijuanan – spana in den artikeln här.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter