Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Morgan Stanley fortsätter på den tidigare inslagna väg som JP Morgan Chase och andra precis har vandrat.

I investmentbankens resultat för det första kvartalet 2011 syns ett enormt vinstfall: Resultatet skrivs in på 0:46 dollar per aktie, att jämföra med 1:03 dollar under motsvarande period ett år tidigare. Vinsten var dock bättre än väntat, analytikerna förutspådde en vinst på 0:40 dollar per aktie.

Samtidigt landade intäkterna på 7,6 miljarder dollar, att jämföra med 9,1 miljarder dollar under Q1 2010 och väntade 7,7 miljarder dollar.

Ett samriskbolag skapat med Mitsubishi UFJ Financial Group – Japans största långivare och som klev in i Wall Street-firman med 9 miljarder dollar under finanskrisen – fortsätter dock att vara ett problem för Morgan Stanley. Det gemensamma värdepappersföretaget Mitsubishi UFJ redovisar en förlust på 425 miljoner dollar, vilket drog ner förtjänsten med 0:26 dollar per aktie.

Problemen med Mitsubishi UFJ  är klart större än förväntat. Enligt Mitsubishi UFJ Financial Group – som äger 60 procent i samriskbolaget – uppvisar Mitsubishi UFJ förluster på 1,7 miljarder dollar (145 miljarder yen) för det brutna räkenskapsåret. För att tackla de skenande kostnaderna, som kommer ifrån dåliga placeringar, kommer Mitsubishi UFJ att ta in 30 miljarder yen i nytt kapital.

– The losses kept growing bit by bit. We did not have sufficiently detailed supervision of such things, konstaterar Fumio Yoshimatsu, chef på Mitsubishi UFJ. Han vägrar dock att säga exakt vilka dåliga investeringar det handlar om, medger enbart att de uppstod i januari-mars men menar att de inte är kopplade till jordbävningen och tsunamin.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities bildades 2008 sedan MUFG köpte 21 procent i Wall Street-firman 2008. Då uppgick prislappen till 9 miljarder dollar.

Morgan Stanleys aktie lyfter med cirka 2 procent förhandeln och analytikerna tycks nöjda med resultatet. Så här säger exempelvis Keith Bowman, analytiker på Hargreaves Lansdown:

– The results are reasonably good. What we are seeing is the continuation of the recent trend of surpassing expectations. It’s another tick as far as markets are concerned. We are certainly seeing some return to normality. However, expectations going forward are still difficult. Certainly increased cost of regulation is expected to have some drag on future earnings.

Foto: Richard Drew/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter