Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ipad2 har lanserats, så också nya MacBook Pro-datorer. Därtill har Iphone slutligen börjat säljas hos Verizon.

Att Apple har haft ett intressant och nyhetsspäckat kvartal råder det inget tvivel om, inte heller att det syns i den rapport som bolaget slängde fram efter börsens stängning.

Vinsten för det första kvartalet landade på 6:40 dollar per aktie – med råge över förväntningarna på 5:36 dollar och de 3:33 dollar per aktie som Apple noterade under första kvartalet 2010.

Försäljningen landade på hela 24,7 miljarder dollar. Det ska visserligen jämföras med förväntade 23,4 miljarder dollar men framför allt med försäljningen under Q1 2010 och som uppgick till 13,5 miljarder dollar.

Vad Apple lyckats med är alltså att nästan dubblera försäljningen.

Yeez, säger jag bara och tar av hatten.

Framför allt är det försäljningen av mobiltelefoner som lyfter Apple. Företaget krängde 18,6 miljoner enheter under Q1 2011 – det är en ökning med 113 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare. I övrigt kan noteras att Apple sålde 4,7 miljoner Ipad under kvartalet, 3,8 miljoner datorer (upp 28 procent) och 9 miljoner Ipod (ned 17 procent).

Apple spår att intäkterna för det tredje kvartalet blir 23 miljarder dollar, mot väntade 23,8 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter