Googles tystnad sänker aktien

Han kopplade upp sig, pratade i några minuter och avbröt sedan abrupt linjen. Kvar satt förvånade investerare och analytiker, till slut också förbannade sådana.

Googles nya vd Larry Page vägrade efter fredagens rapport att svara på frågor, däribland varför kostnaderna ökat med hela 54 procent. Istället nöjde sig Larry Page med att på under 400 ord konstatera att framtiden såg ljus ut för företaget. Wall Street svarade i sin tur med att skicka ned aktien med 8 procent – det största raset sedan december 2008, motsvarande cirka 15 miljarder dollar av företagets värde. Och fallet har fortsatt, i början av veckan backade sökmotorn ytterligare någon procent på börsen. Igår föll Google 1 procent.

Ett barnsligt agerande från båda sidor? Absolut inte.

Förtroende är A och O från analytikerna och något som måste byggas upp. Och det oavsett om du heter Larry Page eller Paul Hudson och är vd för den lilla aktören Broadway Financial Corporation. Fråga bara Dick Fuld om du mot förmodan stöter på honom. När det började blåsa kring Lehman Brothers som allra värst tvingades Dick Fuld se allt det förtroende han byggt upp under sina 14 år på vd-posten försvinna i ett nafs, omöjligt att återvinna när analytikerna och investerarna gång på gång skickade ner aktien till dess att den mer eller mindre, enligt Dick Fuld, var att betrakta som skräpstatus.

Och att Larry Page gjorde fel när han vägrade svara på frågor under fredagen är de allra flesta fullständigt övertygade om. Så här säger exempelvis James Post, professor på Boston University School of Management:

– Ditt rykte är alltid en tillgång. Och när du gör saker som Larry Page gjorde så skadar det ditt rykte. Du slänger helt enkelt bort en tillgång genom att förödmjuka dem som ställer frågor. Allt du gör är att göra dem förbannade för lång tid framöver och Wall Street lär knappast ge Google något andrum under de kommande sex till tolv månaderna.

Nu är inte Larry Page och Google de enda med en något njugg inställning till Wall Street. Steve Jobs och Apple bör nämnas i samma sammanhang, även om Jobs i alla fall försöker förklara varför företagets produkter är bättre än konkurrenternas. Men medan Apple står hyfsat starkt för tillfället finns flera frågetecken kring Googles hälsa. Ett av frågetecknen är just kostnadsökningarna, ett annat är de nyckelmedarbetare som under senare tid lämnat för konkurrenter som Facebook och Twitter och som utgör ett rejält bakslag för ett företag som har en av sina främsta styrkor i just personalen.

Google har försökt tackla det sistnämnda problemet genom att höja lönerna med 10 procent, men för Wall Street är det ett agerande som knappast räcker för att övertyga om företagets framtid. Särskilt inte, ska sägas, efter fredagens tystnad som enbart skapade frustration, adderade än mer oro och fick Wall Street att helt plötsligt känna sig tvingat att ställa ytterligare en fråga:

Har Google något att gömma?

Visa kommentarer (26 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Det spelar liten till ingen till att aktien sjunker i värde, såvisa man inte är intresserad av att pumpa upp värdet så att aktieägarna kan sälja till ett högt pris. Page historia, om man vet något om honom talar ett tydligt språk, han har aldrig varit intresserad av Wall Street.

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Kan tilläggas att aktien är uppe i 524$. Den började på kring 100 om jag inte minns fel. Så ja, så stor är inte katastrofen.

 • Anonym

  Till skillnad från Lehman Brothers så gör Google något som faktiskt ger mer värde och folk är beredda att betala för medan Lehman Brothers var närmast kriminella och skodde sig på att ljuga för sina kunder. Klart att den ena gick under när folk fattade vad för sorts bolag det var och klart som korvspad att Google kan skita fullständigt i ”analytiker” som har gång på gång bevisat att de inte fattar ett skit av hur verkligheten fungerar (det är ju samma analytiker som en gång i tiden ville att alla i hela världen skulle äga minst två mobiler för att nokia skulle kunna växa som en raket även detta år, med andra ord folk som inte kan de fyra räknesätten).

  För google är det förmodligen bara bra. Företaget har ordentligt med egna pengar och kan även köpa tillbaka en del aktier för att slippa idioter bland ägare.

 • Anonym

  ”Don´t be evil” har ju Google som motto och sedan har Google initierat en rad bra idéer för mänsklighetens bästa som Climatesaverscomputing punkt org som är en ny förenklad nätaggregatastandard för servrar och pc.
  Genom Google Ventures stödjer Google en rad projekt i nya teknikbolag.
  Sedan är Google idag en av världens största investerare i Greentech bolag som vindkraft och nytt solkraftverk i Mojaveöknen i Kalifornien.
  Så, investerare får nog hejda sig och ge sig till tåls istället för att gnälla som småbarn!

  • Anonym

   I ärlighetens namn är investeringar i sol- och vindkraft bara PR då all tillgänglig vetenskaplig data visar klart och tydligt att de är smutsigare än gas och förmodligen även smutsigare än olja.
   Dock förstår jag google de det är svårt att blanda sig in i debatten för mängden rabiata ”miljövänner” vida överstiger mängden folk som kan läsa LCAs och förstår sig på elementär fysik.

   • Anonym

    Bara nyfiken – på vilket sätt är sol och vindkraft smutsigare än gas? eller olja?

    • Anonym

     Tillverkning av båda smutsar ner något otroligt och man behöver massor för att få användbara mängder energi då deras ”energikälla” är av låg densitet (ju lägre densitet desto mer arbete måste man utföra för att samla in den och desto mindre överskott man har för att göra annat). Sedan har båda problem att deras produktion varierar kraftigt vilket betyder att man måste kompensera för det. Detta kan göras genom andra kraftverk (om man har tur med vattenkraft men de flesta länder har inte sådan tur och då blir det oftast gas då den är snabb på att reagera på produktions svängningar). Alternativt kan man satsa på lagrings system men att tillverka dessa förorenar också plus att de sänker överskottet ännu mer från en redan låg nivå.

     Det är därför kärnkraften är renaste vi har. Bränslet är så extremt koncentrerat att man måste utföra väldigt lite arbete för att få ut väldiga mängder energi. Att sedan källan är stabil skadar inte heller effektiviteten och därmed sparas miljön ännu mer.

     • http://www.facebook.com/jsjostrom1 Johan Sjöström

      Fast solkraft skapar inte avfall som är farligt i 100 000 år framöver.

     • Anonym

      Mycket intressant. Det är faktiskt första gången någonsin jag hör att både kolkraft och kärnkraft är renare än vindkraft och solenergi. Har du någon mer vetenskaplig fakta typ en jmf mellan hur mycket koldioxid produktionen av ett kolkraftverk i ex Tyskland samt driften av denna släpper ut varje år de 20 närmaste åren kontra produktionen av motsvarande solkraftverk i Sahara samt vad det släpper ut på år de närmaste 20 åren? Personligen så hade jag gissat att solkraften är betydligt renare än både kolkraften (läste precis att vattenfalls 4 kolkraftverk i tyskland släpper ut 90 milj ton koldioxid/år) och kärnkraften (hände det inte något i japan precis?) men uppenbarligen har jag haft fel.

 • Anonym

  Google har framtiden bakom sig. Bing tar en allt större del av sökinkomsterna, Facebook också. Och på Android tjänar de inte många kronor heller. Så kursen kommer fortsätta nedåt.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=659804474 Jens Larsson

  Axhind, om du röjer din identitet kommer du med största sannolikhet få ett topjobb på valfritt energibolag då du bevisar fakta om ”ren energi” som kolkrafts-ägare hade kunnat döda för att få ta del av och använda som PR

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Berggren/665714064 Anders Berggren

  Googles ligger bakom de största flopparna senaste året ”Google wave” floppade ”Google Buzz” Google har dessutom inte intagit någon ny marknad. Facebook valde Bing när det gällde göra sökningar på Facebook. Appel och Microsoft forsätter ju hosta upp nya saker och ta andra nya grejer Google verkar ju köpa uppe en massa men det kommer inte ut något vettigt ur verkstaden. Dessutom så är det Googles integritet problem som skrämmer bort kunder. Google apps går väl heller inte riktigt som tänkt.

 • Anonym

  Äh, vilken oseriös analys. Det vet väl allmänt känt att kunskapsföretagens substansvärde d v s personalen går ut och in varje dag och är extremt lättrörlig. Så har det varit sedan början av 70-talet och kommer så att förbli. Börsfolket har aldrig förstått hur ett kunskapsföretag fungerar och försöker alltid jämföra med verkstadsindustrin som är den enda bransch de är skolade att förstå, så deras reaktion är inte förvånande.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Det skulle kanske också vara på sin plats att förklara varför folk drack såpass mycket.
   
  Mycket av maten bevarades genom att saltas och torkas, och det är klart att detta gav upphov till stor törst. Testa att äta stekt salt sill till lunch får ni se……
   
  Sedan finns det ju många idag som konsumerar en hel del öl, besök närmaste kvarterspub får ni se.
   
  Däremot så var styrkan på dåtidens öl inte så mycket att skriva hem om, de var som dagens folköl, ungefär

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Det skulle kanske också vara på sin plats att förklara varför folk drack såpass mycket.
   
  Mycket av maten bevarades genom att saltas och torkas, och det är klart att detta gav upphov till stor törst. Testa att äta stekt salt sill till lunch får ni se……
   
  Sedan finns det ju många idag som konsumerar en hel del öl, besök närmaste kvarterspub får ni se.
   
  Däremot så var styrkan på dåtidens öl inte så mycket att skriva hem om, de var som dagens folköl, ungefär

 • Anonym

  just det, ölet var svagt, även barnen drack-man hade inte alltid bra dricksvatten och rädslan för förgiftade brunnar var latent. i bamberg dricks mest öl i världen ca 400 liter per person och år-stan har 19 bryggerier (i bayern ligger det) –  sommaren 2009 ägnade jag åt vissa studier  i ämnet på ort och ställe. nu har dick gått igång på sina verkliga intressen: sex-tortyr-självmord-öl! vad blir det imorgon? ransonen för en karolin skulle ha varit 2 liter-kan det stämma? en brittisk sjöman fick 4 liter-serverades i black jack-en tillbringare i svart läder.

 • Anonym

  När jag en gång besökte en gammal medeltida borg vid Rhen, som också hade fungerat som kloster, berättade guiden att vintilldelningen var 5 liter per dag för munkarna och 3 liter per dag för nunnorna. Det måste ha varit livat på kolstren vid den tiden (!).
  De som blev inkallade till krigstjänst hos Karl den Store förväntades ta med sig tillräckligt med vin för att klara tjänstgöringen under krigssäsongen (knappt tre månader tror jag det var paus i jordbruksarbetet). De som tullade för mycket på vinförrådet kunde bli dömda till att dricka vatten, vilket kunde vara livshotande (inte bara Falstaff viste att vattnet var livsfarligt). 

 • Anonym

  ”drickspengar” var en ersättning till vallonsmederna som drack rödvin när de smidde. svetten rann, de hade fotsida smedskjortor och jobbade på ett sätt som är helt okänt idag….kommer ihåg i stockholms hamnar hur stuvarna drack sprit ”i tjänsten”.

 • Anonym

  Docent Evert Melefors har givit ut en ”översättning” av Totts räkenskaper översatta från latinet till svenska, han har också givit ut Visbyfranciskanernas skrifter (Arkiv på Gotland 5, skriftserie för landsarkivet i visby 2008) i en väldigt pedagogisk utgåva med svensk text, latinet och en komplett bilddel och snart kommer en latin- översättning av Åtvidabergs bergsbruk.

 • Anonym

  ”Öldrickandet på svenska slott”. Om jag känner mitt ölsinne och blåsa rätt skulle det gärna kunna ha stått ”Ölpinkandet på svenska slott”.

 • Anonym

  Kan en av anledningarna till öldrickandet ha varit dåligt dricksvatten och alkoholens bakteriedödande egenskaper? I bibeln (ett av Timoteusbreven) rekommenderar Paulus Timoteus att dricka vin iställlet för vatten för sin dåliga mage. Kan det vara av samma anledning?

  • BigDemonicBunny

   Det är precis därför. Några procent alkohol (ölet låg på cirka 3-5%, vinet späddes ofta till ungefär det samma om det inte var högtidligt), vilket var tillräckligt för att ta död på parasiter och bakterier.

   • Anonym

    ”ta död på parasiter och bakterier”? men bakteriekulturen i tarmarna är ju livsviktig?

    • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

     I förhållande till hur tarmarna skulle mått om de druckit det dricksvatten som förr fanns i källor nära tätbebyggelse och med de sanitära olägenheter som fanns speciellt nära stora herrgårdar/slott och vid kaserner eller där stort antal soldater med hästar sov mellan strider och övningar, så var det svaga ölet nyttigare för kroppen.

 • Anonym

  Kan en av anledningarna till öldrickandet ha varit dåligt dricksvatten och alkoholens bakteriedödande egenskaper? I bibeln (ett av Timoteusbreven) rekommenderar Paulus Timoteus att dricka vin iställlet för vatten för sin dåliga mage. Kan det vara av samma anledning?

 • Anonym

  Som framgått tidigare var ölet svagt, men 5 liter 2,5% öl motsvarar
  2,5 liter 5% öl, man får i sig samma mängs alkohol men antagligen under längre
  tid så berusningsgraden blir lägre. Liknande resonemang gäller för vinet som
  späs ut med vatten. Till sist, man vet vilken ranson som folket fick men man
  kan inte ta för givet att ransonen verkligen dracks upp.

Saab jobbar för fullt
med Gripendrönare

stridsflyg

Samtidigt visar Brasilien intresse.

Fem bästa tipsen
för deklarationen

Creutzer: Avdragen du ska titta extra på.

”Nej, det handlar inte om penisförlängare”

Krönika

Fröberg: Därför älskar jag att köra bil.

”Staden kommer att paralyseras av trafik”

Bilarna i Jakarta håller 8,3 kilometer i snittfart.

”OKQ8 borde ersätta kunder retroaktivt”

Bil Sweden: De borde få tillbaka 20 miljoner.

Här finns spåren av oljekatastrofen kvar

usa

"Crap happens" • Fem år efter BP-olyckan.