Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Han kopplade upp sig, pratade i några minuter och avbröt sedan abrupt linjen. Kvar satt förvånade investerare och analytiker, till slut också förbannade sådana.

Googles nya vd Larry Page vägrade efter fredagens rapport att svara på frågor, däribland varför kostnaderna ökat med hela 54 procent. Istället nöjde sig Larry Page med att på under 400 ord konstatera att framtiden såg ljus ut för företaget. Wall Street svarade i sin tur med att skicka ned aktien med 8 procent – det största raset sedan december 2008, motsvarande cirka 15 miljarder dollar av företagets värde. Och fallet har fortsatt, i början av veckan backade sökmotorn ytterligare någon procent på börsen. Igår föll Google 1 procent.

Ett barnsligt agerande från båda sidor? Absolut inte.

Förtroende är A och O från analytikerna och något som måste byggas upp. Och det oavsett om du heter Larry Page eller Paul Hudson och är vd för den lilla aktören Broadway Financial Corporation. Fråga bara Dick Fuld om du mot förmodan stöter på honom. När det började blåsa kring Lehman Brothers som allra värst tvingades Dick Fuld se allt det förtroende han byggt upp under sina 14 år på vd-posten försvinna i ett nafs, omöjligt att återvinna när analytikerna och investerarna gång på gång skickade ner aktien till dess att den mer eller mindre, enligt Dick Fuld, var att betrakta som skräpstatus.

Och att Larry Page gjorde fel när han vägrade svara på frågor under fredagen är de allra flesta fullständigt övertygade om. Så här säger exempelvis James Post, professor på Boston University School of Management:

– Ditt rykte är alltid en tillgång. Och när du gör saker som Larry Page gjorde så skadar det ditt rykte. Du slänger helt enkelt bort en tillgång genom att förödmjuka dem som ställer frågor. Allt du gör är att göra dem förbannade för lång tid framöver och Wall Street lär knappast ge Google något andrum under de kommande sex till tolv månaderna.

Nu är inte Larry Page och Google de enda med en något njugg inställning till Wall Street. Steve Jobs och Apple bör nämnas i samma sammanhang, även om Jobs i alla fall försöker förklara varför företagets produkter är bättre än konkurrenternas. Men medan Apple står hyfsat starkt för tillfället finns flera frågetecken kring Googles hälsa. Ett av frågetecknen är just kostnadsökningarna, ett annat är de nyckelmedarbetare som under senare tid lämnat för konkurrenter som Facebook och Twitter och som utgör ett rejält bakslag för ett företag som har en av sina främsta styrkor i just personalen.

Google har försökt tackla det sistnämnda problemet genom att höja lönerna med 10 procent, men för Wall Street är det ett agerande som knappast räcker för att övertyga om företagets framtid. Särskilt inte, ska sägas, efter fredagens tystnad som enbart skapade frustration, adderade än mer oro och fick Wall Street att helt plötsligt känna sig tvingat att ställa ytterligare en fråga:

Har Google något att gömma?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter