Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Tittar man bara rakt upp och ner på siffrorna finns all anledning att kippa efter andan.

En vinst på 5:59 dollar per aktie under första kvartalet 2010 har nu förvandlats till 1:52 dollar per aktie – eller rasat med 72 procent om du så hellre vill.

But don’t you freak out.

Vinsten är faktiskt mycket bättre än förväntat och rapporten ett styrkebevis från Goldman Sachs.

Förväntningarna låg på en vinst på 0:82 dollar per aktie – vad investmentbanken gjorde var alltså att nästan dubbla detta. Totalt slutade vinsten på 908 miljoner dollar, att jämföra med 3,3 miljoner dollar under Q1 2010. Dessutom ramlade intäkterna in på 11,9 miljarder dollar – att jämföra med förväntade 10,2 miljarder dollar och de 12,8 miljarder företaget drog in under motsvarande kvartal 2010.

– Det är en bra rapport, men så är det också när förväntningarna är låga, kommenterar analytikern Jeffery Harte. Det fanns en rädsla kring att intäkterna skulle vara för låga men de står sig bra.

Joerg Rahn på Marcard, Stein & Co stämmer in:

– Det här är ett bra resultat. Ja, förväntningarna var inte jättestora men de slogs oavsett. Som en investmentbank är Goldman Sachs en bra indikator på den globala förvärvsmarknaden och börsnoteringarna, så överlag var det här ett uppmuntrande framsteg.

Att vinsten faller så kraftigt – från 5:59 dollar per aktie till 1:52 – finns det flera skäl till. Två av de viktigaste:

1: Goldman Sachs har återbetalat 5,6 miljarder dollar till Warren Buffetts Berkshire Hathaway sedan han 2008 köpte aktier för 5 miljarder dollar för att stötta finansjätten. Exkluderas återbetalningen så landar vinsten på 4:38 dollar per aktie.

2: För ett år sedan red Goldman Sachs och de andra Wall Street-bankerna på en tradingvåg i form av bland annat valutor och råvaror. Den enormt höga takt som de affärerna skedde i har inte kunnat hållas i, och det är inte förvånande. Men Goldman Sachs gör – likt JP Morgan förra veckan – ett tradingresultat som är bättre än väntat. Och det är viktigt. Mer än någon annan bank på Wall Street så förlitar sig Goldman Sachs på tradingvinsterna – verksamheten drog in 56 procent av nettointäkterna under förra året. Det kan jämföras med 34 procent för Morgan Stanley, 19 procent för JP Morgan och 16 procent för Bank of America.

Noteras ska även att Goldman Sachs, efter samarbete med tillsynsmyndigheterna, dessutom har förändrat sitt sätt att redovisa sina vinster.

– Generellt förbättrade marknadsförhållanden och ekonomiska förutsättningar bidrog tillsammans med en stark kundverksamhet till ett starkt resultat. Blickar vi framåt i tiden så ser vi fortsatt uppmuntrande indikationer, globalt sett, för den ekonomiska aktiviteten, skriver vd:n Lloyd Blankfein i rapporten.

Mer om Goldman Sachs: Under förra veckan riktade den amerikanska senaten extremt hård kritik mot hur Goldman Sachs agerade under finanskrisen och menade bland annat att investmentbanken agerat hänsynslöst och girigt, misslyckats med att kontrollera den jävsproblematik som kan uppstå, manipulerat marknaderna och vilselett klienter och senaten.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter