Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I en ny rapport från den amerikanska senaten riktas extremt hård kritik mot hur Goldman Sachs agerade under finanskrisen.

Världens största investmentbank anklagas för att ha agerat hänsynslöst och girigt samt misslyckats med att kontrollera den jävsproblematik som kan uppstå inom finansmarknaderna när de slängt de regelverk som finns åt sidan, bland annat för att kunna vilseleda klienter och senaten samt manipulera marknader.

Senaten uppger nu att de överväger att anmäla Goldman Sachs till justitiedepartementet. Företaget självt däremot avfärdar rapportens uppgifter men menar i ett uttalande att det samtidigt har skärpt sina regelverk.

Värt att notera är att Goldman Sachs i fjol gjorde upp med finansinspektionen SEC och betalade 550 miljoner dollar efter att ha anklagats för att ha lurat investerare i Abacus.

Den 650 sidor långa rapporten – som bland annat bygger på intervjuer med högt uppsatta finanschefer och investerare, interna dokument samt uppgifter från kreditvärderingsfirmorna – har tagit två år att ta fram och är den hårdaste som publicerats kring Wall Street-aktörernas roll i finanskrisen.

I rapporten får även flera andra aktörer, sammankopplade till den aggressiva utlåning som försiggick, ta emot kritik: numera kollapsade Washington Mutual, kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Moody’s, tillsynsmyndigheten Office of Thrift Supervision (som övervakade några av nationens mest aggressiva utlånare som Countrywide, IndyMac och Washington Mutual) samt investmentbanken Deutsche Bank.

Carl Levin, ordförande för den panel i senaten som skrivit rapporten, säger i ett uttalande:

– The report pulls back the curtain on shoddy, risky, deceptive practices on the part of a lot of major financial institutions. The overwhelming evidence is that those institutions deceived their clients and deceived the public, and they were aided and abetted by deferential regulators and credit ratings agencies who had conflicts of interest.

Rapporten – som döpts till Wall Street and the Financial Crisis: Anatomy of a Financial Collapse – innehåller 19 rekommendationer om åtgärder inom finansindustrin. Två av dessa är att de största bankerna såväl måste skapa ett system där intressekonflikter kan undvikas samt bygga en extra stor buffert mot riskabla lån.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter