Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vaknar med ett ryck.

Det är countdown to shutdown, som CNN uttrycker det samtidigt som de kör en sån där liten ruta där tiden räknas ned (16 timmar, 22 minuter och 19 sekunder kvar när det här skrivs).

Har inte republikanerna och demokraterna kommit överens innan midnatt om budgetåret 2011 kommer statsapparaten att stänga ned och enbart lämna de mest nödvändiga federala funktionerna vid liv.

Påverkar det här Wall Street?

Jajamänsan, i alla fall om situationen drar ut på tiden.

Finansinspektionen Securities & Exchange (SEC) har meddelat att det kommer skala ned sin verksamhet till minimum, hur exempelvis Federal Trade Commission kommer att fungera är fortfarande oklart men situationen att det lär rulla vidare på miniminivå är sannolikt. Enligt uppgifter i medierna kommer börsnoteringar att bli en omöjlighet, så också sammanslagningar eller större affärer eftersom de kräver en bred tillsyn från myndigheterna.Dessutom kommer man inte att kunna ge ut nya aktier och obligationer eftersom de vanligtvis behöver registreras hos myndigheter.

Senast statsapparaten stängde ned – mellan 16 december 1995 till 6 januari 1996 – påverkades dock inte Wall Street nämnvärt Faktum är att S&P500 steg med 0,1 procent men att bland annat tekniksektorn upplevde tuffa tider.

Ett av skälen till att Wall Street behöll sin styrka uppges ha varit att SEC lyckades arbetade fram pengar från annat håll för att kunna hålla myndighetens verksamhet mer eller mindre intakt rullande. Det kommer dock inte att hända den här gången, uppger Wall Street Journal.

Fotnot. Nu är det bara 16 timmar, 11 minuter och 45 sekunder kvar.

Fler bloggar