Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Om inte de amerikanska börserna lägger sig ner och gråter som en sexåring som inte får en Iphone på sin födelsedag lär vi ha all anledning att komma ihåg den här dagen.

Klockan 16.00 lokal Wall Street-tid kommer vi nämligen kunna plocka fram de små anteckningsböckerna som vi förvarar i skrivbordslådan och klottra ned följande nya anteckningar:

Bästa utvecklingen för ett första kvartal sedan it-bubblan:
Dow Jones: +6,7 % 2011.
S&P500: +5,6 % 2011.

För så ligger det alltså till. Inte sedan it-bubblan har marknaden haft ett så pass bra första kvartal som i år – och det trots en strid ström av negativa nyheter som kan nog borde ha dämpat börshumöret mer än det gjort; Japan, oljepriset, skuldkrisen i Europa, Mellanöstern, byggnationen av nya hus i USA… Att vi inte är i närheten av it-bubblans tider är dock tydligt, då lyfte exempelvis S&P500 mer än 13 procent under det första kvartalet.

– I called this the Scarlet O’Hara market. ’I’ll worry about that tomorrow, säger said Art Cashin, chef på handlargolvet på UBS till CNBC och syftar på att marknaden skakar av sig all oro oerhört snabbt.

– Instead of a flight-to-safety in the dollar, there’s now a flight-to-safety in the Dow. They don’t want to be in the dollar because the Fed has cheapened the dollar so they say, ’let’s buy the companies that are benefiting from the cheapening dollar.

Om det finns mer att hämta ur börsen eller inte tvistar de lärda om.

En av alla som hävdar att uppgången ännu inte är slut är Sean Kraus, investeringschef på Citizens Business i Californien. En av anledningarna är de positiva kvartalsrapporterna som inom kort kommer att börja matas ut:

–  Investors are getting back into the mode of thinking there’s an economic expansion phase that’s likely to continue, säger han till Businessweek och kallar de vinstuppgifter som strömmade ut under veckan “very, very positive, and a lot of the commentary coming out of the companies was also positive.”

Bland de som hävdar motsatsen återfinns exempelvis företagspiraten Carl Icahn. Han skickade nyligen tillbaka 1,8 miljarder dollar till sina investerare eftersom han inte vill vara ansvarig vid ”ytterligare en eventuell marknadskris”, särskilt oroad för den kraftiga börsuppgången som skett under de senaste två åren. Dessutom skrev USA Today för inte så länge sedan att börserna kan få hjärtproblem innan börsuppgången ens blivit medelålders. Enligt Standard & Poors är den genomsnittliga livslängden för en börsuppgång 3,8 år.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter