Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hör ni hur det mullrar lite lätt?

Nej, inte sucken efter Zlatans missade straff och det insläppta målet mot Moldavien som ännu låter som ett eko.

Ansträng dig lite nu, lyssna lite hårdare… Så där ja – något om börsnoteringar, ja… Och om Apollo, Qihoo 360 och GNC… Nu är ni på rätt spår, men för att hjälpa er lite på traven:

1: Under gårdagen slängdes private equity-bolaget Apollo Global Management ut till gamarna för att idag börja handlas publikt på NYSE under förkortningen APO. Aktien gick för 19 dollar per styck, vilket är i det högre skiktet av vad som förväntades och vilket innebär att noteringen drog in 408,5 miljoner dollar. Dess teckningsgaranter har dessutom möjligheten att sälja ytterligare 4,5 miljoner dollar, vilket gör att firman totalt kan dra in 494 miljoner dollar. Företaget värderas nu till närmare 7 miljarder dollar och är en av världens största private equity-företag.

Noteringen innebär att Apollo tar plats i samma finrum som Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts och Fortress Investment Group. Slutligen ska tilläggas, då debuten har låtit vänta på sig. Apollo har varit suget på börsen ända sedan i april 2008 men hindrats av recessionen och det dåliga klimatet inom private equity-sektorn.

Firman gjorde under 2010 en vinst på 94,6 miljoner dollar, att jämföra med 155 miljoner dollar i förlust 2009. Bland tillgångarna återfinns bland annat fastighetsaktören Realogy och biografjätten AMC Entertainment som vid slutet av 2010 hade totalt 67,6 miljarder dollar i tillgångar.

Värt att notera: AMC Entertainment, som även ägs av JP Morgan och The Carlyle Group, är även det på väg till börsen, troligtvis redan i år. AMC ansökte om en notering redan 2007 men vilken senare drogs tillbaka. I mitten av 2010 lades slutligen en ny ansökan och vilken dess ägare nu hoppas ska dra in en cirka 450 miljoner dollar.

Analytiker förväntar sig att den lyckade noteringen för Apollo kan komma att slå upp portarna till börsen för fler välkända private equity-företag. Bland de som borde vara aktuella återfinns just Carlyle Group men även Oaktree Capital Management.

Även om Apollo ser ut att ha lyckats med sin notering (hittills…) så är det inte helt goda tider. Och var aktien kommer att befinna sig om säg en vecka eller månad är högst osäkert. Renaissance Capital granskade i början av mars de 165 senaste börsnoteringarna och kunde visa att ganska exakt en tredjedel handlades under introduktionskursen. Dessutom handlades mer än 66 av företagen under det handelspris som slogs fast under första dagen.

För till exempel Blackstone och Fortress, som klev in på börsen under boomen 2007, har aktierna ännu inte återhämtat sig sedan krisen. De handlas idag under sina respektive öppningsnivåer.

2: Idag börjar även den kinesiska internetjätten Qihoo 360 att handlas publikt på New York Stock Exchange. Under gårdagen gick aktien i öppningserbjudandet för 14:50 dollar per styck, klart över förväntningarna som låg på 10:50-12:50 dollar per aktie. Qihoo 360 kallas nu för en av de bästa kinesiska noteringarna utanför landets gränser sedan det fjärde kvartalet 2010. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt, men i december fick vi bland annat se Youku.com och E Commerce China Dangdang noteras på NYSE – det sistnämnda bolaget handlas klart under öppningsnivån.

3: Idag är det dags för hälsoproduktskedjan GNC att testa sina vingar för att imorgon börja handlas publikt. Företaget, som har mer än 7100 butiker, ägdes faktiskt tidigare av just Apollo och vilket försökte notera kedjan vid hela två tillfällen men utan att lyckas. 2007 såldes GNC till Ares Management LLC och Ontario Teachers Pension Plan för 1,65 miljarder dollar (Apollo köpte det för 750 miljoner dollar 2003) och som nu förväntar sig att dra in runt 380 miljoner dollar på noteringen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter