Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Statliga åklagare överväger just nu att åtala BP:s chefer för dråp på grund av de beslut och besparingskostnader som togs gällande oljeriggen Deepwater Horizon. Elva människor omkom i explosionen som senare ledde till det största oljeutsläppet i USA:s historia. Vid en fällande dom riskerar cheferna fängelse i upp till tio år.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till tre källor som ska ha insyn i åklagarnas arbete. De uppger även att åklagarna samtidigt granskar tidigare uttalanden från cheferna för att försöka nagla fast om de verkligen berättat allt de har vetat. En person som utreds är den numera sparkade vd:n Tony Hayward som talade inför kongressen angående olyckan.

Svenske Carl-Henric Svanberg, som ju lämnade Ericsson för BP, omnämns inte i de uppgifter som cirkulerar och bör med tanke på att han tillträdde precis innan olyckan, slippa ett eventuellt åtal.

BP vägrar att kommentera uppgifterna för SvD, så också justitiedepartementet som jobbar med fallet.

Att åtala enskilda individer istället för företag är ett högst välkommet drag för att försöka få till en förändring, hävdar Jane Barett, rättsprofessor på University of Maryland.

– Vanligtvis åtalar du inte anställda hos de stora företagen. Men du måste åtala individerna i fall som de här för att maximera den avskräckande effekten.

David Uhlmann, tidigare chef på justitiedepartementets miljöbrottsavdelning, tror dock inte att det kommer bli aktuellt med individuella åtal.

– Du har personer med befattningar lägre ner i kedjan i de här företagen som är ansvariga för att ha fattat dåliga beslut. Det är inte så säkert att de hade den rätta träningen. Det är inte säkert att de visste vad alla andra som var involverade visste.

BP-aktien rasar med 2,5 procent i London till följd av uppgifterna.

Företaget har sedan tidigare gått med på att betala 20 miljarder dollar för att möta skadeståndskrav från företag och indivder som skadades av oljekatastrofen. I dagsläget har BP enbart betalat ut 4 miljarder dollar, vilket även inkluderar statliga och kommunala kostnader för att sköta upprensningen.

Övrigt om BP: Uppgifter från i söndags gör gällande att företaget kan betala 15 miljarder dollar för att köpa ut sina delägare i TNK-BP, efter att den planerade strategiska alliansen mellan BP och Rosneft blockerats.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter