Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att börserna återhämtat sig så pass väl som de har gjort sedan katastroferna och kriserna började rada upp sig på löpande band – Mellanöstern, Japan, Portugal… – är egentligen inget att förvånas över. Det menar i alla fall Brian Gendreau, strateg på rådgivningsfirman Financial Network, som  har granskat hur Dow Jones uppträtt i förhållande till tidigare katastrofer.

Vid fem av de sex katastrofer som Brian Gendreau granskat – kärnkraftsolyckan i Pennsylvania 1979, Tjernobyl 1986, Kobe-jordbävningen 1995, tsunamin 2004 och orkanen Katrina 2005 – återhämtade Dow Jones förlorad mark på i genomsnitt fyra dagar. Det längsta det tog för Dow Jones att återhämta sig var Kobe med 15 dagar. I det sjätte fallet – BP-katastrofen – föll index inte alls.

Vid ett tillfälle efter tsunamin i Japan föll Dow Jones så pass kraftigt att hela årets uppgång raderades ut, allt för att sex dagar senare vara tillbaka på samma nivå som innan krisen. Det tog lite längre tid än genomsnittet – bland annat till följd av att investerare tog chansen att sälja av aktier de ansåg var för högt värderade – men var alltså ändå på inget sätt ovanligt.

Vi ska visserligen komma ihåg att katastroferna och kriserna ännu inte är över, det kan ännu bli bra mycket värre. Men börserna förväntas – såvida vi slipper nya negativa rubriker från Mellanöstern, Japan och krisen i Europa – den här veckan fortsätta den uppåtgående trenden och vilken fick se samtliga stora index lyfta under förra veckan: Dow Jones + 3,0 procent, S&P500 + 2,7 procent och Nasdaq + 3,7 procent.

En av höjdpunkterna för veckan återfinns i fredagens arbetsmarknadsstatistik för mars månad, vilket förväntas ge börsen en skjuts uppåt. Men analytiker tror även att marknadens uppåtsving har influerats av förväntningarna på den kommande rapportperioden, vilken kickar igång under den andra veckan i april. En sektor där förväntningarna trissats upp är energi, där det högre oljepriset förväntas leda till rejält större vinster för bolaget. Det företag som gått bäst på börsen i år inom energisektorn är för övrigt Marathon Oil, upp cirka 40 procent sedan 1 januari.

PS: Försökte du ta dig in på bloggen i helgen men motades bort likt Dick Fuld när han försökte rädda Lehman Brothers?

Tydligen var det ett driftavbrott som såg till att hålla alla bloggar på SvD nedstängda – så också den här varför ni hittar helgens länkgodis än en gång här. Där finns bland annat storyn om General Electric som gör 14 miljarder i vinst men betalar 0 cent i skatt, Juholts Cash och ett grymt boktips.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter