Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Katastrofen i Japan. Den ekonomiska knipan för Portugal som med största sannolikhet kommer att be om ett nödlån, samt Spanien som tros följa efter. Oroligheterna i Mellanöstern med Egypten och Libyen i spetsen. Inflationstrenden i USA och färre sålda hus. Ett oljepris som skenar… Orostecken för de flesta, men knappast nog för att beröra börsen – till synes fullt inlindad i teflon för tillfället.

Exempelvis har S&P500 enbart förlorat 3 procent till följd av all denna oro – långt mindre än den förväntade nedgången på 7-10 procent. Faktum är att sedan S&P500 bottnade i mars 2009 har den stigit 90 procent. Eller så här om vi vill göra det lite mer grafiskt tilltalande:

En oroväckande stark uppgång?

Gå och göm dig.

Det menar i alla fall de ansedda marknadsexperterna Lazlo Biriniyi, Bill Miller och Leon Cooperman som under de senaste dagarna har tutat i sin klarinett som värsta Putte Wickman.

Lite citat som trion släppt ifrån sig under veckan:

– The last bull market was five years. We’re still looking for (this) bull market to last four to five years. If we cobble together all the long bull markets, we come up with a historical projection of about 2,100 out two or three years from now on the S&P.

– The stock market is cheap relative to inflation, it’s cheap relative to its own history, it’s cheap relative to interest rates.

– When the market bottomed in March of 2009, mid-660:s on S&P500, the earnings estimate for the forward 12 months was $54. Right now, we’re up about 90 percent from there. And earnings are up about 90 percent. So the estimate this year is about $95. So even though the market’s up about 90 percent, you’re not paying any more today — not much more, just a little more — than you did at the bottom in 2009.

– Only 10 percent of the market’s value now is based on expectations about the future. That contrasts with the normal of about 30 percent. So you’re about 20 percent undervalued on that measure, as well.

Citat som dessa kommer, givetvis, inte utan mothugg.

Många menar att trion ovan enbart lurar sig själva, och i förlängningen andra.

En som är av denna synpunkt är David Rosenberg, chefsekonom och strateg på Gluskin Sheff. Han lutar sig mot ett index från Yale-ekonomen Robert Shiller som granskar cykler på en tioårsbasis för att kunna granska volatiliteten på marknaden. Den ligger, enligt index, i dagsläget på 23,7 vilket i en historisk jämförelse visar på en övervärdering på cirka 40 procent.

Även analytiker på Barclays Capital är skeptiska. Istället menar de att USA:s återhämtning snart kan vara nära sin topp:

– We are no longer in an environment where confirmation of the sustainability of economic recovery reduces risk premiums and generates a revaluation of cheaply priced assets. Instead, asset prices are closer to fair value and stronger growth is now accompanied by signs of higher inflation and an increased probability of policy tightening.

Policy tightening, ja.

Innan vi rundar av det här kan vi väl även passa på att notera att många anser att katastroferna, kriserna och trenderna jag noterade i början av texten inte är något jämfört med vad som komma skall när centralbanken Federal Reserve tar handen från sitt stödprogram – det största USA någonsin upplevt och vars avsaknad anses vara det som på allvar har möjligheten att skrubba bort den där teflonen från börsen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter