Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den långa kampen för att undslippa ett nödlån verkar nu bli fruktlös för Portugal. En bailout i storleksordningen 50 miljarder euro är att vänta och det är också det som fått Wall Street att gnissla tänderna av oro i natt för vad det ska göra med marknaderna, allt i kombination med den pågående katastrofen i Japan och krisen i Mellanöstern.

USA-börserna har dock stått hyfsat stabila sedan några dagar. Under fredagen-tisdagen lyfte exempelvis Dow Jones med 3,6 procent, vilket är den högsta uppgången sedan i september.

Många har förvånats över detta men inte alla. En av de sistnämnda är Jim Cramer – CNBC:s smått galna tv-ankare som av många kan ses som en galning med bokstavskombination i läkarpappren men snarare är extremt kunnig och bland annat har ansvarat för såväl en hedgefund som grundat ansedda sajten thestreet.com.

I ett nytt inslag säger han följande:

– We went up because this market remains stronger and better than you think with a couple of gigantic positives that far outweigh the more numerous but less important negatives you keep hearing about, säger Jim Cramer och menar – med vissa poänger – att det är lättare för media att rapportera om negativa nyheter än positiva.

Att det varit ovanligt turbulenta tider försökte han dock inte förneka, ofta också rätt att ta på största allvar.

– If you expose the subversive truth about something positive, half the time you’ll be dismissed as an outright idiot or some kind of cheerleading Pollyanna.

För att bena upp det lite listar Jim Cramer tio aktuella händelser och ger sin syn på varför de inte alltid är så negativa, däribland Portugal och Japan, olje- och råvarupriserna samt byggnationen av nya hus.

Hämta en kopp dåligt kaffe ur jobbets alldeles för dyra automat, stjäl en bulle från skrivbordsgrannen, klicka på bilden nedan för att komma till CNBC:s video och luta dig tillbaka för 11 minuter Jim Cramer:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter