Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

”Katastrofen i Japan åskådliggör riskerna med de globala logistikkedjor med små marginaler som många företag förlitar sig på idag”.

Det skriver Adam Erlandsson, SvD:s eminente teknikreporter, på sajten idag och noterar bland annat att Sony stängt ner tolv fabriker i landet och att såväl Nokia som SonyEricsson är två av de världsföretag som nu oroar sig över tillgängligheten på vissa komponenter.

Ett annat sådant är Apple – ett företag som vi ju lärt oss är som inget annat på USA-börsen med sina hängivna och oroliga men optimistiska fans/investerare – de flesta med en till synes stor tro att företaget och dess ledare Steve Jobs (mer om  honom längre ned) knappt kan göra fel.

Under förra veckan illustrerade Apple den oron som finns till följd av katastrofen i Japan för att produktionen ska stanna upp och komponenter inte kunna levereras i tid. Aktien föll – och det här är ytterst sällsynt – närmare 7 procent på blott två dagar. Det var för övrigt en dubbelt så stor nedgång än den tekniksektorn uppvisade i genomsnitt. Saken blev för Apples del inte heller bättre av att företaget, sin vana trogen, sedan tidigare inte lyckats tillgodose marknadens efterfrågan på Ipad2. I dagens förhandel är Apple ned runt 0,3 procent.

På sin egen sajt har Apple tidigare uppgett att väntetiden för nya beställningar på Ipad2 ligger på två-tre veckor. Det tidsspannet är nu uppskruvat till fyra-fem veckor. Enligt Gene Munster, analytiker hos Piper Jaffray, är en väntetid på sex-sju veckor att vänta inom några månader.

Ett produktionsstopp i Japan kommer dock inte att påverka företaget särskilt märkbart just nu, noterar Gene Munster och hans kollegor. De oroas dock över att situationen med största sannolikhet kommer att bli klart värre, såväl för Apple som andra företag som inhämtar komponenter från Japan. Inom någon eller några månader förväntas den haltande leveransen av komponenter att bli synlig i butiker runt om i världen.

– Fear is affecting Apple in particular. This is a company with tight supplies, and the fear is that they will get even tighter, säger Gene Munster.

Under veckan identifierade IHS Isuppli – som alltid monterar ned Apples nya produkter för att analysera dess komponenter – att det fanns fem delar i företagets varor som inte skulle kunna levereras i tid på grund av katastrofen, däribland batterierna och det glas som används till pekskärmarna.

Apple har valt att inte kommentera farhågorna och därmed lugna marknaden. Företaget är, noterar AP i en artikel, ytterst hemlighetsfulla när det kommer till just sin leveranskedja. Vanligtvis vägrar ett företag att uppge vilka de köper delar av, men enligt nyhetstjänsten har Apple tagit det ett steg längre och hotat att säga upp alla affärer med en leverantör om de ens yppar något som antyder att de arbetar med företagets produkter. Om det är något att helt och hållet tro på låter jag däremot vara osagt.

Under måndagen och tisdagen återtog Apple lite av den förlorade marken och lyfte med 2,5 respektive 0,6 procent. Det bör dock inte tolkas som att oron har minskat. Snarare hänger det samman med att AT&T vill sluka T-Mobile och Apple i ett bräde potentiellt då får tillgång till 34 miljoner nya kunder. Helt gratis, dessutom. Apple har AT&T som en av sina två utvalda operatörer i USA. Den andra är Verizon – USA:s största teleoperatör för tillfället men klar tvåa om AT&T:s förvärv av T-Mobile godkänns av myndigheterna.

Apples månadskurva:

Utlovade jag mer om Steve Jobs längre upp?

Yes, I did, didn’t I?

Här kommer två snabba puckar:

1: Steve Jobs riskerar att kickas ut ur Walt Disneys styrelserum efter att under tre av fyra år misslyckats med att närvara vid minst 75 procent av dess möten. I år är orsaken förstås hans sjukdom, men det anses inte vara nog för att blidka alla när företaget idag samlas till sitt årliga aktieägarmöte. International Shareholders Service (ISS) vill visserligen ha kvar Steve Jobs i styrelsen, men är högst bekymrade och konstaterar följande i en rapport:

”Jobs’ poor attendance in three of the past four years, and recent leave of absence from his primary employer, raises questions about his ability to fulfill his responsibilities as a director of the [Disney] company.”

Steve Jobs fick såväl en styrelseplats i Disney samt 7 procent av dess aktier efter att jätten köpt upp hans animationsföretag Pixar 2006. Pixar står bland annat bakom Toy Story-filmerna.

Uppdaterat 18.21: Steve Jobs fick precis fortsatt förtroende som styrelseledamot i Walt Disney.

2: Steve Jobs har inte gjort särskilt många framträdanden sedan han lämnade företaget på grund av sjukdom. Ett tillfälle var vid en middag som Barack Obama arrangerade, ett annat var vid lanseringen av Ipad2. Nu kan Steve Jobs dock tvingas ut på banan igen sedan han beordrats att svara på frågor i en stämning rörande Apples Ipod-spelare.

Stämningen landade i rätten i måndags och handlar om att en mjukvaruppdatering innebar att musik som köpts via RealNetworks internetaffär inte gick att spela i Ipod-spelarna.

”The Court finds that Jobs has unique, non-repetitive, firsthand knowledge,” skriver domaren Howard Lloyd i sin kallelse.

Förhöret väntas kunna ta uppemot två timmar.

Apple har tidigare varit i blåsväder för sin produkter, bland annat just Ipod men på sistone även App Store. Exempelvis anklagades Apple 2005 för att ha skapat ett monopol med Ipod samt Itunes-butiken. Bakom den stämningen stod en grupp konsumenter.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter