Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ungefär samtidigt som det under gårdagen stod klart att Dow Jones återigen pallrade sig över den så psykologiskt viktiga gränsen om 12000 till följd av minskad oro i Japan och AT&T:s uppköpsförsök av T-Mobile (Den första riktigt tuffa konkurrensutmaningen för Obamas näringslivsgranskare?) drabbades jättarna på Wall Street av ett känsligt nederlag.

Efter att ha försökt hemlighålla detaljerna kring de nödlån som matades ut från regeringen till finansinstituten under 2008 kommer Bank of America, Citigroup, Merrill Lynch och de andra mottagarna nu tvingas att se dessa offentliggöras.

Centralbanken Federal Reserve (Fed) har länge vägrat publicera uppgifterna med motiveringen att det skulle avslöja handlarhemligheter från 2008. Efter diverse käbbel – där bankerna med besked ställde sig på Feds sida – landade ärendet i US Supreme Court, som igår alltså slog ett slag för transparens.

– The Board will fully comply with the courts’ decisions and is preparing to make the information available, kommenterade en talesperson för Fed efter domslutet men vägrade att avslöja i detalj när uppgifterna kommer att publiceras.

Kravet på att offentliggöra uppgifterna kommer ursprungligen från Bloomberg LP, ägaren av Bloomberg News och som egentligen ägs av New Yorks borgmästare Michael Bloomberg.

När han tillträdde som borgmästare placerade han sina 68 procent av företaget i en förvaltning som han ”inte skulle ha någon som helst kontroll över”. Sanningen är snarare den att Michael Bloomberg  inte lämnat ansvaret helt och hållet. Vid särskilt stora tillfällen gör borgmästaren faktiskt aktiva drag i företaget.

Ett av dessa var när han och Merrill Lynchs vd John Thain mötte upp på ett café under finanskrisen för att enas om att försöka stärka Merrill Lynchs prekära situation. Inte helt snyggt, även om den situationen nu är mer eller mindre överspelad.

Vissa detaljer kring nödlånen har visserligen redan avslöjats till följd av Dodd-Frank-reformen, som ska skydda allmänheten från nya krispaket, men fortfarande finns många frågetecken kring hur pengarna fördes över från staten till instituten via nattliga transaktioner. Uppgifterna som nu ska släpas fram lär rymma en hel del känslig information som knappast kommer att tas emot med öppna armar av såväl analytiker och experter som allmänheten på Main Street.

I december rapporterade Fed att det hade gjort 9 000 miljarder dollar i överföringar till de största drakarna på Wall Street under finanskrisen för att försöka få bukt på den stora ohälsan i finanssystemet sedan Bear Sterns kollapsade i mars 2008.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter