Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är alltid svårskrivet när tragedier inträffar.

Börsen, liksom. Det känns så fjuttigt i jämförelse när dödssiffran stiger, tv-kanalerna visar hela skepp som sveps in över land och minnen av vänner som försvann i tsunamin 2004 dyker upp i huvudet igen.

Likväl heter det här Wall Street-bloggen vilket innebär att vi trots allt ska göra ett försök att balansera på den tunna linjen som framträder när det kommer till att hantera tragedier och samtidigt rapportera ekonomi – svårare än vad det kan låta som och något som ständigt skapar diskussion på näringslivsredaktioner om när det är tillfälle att ta upp en tragedi och börja skriva i större omfattning.

Här väntar vi alltså inte. Och för att göra det rätt och riktigt så börjar vi med att blicka tillbaka mot gårdagen där oron i Mellanöstern och Moodys nedgradering av Spanien såg till att skicka ned börserna rejält – Dow Jones-index upplevde exempelvis det största raset på sju månader och föll till den lägsta nivån på fem veckor, ned 1,9 procent till 11984,61. Standard & Poors föll 1,9 procent och Nasdaq rasade 1,8 procent.

Klicka på bilden nedan så kommer du till CNBC:s video på ämnet:

Med gårdagen i minne är det högst rimligt att nya fall är att vänta efter katastrofen i Asien. Förhandeln har redan börjat peka nedåt i USA – exempelvis är Dow Jones ned 41 punkter till 11879 och runt om i världen har börserna upplevt nedgångar. Klockan 14.00 svensk tid lyder siffrorna så här: Stockholm -1,9, Frankfurt -1,3, London -0,3, Japans Nikkei -1,7.

När handeln kickar igång 15.30 svensk tid kommer USA-börserna visserligen att hålla ett öga på eurogruppens möte i Bryssel och de fortsatta oroligheterna i Libyen men det mesta kommer förståeligt nog att kretsa kring tsunamin. Jordbävningen som förorsakade den är den femte kraftigaste sedan 1900 och Japan är en stor handelspartner till USA. Landet har sedan tidigare en rekordhög statsskuld och en styrränta nära nollstrecket vilket ger landets ekonomi små marginaler att bygga upp de drabbade regionerna. Japans BNP krympte för övrigt med 1,3 procent under fjärde kvartalet 2010, enligt färska siffror. Denna nedgång var större än väntat.

Så här kommenterar några analytiker dagen vi har att vänta oss:

– Risk aversion is back on the agenda as a confluence of economic, debt and geopolitical risks collide to weigh on sentiment, säger Neil MacKinnon, global makrostrateg på VTB Capital.

– The developments in Japan are going to continue with the trend: weakness in the stock market, firmness in the bond market, recovery in the dollar, säger Marc Chandler på Brown Brothers Harriman.

”News of a Japanese earthquake and ensuing tsunami warning has knocked risk sentiment as we end the week”, skriver Kathleen Brooks på Forex.com i ett meddelande.

Uppdaterat 15.19: Historiskt sett rasar börserna inte särskilt kraftig när en katastrof inträffar, det är först senare som man verkligen kan se hur marknaderna påverkas. CNBC tittar föredömligt nog här på hur marknaderna har reagerat på bland annat tsunamin 2004, orkanen Katrina och de senaste jordskalven i Australien och Nya Zeeland.

Uppdaterat: 15.30: – Thoku är en av Japans viktigaste regioner för bland annat fordonsindustrin, det det är främst den sektorn som drabbas. Vi kan även komma att se påverkan på matpriser då jordbruk är en viktig näring i regionen, säger Tohru Nishihama, ekonom på Dai-ichi Life Research Institute Inc., till Bloomberg News.

Uppdaterat: 15.45: Efter 15 minuters handel surras det kring nollstrecket: Dow Jones -0,01 %, Nasdaq Composite +0,16 % och S&P500 +0,19 %

Uppdaterat: 16.50: Börserna fortsätter att hålla sig stadiga, bland annat till följd av att oljepriset sjunker. För den som vill sätta sig in djupare i ämnet rapporterar NY Times förträffligt här.

Fler bloggar