Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För bara några veckor sedan klev London Stock Exchange (LSE) ut på banan och berättade om ett väntande uppköp av Toronto Stock Exchange (TMX) för 5 miljarder dollar.

Bara timmar därefter avslöjades att Deutsche Börse samtalade med New York Stock Exchange (NYSE) om ett uppköp.

Genast började ryktena kretsa kring vad detta skulle innebära för Nasdaq OMX – den börsaktör vars existens främst anses hotas av NYSE-affären och i dagsläget är försatt i en situation där det handlar om att sluka eller slukas.

Enligt källor har det arbetats intensivt inifrån Nasdaq OMX för att tackla den uppkomna situationen och nu uppger Sunday Times att Nasdaq OMX bjuds in till sammanslagningen mellan LSE och TMX.

Ingen av parterna vill kommentera uppgifterna men högst otroligt är det inte. Nasdaq försökte köpa LSE så sent som 2007, samma år som man senare slog sig samman med OMX för 3,7 miljarder dollar. Nu är det alltså omvända roller.

Förra månaden konstaterade för övrigt Nasdaq-chefen Bob Greifeld att en affärsuppgörelse av Nasdaq OMX skulle drivas av kostnadsbesparingar i handlarleden snarare än att skapa en jättestor plattform för aktiehandel.

Sedan tidigare har det surrat flera rykten om Nasdaq OMX – däribland att det försöker slå sig samman med Hongkong Stock Exchange, Singapore Stock Exchange (som dock håller på att slå ihop sig med australiensiska ASX) eller göra gemensam sak med Chicago Merchantile Exchange (CME) och Intercontinental Exchange (ICE) för att kunna lägga ett bud på NYSE.

Det sistnämnda har flera analytiker avfärdat på grund av det höga priset.

Fler bloggar