Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Han börjar ju bli till åren, den gode Warren Buffett. 80 för att vara exakt.

Så det är inte konstigt att vi gärna slänger oss över nya uppgifter om vem som kan tänka sig att ta över investmentbolaget Berkshire Hathway den dag finansmogulen till slut väljer att kliva av. Om det ens kommer att hända, kanske ska tilläggas.

I sitt aktieägarbrev konstaterade Warren Buffett nyligen att ”I have never felt better” och passade även på att ladda bössan för att inom kort ge sig ut på uppköpsjakt.

I alla fall. Sedan tidigare har det varit känt att Berkshire Hathaway har tre interna kandidater som de gärna ser som ersättare till Warren Buffett och att jobbet kommer att delas upp i tre roller – vd, ordförande och investmentansvarig.

Listan över tänkbara kandidater ska nu ha byggts ut med ytterligare en person uppger AP vilket gör att nyhetsbyrån listar följande kandidater till att ta över Warren Buffets knäck:

Matt Rose, vd för Burlington Northern Santa FE.

David Sokol, ordförande för NetJets och MidAmerican Energy.

Ajit Jain, ansvarig för Berkshires återförsäkringsdel.

Greg Abel, ordförande och vd på MidAmerican Energy.

Tony Nicely, vd på Geico.

Warren Buffett själv har tidigare sagt att han vill se sin son Howard ta över ordförande-rollen i Berkshire Hathaway, men ett sådant beslut ligger utanför hans kontroll. I sitt aktieägarbrev skriver Warren Buffett att sonen Howard oavsett kommer att se till att företagets värderingar hålls intakta framöver.

– Investors can be “sure that the principles we have employed to date in running Berkshire will continue to guide the managers who succeed me and that our unusually strong and well- defined culture will remain intact.

Aktieägaren Glenn Tounge, som är delaktig i investmentfirman T2Partners, är nöjd med att de tänkbara efterträdarna hemlighålls. Att namnge kandidaterna skulle vara kontraproduktivt och knappast ta fram det bästa ur dem som inte står på tur. Han menar att ”I think he’s walked the line on succession planning exactly appropriately”.

Thomas Russo, partner på Gardner Russo & Gardner och som har cirka 10 procent av sina 4 miljarder dollar investerade i Berkshire, stämmer in:

– He’s trying desperately to avoid the consequences of a runoff. The secrecy is designed to try to ensure that the best people that are with him stay with him, even though one alone will likely be anointed the CEO.

Foto: Nati Harnik/AP.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter