Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Samtidigt som det framkommer uppgifter om att en toppchef på det statligt räddade bolåneinstitutet Freddie Mac med största sannolikhet har en utredning från finansinspektionen SEC att vänta, visar det sig nu svart på vitt att pengaproblemen fortsätter för den tätt sammankopplade släktingen Fannie Mae. I samband med att bolaget redovisade minus 2,1 miljarder dollar i sin rapport för det fjärde kvartalet 2010 går det nu ner på knä och tigger pengar från staten. 3,1 miljarder dollar, för att vara mer precist.

Med det sagt och berättat så kan vi också lämna Fannie Mae och Freddie Mac bakom oss.

Skälet är den här kurvan från CNN:

För samtidigt som antalet banker minskar i stadig takt – 58 procent färre än toppåret 1985 – så ökar alltså risken för att bankerna måste slå igen.

Myndigheten Federal Deposit Insurance Corportation (FDIC) har bland annat till uppgift att lista banker som är i farozonen för att behöva packa ihop – och just nu återfinns 884 stycken nedklottrade där.

Det är – för att vara lite mer exakt – 11,5 procent av alla banker i USA. Eller 1 av 9 om du hellre vill.

Medan staten tycks mer intresserad av att dra ut på korståg/eller prata om hur det har dragit ut på korståg för att rädda storbankerna (som ju återhämtat sig väl från krisen) med motiveringen att de var ”too big to fail”, så fortsätter tystnaden att vara stor om krisen för de mindre aktörerna. Det är lätt att känna att det har lämnats lite vind för våg i efterarbetet med krisen.

Siffran för antalet banker som riskerar att få stänga har ökat 17 kvartal i rad och ligger nu på den högsta nivån sedan 1992. Noteringen är den tredje högsta sedan 1980 då FDIC började klottra ned banker på sin trubbellista.

Tystnaden kring statens arbete för att rädda bankerna är, om du frågar mig, oroande.

Ekvationen att klura på för dagen: Färre småbanker + starkare bjässar = Är det något i det som inte stärker Too Big To Fail-situationen?

Om du kommer på ett svar som inte börjar med ett nej så får du gärna hojta till.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter