USA sviker Walmart – lyckas inte tackla krisen

Det är inte lätt att vara störst, ha en lågprisinriktning och dras med enorma förväntningar.

Fråga bara Walmart.

Världens största företag sett till omsättning fortsätter visserligen att vara en stabil vinstmotor (5,02 miljarder dollar för det fjärde kvartalet, upp från 4,82 miljarder dollar samma kvartal ett år tidigare) och visa upp en imponerande nettointäkt (27 procent upp till följd av kostnadsbesparingar och stark försäljning utomlands) men när det kommer till just Walmart är det inte nog.

Skälet stavas USA – hemmaplanen som överskuggar det mesta.

För sjunde kvartalet i rad sjönk nämligen intäkterna i landet för detaljhandelsbjässen. Det har fått frågorna att stå som spö i backen om företaget kommer att lyckas vända på verksamheten i landet eller inte. De mest pessimistiska experterna menar att bolaget har haft sin högtid, medan andra ber om mer tålamod – vändningen kommer att komma så småningom.

Men att Walmart inte lyckats behärska krisen bättre, och särskilt inte ens under jultider som ju det fjärde kvartalet rymmer, oroar de flesta. När USA nu slutligen konsumerar igen är förväntningarna på företaget nämligen en enda sak -det ska upp, upp, upp!

Och det där lyftet, ja det lyser alltså med sin frånvaro.

Branschanalytiker tvingas istället konstatera att konsumenter som vanligtvis köpte lite dyrare varor innan krisen men sedan blev konsumenter på Walmart, nu har övergett handelstemplen och återgått till att slänga upp mer pengar på sina inköp i ”de lite finare butikerna”. Samtidigt har de mindre bemedlade, och som ännu inte riktigt känt av uppsvinget i USA, inte kunnat shoppa i särskilt mycket större utsträckning för att kunna dra upp försäljningssiffrorna. Istället har denna grupp fortsatt att vara trogna så kallade 1 dollar-stores.

Ett skäl till problemet återfinns i att Walmart strax innan krisen bröt ut beslutade sig för att överge sin slogan om ”Everyday Low Prices” för att istället rabattera vissa varor temporärt. Det, menar analytikerna, har fått kunderna att känna sig förvirrade och högst osäkra på om Walmart fortfarande faktiskt har de bästa priserna.

Walmart uppger nu att de ska se över sin annonsering, vilken sett i rena pengar för tillfället är rätt enorm. Bolaget spenderar enligt egna uppgifter 66 miljoner dollar på annonser i USA – per dag.

Och nej, eftersom läsare brukar mejla och undra så är inte det någon felskrivning.

Företagets aktie föll omkring 4 procent i den inledande handeln igår. Slänger man upp Walmart i en jämförelse med S&P500-index får man en underpresterande aktie som visserligen hänger med i svängarna men knappast gör det på samma höga nivå.

Visa kommentarer (496 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Hilfe!

  Det är helt och hållet fel att skuldbelägga bloggerskorna. Det är alltid den som hotar och är våldsam som det är fel på.

  Liksom när Reinfeldt anser att man får räkna med att bli knivhuggen om man har fel politisk uppfattning…

  • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

   eller att bli rispad av sig själv

   • Hilfe!

    Var du med när det hände? Jag var inte med, så jag vet inte.

    Men googla på Issa Issa så kanske ditt hånskratt fastnar i halsen.

  • Anonym

   Reifeldt kommer i historien med sina uttalande som en av dem värsta svenska politiker och inte som en statsman värd beundran. Möjligen Tage Erlander var en statsman värd namnet innan Palmes maffia ändrade kurs.  

 • Anonym

  Vad är det fråga om kära medkommentatorer? Ni håller väl med om att en bloggare, journalist, författare, oavsett vad han/hon skriver, skall gå trygg från personliga hot? Ska man ens behöva fråga detta?

 • Anonym

  Det är vidrigt att att hota dessa hjärndöda-ytliga-ungdomsfördärvande-våp med våld eller sexuella övergrepp! De ska inte behöva känna sig rädda. De har precis samma rätt att ge uttryck för sina patetiska produktplacerade fjolliga liv som vem annars som helst har rätt att beskriva dem för just vad de är. Människor måste lära sig att lagen gäller överallt, även på nätet, och det finns tydliga gränser för vad som är tillåtet och inte.

  ”Jag håller inte med dig om vad du säger, men jag skulle med mitt liv försvara din rätt att säga det!”

  Nåja…kanske inte behöver gå så långt…det är ju det vi har utbildade och beväpnade poliser till…(eller?)

 • http://twitter.com/kuknimgus1234 kuknimgus

  Svenska Dagbladet och Tobias Brandel kan väl betala vad det kostar att skydda dessa bloggorskor. Fast raljera över en redan hårt arbetande polis är väl för lättköpta poäng.

  • Anonym

   Frågan är vad de arbetar så hårt med?

   Klarar upp brott gör de ju i en mycket liten omfattning…

   Men det är klart, springa på krogen och tvinga folk till förnedrande urinprov och att tjuvlyssna efter stön i trappuppgångar tar väl på krafterna och samhällets resurser!

   • Anonym

    Nu är du bara löjlig! Att hålla efter narkotika, fel enligt dig! Våra Kära politiker bestämmer vad som skall göras, tyvärr mycket efter vad ”tyckare” skriver i de vanligaste tidningarna. Men att byråkratin nu tar allt mer tid för poliser gör inte saken bättre, men det försvaras med ”Rättssäkerhet”! Tror du mer på Lagens Änglar? De högt betalda advokaterna? Ju mer de krånglar, ju mer uppmärksamhet får de och ju mer pengar!
    Att sedan en lägenhetsinbrottare bara döms för ett brott, även om polisen kan bevisa 100 beror på vår egendomliga lagstiftning där det högsta brottet ”konsumerar” de övriga.

    • Anonym

     Ja, jag tycker det är en fullständig felprioritering att istället för att utreda våldsbrott och våldtäkter jaga människor som med egen vilja tar droger eller gör frivilliga ekonomiska överenskommelser med en annan vuxen människa.

     Har polisen ringa resurser får man ägna sig åt det som är viktigast!

     Vad är din lösning, att avskaffa rättssäkerheten?

     Vill du överhuvudtaget ha rättegångar eller ska ”rättvisa” skipas av dig på gatan?

     Du är något långt värre än löjlig…

     • Anonym

      Det är ju den form av ”Rättvisa” du förespråkar när lag och rätt inte skall gälla längre! Alla skall tydligen ha sin egen lag och göra som de vill.

     • Anonym

      Ditt inlägg är obegripligt och illa tänkt.

      Polisen måste prioritera vilka brott de ska satsa på att beivra (om inte skulle vi antagligen behöva minst en miljon poliser).

      Då tycker jag att de ska ägna sig åt vålds och egendomsbrott som stark skadar medmänniskor och ger fängelse i straffskalan istället för att ägna sig åt brott där ”brottslingen” inte skadar någon annan än möjligen sig själv, brott som dessutom bara ger böter!

      Men att sätta dit en kändis för ringa narkotikabrott ger givetvis betydligt mer tipspengar av kvällspressen än att sätta dit en våldtäktsman… Tyvärr blir detta ett självspelande piano!

      Att vi sen har politiker som stiftar lagar efter varje liten modenyck bland vår pk-elit är sorgligt och bedrövligt men det är en annan debatt.

     • Anonym

      Om du vill kritisera Sveriges Rättsväsende som du tydligen inte vet hur det fungerar, vänd dig då till din riksdagsman! 
      Polisen ”ägnar” sig inte år vissa saker utan styrs av politiska direktiv! 
      Tyvärr låter du som en som rökt på lite för mycket! Tipspengar för att gripa någon för narkotikabrott ger mer än att sätta dit en våldtäktsman!!! Okunnigt och direkt dumt yttrande! Tror du poliserna på stan går med håven? Än har vi inte hamnat i tredje världen!

     • Anonym

      Om du inte känner till eller förnekar att polisväsendet, mot betalning, läcker som ett såll till media är du inte värd att diskutera.
      Hur kunde Expressen känna till tex. Ola Lindholm eller Assange innan anmälningarna fanns tillgängliga?? Oärliga poliser säljer info till media! Dina oförskämdheter säger mer om dig än om mig!

      Den 10 augusti 2011 10:45 skrev Disqus
      :

     • Anonym

      Du borde skaffa dig en foliehatt, bara därför att, locka fram ett skratt!

     • Anonym

      Troll!

      Den 10 augusti 2011 13:22 skrev Disqus
      :

     • Anonym

      Hi,hi! Blev det kortslutning i foliehatten? Försiktig med den om det åskar!!!!

     • Anonym

      När argumenten tryter kommer personangreppen!

     • Anonym

      troll

      Den 10 augusti 2011 14:27 skrev Disqus
      :

     • Anonym

      Nu får du sluta titta dig i spegeln!

 • MartinA

  Polisens argument har nog varit i säck innan det kom i påse.

 • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

  Jag kan bara hålla med. Kommentarerna här visar att tragiskt många inte kan skilja på normalt provocerande skrivande och olaga hot.

  Ändå är det så enkelt.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Berggren/665714064 Anders Berggren

  Jag blir inte dugg förvånad skulle inte förvåna om de sa så här  efter någon blev på körd av ratt fyllerist ”Du skulle inte gått över gatan en söndag morgon, alla vet ju det folk som ute kör dagen efter fulla”

 • Anonym

  Jag tror att vissa blir straffade genom att inte bli penetrerade. Och skulle de sedan bli straffade genom penetrering med slak lem så tror jag det är mannen som blir mest straffad.

 • Anonym

  Det börjar gå så långt att man aldrig kan framträda med namn, inte ens här utan att vissa knäppgökar börjar rota i vem man är och sedan kommer otrevliga mail. Och vem liggger bakom ett Hotmailkonto?

  Kritisera vissa grupper och De som vet vad som är De Rätta åsikterna, de enda som är tillåtna hoppar på en.
  Det är inte bara kända bloggare som råkar illa ut.
  Polisen är i praktiken maktlös. Dimman på Nätet är tät! 

 • Anonym

  Och hur är det med hoten mot manliga bloggare (”bloggerska”?), som t ex Pär Ström?

  • Anonym

   Dom skiter den ”feministiska” tidningen nog i.

 • Anonym

  Som att män  aldrig blir hotade för sina blogganden.

  Ta bara den albanska homosexuella killen som fick ”rasist-bög” skrivet på sin dörr med sprayfärg efter att ha skrivit att han tar avstånd ifrån Islam.

 • Anonym

  Givetvis ska hot tas på allvar. Samtidigt finns det anledning till att vara kritisk mot den här kategorin uppmärksamhetssökande människor. Mer publicitet genererar mer trafik till hennes blogg.

 • Anonym

  ”Vi kan inte göra något förrän ett brott begåtts”, uppges polisen ha sagt. Vad är olaga hot, om inte ett brott? Men det är klart, det finns inga resurser att utreda mindre brott…

  • Anonym

   Tänka innan man talar/ skriver är en bra regel! Hotmail, Gmail och övriga är inte direkt villiga att släppa sina uppgifter till polisen, andra länders lagar gäller. När man ev. får uppgifterna efter  mycken byråkrati är brottet vanligtvis antingen obevisbart, vem skrev? Eller preskriberat!

   Direkt personligt uttalat och bevisbart olaga hot beivras!

  • Anonym

   Stämmer, och ingen vill väl betala skatt.

 • Anonym

  Naturligtvis ska kvinnor kunna ha kort kjol utan att bli angripna. MEN, missuppfatta inte den rättigheten med risken, som många många gör. Jag rekommenderar inte min fru eller dotter att kort kjol och promenera hem ensamma på småtimmarna. Precis som att man inte får göra inbrott, så känner jag mig säkrare om jag har gallergrind till min bostad.

  • Anonym

   Allt har sitt pris. Jag skulle inte kunna sova om jag hade en gallergrind speciellt med barn i bostaden med tanke på att det alltid finns risk för brand.

   • Anonym

    Jag låser den när ingen är hemma, snille.;-)

 • Anonym

  Jag tycker att kvinnors våld och hot mot män är ett mycket större problem.

  • Anonym

   Men lite skall väl en man tåla?  :-)

 • Anonym

  Tänk att när bloggare spyr sitt förakt och insinuationer på nätet då är allt ok men när
  läsekretsen slår tillbaka är det plötsligt en polissak.
  Verkligheten kommer alltid ifatt och t.o.m ärkeidioter som Linda Skugge och Schulman
  får kapitulera.

  Jag har lite svårt att tycka synd om och tycker nog som polisen i det här fallet. Det finns många andra som mobbas oförskyllt på nätet, sätt in de resurser som finns där istället.

  • Anonym

   Sätta in resurser som finns? Men hur? Lite måste du ju veta om hur Näter funkar!

 • Anonym

  polisen rekommenderar även villaägaren att be grannen ta in posten under semesterveckorna  i stugan för att undvika inbrott. vem klagar på det?

  • Anonym

   Givet! Det kan inte finnas hundratusentals poliser som patrullerar varje fläck och kontrollera alla.

  • Anonym

   Ja, någon form av ansvar får faktiskt folk ta själva – inklusive bloggerskor och liknande. Visst kan man tycka att man borde ha rätt att gå igenom en brasiliansk favela (förort) viftandes med pengar men det är definitivt inget som rekommenderas. Men om man gör det så får man faktiskt skylla sig själv.

   .

 • Anonym

  Anything goes. Du får bete dig hur provocerande som helst bara det är lagligt. Sen när någon reagerar av ren provokation så pekar man finger och när nån säger att man till viss del har sig själv att skylla får man höra att man är moralpolis. Svårt läge när folk pratar om varandra… Självklart har man ansvar för sin säkerhet som kan påverkas av hur man exponerar sig i det offentliga.

  • Anonym

   Alltså… Polisen har en poäng, även fast det självklart inte är lagligt att hota och att man självklart har rätt att bete sig proverande på en blogg. Men har man dåligt omdöme så råkar man ut för mer skit än om man skärper sig och växer upp.

 • Thomas Edin

  Så efter som vi då inte har något fungerande rättsväsende i Sverige, enligt flera av er. Så betyder det att vi kan ta lagen i våra egna händer. Så om man nu vill gå genom gettot med en massa pengar, så är det bara att försvara sig själv. Det gör man i laglösa stater. Men här betalar även blogerskorna skatt, för att polisen ska göra sitt jobb. För om dom inte gör sitt jobb, så kommer folk att ta lagen i sina egna händer. Det är inte ett Sverige jag vill se i alla fall.

  • Anonym

   Om du känner till något om I-net samt svensk lagstiftning, kom gärna med ett konkret förslag hur polisen skall åtgärda anonyma näthot!

   • Anonym

    Konkret beskrivning av svensk rättssäkehet.  Bättre med säkerhet för en kriminell och våldsverkare på gator samt torg och tio offer gömda i skyddat (oskyddat?) boende. Önskar: Bättre säkerhet för oskyldig och offer, svensk eller invandrare och tio svenska våldsverkare biltoga och utländska utvisade direkt, utan kost och logi på svenska fängelser innan utvisningen.

 • Anonym

  Jag kan tycka att detta är på samma sätt som man skyllde på den korta kjolen ett försök att lägga delvis skuld på offret och ge en förklaring (eller ursäkt) till förövaren. Självklart kan även jag bli otroligt irriterad när jag läser bloggar. Stor anledning till varför jag inte läser dem. Det säger dock inte att man kan trakassera människor för deras synpunkter och brist på vettig uppväxt och livsstil. Det handlar om respekt. När en person trakasseras, på vilket sätt det nu må vara, handlar det om bristen på respekt. När en kvinna anklagas för att vara en del av problemet till att män sexuellt trakasserar henne bör man då sätta lagar på hur kvinnor bör bete sig och klä sig? Om man ser det åt andra hållet. Tror polisen att mannen har sådan brist till att tillge respekt till en kvinna, hur hon än är klädd och vad hon än tror på och därför ser det som kvinnans ansvar att inte fresta mannen till sexuella trakasserier? 

 • Anonym

  Varför i hela friden togs mitt svar till ”kuknimgus” bort????

  Det bröt inte på något sätt mot reglerna!

  Så här skrev jag;

  ”Frågan är vad de arbetar så hårt med?Klarar upp brott gör de ju i en mycket liten omfattning…

  Men det är klart, springa på krogen och tvinga folk till förnedrande urinprov och att tjuvlyssna efter stön i trappuppgångar tar väl på krafterna och samhällets resurser!”

 • aky

  Du har helt rätt. Men tar det ur kontext.

  Artikeln förteller ingenting om huruvida det var ett sexhot eller inte. Den citerar heller inte polisens presstalesman ur just det antagandet. En kontroversiell person som livnär sig på att provocera skall vara beredd att samtidigt komma i kontakt med just den mottagande delen av provokationen.

  Det du tar upp är mycket aktuellt och viktigt. Dock riktar du inlägget mot en polisman som just har reagerat på uppståndelsen att; det är helt sjukt att våra främsta bloggerskor tar emot hot. Nej, det är inte så jävla konstigt. Det här ska mötas objektivt med hjälp av lagen(konfrontera hotet) – för vi måste kunna få uttrycka våra åsikter. Men påstå inte att polisen tycker att bloggerskorna ska hålla käften. Han, om något, uttrycker faktum.

  Hade polisen sagt något i stil med, ”Dom får skylla sig själva. Sluta lägga upp nakenbilder och bete er som barn så slutar det”, hade nyhetsvärdet varit äkta i en helt annan schargong. Nu var det inte så.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Tycks  som om samtliga missar vad polisen menar. Är man hotad så bör man av naturliga skäl inte skriva vart man är, var man brukar vara, eller var man kommer att vara. Man behöver ju inte göra livet enklare för den som hotar en.

  • gluemoae

   Precis. Vanligt sunt förnuft och alls inget skuldbeläggande. Skribenten kan inte ha läst artikeln ordentligt.

   ”Bloggarna skriver vad som helst, att de ska åka på semester och publicerar bilder på sig själva. Allt för allmänheten att beskåda.”

   De vore väl närmast tjänstefel av polisen att inte varna människor för exponering om vederbörande är förföljda.

 • http://www.facebook.com/people/Håkan-Larsson/100001788669184 Håkan Larsson

  Ingen av de nämnda är ”kända kvinnor i mediabranschen”. De är helt enkelt personer som spekulerar på sin framtoning.  

 • http://twitter.com/EnSyndare En Vanlig Syndare

  Det är en uråldrig svensk tradition att skuldbelägga offer för trakasserier och beundra eller till och med belöna förövare. Mobbing var alltid den mobbades fel långt in på 90-talet.

 • Anonym

  Polisen har rätt.

  Att bara prata om skuldbeläggning av offret är extremistisk retorik.

  – Du KAN inte gå var som helst, hur packad som helst, klädd hur som helst, när som helst, med vem som helst utan att riskera att bli våldtagen.
  – Jo, men jag SKA kunna göra det.
  – Men det KAN du inte. Det ÄR på det viset.
  – Jo, men jag SKA kunna det.

  Samma sak gäller bloggandet.

  Det vore roligt att höra vad fånen som skrivit artikeln anser om poliser som beklagar sig över att de bemöts hotfullt i jobbet.

  Fokus på rättigheter i första hand och skyldigheter i andra.

  Produkter, är vad ni är.

  • Anonym

   Det kan väl vara så att hon tycker att det är lika illa att hota poliser? Det tycker i alla fall jag.

   Men det ändrar inte på att det inte är ok med den sortens hot och att man behöver ta dem på allvar. Har varit inne och tittat på deras bloggar och tycker för egen del att de är ganska töntiga (men det har väl med min ålder att göra ;-) men tycker det är väldigt sorgligt om de ska drivas bort från nätbloggandet. Ska internet vara en värld där det är helt ok att trakassera och håna varandra utan att någon ens försöker göra något (även om jag inser att det inte är det lättaste)?. Jag tycker att polisens talesmans kommentar ger en känsla av att ha kastat in handduken.  

   • bitsdu

    Polisens uttalande är väl snarare en uppmaning till folk att använda sunt förnuft.

   • Anonym

    Polisen är maktlös i förhållande till det medfödda omdömet, som endast kan förvaltas genom fostran. 

    Aldrig utbildas till.

    Socialdemokratiska produkter begriper inte ens detta när de blivit utsatta för brott.

    Lite som i Arabvärlden (och våra förorter):

    Det är alltid någon annans fel.

 • http://www.facebook.com/people/Neon-Vassago/100001013464225 Neon Vassago

  Blir illamående av Sveriges jävla kvinnor. Dom säger vi ska kunna det som vi män aldrig kan göra. Men det ska dom kunna göra utan att råka illa ut. Fy fan!

  • Anonym

   Och vad är det?

 • Anonym

  Det är inte så svårt att förstå polisens sätt att resonera. Det går hand i hand med SD politiker som efter händelsen i Norge på fullt allvar menat att det själklart var det mångkulturella samhällets fel. Hade det inte funnits muslimer hade han ju aldrig blivit arg. Analogt med detta så är det ju självklart varje offers fel att han/hon blivit utsatt. Dom som skriver dom värsta bloggarna och inläggen – fulla med hat och hot är allt som oftast anonyma. Det är väl fiffigt. Man behöver på det sättet inte ta ansvar för någonting som helst. Är det så vi vill att samhället skall bli eller vill vi ta tag i det och försöka skapa ordning och reda. Att bara ge upp och kasta in handduken är så ledsamt.

  • bitsdu

   Är det så vi vill att samhället ska bli ? Att vare sig politiker eller tjänstemän  tar ansvar för någonting är väl en verklighet vi har levt i så länge jag kan minnas.
   Sen kan jag lova dig att det Du menar med ordning och reda stämmer inte alls överens med din grannes uppfattning.
   När det gäller offers fel att bli utsatta så kan jag bara säga att det finns vissa riskbeteenden man bör undvika.
   Du går inte in på en MC-klubb och kallar alla för bögar och sen gapar om att vi har yttrandefrihet i det här landet om du till äventyrs överlever.

 • Anonym

  Simsan JRIII skriver inte att det är ok att hota, han skriver att det är en realitet. Det är inte samma sak.
  Ungefär samma resnoemang gäller de som går ut över övergångsställen utan att titta:

  -Ja, men jag har ju rätt till det!
  -Vad spelar det för roll när du nu ligger här på sjukhuset och är förlamad?

  Naiva godtrogna människor är farligare och värre än cyniskt misstänksamma sådana. Det kommer alltid finnas onda människor, och begränsningarna på nätet i form av registreringar och cencur påverkar dessa människor inte ett dugg. I stället är det de som vill seriöst debattera anonymt som får lida. Och i Sverige är det inte riskfritt att vara ex SD:are eftersom du då kan bli av med jobbet eller bli utesluten ur facket. Likaså får du inte ha andra åsikter när det gäller femenism, hbt frågor, prostitution eller droger. Om man skriver på nätet bör man vara beredd på reaktionerna annars bör man vara tyst.

  • Anonym

   Jag är fullt medveten om att det alltid kommer att finnas onda människor, men anser för min del att det inte är ett argument för att sluta motarbeta dem (och jag missförstod säkert vad JRIII menade – precis som många andra här skriver jag ibland innan jag tänkt färdigt). Jag anser också att man får protestera mot reaktionerna, även om det är vad man kan förvänta sig idag av den allmänna tonen i kommentarsfält.

   Naivitet har för övrigt aldrig tillhört mina positiva sidor. Ja, jag kan faktiskt tycka att naivitet (inom gränser) är positivt.

   • Anonym

    Kan ju vara trevligt om någon behåller sin positiva människosyn! Det blir allt färre!

 • bitsdu

  Visst, skriv vad som helst på bloggen, särskilt om Muhammed, sen kan ni sitta där och ha ‘rätt’, men ni kommer aldrig att kunna vistas utomhus igen. Hört talas om orsak och verkan ?
  F.ö. har jag aldrig hört talas om någon av kvinnorna som räknas upp.

 • Anonym

  50% av de som antas till polisutbildning är kvinnor. Allt fler kvinnor blir höga chefer inom polisen, ex. i Stockholm. Skall man tro vissa kommentarer här tillhör de alla SD och är lata och stendummma! Hur går detta ihop med åsikterna om att kvinnor ger bättre styrelser och har högre social kompetens?

  • bitsdu

   Det är ju bara trams att kvinnor skulle tillföra det. Finns väl inga på en arbetsplats som pratar så mycket skit bakom ryggen på andra, som kvinnor. Men visst, vi kan ju alltid kalla det för social kompetens.

   • Anonym

    Ville bara påpeka att de där påhoppen om steroid och adrenalin stinna poliserna kanske inte riktigt är rättvisa? Eller är alla poliser sådana? Länspolismästare Carin Götblad? 
    De verkar i alla fall ganska onyanserade och okunniga som beskriver polisen på detta sätt!

   • Anonym

    Vi har flera pågående mobbningsfall på mitt jobb, alltid kvinnor inblandade. Män håller mycket sällan på med sådant. Om man ska komma in på etnisk bakgrund så mobbar män sällan på arbetsplatser, svenska såväl som utländska. Omvänt för kvinnor, de mobbar mer, svenska såväl som utländska.

 • http://philipus.com Philip Dygeus

  Tobias Brandells blogginlägg är missvisande, hetsande och olämpligt.

  Det är missvisande därför att citatet från polisens talesman, att de som väljer att blogga så generöst som dessa bloggerskor gör ”borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på internet”, endast är en sammanfattning av de mycket sunda och goda råd som ges i uttalandet. Huvudbudskapet är att man bör ”tänka på hur man exponerar sig i sociala medier”.

  Det säger sig självt att man ska vara försiktig med information, tex om vart man åker på semester och med bilder på sig själv. Det ena må inspirera tjuvar till besök och det andra perversa typer att ta kontakt genom hotbrev eller ännu värre. Visst, man har rätt att publicera vad som helst inom yttrandefrihetens ramar, men sunt förnuft säger att man bör vara försiktig när man lägger ut personlig information på internet.

  Brandells inlägg är hetsande därför att tonen i hans slutsats – att polisens uttalande handlar om skuldbeläggning, vilket Brandell tycks anse är en lika enkel lösning som att tillrättavisa ”kvinnor som tar sig ton” (ett i sammanhanget helt ofattbart felanvänt chauvinistiskt uttryck) genom hot om ”straffknull” – är direkt obalanserad.

  Det är inte att skuldbelägga att komma med råd, samma råd som polisen för övrigt alltid ger. Vad är det för fel att vara försiktig? Men det passar nog inte bloggerskorna, som ju drivs av den uppmärksamhet de får. Det är hetsande att likställa vad som objektivt måste anses som sunda råd med brottsligt beteende.

  Brandells inlägg, såsom det nu är formulerat, är därför direkt olämpligt. SvDs ansvarige utgivare bör ta sig en funderare om obalanserade och populistiska inlägg som detta bör publiceras av en tidning med SvDs renomé.

 • Anonym

  Kan hålla med om att sunt förnuft underlättar en hel del i tillvaron.
  Skulle till exempel vara väldigt bra om alla som är ute och partajar på en lördagkväll höll sig till max 1 öl eller ett glas vin, det skulle leda till en radikal minskning av besök på sjukhus, häkten etc. men så ser det ju inte heller ut.

  • Anonym

   Den här hamnade helt fel, skulle varit en kommentar till ett inlägg.
   Så kan det gå när gamla tanter håller på med internet ;-)

 • Anonym

  Håller helt med!

 • Anonym

  Kan hålla med om att sunt förnuft underlättar en hel del i tillvaron. Skulle till exempel vara väldigt bra om alla som är ute och partajar på en lördagkväll höll sig till max 1 öl eller ett glas vin, det skulle leda till en radikal minskning av besök på sjukhus, häkten etc. men så ser det ju inte heller ut.

 • Anonym

  Det är bara att inse att så fort någon blir en officiell person, bloggare, artist eller vad som helst kommer denne att få oönskad uppmärksamhet, anonymt på nätet, en uppblåsbar Barbara beställd och skickad i personens namn till hemadressen, påhoppad på stan, antingen för att säga sin beundran eller för att säga ”Sanningar!” 
  Den personliga integriteten försvinner. Alla uppgifter om adresser, inkomst etc. finns ju nu på Nätet.
  Få personer är nog direkt onda, men många dumma, allt för många, annars hade vi haft ett bättre samhälle!
  Men det finns tyvärr de knäppgökar som anser att civiliserat uppträdande  inte gäller dem. En del anser tydligen att det är deras RÄTT att uppträda ohövligt!

 • Anonym

  Kan hålla med om att vår tids blir lite fel, men samtidigt är det först nu som Prince har blivit lika populär bland kritiker, mediabolag och publik, likt Bruce Springsteen varit länge och en massiv hype har uppstått kring honom. Ett bra tag var han nästan borta från musiken, låst i ett kontrakt där symbolen blev ett avsteg och spelade på småscener för han fyllde inte Globen, då han inte var speciellt populär och sågs som konstig. Visst har han hela tiden visat att han är en enormt duktig musiker, lyckats vända sin trend och idag lyssnar många på honom inklusive jag själv och Way Out West verkar ha varit ett guldkorn enligt alla som var där, men så mycket nytt och spännande har det inte varit på bra länge och det är en lite av best of han kör. Något som tilltalar fler och är säkrare för alla i situationen, inte dåligt men ack så fantasilöst för att vara den Prince jag växte upp med. Sen gissar jag ändå att jag också skulle ge fem för upplevelsen.

 • Anonym

  Prince ÄR ett geni och skivdebuterade 5 år efter Springsteen redan på 70-talet. Han fyllde arenor redan på turnén efter ”1999” året var 82-83. När MTV i USA skulle summera 80-talet (20 år sen alltså) hade man en omröstning om vem som var årtiondets superstjärna, man kunde rösta på Madonna, Springsteen, Prince eller Michael Jackson. (Har för mig att MJ vann)  Kort sagt: att se Prince som någon slags efterträdare till Springsteen känns en aning konstruerat.

 • http://psand.myopenid.com/ Per Sandström

  Men är inte etiketterna fogebokstav och interfix att förenkla det hela en smula? Av de ursprungliga exemplen är åtminstone fyra solklara genitivböjningar av förleden (gatukorsning, museiintendent, kvinnokarl och havsdröm).

  Jag är ingen expert på gamla svenska kasus, men det är i fasta uttryck och sammansättningar som de här som man kan hitta kasusfossiler. ”Taga sig ena kvinno” hette det en gång. Böjningen av ”kvinna” i genitiv och ackusativ (oblik kasus) var likadan – så kvinnokarl borde betyda en kvinnas karl.

  • Ylva Byrman

   Jo, man ha olika teoretiska synpunkter på vad det bör heta. Man kan ju om man vill kalla det ”sammansättningsfog” – det borde täcka in alla möjligheter (också utelämnad bokstav) och vara en okontroversiellt benämning.

 • Anonym

  Man kan ju också lägga till frågan om nollgenitiv i etablerade egennamn där första ordet slutar på vokalljud. Uppsala universitet har inget genitiv-s. (Med ”Uppsalas universitet” åsyftar vi UU och SLU tillsammans.) Stockholms universitet har det. Men Karlstads universitet då? Jo, i skrift. Men i tal? För min del skulle jag nog säga ”Karlsta universitet” eller motsvarande.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Hedman/628017296 Anders Hedman

  Klart man säger ”brucksprosa”. Läsuttal brukar endast obildade språkbrukare.

 • Anonym

  Ylva skrev: Alla vet att [Ystad] uttalas ”y:sta”, med långt y och inget d på slutet.
  I think I’m losing it. Nu förstår jag att jag har bott för länge utomlands, i USA och UK. Sist jag hörde stadens namn så fanns det finala d-et med. Så jag är inte med inne i ”alla” i det här fallet.

  Jag vet förstås att ”Huvudstad” (suburbanskt segment i Stockholms proximala periferi) uttalas och skrivs ”Huvudsta” men heter det kanske också (på modern twitter- och messlingo: ”oxå”) ”Stockholm är Sveriges huvudsta” eller t o m ”huvusta”. Kanske skriver kidsen så redan? Det gäller självklatt att använda huvet – oxå som utlanssvensk. Att språk förändras fonetiskt genom elision av ljud som är jobbiga att forma i munnen är ju välbekant. Men steget därifrån till att skriva som man uttalar är ofta betydligt längre – eller skriver man numera ”massäck” kanske? Nån som bor i Åkesbärrja kanske vet?

  En del av min barndom tillbringade jag i Göteborg. Folk sa [jöttebå’rj] föståss. Men skriver man numera oxå Jöttebårrrj? Och Jöttebåsstidningen? Inte vet jag. Såvitt jag vet (orkar inte kolla) existerar det två svenska platsnamn med initialt zäta – Zinkensdamm och Zinkgruvan. Ska man numera skriva ”Sinkensdamm” kanse (kanske)? Ska vi göra som norrmännen oxå och skriva ”sykel” eller t o m ”syckel” i stället för ”cykel”. Och sen har vi ju klimatsyckler åsså.

  Idag är det torsdag – eller ska jag skriva tossda? Dom möjligheter som öppnar sig här är oändliga. Det har ju funnits många stavningsreformer i svensk intellektuell historia. Fridtjuf Bärj kring förra sekelskiftet var en sån snubbe, om jag minns rätt från plugge. Tanken svinnlar. Vi börjar med Ysta och slutar med Ha’pparanda.

  Så va de klatt.

 • http://www.myspace.com/liamurray Liam

  I närheten av Ystadsgatan finns även en busstation med samma namn, och människan i högtalarna uttalar ordet ”fel”, dvs ”nästa station; Y-stads-gatan”, och det irriterar mig varje gång jag hör det. Kanske för att upplänningar ska förstå?

  • Ylva Byrman

   Så pass. Men att slopa d i slutet av ”stad” är ju inte skånskt utan fullt riksspråkligt. Så det är nog snarast ett läsuttal än nåt som underlättar för inflyttare. Jag tycker det är spännande att bussarna faktiskt säger ”Karlskrona’plan”, men betoning på ”plan”.

 • http://twitter.com/dlq84 Daniel

  Tycker det är bättre om de har sina västar på sig så man vet vilka personer som är puckon.

 • Emil Hagman

  Klart att krögare ska ha rätt att neka folk med väst precis som att de IMHO ska ha rätt att neka precis vem som helst tillträde på vilken grund som helst. Det är däremot inte vare sig statens eller kommunernas uppgift att införa såna förbud. Tyvärr är min syn på det hela inkompatibel med dagens diskrimineringslagstiftning. Den enda naturliga lösningen är därför att slopa diskrimineringslagstiftningen för den privata sektorn.

 • Anonym

  Och vad säger husbonn (Håkan ”Stalin” Juholt)? Backar han upp dig denna gång, eller blir det tvärtom om några timmar!?

 • Anonym

  Dags att förbjuda burka också? Såssarna visar vägen genom att gå via skinnvästarna på MC gängen.

 • Anonym

  Vänta nu, att gå klädd som man ville var ju en demokratisk rättighet enligt sossarna. Att förbjuda viss klädsel var ju till och med rasistiskt.

 • Anonym

  MC-gängen borde bära burka. För maskering är fullt tillåtet.
  O säger de att de är muslimer behöver de inte ens ta av sig maskeringn- förlåt, burkan –  med möjlighet till komplett anonymitet. Då kan man även begå brott .
  Trots allt vill ju S att detta närpå skall liknas vid folkdräkt.
  Att införa detta förslag om västar ?
  Är det inte just censur våra politiker använder om diktaturer o andra icke-demokratier ?

  Det är väl inte ett känt mönster att MC-klubbarnas misstänkta brottslighet sker med klubbemblem synliga ?

  Men vi vet ju efter denna veckan med Ljugholt att just intelligens inte är ett utmärkande drag hos höga S-pampar.
  Hellre utnyttja o paratisera med förhoppning att de lever som föredömen. Inte ens misstanke om brott inleds mot tillräckligt höga hästar.
  Jag förstår att många lever som de blivit lärda.
  Men lärdomarna elitpolitikerna sänder , lär absolut inte ge medborgarna respekt för lagen.
  O om västförbud införs, blir det säkert något annat6 som t ex sunliga tatuerade emblem.

  Det finns ingen gräns för svensk dubbelmoral o dumhet.
  Man kan vara dum. Men dum som en sosse…

 • Perry Neum

  ”kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som kan uppfattas som kriminell”
  Med ett sånt resonemang ryker burkor och stora zigenarkjolar först, sedan alla former av supportkläder för idrottsklubbar. Det här var nog det dummaste denna vecka, och det är inte dåligt att lyckas överträffa Ljugholt och hans bravader…

 • Anonym

  Jaha. nu ska kriminella ha slips och kavaj precis som vilken social demokrat som helst.

 • Anonym

  Gäller detta bara svenskar ? Får muslimer bära niqab och väst utan MC-märkning…
  Sossar har passerat bäst-före för 50 år sen…och dessa uppbär 57000 spänn i
  månaden. Nej skicka dem till komvux där juholtaren skall börja om ett tag. Brottsbekämpning…man tar sig för pannan.

 • Anonym

  Det låter som om Juholt tänkt till igen.

 • Anonym

  Ännu en snilleblixt från sossehåll, denna gång signerat Morgan Johansson, låt väst-folket bära sina västar, så länge dessa inte är apterade, men ack i sosseland skall ”frågan utredas”, utred istället de stora svepningar som vissa folkgrupper använder, där inunder kan gömmas en hel arsenal….

 • Anonym

  Jag vill inte sitta med nån på krogen som har kostym, det känns kränkande mot min torftiga ölbudget

 • Anonym

  Det är väl bra att de bär västar. Man ser ju vem som är vem. Förbjud hellre niqab och burka där man inte kan avgöra vilken figur det är bakom skynket. Nytt sossehjärnsläpp?????

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=587619322 Malin Lindquist

   nikab och turban borde förbjudas för dar inne finns oftas bomber o granater.

 • Anonym

  Censur o övervakning av allt som skrivs o sägs ?
  Västförbudet är en direkt censur.
  Bara för att någon tillhör en MC-klubb, behöver de inte vara brottslingar . Vad som kallas generllisering .

  Det vore detsamma som att säga att sossarna ska förbjudas, då de alla är bedragare.
  I klubbarna finns precis som i alla organisationer, föreningar, företag, klubbar, politiska partier mm, ett o annat ”rötägg”.
  Men att dra alla över en o samma kam är svenskar bra på !

  Med åsiktsförtryck, stoppade demonstrationer, havererat rättsystem där det numera gäller dom o oss…
  Just en snygg demokrati.
  Imorgon kritiserar väl S  Kina…

  Men tack vare Mona o Juholt har tack o lov sossarnas tyckande inga lyssnare längre. Allra minst väljare

 • anders

  Nu har vi en socilademokratisk statsministerkandidat som är satt under förmyndare (Ingvar Karlsson)
  Behöver han också en gode man?

 • Anonym

  Ytterligare en politiker som lever i ett alldeles eget samhälle – nu börjar det bli intressant – slöja ? – Väst? – Zigenaklädsel ? Huva ? Om man är så obota enfaldig att man tror att brottsligheten minskar om man förbjuder väst ja då är man ute o cyklar alldeles väldigt. Och dom med västarna skrattar gott.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=587619322 Malin Lindquist

  Sossar borde förbjudas på krogen eftersom dom fuskar alltid så in i norden med notor och kvitton.  

 • Anonym

  Så alla västklädda MC-ägare är gangsters ?
  Snacka om generalisering !!!

  Jag vet av erfarenhet o insyn att medlemmarna i vissa utpekade klubbar har någon enstaka ”bov”.
  Men det har sossepartiet ochså.
  Hur var det med kokainresterna i Riksdagshuset nu igen ?

  Efter Juholt denna veckan, framgår att S-ledningen knappast är några ”ljus”.
  Vi hade under Perssons regering en finansminister som fick underkänt i matte. O som fick räkna om en hel vårbudget, då en privatperson såg dumheterna o slog larm.

  Det är ju som att anklaga alla med prostatabesvär att vara ”torgkissare”.

  O vi får under inga omständigheter generalisera om det gäller invandrares vanor eller klädsel.

  Alla ljusen är tända. Men ingen är hemma.

 • Anonym

  Intressant att (s) nu alltså kan tänka sig att lagstiftningsvägen förbjuda viss klädsel. Inte mig emot för all del.

  Då förväntar jag mig att (s) lägger fram samma förslag vad gäller maskering på offentlig plats, dvs niqab/burka! Seså, vad väntar ni på?

 • Anonym

  Snyltjuholt har 140000 imå,pensionär får inte ihop detta på ett år brutto. Tro fan att de behöver väst hm, lönnfeta som di äro. Sedan fifflar di och tjyvar så det dagliga. Di fer omkring i sina skottsäkra fordon supande knulland And gratis fluid.Fattig pensionär , studerande och arbetslös ungdom ja de är många och utan bostad dessutom. Hur kan karln vara så fb x-dum att tro på en kommande statsministerpost Alltså både en dum jävel storhetsvansinne och tjyvaktig. Fanskapet säger att dojan Carlsson vara sin idol. Den fege uslingen skrämdes av ryss att hålla sin käft om att ta upp Estonia eftr tre dar som bekant sprängdes -94 nu på 80 met djup med 500 svenskar ombord. Vilket annat eu- land ex. NL- Norge enkelt lyft upp färjan inom en vecka (Bärgaranordning fanns tillgängligt. )

  • Anonym

   Hmm. Du är i helt fel forum med din kritik. Läs artikeln en gång till så förstår du innehållet.

 • Anonym

  Vad jag läste av våran brotts professor är det ca 2000 som står för ca 70 % av brottsligheten, det är helt en politisk fråga hur mycket brottslighet vi ska ha i samhället och vilka som ska vara inspärrade, Sverige drar till sig brottslighet med sina låga straffsatser, ingår liksom i våran PK inställning att rädda världen från kriminella människor 

 • Anonym

  Ska man få ha på sig (s)-knappar?

 • Anonym

  Idiotiskt förslag. Låt folk klä sig som man vill. Kan vi inte ha lagar som förhindrar överflödiga lagar?

 • Miljapp

  Har Morgan Johansson verkligen inget bättre för sig? Verkligen??
  Vad är det här för en vecka? Kom upp med vilka dumheter som helst för att motivera lönen du får?

  Och (s) som gnällt över att folk inte ska lägga sig i hur människor ska klä sig. Vad håller ni på med?

  F.ö så ser jag helst vem som tillhör vilket mc-gäng, så jag kan hålla mig därifrån.

 • Miljapp

  Och att det skulle motverka organiserad brottslighet- hur då? Genom att det man inte ser, inte finns?

 • http://pulse.yahoo.com/_UFIBRN4PM7XLXKFPXIZJPE2ZB4 Johan

  Jag som har raggar-väst då ? Och om man inte får visa tillhörighet, vad är då t.ex slöja ? Eller en tröja med något fotbollslag på..

 • Anonym

  Jag förutsätter att du har en källa att hänvisa till, annars är det grovt förtal av en tredejedel av sveriges befolkning.

 • Anonym

  Även du skriver ett inlägg som inte handlar om ämnet. Behöver du någon som förklarar artikeln för dig?

 • Anonym

  Det är inte MC gängen som står för den största delen av brottsligheten i Sverige! 
  Det är den gängrelaterade brottsligheten i förorterna, där klaner från olika grupperingar etablerat sig och sprider sin verksamhet över landet!
  Då det gäller ekonomisk brottslighet, skall det ju nu utredas om de omfattande bedrägerierna  inom de kommunala hyresrättsbolagen och annat fiffel i Göteborg, är ett lokalt fenomen!
  Det behövs ju inte, eftersom fifflet bland Sossarna uppenbarligenäven nått ända till Oskarshamn!!! 

  GG. Höglandet.

  • Anonym

   Du låter som om du tror att MC-gängen är svenskar. Välkommen till verkligheten. De består till stora delar av invandrare.

 • Perry Neum

  Konsekvenserna av en sådan lag blir ganska intressanta i ett längre perspektiv. Anta att man gav krogägare större möjlighet att neka ‘oönskade’ gäster med luddiga regler om klädkod. Dom första som då får vända i dörren är negrer. Inte av rasistiska skäl, utan snarare ekonomiska. En krog med för många negrer som gäster får inte lika många svenska tjejer som gäster, och utan dom svenska tjejerna kommer inte dom svenska killarna och det är dom som gör av med mest pengar på krogen. En grov generalisering, visst, men kan sossarna göra sådana och kalla alla med mc-väst kriminella så varför inte.

  • Emil Hagman

   Och varför skulle de svenska tjejerna inte vilja umgås med ”negrer” sa du? Du behöver inte svara på det…

   Om nu en viss gruppering av människor är oönskade på en krog så står det dem helt fritt att antingen gå till en annan krog eller att välja att själva öppna en egen.

 • Anonym

  Kanske ett slag i luften. De laglösa MC-knuttarna skulle säkert kunna kringgå rena syftet med ett förbud.

  Sven-Eric Forsén

  • Anonym

   Ja, vad händer t ex om de vänder västarna ut och in? :-)

 • Anonym

  Att staten man diskuterar om staten skall gå in och reglera vad människor får ha på sig för kläder på sig säger en del om hur Sverige och Svenskarna ser på individuell frihet och individens rätt mot kollektivet.

 • Willebert

  Heja Gadderyd, hoppade i fel tunna som vanligt!

 • Johnny

  Maskeringsförbud på allmän plats och lokaler vore mycket bra. Låta kommunerna bestämma själva om MC-västar och moskéer i folkomröstning är bra. 

  Morgan är i alla fall en (S) politiker som kommer med några förslag som syftar till att motarbeta grov brottslighet, även om detta är i obetydligaste laget, det behövs ett helt batteri av kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att bekämpa brottsligheten. Utvisning av utlänningar som begår brott är viktigt. Viktigt att inte ta emot fler flyktingar än man klarar av att integrera i arbete och laglydighet. Morgan tar initiativ, varför inte ändra sexköplagen, till att förbjuda prostitution på allmän plats och tillåta det på enskild plats, feministerna på 2-3% skulle skrika förstås men majoriteten tycker det är bra, låga böter och max 12 mån fängelse.

 • Anonym

  Hmmm… jag tycker mig minnas att, bara för några månader sedan, skulle SvD m.fl. tidningar verkar för en högre standard i kommentatorsfälten. 

  Det verkar vara dags att fräscha upp den tanken – blir MIN tanke när jag läser dessa kommentarer. Här finns ett fåtal någorlunda seriösa skribenter, men alltför mycket av låga personangrepp, medvetna eller omedvetna missförstånd av förslaget, trista rasistiska utfall i barnsliga försök att provocera, allmänt politiker- och ffa sossehat, gärna kryddat med lite anti-feminism, islamofobi och något utfall mot judar då och då. 
  Fast det förståss, det låter som ett fucking trist jobb att vara renhållningsarbetare i kommentatorsfälten, på något sätt känns det som att tvinga någon att skura insidan av 100 soptunnor som stått stått i solen lite för länge. 

 • Anonym

  Stackars Molgan! Måste visa sig extra duktig nu efter fadäsen med medborgarskapen. Sitt fint nu Molgan så blir du snart belönad av Ljugholtarn, eller så blir det väl ännu mera frysboxen. Vem vet, vad denne Juholt har i bakfickan verkar kunna bli lite hur som haver! Måste vara ett litet helsicke att vara husbonden till lags i dessa tider.

 • Anonym

  Vilken svensk tafflighet! :-)

  Förbjuda västar istället för att förbjuda organisationer som borde klassas som olovlig kårverksamhet och förberedelse till högförräderi – skall det kallas krafttag. Socialdemokraterna kunde ha stämt i bäcken redan på 80-talet, istället för att försöka stämma i ån på 2010-talet, men sent skall syndaren vakna.

  Gör något modigt som omväxling – gör rätt och förbjud organisationer som uttalat ställt sig utanför samhället. 

  • Anonym

   Ett alldeles utmärkt förslag! 

 • Anonym

  Hög tid att man sätter ner foten mot den organiserade brottsligheten. Inte minst gängkriminaliteten. Förbud mot västar är en start. Sen bör också knivinnehav rendera minimum 2 år. Skjutvapen minimum 5 år.
  Kraven på svenskt medborgarskap bör stramas åt betydligt. Naturligtvis skall goda kunskaper i svenska språket vara ett av dom. Slutar man sen med mesigheten vad gäller utvisningar är vi en god bit på väg.

 • Anonym

  Men HERREGUD socialdemokraterna, va är det med er egentligen? Jag blir inte rädd när jag ser någon MC-knutte med Hells Angels på ryggen, jag har t.o.m. varit med om att dessa har varit hjälpsamma och fredliga. Däremot känner jag ett konstant obehag när jag tvingas färdas genom förorter där problemen ökat och slutar inte att avta tack vare den socialdemokratiska politiken. För några månader sedan blev jag halvt ihjälslagen av ett gäng med invandrarbakgrund som stal mobil och plånbok endast då jag var tvungen att gå mellan två busshållplatser. Hells Angels däremot har ett kontor där det ganska ofta färdas ett par motorcyklar till och från i veckan, inte någonsin har dom gjort att jag känt mig osäker. 

  SKÄRPNING för bövelen! Satsa på våldet i alla förorter och framtida Ghetton om ni vill börja hantera den grova brottsligheten. Det är ju ni som vill ha färre poliser i Sverige och ni som gött den växande kriminaliteten de senaste decennierna, ta itu med dom problemen innan ni börjar snegla på andra problem!

  • Anonym

   Du sätter likhetstecken mellan svenskar och MC-gäng. Du har ingen koll. MC-gängen består idag till stora delar av invandrare.

   • Anonym

    Vem har sagt att en MC-knutte behöver vara svensk? Det är skillnad på MC-knutte och gängmedlem. Gäng som OG eller Black Cobra går knappast att se som MC-knuttar och de har sällan om än aldrig på sig MC-västar med insignia. Jag skulle vilja påstå att det är dessa som till huvuddelen består av ”icke-svenska” medlemmar.  Bland dom större MC-gängen har du HA eller Bandidos som däremot har mer av den typiska ”MC-knutte”-stilen. Per, det är du som inte verkar ha någon större koll på saker och ting. 

 • Anonym

  Det bästa vore att punktmarkera alla gangsters med eller utan väst. Tråka ut dem med ständig skuggning, dagliga husrannsakningar och avlyssning dygnet runt av telefoner och datorer. Då ger de sig iväg från Sverige självmant. Det kostar en del i början, men så småningom blir det billigt, när alla har gett sig av. Det handlar bara om ett par tusen individer, så det är ingen jättegrej egentligen. Polisen vet mycket väl vilka figurer det rör sig om. Det är bara att sätta igång med lagstiftningen för detta, kära politiker. För övrigt skulle väl uniformsförbudet mycket lätt kunna utvidgas till att även gälla MC-västar. Dessa är ju en sorts uniformspersedel de också. Jag tror dock att det är lättare att bevaka gangsters, som tydligt visar att de är just gangsters så jag tycker nog att Morgan Johansson skjuter bredvid målet med sitt förslag.

 • Inge Larsson

  ”Västarna är det de här figurerna sätter skräck i sin omgivning med.”

  Om de tar av sig västen så är nämnda figurer inte längre farliga? Jag tror analysen har vissa brister.

  Gärna fler poliser och andra resurser som bekämpar mc-kriminaliteten men låt figurerna behålla västen på. Annars kan det bli svårt att skilja mc-banditen från en vanlig hederlig stereoiduppumpad ölkagge.

 • Anonym

  Är det inte bra att buset annonserar vilka de är? Tror verkligen Sossarna att hela gemenskapen sitter i ett ryggmärke?

 • Anonym

  Du har ingen koll. MC-gängen består idag till stora delar av invandrare. Leds dessutom av invandrare. Bandidos ledare heter t ex Mehdi Seyyed

 • Anonym

  Detta säger en hel del om socialdemokraternas bristande verklighetsuppfattning. Snacka om puckat förslag, i realiteten skulle det inte ge någon effekt överhuvudtaget. I klass med deras förslag om butlers och kommunal tvättjänts i tunnelbanan.

  Sossarna har inget att bidra med överhuvudtaget, bortsett från idioti och inkompetens.

 • Anonym

  Värst vad folk skulle vara negativa till detta förslaget. Själv tycker jag det låter som en bra idé.
  Helt klart så att folk som springer runt i väst sätter mer skräck i omgivningen än vad en vanlig skäggig typ. Sen känns det även som att de får det svårare att rekrytera nytt folk då deras närvaro inte syns lika mycket.

  Samma regler har ju införts i Holland har jag för mig med, någon som vet hur resultatet blev där?

  • Anonym

   Jag skulle gissa att det effektivaste sättet att minska de krimminellagängens ”makt” är att ta ifrån dem deras största inkomster genom införande av en reglerad och legal marknad för droger och andra typer av samtyckesbrott som trotts allt är en orsak till att pengar från vanligt folk hamnar i de kriminellas kassor.
   Sen att tro att gängen försvinner bara för att de inte syns är ju bortom naivt.

 • Johan Sandqvist

  Men är detta verkligen förankrat med Juholt och c:o? Han lär väl ha en åsikt nu, och en annan åsikt i morgon?

 • Anonym

  Strålande idé. Sen kan vi förbjuda svarta strumpor och övervaxat hår så blir vi av med juggemaffian också!

 • Anonym

  Socialdemokraterna har ingen koll som vanligt. Det är bara en bråkdel av alla ryggmärkesklubbar som är kriminella på det vis Morgan Johansson beskriver. De övriga är vanliga knegare som har klubben och hojen som största intresse. Förslaget skjuter i luften, helt klart.

  MBe

 • Anonym

  Skulle väl i så fall övervägas att ha ett förbud mot tatuerade ansikten på samma gång. Tatuerade ansikten utstrålar på samma sätt grov kriminalitet…

 • Anonym

  Nu tycker jag faktiskt Morgan Johansson fiskar i grumliga vatten, tycker inte ni andra det också?

 • Anonym

  det är nog bäst att man förbjuder golf klubbar ochså när dom ändå är igång, dom har säkert lika många kriminella medlemmar som mc klubbarna

 • Anonym

  Jag vill stå på fast mark som inte sluttar. Detta låter som ett lutande plan som är såpat.

  När man helt allmänt säger ”kriminella gäng” begår man två fel enligt den rättspraxis som hittills präglat demokratier.

  Först och främst, kriminella sitter bakom lås och bom. Att neka dem tillträde till krogen åligger kriminalmyndigheterna.

  För det andra nyttjar man nån slags ”kollektiv” om inte bestraffning så domutslag. Är du medlem i en organisation där någon blivit fälld får du dela dennes dom.

  Om detta går igenom finns inga spärrar. Företagare kan kollektivt pekas ut som brottslingar för att ett fåtal momsfuskat. Ska de då nekas tillträde till krogen? Till vården? 

  Om ett gäng tonåringar kastat sten mot brandkåren ska då alla tonåringar nekas tillträde till simhallar, tivolin, konserter? Eller bara de tonåringar som är folkbokförda på vissa områden?

  Om en pensionär köper sex av ett barn i Thailand, ska alla pensionärer nekas tillträde till offentliga parker och lekplatser?

  Listan på vad som kan hamna på det sluttande såphala planets intresse kan göras lång. Men jag menar att man bekämpar kriminella där de begår sina brott, i enlighet med lagen. Allt annat blir bara så fel.

  • Anonym

   Du låter som du tillhör den yttersta vänstern. Inom en relativt kort tid har även Sverige gått i konkurs. Då kan du dra dina teser om mänskliga rättigheter för rannsakningsdomaren. Din uppväxt i världens mest avancerade välfärdssamhälle, lär inte vara någon bra erfarenhet inför det som komma skall. :-)

   • Anonym

    Vad ska man säga?
    Sveriges konkurs är helt avhängig att Staten tar på sig lånetorskarnas skuld. Annars blir det ”bara” en farlig massa människor som kommer att kursa. Själv med hus obetydligt belånat och en totalskuld på under 300 000 klarar jag mig nog bra. Att jag är uppväxt i ett välfärdssamhälle har jag haft många anledningar att fundera på. Under mina 20 år som egenföretagare tyckte jag nog många gånger att det curlades vilt med löntagarna. 

    Sen det där med yttersta vänstern. Är du så vilsen i politiken att du inte kan se skillnad? Jag ska inte förneka att det finns fragment i vänsterns argumentation som jag kan hålla med om. Men den ideologiska inriktning som försvarar allas likhet inför lagen mest av alla är liberalismen. Där nånstans, mellan mp och m, hittar du mig för det mesta. (Men även rent löntagarpositiva åsikter kan jag stödja, och mitt fulla stöd för företagandet är självklart)

    Är du lika träffsäker i dina personbedömningar i andra fall bör du kanske ägna dig åt annat som du behärskar bättre.

    • Anonym

     Du verkar inte fatta, men det beror på din tro på din egen förträfflighet. Det ekonomiska Armaggeddon vi står inför, kommer att ta både dig och din städfirma till avgrunden. Hoppas jag inte sårade dig, men mitt jobb är att upplysa er innekatter om livets realiteter.

  • Anonym

   Ja och nej. Att döma någon tillhörig ett kollektiv för att någon enskild i kollektivet begår brott leder precis som du säger till ett snabbt sluttande, såpat, plan. Det är helt ohållbart.

   Klubbar som Hells Angels, Bandidos etc är dock inte vilka kollektiv som helst. De är organisationer som man frivilligt går in i och som närmast definitionsmässiogt placerar sig själva utanför lagen. Det kan inte jämföras med kollektivet ”pensionärer”, ”tonåringar” eller liknande. Jag hållre med om att förslaget inte är bra men kan åtminstone se att det inte riktar in sig på vilka kollektiv som helst.

   • Anonym

    Jag hyllar inga av de uppräknade klubbarna. Men.
    Jag menar att om man åsidosätter principerna för nåt som anses vara förankrat så har man likväl åsidosatt principerna. I samma stund har man gett sig ut i gungflyt som ändras i samma takt som tidningarna fokuserar på en enskild händelse. Att överföra lagstiftningen från jurister till ”den allmänna uppfattningen” är, enligt mig, helt felaktigt.
    Det börjar alltid med nåt som ingen motsätter sig, och slutar med att det finns en majoritet (50,5%) för den sista lagändringen. Det gäller att sätta ned foten i tid.

 • Anonym

  FÅR POLITIKER GÅ IN MED MC VÄSTAR?

 • Cecilia Skroder

  Varfor jamsa, klart att allmanhetens sakerhet ska ga forst, och man kan langa in litet fler overvakningskameror ocksa nar man anda haller pa. Fran att ha varit ung och entusiastisk manniskorattsforesprakande student har jag nog tyvarr vant kappan mot att tycka att nagon matta far det val anda vara! Ordning behovs, sjalvklart inom lagens ramar, men absolut, skarp lagarna, men se ocksa till att medel tillfors sa att det inte blir annu en tandlos atgard som busarna skrattar at!

 • Anonym

  då frågan är what about kläder som olika invandrargäng använder??? T ex huvjackor med kobror osv? Detta nog måste vara OK enligt S misstänker jag, eftersom detta är en del av ”mångkulturen”.

 • Anonym

  Ja, och alla andra kriminella gäng som inte tillhör mc-klubbarna har säkert en väst där det står ”tjuv” på.
  Vilka skall nu aftonbladet bussa på SD när inte BC får ha väst?

 • Anonym

  När skall sossarna och resten av riksdagspartierna
  respektera och åtlyda lagen om förbud mot politiska uniformer?  Samtliga partier har vid valen uniforma
  overaller samt tillhörande partimärken.

 • Anonym

  Verkar lite korkat att ställa målet högt och sedan skjuta sig själv i foten. 

 • http://www.facebook.com/people/Gustaf-Dilérius/100002378491716 Gustaf Dilérius

  Frågan är ju hur kriminell någon skall vara innan dennes väst blir förbjuden på krogen.

  http://snusidalbyveckoblad.blogspot.com/2011/10/dagens-bild-long-and-winding-road.html

 • http://pulse.yahoo.com/_YOWDI27UWWBZVBCQKA74NKDCM4 Kendan

  Trams, bättre att se till att ingen frivilligt sätter på sig en HA-väst eller något annat liknande attribut. D v s – gör det smärtfullt att vara med i sådana grupper.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Man bör även förbjuda skjortor/tröjor med mc-relaterat tryck och smycken med fel symboler. Tatueringar av tvivelaktigt slag bör också förbjudas på offentlig plats. Helst ska man kontrollera så att inga ägare av MC:s av märket Harley Davidson släpps in på krogen.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Man ska få göra vad man vill, så länge det inte skadar någon annan. På vilket sätt kan en väst som tillhör ett visst mc-gäng skada någon? Medlemmarna i mc-gängen blir inte mindre farliga bara för att de inte får bära västar på krogen.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Efter ett förbud på krogen så är nästa steg att förbjuda mc-västar på alla offentliga platser.

  • Anonym

   Tja, why not???

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Det vi inte vet, det mår vi inte dåligt av. 
  Saker som inte syns, finns inte.
  Så om vi förbjuder mc-västar, så slipper vi se mc-gäng.
  Då minskar brotten som är relaterade till mc-gängen.

 • http://twitter.com/siteisfaction Niklas Lundin

  Är det inte ren idioti. Lite som Al Capone blev ditsatt för skattebrott. Nu hoppar man på västarna för MC-gängen. Gör det mindre värt att vara med där. 

  http://niklaslundin.posterous.com/s-oppnar-for-forbud-av-burka

 • Anonym

  Yez, ett väst-förbud  ”is da thing….
  Om du tänkte Morgan, hur tänkte du?
  Är du ute för egen marknadsföring gentemot kriminalitet?Invandrare?  Mot gängkriminalitet försökte du ju förut (Juholt kom som räddande ängel….)

  Molukakadua: anses vara den kakadua som är bäst på att lära sig tala.
  Den är mycket läraktig och kan bli tillgiven sin ägare, men brukar till
  en början vara skygg.[2]
  Den sägs vara den svåraste papegojan av alla att ha i fångenskap, på
  grund av sin kraftiga näbb, sin höga röst (skriken går upp till 135
  decibel) och deras höga potential att börja med beteendeproblem
  (konstant skrikande, plockning, bitande och så vidare). De är också
  kända (liksom alla kakaduor) för att kunna ändra humör från en gosig
  ängel till ett bitande ”monster” på en halv sekund.

 • Anonym

  Jag kan inte känna annat än förakt för politiker som låtsas ta itu med problem när de i själva verket bara försöker vara populistiska. Naturligtvis är det totalt meningslöst att förbjuda västar, men det allra värsta är att vi idag 2011 har politiker som på fullt allvar vill lägga sig i hur människor klär sig. Nordkorea någon?

 • Anonym

  Ja, inte är det MC-gäng som våldtar kvinnor, rånar åldringar och begår bostadsinbrott m.m. Typisk symbolhandling i st f att ta itu med det angelägna.

 • Anonym

  1. Först förbjöd man allmän försäljning av ”sprutor” (egentligen kanyler till sprutor), för att minska antalet narkotikabrukare. Finns det någon undersökning som bekräftar att så blev fallet? Sannolikt inte.

  2. Nu skall man förbjuda MC-västar för att minska våldet. Lysande! Värt ett Nobelsk fredspris.

  3. Förslag: För att minska alkoholkonsumtionen i landet, förbjud nubbeglas. Kommer naturligtvis att få betydande effekt på folkhälsan, vilket kommer att glädja före detta folkhälsoministern och kryptokommunisten Morgan Johansson.

 • Anonym

  Vilka kläder skall vi förbjuda på ekonomiska brottslingar? Kostym och blankputsade skor?

 • Anonym

  föreningsfrihet…. yttrandefrihet….. mmmmm kan vi inte börja med SD sedan ta kommmunisterna,,,, för fortsätta tilll burkorna… ”någon sa… jag håller inte med dig, men jag ska strida för din rätt att framhärda din åsikt!”

 • Anonym

  Morgan J har otur när han tänker?
  För det första kan det vara farligt att ”besluta” att våldet är mer frekvent och grövre. Är det så? Vi hör och ser mer av det men det betyder väl inte per automatik att det ökat.
  Jag lever, sedan några år tillbaka, under hot från ett av dessa mcgäng, så jag upplever att jag vet vad jag talar om.
  Är jag för ett västförbud? Absolut. Alla, lagliga, medel som står till buds skall och bör användas i syfte att bekämpa detta fästingliknande samhällsproblem.
  Jag delar uppfattningen att vittnesskyddet MÅSTE förbättras och förändras. Det system som vi har idag kan liknas vid ett system som är utformat av gärningsmannen och det är faktiskt Morgan J’s parti ligger bakom det. Kanon om de tar ansvar för tidigare misstag.
  Att utöka antalet anställda på RKP kan säkert vara bra men jag tror inte att det är det mest prioriterade av åtgärder.
  Jag är Polis och har varit så i över 20 år och med en tidigare karriär från Försvarsmakten så kan jag konstatera att den rådande organisationen och rekryteringskulturen som råder inom Polisen har otroligt mycket att önska.
  Vi är idag fler Poliser än någonsin tidigare men inte fler på gatan. Vad beror det på?
  Jag har en (flera) hyfsat välunderbyggd uppfattning(ar).
  Sverige har en otroligt duktig, lojal och tålig Poliskår, som ofta kränks i media (en annan story)!
  De Poliser som sitter på opertivtledande funktioner idag, har inte kompetens nog att lösa de uppgifter
  som ligger för dom. Dom är inte rekryterade utifrån kompetens utan mer tjänsteår och, i många fall släktskap och, samt det faktum att de inte utgör något hot för den eller de som de har över sig.
  Jag tror att ett antal rekryteringar på operativa nyckelpositioner av personer med hög operativ kompetens enkelt skulle skapa en förändrad tillgänglighet och delaktighet från de Poliser som har det viktigaste jobbet – den patrullernade Radiobilpolisen.
  Ge sen dessa Poliser större möjlighet att verka strategisk:
  Mer operativ och taktisk fortbildning, utifrån deras behov och önskemål.
  Krav på en förändrad och mer utvecklad syn på just utbildning och fortbildning,
  Ett arbetstidsavtal som är till för Radiobilspoliserna NU och inte för de 40-talister som snart ska gå i pension.
  Återinför turlistor och fasta listor.
  Gör det, även, lönsamt att fortsätta i Radiobilen utan att behöva gå ner och in på Krim. Erfarenhet blandat med ung ambition är en svårslagen kombo som behövs.
  Nä, Morgan och Beatrice, det är lätt att hamna snett i era ambitioner.
  Våga ta kontakt med dom som ska göra jobbet. Jag tror att många länsledningar omedvetet kan uppvisa ett visst motstånd till förändringar då detta skulle kunna synlig göra brister som skulle kunna vara utmanande.

  Mvh Anders

 • Anonym

  Löjligt att ens lägga ett dylikt förslag.
  Tvingas västarna av så kommer ju andra symboler att ta vid.
  Vad ska krogvakterna göra om HA börjar använda en förstamajblomma som symbol?

  Eller om någon har tatuerat en symbol i ansiktet, ska den personen då få låna en Burka av vakten?

 • Anonym

  Rör inte min grundlag!

  • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

   Den är ”rörd” redan långt innan västar kom på tal..

 • http://www.facebook.com/danne.sandberg Daniel UlfChrister Sandberg

  How about no. Om vi börjar med att förbjuda MC-västar, vad är då nästa steg? Tajta jeans? Rosa skjortor? Skinnjackor. Svaret är bara nej.

  • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

   Synd att ingen ställde sig den frågan när swastikan förbjöds. Redan då började det sluttande planet. Det enda rätta är att låta folk uttrycka sig som de vill.

 • Anonym

  Har de inget viktigare att snacka om? Men när de ändå är på gång att visa sin ignorans kan de väl klippa till med förbud för AIK-halsdukar, Djurgårdströjor och Hammarbymössor. Varför inte förbud för kampanjeknappar med rosor, blåklint, maskroser och allsköns olika blommor också.
  Är det sådana här dumheter vi har att vänta från en socialdemokrati som kippar efter andan. Vad säger du Juholt?

  • Anonym

   Och burka,niqab m.m..

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Västar på kriminella är lika mycket eller lika lite symboler som hakkors är.

 • Anonym

  Är det ingen som har något vett eller förnuft i maktens korridorer ?
  Ska vi införa ytterligare censur, p g a en grov generlalisering ?

  Precis som ev klubbmedlemmar har sina västar med symboler synliga då de begår brott.
  Att kalla alla MC-klubbmedlemmar för brottslingar är så fel. Givetvis finns väl en o annan ”bov” med, precis som överallt i samhället.
  Att kalla alla zigenare för tjuvar, är ochså en generallisering. Kanske vi borde införa kjolförbud för alla zigenare ?

  Eller att alla Riksdagsmän är knarkare, med tanke på vad som kom fram vid undersökning av avloppsvattnet från Riksdagsbyggnaden då man fann starka spår av Kokain . Kanske det skulle införas obligatorisk drogtestning av alla politiker innan de passerar entre´n ?

  Vi ska komma ihåg att bland alla MC-anhängare med klubbar, har de flesta ”normala” liv med familjer o arbeten.
  Själv har jag kompisar o inblick i den värld politiker o andra ”förstå-sig-påare” inte har , så jag vet vad som är korrekt !
  Många av dem driver egna företag med anställda .

  Ett västförbud kommer bara att leda till någon annan typ av gemensamhetsyttringar, som t ex tatueringar eller annan klädsel.
  All form av censur i en demokrati är farlig !
  Men i en skendemokrati som Sverige, där pampväldet sitter i en alldeles egen värld o fullständigt oantastbara, har man tappat bort innebörden av vad en demokrati är.
  Om inte annat har ju kungen visat  ett antal gånger att vi har svårt med begreppen.

  Västförbud kommer inte att göra den minsta skillnad.
  O då MC rätt över lag är en ny  statussymbol för överklassen…
  Har själv en nära familjemedlem i det övre samhällsskiktet med en 1700-hundrare o medlem i en ”gubb-klubb” med över 90 medlemmar. Han har minst 150 personer under sig på ett företag. Ska han jämföras med grov brottslighet ? Eller någon av alla de andra ?
  Känner väl många av grabbarna i Gbg hos vissa medialt intressanta klubbar o vet mycket väl vad som föregår.

  Nästa förslag är väl förbud mot finniga näsor. Eller bruna skor…

  Media o politiker ska värna om vår demokrati. O då är censur i alla former fel !

  Man ska som journalist aldrig ta fasta på generaliseringar eller andra-handsuppgifter.

  Att förslaget kommer från en sossepamp är inte så konstigt. Vi har ju sett denna veckan hur det är ställt med intelligensen inom sossetoppen. Alla ljusen tända, men ingen hemma.

  • http://twitter.com/Allan_P3 Allan Petree

   Skrämmande att välartikulerade (företagare?) ska försvara MC-gäng som bevisligen är kriminella sammanslutningar av rädda personer som verkar behöva gängtillhörigheten för att få status och stöd. Att sedan det finns ”gubb-klubbar” är väl inte ”bästa försvaret” för att acceptera HA m.fl. ? Det finns många som älskar att köra MC utan att för den skull sälja narkotika, ha gängkrig osv.
   VAD DET VERKLIGEN HANDLAR OM, är SYMPTOM på att något grundläggande är fel !
   TÄNK om vi kunde se detta och lära oss att gå till ”botten” med symptomen.
   Istället så blundar vi för _orsakerna._
   USA ligger 20-30 år före oss, och det förvånar mig att EUropa inte tar till sig ”vad som komma skall”.
   Ofta kan en lärare se redan i förskolan vilka som kommer att ”få problem” senare i livet. VAD gör ”någon” för att ”stävja” detta, INNAN, – när det finns tid o möjlighet att ändra inställningar och beteenden ?
   Nej, sanningen är att ”snålheten bedrar visheten”.  Dagens vuxna får betala priset för sina egna tillkortakommanden.
   Bara det att kanalisera de goda sidor som faktiskt finns hos unga, görs ju inom idrott och andra klubbar. Men se hur Djungelns lag TILLÅTS och accepteras i skolan. Mobbingen i sig, är ju också ett symptom, som få känner till grunderna för.
   Den dagen vi tar itu med detta, kanske gör att vi slipper Juholtare och alla andra småpåvar som vill leka ”vita får” men skor sig så mycket de kan.  TALA OM HYCKLERI !

   • Anonym

    Du nämner H A som ett exempel.
    Det kan jag med använda som argument, då Gamlestadens MC-klubb numera är Gbg:s HA med stödklubben Hawks på Hisingen. Många av dem är barndoms- o skol-kamrater.
    Vi har umgåtts via en annan klubb.
    Vad Du har för erfarenheter ? Har Du ens träffat eller pratat med killarna ? Eller är du en av alla som generaliserar ?

    Jag vet mycket väl vad som föregår.

    Jag upprepar då frågan jag ställde ; Ska vi drogtesta alla elitpolitiker, då man fann stora Kokainspår i Riksdagens avlopp ? Är alla elitpolitiker knarkare ?
    Eller att zigenare med kjolar automatiskt är tjuvar, då något fåtal ertappats med stöldgods under dessa ?
    Så om Du tycker jag är skrämmande eller försvarar brottslighet, är Du ute o cyklar.
    Däremot VET jag av erfarenhet och INSIKT till skillnad mot alla som tror.
    Subject: [svdsewebbteknik] Re: Ja och nej till mc-förbud

   • Anonym

    Det handlar inte om att försvara ”kriminella sammanslutningar”. Det handlar om att skydda yttrandefriheten mot fullständigt godtyckliga inskränkningar. Jag föredrar att bo i ett land där politikerna inte får bestämma vilka symboler man får eller inte får ha på sina kläder. Det är illa nog redan.

    • Anonym

     Som Du förstår, anser jag detsamma.
     Men svenskar har redan ett mycket vagt begrepp om skillnaden mellan demokrati, diktatur o andra regimer.
     Både UD, politiker o kungen bevisar detta ideligen !
     O som Du märker, finns det ännu fler som inte förstår.

    • Anonym

     Trams. Att bedriva organiserad brottslighet är inget som yttrandefrihetslagstiftningen är ämnad att ge skydd för. Grundproblemet är att Sverige till skillnad från andra länder saknar lagstiftning mot organiserade brottslighet.

     Försök inte heller använda HMF som ett slagträ. Två fel gör inte ett rätt.

  • Anonym

   Den organiserade brottsligheten har både medlemmar såväl som en lång svans av ”fan boys” som försöker skapa opinion i de här frågorna. De har till och med startat ett eget parti.

   Själva inlägget är bara rappakalja. Nej, det handlar om vare sig folkgrupper, bruna skor eller politiska rättigheter. Grundlagarna är inte avsedda att skydda organiserad brottslighet.

   • Anonym

    Nej, Du har fel.
    Grundlagarna är till för att skydda våra DEMOKRATISKA RÄTTIGHETER !

    Subject: [svdsewebbteknik] Re: Ja och nej till mc-förbud

   • Anonym

    Syftet med grundlagen är inte att skydda verksamheter utan att definiera medborgarens friheter och lagstiftningens gränser. Åtminstone borde detta vara syftet.

 • Anonym

  Det är väl utmärkt att de har MC-västar, då vet man vilka de är. Bra för både polisen och vi som vill undvika psykopater.

 • http://twitter.com/fberglund F. Berglund

  Detta måste väl vara olagligt? Förslaget är ett uppenbart brott mot mänskliga rättigheter och den Svenska grundlagen. Morgan Johansson och Kent Ekeroth bör omedelbart avgå.

 • Anonym

  Vad är nästa steg? Hugo-Boss-förbud för alla finansnissar som skott sig på oss andra under finanskrisen?

 • Anonym

  En helt befängd idé, att staten skall bestämma folks klädval.

 • Anonym

  Jag tycker om svarta och bruna skor.Jag vill därigenom visa att jag inte tycker om röda skor.
  Jag vill förbjuda röda skor för ibland kan jag få lust att gå i röda skor.
  Snälla ni.Förbjud röda skor så jag inte faller för frestelsen!

 • Anonym

  Först och främst så är väl det ofta upp till krogägaren, vilken dresscode som gäller. Och många krogar har väl redan idag mer eller mindre ett förbud mot västar med gängmärken på?!
  Sedan kan man ju alltid undra varför man just enbart tar upp västen, det är ju knappast det enda plagg som används för att visa upp sin gängtillhörighet. Ta bara och titta på BlackCobra vars medlemmar man ofta ser i HOODIES med deras märken på.

 • http://blogg.vk.se/riskmanagement Erik

  Tala om att jobba på att bota symptomen…

 • Anonym

  Problemen med Mc-gängen är mångt mycket större än att de bär västar med Mc-klubbens namn. Jag tycker att detta förslaget är lite som ”det man inte ser…”. Istället för att ta tag i problemen så vill man gömma dem!

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Att bära en viss typ av kläder borde inte vara brottsligt. Det skadar inte någon annan. Man ska förbjuda brottsliga handlingar. Inte kläder.
  Jag antar att samma partier kommer att debattera för ett förbud av burqa, niqab och turban, eftersom det finns terrorister som burit dessa plagg?

 • Anonym

  Vad sägs om att polisen i stället jagar kriminella MC-gäng med blåslampa där ingen föseelse är för liten? I övrigt så har ju polisen själva nyligen gått ut med att de framväxande sk ”Gatugängen” håller på att bli det stora problemet. 
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gatugang-ar-inget-framtidsscenario-utan-en-realitet_6499266.svd
  Här hjälper inget västförbud och eftersom problemet är en direkt effekt av Sveriges invandringspolitik så kommer den här typen av gäng bara att öka.

 • Anonym

  Så det ska formuleras som att västar med ryggmärke ska förbjudas? Det här är uppenbarligen en synth-konspiration gentemot alla gamla hårdrockare. 

  Men allvar. Hur fånigt kan det bli. Så typiskt svenskt. Har de inga riktiga problem att ta tag i?

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Det vore mycket bättre att förbjuda ”Bandidos” och ”Hells Angels” i skrift och tal. Att förbjuda västar bara på krogen är meningslöst. Man borde förbjuda västarna på alla offentliga platser. Gängrelaterade tatueringar, tröjor och skjortor bör också förbjudas. Om man äger en HD så bör man bli tvungen att legitimera sig när man gå in på krogen.

  • Anonym

   ”Vänsterpartiet är ett hot emot demokratin, de måste förbjudas…”, ungefär…?

 • Anonym

  Se här exempel på svenska politikers hantering av frågor. Tvehågset,undfallande,naivt så det räcker och blir över. Det här är egentligen rena tramset; man försöker bota symptomen men struntar blankt i själva sjukdomsorsaken. Grundlag ? Vill du bli våldtagen och misshandlad,lilla vän ? Helt ok om det är inom grundlagens ram….verkar vara budskapet. Dessa liberaler…..! Och, för h-e, inga drogtester i skolorna !! Det är bara att röka på….

  • Anonym

   Drogtesta skolor ?
   Men det är ju som att anklaga alla skolelever för att vara misstänkta knarkare.

   Då är det väl mer allvarligt att man funnit så höga halter av Kokain i Riksdagens avlopp.
   Är alla politiker nu misstänkta knarkare de med ?

 • Anonym

  Lika löjligt som att förbjuda kepsar i skolorna.

  • Anonym

   Dvs inte löjligt alls, eller?

   • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

    Det är löjligt att förbjuda kepsar. Däremot är det inte socialt accepterat att bära keps på lektioner, vilket gör att dessa elever får sämre betyg. Men det bör inte vara förbjudet.

 • Anonym

  Detta är redan infört på krogen i karlstad kommun. Man får varken ha mc-väst, sportkläder med klubbmärke (typ färjestad), eller någon typ av föreningssymbol t.ex. fackförening. Helt galet.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  De flesta brott sker väl utan att någon väst är inblandad?

 • Anonym

  clothes don’t kill people…

 • Anonym

  Det är väl bra att jag kan se vilka som sitter i lokalen, kläderna är ju en del av identiteten för oss alla.  Av större säkerhetsvärde för mig vore vapencheck-  det är väl själva gängvåldet man vill stävja?  Har knappast med klädkod att göra. Lägg mina skattepengar på något konstruktivt som verkligt  skydd mot våld!

 • Anonym

  Eftersom SD är positiva till förslaget kommer S att placera det i runda arkivet. Beröringsskräcken kommer aldrig att försvinna.

 • 47an

  Helt klart rätt de som inte tycker det måste finna trygghet i gängbildning .Alltså visa makt genom uniform eller väst sak samma.

 • Anonym

  Man får ha slöja överallt men inte ens en mc-väst

  • Kenneth Davis

   Vad har det med saken att göra? Som att säga att myror kan bära 3 gånger sin egen kroppsvikt för att dopp i grytan är gott. Hur hänger det ihop?

 • Anonym

  Enkelt att lösa. Acceptera endast mörk kostym, skjorta och slips och inga religiösa tillbehör. Då blir det stil på krogen.

  • Anonym

   Så var det förr

 • Anonym

  Tala om placebo!

  När kompetensen eller modet att vidta verkningsfulla åtgärder mot brottsligheten saknas så tar man till symbolåtgärder som inte leder någonstans men iallafall ger lite publicitet! Antagligen är målet att leda uppmärksamheten bort från Reeepalugate.

  Se till att stoppa deras verksamhet istället för att tjafsa! De är avskum, behandla dem som sådant!

 • Anonym

  Ska kläder som anses provocerande förbjudas, så lär det bli synd om alla våra kära invandrarkvinnor som inte längre får ha sin (i vissas ögon) provocerande klädsel. Och det räcker väl att ”vissa” känner sig hotade för att ett förbud ska komma på tal?

 • http://twitter.com/ombudet4u Michael Gajditza

  Politiker har en enorm förkärlek för att komma med enkla lösningar på komplexa problem.

 • Anonym

  Mc västar har ju många fler än HA och de andra så vad är detta för trams ? Raggare har västar eller motorburen ungdom som de nu heter.

  Ren idioti är vad detta förslag är och det kommer inte istället bara göra det svårare att ha koll på tillhörigheter.

  Kent Ekeroth borde kanske även han inse tala är silver och tiga är guld. 

 • Anonym

  Fanan med alla vecken som det kan finnas löss i törs man väl inte angripa?

 • Anonym

  Samma sak

 • Anonym

  Det är en knepig fråga, å ena sidan så har vi yttrandefriheten som grundläggande rättighet i vårt samhälle, å andra sidan så är krogen en privatägd verksamhet där det själv är upp till ägaren att bedöma vad som är lämpligt. Är det ok att gå på krogen i full sovjetisk generalunifrom med hänvisning till grundlagen? Krogar nekar ju systematiskt inträde till alla de bedömer som ”fel” klädda.

  Det torde således vara försvarbart med ett förbud ur en juridisk synvinkel, men då är ju frågan vad ett sånt förbud öppnar för dörrar, och om det riskerar att i framtiden leda till att förbudet utökas i omfattning och utbrednad, och vi börjar få regler som de som ses utomlands, exempelvis förbudet mot synliga tatueringar i japanska badhus (också relaterat till att försöka komma åt kriminella grupperingar).

 • http://traditionochfason.wordpress.com Patrik Magnusson

  Detta känns lite som kosmetika. Vad som skulle behövas är krafttag för att sätta grova brottslingar i fängelse. Men varje krögare bör naturligtvis själv få styra klädkoden på sin inrättning, så vill han/hon slippa västar bör detta vara ok. 

 • http://pulse.yahoo.com/_YOWDI27UWWBZVBCQKA74NKDCM4 Kendan

  En meningslös åtgärd, se istället till att ingen frivilligt tar på sig en HA-väst eller något liknande attribut. D v s, gör livet för gängmedlemar riktigt besvärlig med skattekontroller, kk & nykterhetskontroller, att a-kassa och sjukpenning utbetalas korrekt, att förtidspensioner omprövas etc.

 • Anonym

  Då slipper vi se dessa herrar på krogen också. Vad skönt.

  http://www.blueknights.se/

  Sedan bör väl påpekas att det inte finns några kriminella mc-klubbar i Sverige:

  Enligt svensk straffrätt kan en juridisk person inte begå brott, och därför inte heller ställas eller hållas ansvarig för ett brott. Därav följer också logiskt att en organisation inte kan bestämmas vara kriminell i ett land som inte har denna kollektiva straffrättsmöjlighet då organisationen som sådan inte kollektivt kan vara fälld för ett brott och därmed juridiskt kriminaliserad.

 • Anonym

  Helt fel att blanda in politiska åsikter och religion i det här. HMF och vad den inkluderar eller inte inkluderar eller dess existens överhuvudtaget är inget som ska användas som slagträ i den här debatten.

  Det här handlar om organiserad brottslighet och det är inget som grundlagarna är avsedda att skydda.

 • Anonym

  Jösses. Hur stor del av alla västbärande i landets alla mc-klubbar
  tillhör HA, Bandidos etc? 1%? Ska alla övriga 99% drabbas för att några
  politiker vill försöka framstå som om de gjort något mot den
  organiserade brottsligheten? Dessa idi*t-klubbar som förstört så mycket
  för oss hojåkare i Sverige de senaste 20 åren – ska vi nu behöva ta av
  oss våra västar också? Blir detta verklighet så emigrerar jag, det här
  landet håller ju på att bli ett enda stort dårhus.

  Förresten finns det väl tröjor, t-shirts, tatueringar – ja hur många
  signaler som helst förutom just västar? Kan vi kanske förbjuda alla med
  tatuering att gå på krogen? Suck.

 • Anonym

  Ingen som helst logik i det inlägget. Att föreningar och företag inte kan dömas kollektivt har uppenbarligen ingenting att göra med att målsättningen med en verksamhet kan vara att bedriva kriminalitet.

  Dags att ta i med hårdhandskarna med dessa multikulti-mc-gäng.

 • Drizzcol

  Rätta mig om jag har fel men är inte den, genom tiderna, mest dödsbringande symbolen just det kristna korset?! Man ska kanske som Kristdemokrat tänka efter före för en gång skull innan man går på linjen att förbjuda symboler/symbolik.

  Ytterliggare kan det nämnas att om MC-gängens västar ska av så kan det komma en massa krav på kläder som inte är ”okej”. Ska jag då kunna propositionera att stringtrosor inte är okej, punkjackor med nitar eller varför inte slipsar ska vara förbjudna och sist men inte minst öpnnar inte detta för att SD kommer kunna lägga in förslag att förbjuda religiöst betingade kläder… För en gång skull håller jag på vänstern här.

  • http://gtt.myopenid.com/ gtt

   Skulle inte ha något emot att förbjuda religion, om vi ändå ska hålla på och förjbuda destruktiva saker…

   • Drizzcol

    Ska säga dig att jag håller helt med dig även om vi går ifrån ämnet här.

  • http://www.google.com john olsson

   Korset ar symbolen for Jesus korsfastelse och uppstandelse. Denna symbol anvands ofta hos kristna MC-gang i USA och ar symbolen for karlek.

   • Drizzcol

    Frågan är inte vad symbolen är till för eller vad den betyder. Frågan är om den liksom MC-gängens västar ska förbjudas. Om så är fallet, ska vi då förbjuda alla symboler. Bara för att något kan förknippas med något annat betyder inte det att det ska förbjudas. Även om Hakkors är enligt lag hets mot folkgrupp borde lika så hammaren och skäran förbjudas, korset, fatimas hand, symbolen för anarki och varför inte förbjuda symbolen för vad som avgör om det är dam el herrtoa. Tar man ett steg i denna farliga riktning kommer fler komma och det är mycket enkelt att se vad tummande på grundlagarna kan göra. Det finns andra sätt att bli av med denna typen av organiserad brottslighet.

 • Joachim D

  Att förbjuda symboler på kläder, kommer bara leda till en löjeväckande katt och råtta lek. Om en symbol blir förbjuden, kommer man bara att ändra den lite för att komma runt reglerna.

  Jag är dessutom emot förbud av symboler. Nästa steg är väl att förbjuda avbildning av profeten Muhammed.

 • Anonym

  Deras mcvästar är en viktig del av deras maktutövning. När västen är på blir alla i närheten rädda och ger dem den ”respekt” de så gärna vill ha. Till er som tror att de har västarna på för att signalera till varandra kan jag bara säga att nej, ni har fel. De har dem för att sätta skräck i svenson.
  Att gå omkring med en mc-väst tycker jag därför är jämförbart med olaga hot, vilket är ett skäligt undantag mot vår yttrandefrihet.

  • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

   Jag ser hellre att dom går runt med västar än att de kommer neutralt klädda och hotar med knivar och skjutvapen.

   • http://gtt.myopenid.com/ gtt

    Grejen är väl att för de mesta utövar de inget våld, utan det mesta av makten kommer genom att hota.

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Varför inte förbjuda Bandidos, Hells Angels, Outlaws och Mongols istället? Samt förbjuda medlemskap i dessa gäng? Bara en liten inskränkning på föreningsfriheten. Men vem bryr sig om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

  • ÄRRHÅ

   Mycket bättre att de får ha sina lokaler så polisen vet var det ska hämta dem när det är dags för rättegång. 

  • http://pulse.yahoo.com/_G2VLEMO2A5KUOEOAFUO7CODNTE john

   Inne på din linje med där Inge. Man borde ju kunna sätta en ”stämpel” på de klubbarna. Typ ”Brottslig organisation” lr nåt och som du säger göra det olagligt att gå med i klubben lr bära dess märke. Man har ju ändå gjort så mot terror celler.

 • Anonym

  Förbjuda klädesplagg? Lika sjukt som Frankrikes burkaförbud eller NordKoreas jeansförbud… Gör om, gör rätt!

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Mc-gängen skulle kunna komma runt ett sådant här förbud ganska så lätt. De är brödraskap. De kan hävda att de tillhör en religiös sekt och att västarna är religiösa symboler. Religionsfriheten ska man inte underskatta.

  Låt polisen punktbevaka medlemmarna istället och ta fast dom när de begår brott?

  • Anonym

   Även i Sverige har religionsfriheten varit hotad. Vi har också haft diskussioner kring burka-förbud.

  • http://gtt.myopenid.com/ gtt

   Skulle domstolarna verkligen köpa att de är en religiös grupp? Verkar inte troligt.

   • Anonym

    Var inte för säker – det är inte länge se’n de hade ”rätt” att köra utan hjälm, med hjälp av dispenser pga mjäll (eller om det var löss eller loppor kanske). Den luckan i lagen har man numera täppt till tror jag.

 • http://pulse.yahoo.com/_G2VLEMO2A5KUOEOAFUO7CODNTE john

  Vad är en MC väst då? Ska den va gjord i skinn lr tyg? Få de inte stå klubbens namn och MC efter? Om man tar bort MC och bara har Klubbens namn får man ha västen då?

  Hur ska de definera just MC väst?? Hur ska en vakt bevisa om det är MC gäng eller inte? De kan ju bli anmälan om diskriminering om en vakt tar fel på klädesplagget och vägrar släppa in eller tvingar nån att ta av sig västen.

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Jag har svårt att se att det skulle finnas någon absolut rätt att klä sig som man vill (i dag kan man ju få problem om man skulle vilja gå klädd i naziuniform på stan). Men det finns förstås ett gränsdragningsproblem – det kan vara rätt subjektivt vad man upplever som obehagligt. 

  Sedan måste man komma ihåg att krogar är privata inrättningar; det borde i första hand vara upp till de enskilda krögarna att göra affärer med vilka de vill. Det är något man borde trycka på från ett liberalt håll. Fast äganderätt är ju tyvärr inget som står högt i kurs i dagens socialistiska svenska samhälle.

  • http://pulse.yahoo.com/_G2VLEMO2A5KUOEOAFUO7CODNTE john

   Ja det borde va upp till krogägarna isåfall. Det är som du säger de som äger baren.

   • Anonym

    i princip håller jag med… men jag skulle vilja se den krogägare som klappar HA-killarna på axeln och ber dem ta av sig västen.

    • http://pulse.yahoo.com/_G2VLEMO2A5KUOEOAFUO7CODNTE john

     Kan nog bli en ökning av hot mot krogägare och ökat våld mot väktare t o m mord

 • Anonym

  Jag kan lätt inse varför det inte fungerar. Jag kan någonstans tycka att det finns gott om terrorister som har turban på sig – kan vi förbjuda det i julhandeln då också? Jag är liksom lite orolig för fler bombmän. Som kristen svensk tillhör jag ju dessutom måltavlan… Nej, det där blir underligt.

 • Anonym

  Är det ingen som har något vett eller förnuft i maktens korridorer ?
  Ska vi införa ytterligare censur, p g a en grov generlalisering ?

  Precis som ev klubbmedlemmar har sina västar med symboler synliga då de begår brott.
  Att
  kalla alla MC-klubbmedlemmar för brottslingar är så fel. Givetvis finns
  väl en o annan ”bov” med, precis som överallt i samhället.
  Att kalla alla zigenare för tjuvar, är ochså en generallisering. Kanske vi borde införa kjolförbud för alla zigenare ?

  Eller
  att alla Riksdagsmän är knarkare, med tanke på vad som kom fram vid
  undersökning av avloppsvattnet från Riksdagsbyggnaden då man fann starka
  spår av Kokain . Kanske det skulle införas obligatorisk drogtestning av
  alla politiker innan de passerar entre´n ?

  Vi ska komma ihåg att bland alla MC-anhängare med klubbar, har de flesta ”normala” liv med familjer o arbeten.
  Själv har jag kompisar o inblick i den värld politiker o andra ”förstå-sig-påare” inte har , så jag vet vad som är korrekt !
  Många av dem driver egna företag med anställda .

  Ett västförbud kommer bara att leda till någon annan typ av gemensamhetsyttringar, som t ex tatueringar eller annan klädsel.
  All form av censur i en demokrati är farlig !
  Men
  i en skendemokrati som Sverige, där pampväldet sitter i en alldeles
  egen värld o fullständigt oantastbara, har man tappat bort innebörden av
  vad en demokrati är.
  Om inte annat har ju kungen visat  ett antal gånger att vi har svårt med begreppen.

  Västförbud kommer inte att göra den minsta skillnad.
  O då MC rätt över lag är en ny  statussymbol för överklassen…
  Har
  själv en nära familjemedlem i det övre samhällsskiktet med en
  1700-hundrare o medlem i en ”gubb-klubb” med över 90 medlemmar. Han har
  minst 150 personer under sig på ett företag. Ska han jämföras med grov
  brottslighet ? Eller någon av alla de andra ?
  Känner väl många av grabbarna i Gbg hos vissa medialt intressanta klubbar o vet mycket väl vad som föregår.

  Nästa förslag är väl förbud mot finniga näsor. Eller bruna skor…

  Media o politiker ska värna om vår demokrati. O då är censur i alla former fel !

  Man ska som journalist aldrig ta fasta på generaliseringar eller andra-handsuppgifter.

  Att
  förslaget kommer från en sossepamp är inte så konstigt. Vi har ju sett
  denna veckan hur det är ställt med intelligensen inom sossetoppen. Alla
  ljusen tända, men ingen hemma.

 • Anonym

  Lite märklig sammansättning även på ett annat sätt. 6 frånskilda, 3 gifta och 2 sambo.
  Kan väl knappast spegla verkligheten, men kanske fotografens egen umgängeskrets. Vad är budskapet i detta?  

 • http://twitter.com/JudeiIsrael Jude i Israel

  Sverige suger, ni svenska idioter bör själva genomgå en förintelse. Vi importerar muslimer så snart kommer ni få lämna ert hemland era gris-svenskar.

 • Anonym

  Kineser köper sig ett arbete utomlands och sänds till ”sweatshops” i Italien, USA, Spanien mfl länder. Slavhandeln har inte upphört, inte än.

 • Anonym

  Barnflickor, hemhjälpar i Saudi Arabien lever idag under slavliknande förhållanden.
  Nu har länder som Filipinerna och Indonesien  börjat ställa krav på arbetsmiljön för de här många gånger väldigt unga flickorna. Det har resulterat i att man nu har börjat rekrytera från Kambodja istället.
  Unga flickor utan språkunnskaper fråntas helt enligt lagen sina pass som ersätts med ett legitimationskort (iquama) som bara är giltligt i arbetsgivarens stad. Hon får slita ont dygnets alla timmar och många gånger utnytjas sexuellt av husets herre. När Frun i huset (de flesta har bara en fru) kommer på vad som försigår misshandlas hon rutinmässigt och försöker då i många fall rymma. Vägarna i landet är fullproppade med checkpoints där fordon kollas och man letar aktivt efter unga flickor som rymt från sin arbetsgivare.
  Det finns ett stort antal förymda (maidens) i t.ex. Jedda som nu lever på flyckt.
  Att ha hemjälp i Kungariket är en statussymbol och därför mycket vanligt.
  Jag bara återger vad jag läst i Arabian News under ungefär ett och ett halvt år som jag var där.

  Det finns massvis med fattiga pojkar från Indien, Pakistan, Bangladech och andra utvecklingsländer som också lever under slavliknande förhållanden.

  Många gånger blir man också i slutändan lurade på sin lilla lön som iochförsäg är bättre en vad man skulle fått hemma.

  Många byar i hemländerna lever på vad deras barn skickar hem.
  Därför finns det också ett krav från gästarbetarnas familjer att de ska bita ihop och stanna.

  Utan alla de här utlänningarna stannar landet direckt.

  Ursäckta stavningen.

 • Anonym

  Timoteos av Seleucia kastar jag in här. Vet någon om det finns mer att finna om honom? Han verkar ha varit en av dåtidens visaste och mäktigaste män med egen underrättelsetjänst, med goda kollegiala relationer med judar och muslimer, all världens visdom verkar ha samlats i denna stad om vilket jag inte hittar mycket info. Ska ha legat i dagens norra Irak. Faktum är att mycket av det vi tror vara muslimsk visdom vad gäller vetenskap och historia har tagits över från de mycket äldre östliga kyrkorna som någon gång på 1200-talet blev utsatta för våldsam muslimsk förföljelse och utplåning.

  • BigDemonicBunny

    Timoteos I av Seleucia (Seleucia ligger bara några mil söder från Bagdad, under Timoteos tid så tog dock staden sina sista andetag. Den övergavs bara hundra år senare) var ytterligare en av de riktigt fula figurerna i kristendomens historia.
   Framstående nestoriansk tänkare, men också en man som tyckte att hot och lönnmord var de bästa lösningarna på politiska problem (och blev därför exkommunikerad från kyrkan ett tag fram tills att hans kompis Kalif Al-Mahdi gjorde påtryckningar och fick honom återinstallerad som Patriark).

   Och javisst, vid den här tidpunkten (800-talet) så gjordes mycket av översättningsarbetet från Grekiska, Arameiska och andra lärda texter till arabiska av munkar som tillhörde de östliga kyrkorna, framför allt under kalifernas patronage (de Rashidiska kaliferna var i princip Arabiska halvöns motsvarighet till Medici familjen, stenrika och sponsrade både konst och vetenskap). Den äkta arabiska kulturella blomstringsperioden kommer inte förrän cirka 150-år senare. Men det är så det fungerar. Bagdad och Damaskus var i 500 år världens smältdegel, och det är naturligt att mycket av de framsteg gjordes skedde genom kulturellt utbyte.

   När det gäller Nestorianska kyrkans ”utplånande” så började nedgången ske på 1300-talet, men den som satte spiken i kistan var Timur Lenk, som gick väldigt hårt fram mot den Nestorianska kyrkan.

 • Anonym

  Hur kom det sig att Marstrand så småningom blev frihamn? Hur vann man konkurrensen mot Göteborg i den frågan? Eller var göteborgarna först inte intresserade?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Inte blekaste aning. Borde väl lyssnat mer på släkten på farmors sida som i äldre tid bott från Id (ö) upp till Oslo. Min gissning är så god som en annans….

 • http://profiles.google.com/andreasj Andreas Johansson

  Att ”viking” från början skulle betytt någon från Viken är en gammal hypotes, men någon slutlgiltig förklaring vad ordet kommer av lär vi väl aldrig få.

  • Anonym

   Jo, så är det nog men även om ordet ”viking” relativt frekvent finns i norsk och isländsk litteratur från nordisk högmedeltid så finns ordet i ett begränsat antal Nordiska källor från slutet av forntiden men bara kanske i ett enda fall för sjöfarare i Östersjön. Av hypoteser som ‘ligga i vik’, fornengelskans ‘wic’ (köping) borde då inte ‘från Viken’ ligga närmast till? ‘Ligga i vik’ och ‘wic’ är ju lika adekvat för Östersjön som Nordsjön, eller är resonemanget fel? 

 • BigDemonicBunny

  Både muränor och Nejonögon var en delikatesser på det romerska bordet och de föddes upp i saltvattendammar (som fylldes på regelbundet med havsvatten, Vedius Pollios villa låg vid kusten nära Neapel) och då ål/nejonöga/muräna ofta serverades hela så var det en statusmarkering att servera en riktigt stor en (tillräckligt stora för att ge sig på människor). Jag minns också att jag läste att de ibland födde upp ålar som husdjur (nämns av Plutarchos), men att romarna använde samma substantiv (murenae) för alla familjer av ålar, muränor och nejonögon (de hade dock specifika namn för specifika arter) så det är lite svårt att veta vilka typer av ål/nejonögon/muränor som föddes upp som husdjur.
  Efter att ha tittat runt på Youtube så har jag inga tvivel om att det går att ha en muräna som husdjur, så så långt är det inga problem med historien.

  Att de däremot skulle ha blivit matade med slavar… I Senecas text får man också intrycket att Augustus straffade Vedius Pollos för att han ansåg att Vedius Pollio var lite väl sadistiskt uppfinningsrik. Dvs, att idén att kasta en slav till muränorna var något som Vedius Pollio hade hittat på för att imponera på sina gäster, och inte något standardförförande.
  Till saken hörde att när Augustus ärvde Vedius Pollios villa så rev han den omedelbart och jämnade den med marken för att det inte skulle finnas något kvar som hade byggts av Vedius Pollo (Det är i alla fall vad Lucius Cassius Dio säger, och Cassius Dio är vanligtvis ganska pålitlig). Så han lär ha varit legendariskt grym, även med romerska mått.
  Jag gissar att folk trodde att Vedius Pollo kunde begå vilka grymheter som helst. Tertullius anklagade honom för kannibalism om jag minns rätt (även om jag inte äger någon översättning av Tertullius, så det är ett par år sedan jag läste hans texter. Tertullius var också en författare som gärna bredde på lite).

  Men som Prof.Harrison säger det är lite svårt att styrka något. Seneca var en av de största romerska författarna och lästes i princip av alla bildade romare. Det är nästan garanterat att de författare som skrev om Vedius Pollo hade läst Senecas texter, även våra närmaste källor efter Seneca (Ovidius och Plinius den Äldre, jag är inte medveten om att det finns någon som är närmare i tid än de tre). Författare som kom ännu senare (som Tertullius och Lucius Cassius Dio) har troligtvis läst alla tre.
  Så några källor som är helt oberoende av Senecas något moraliserande historia finns inte.
  Vad jag vet i alla fall. Ovidius, Seneca, Cassius Dio, Plinius och Plutarchos är ju i princip på Top 100 listan över Antik litteratur som man bör ha läst, så om det finns några mer obskyra texter som nämner förfarandet så har jag ingen aning om det.

  P.S: Ingen av texterna om Vedius Pollios ”Hemska fiskdamm” nämner några specifika arter. Så om det var nejonögon, muränor eller ålar är osagt. Tja, kanske inte vanliga ålar. Muränor och nejonögon är de enda av romarnas matfiskar som skulle kunna ge sig på människor (och nejonögon endast om de är riktigt riktigt hungriga). Cassius Dio tar dock och antyder att det skulle vara Nejonögon och att det riktigt hemska med historien var att nejonögonen skulle döda slaven genom att suga ut hans blod, men på Cassius Dios tid så är Vedius Pollios grymhet redan en 200 år gammal historia, och med tanke på att det är samma ord på latin så låter nog Cassius Dio sin fantasi fara iväg (om det inte är en sägen från början).

 • Anonym

  kanske vi skall införa detta som ett straff för skatteflykt eller något annat som passar brottet…?

  • http://www.facebook.com/people/Lars-Backstrom/1638595781 Lars Backstrom

   Majestätsbrott dyker helt oförhappandes upp i mitt sinne. Är ju både aktuellt och minst sagt lämpligt.

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

   Vad klassar du som skatteflykt? Att flytta från Sverige och arbeta utomlands?

 • Anonym

  De enda fiskar som spontant skulle angripa en människa och därtill förtära denna är vissa arter av haj och Piraya.
  Historien är lögn från början till slut.

  • Anonym

   En stilla fundering, måste det ha varit levande kött, mig veterligen så äter iaf. ålar gärna as och någon form av mat måste de väl ha fått???

  • http://www.facebook.com/people/Lars-Backstrom/1638595781 Lars Backstrom

   Haj äter dock inte människor; de anfaller för att de tror att de är sälar. De tar en tugga och spottar sedan ut. Människor angripna av hajar dör huvudsakligen av drunking.
   Dock är det väl många fiskar som gärna ser kadaver som ett lämpligt proteintillskott?

 • Anonym

  Nejonögon är parasiter som suger sig fast på andra fiskar, (fast rökta är de jättegoda!) tveksamt om de skulle kunna göra något åt en människa.
  En ilsken muräna kan nog bitas, men, de har sina hålor och bör nog både känna sig hotade och vara rejält hungriga innan de angriper. Troligare är att de skulle försett sig av de påstådda nejonögonen.
  Har sett en del av dem i sydliga vatten, skräckinjagande, men tämligen ofarliga om man inte bråkar med dem.
  Nog mest en skröna

 • Anonym

  Detta är ju två frågeställningar, dels en historisk (som jag tror  BigDemonicBunnyredan har uttömt), dels en biologisk.
  Som gammal sportdykare känner jag mig kallad att svara på den senare. Så, attackerar muränor människor? Möjligen om de känner sig angripna eller trängda (det har hänt, men det är extremt ovanligt). De fall som återkommer är när snorklare matar muränor som pga. dålig syn inte ser skillnad på godbitarna och fingrar. Att mata muränor är således en dålig idé. Att muränor oprovocerat skulle ha attackerat människor (förutom i skräckfilmer) är dock rena skrönor. Att muränor (liksom många, många andra fiskar) kan äta kadaver är ju en helt annan historia.
  Muränor har väl haft utseendet emot sig, både nu och under antiken, och har därmed blivit drabbade av fantasifulla fördomar.  Jag misstänker att Vedius Pollios var en ”show-off” som (i samförstånd med sin slav) utnyttjade dessa fördomar för att effektfullt chocka sina gäster. Eventuellt slog det fel när Augustus blev hembjuden.
  Augustus var väl iofs. tillräckligt förslagen för att propagandistiskt utnyttja tillfället för att visa vilken god människa han var. Octavianus var ju sedan födseln ett politiskt djur, som säkert inte drog sig för vilket hyckleri som helst om det tjänade hans syften.

 • Anonym

  Klart som f@n att det var muränor. Det vet väl var och varannan historiebevandrad – att muränor var livsfarliga, människoätande, lömska, hungriga bestar.

  Dessutom var Européer mycket farligare på den tiden också – liksom muränorna. De har – precis som sina mänskliga herrar – ökat sin alltmer tilltagande fjollighet, med kvadraten på demokratiutvecklingen. Det är bara att leta sig bakåt i tiden, så kan vem som helst fatta att muränorna var farligare förr.

  Under Jura, exempelvis.

  Dessutom var alla – även muränorna – mer intelligenta på den tiden. Och hade roligare.

  Eftersom de aldrig ifrågasatte huruvida en god historia var sann eller ej.

 • Anonym

   Måste nog ändra-byta namn,till något spännande fornnordiskt.Helst också något vackert och prosaiskt-givetvis.

 • Anonym

  Magnus uggla är en annan, syftandes till ”owlbear”, ett oheligt fantasifoster som fruktades av alla goda kristna

 • Hank Wiseman

  Tja, vad har han sagt? Det de flesta initierade redan vet, dvs att Brosa betyder den leende och vad kan ”döve” betyda…? Den var svår, men Dicken löste det, jo det betyder ”döv”. Wow! Vad kan då ”Ladulås” betyda…? Vad är detta? En förskoleklass. Minnesköld… Vad kan det vara då? Kanske ”mindre sköld”? Vem vet.

  • Anonym

   Vilken otrevlig ton du har. Om du inte mår bra eller tål andra människor – sök hjälp!

  • Anonym

   Alltid intressant att se vad en expert kan skriva. Å andra sidan säger du ”de flesta initierade redan vet”. Tänk nu om en initierad, för att inte tala om alla oss oinitierade, inte vet. Jag har fått för mig att denna blogg vänders sig mer till oss än till experter. Bra jobbat Dick!!!

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

   Hank ”den självgode” Wiseman. Det tillnamnet blir för mycket dagis att förklara för oinitierade.

  • Anonym

   Vilken dryg och otrevlig ton du har. Du får nog acceptera att många andra inte redan vet och kan allt. Kanske just därför man läser SVDs bloggar…

 • Anonym

  Jag har en tid undrat över vilket som är det äldsta kända bevarade föremålet som inte grävts upp utan som hittats i privat eller annan ägo. Hade det inte varit för reformationen så hade jag gissat att det var en bok, men nu är det kanske något annat? Finns det för övrigt någon passande fackterm för att beskriva den egenskapen – att ett föremål inte grävts upp?

 • Anonym

  From wikipediaartikeln Danska kolonier:
  ”Någon gång mellan 1369 och 1409 förlorade Norge och Island kontakten med den nordiska kolonin på Grönland, med ursprung i vikingatidens expeditioner. Först 1721 inleddes den nya danska kolonisationen under Grønlandsk Kompagni.”

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Det är inte sant. Norge och Danmark hade kontakt med Grönland långt senare. Sista kontakten som jag själv känner till utifrån samtida dokument som styrks upp av påvehandlingar var efter 1500…. dock var det mycket sporadisk kontakt från 1435 till 1478. Finns betydligt mer bevarade källor än vad som vi normalt får höra talas om. Ett fiskekrig, det första? mellan England och Grönland, finns väldokumenterat för år 1418.

 • Anonym

  Medeltiden slutar där renässansen tar vid och det är olika beroende på var man befinner sig. I Katalonien t.ex. inträffar detta under 11/1200-talet genom det moriska inflytandet från Granada/Cordoba och Toledo och ungefär samtidigt i södra Frankrike innan den katolska kyrkan stoppade den fria tankens flykt där under 1200-talet. I Italien uppstod renäsansen först under 14-talet i stadsrepublikerna.
  Medeltiden, ofta refererad till som ”the dark ages” representerar väl den period då den katolska kyrkan tog monopol på allt vetande, alltså ungefär från slutet av 300-talet.

 • Anonym

  Medeltiden slutar så klart när tiden ej längre kan betraktas
  som genomsnittlig. Nästa fråga tack! :)

 • Anonym

  Nej, medeltiden är ett hemskt begrepp. Det borde gå att dela in samma tid i flera olika delar med bättre namn. Personligen gillar jag att tänka i århundraden i alla fall för samma period. Men även det är väl en aning grovt.

 • Anonym

  Har för mig att Fredrik Lindström nyligen rörde sig i dessa trakter i ”på spåret”.
  Medeltiden skulle vara perioden mellan antiken och renässansen, där renässansen betyder antikens pånyttfödelse.

 • Ernst Göran Westlund

  Lillejulafton kände jag inte till, men däremot ”lillelördag”, i Västergötland använd som namn på onsdagen.

 • Eufrat

  Det bör dock förtydligas att ”blot” inte har något med blod att göra. Ordet har samma stam som engelskans ”blessed”.

  Offer i hednatid kunde visst vara ”blodiga”, men lika ofta var de det inte.

 • Anonym

  jag har en hypotes att häroppe har funnits en ur-gammal kultur, nånslags koloni med bla indier och att julen har med det indiska hjulet att göra. detta handlar om nåt slags hinduiskt (?) helgon?
  totalt barbari kring fyrahundratalet utplånade spåren, om man så vill kan man tolka om ortnamn: haparanda-haparra, uddevalla-uddhava med mera….

  • Anonym

   Låter som hindunationalistisk rudbeckianism.

 • Anonym

  Vi har alltid firat de fyra solstånden, men iom kristendomens inträde i vårt land lades kristna värderingar i firandet.
   
  Vårdagjämningen, en hyllning till att livet började om då det var tomt i ladorna och hönsen äntligen började värpa igen, infaller runt påsk.
  Midsommarafton, en hyllning till den längsta dagen,då vi obönhörligen börjar vår vandring mot mörkret igen, blev Johannes döparens dag.
  Höstdagjämningen, då naturens går till sin sista vila och vi hedrar de döda och viker oss för att mörkret omsluter oss, blev kyrkans Alla helgons dag.
   
  Och så slutligen vintersolståndet, ett stort crescendo då ljuset äntligen övervinner mörkret, solen vänder åter och vi äntligen går mot ljusare tider.

  Vare sig vi är religiösa eller inte finns all anledning att denna mörka morgon, som idag är ett par min ljusare än i torsdags, tända ett ljus och glädjas åt att vi ännu en gång besegrat mörkret. Hjulet snurrar. God Jul! 
      

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Blev ” insyltad ” i Robur Råv.f. när Skogsf. gick upp i ”rök”, det finns risk därmed att jag har Lundin olja mineral

 • Munin

  Pensionspengar skall inte förvaltas med nån sorts dunkla samvetsklausuler. Det finns lika många synpunkter på det som det finns individer som hoppas (förgäves?) på att en dag få ut en pension. 
  Avkastning på investerat kapital är den enda styrfaktorn som håller.

 • Anonym

  Ja, oetiska investeringar är nog det enda hållbara, är jag rädd för

 • Anonym

  Tre fattiga bröder fick tre kopek av gud att förvalta och ge god avkastning!
  Den första broder tog sig an uppgiften att lägga sig under träd och tog siesta och alla förbipasserande fick en peng att förvalta”AMF,AFA,FOLKSAM,SKANDIA” och pengarna tog slut ”avkastningen” broder kommer hem säger jag misslyckades med uppgiften.
  Den andra broder skapade ett jordbruk och utökade sitt förvärv”Bankerna”, avkastningen var god och han blev rik och kom hem jag lyckades med uppgiften.
  Den tredje broder blev en duktig affärsman och sålde och köpte och skapade arbeten blev rik gav avkastning till det övriga och förmögen och kom hem säger jag lyckades med uppgiften Lundin!

  Svensson vart lägger du pengarna?

 • Anonym

  Bolagets ägare ser inget problem med att bolaget är verksamt i diktaturer står det i krönikan. För den som tycker att vi inte bör göra affärer med otrevliga länder vill jag bara stillsamt påpeka att det Kina som en stor del av Sverige lever av är en diktatur som avrättar människor och fängslar dissidenter. Det blir dyrt om vi ska ha rena händer…

 • Anonym

  Om man är tveksam till Lundin eller något annat bolag på börsen och verkligen vill göra något mer än att prata, så är det självklart vad man ska göra: Köp inte bolagets aktier eller fonder mm där bolaget ingår.
  .
  Inse också att mycket av de skriverier som finns i media och på andra ställen är avsedda att sprida obekräftade rykten för att skada Lundins och inte att redovisa fakta. Fråga dig alltid vem som kan stå bakom ryktena och vem som kan ha fördel av att rykten sprids.
  .
  Finns det för övrigt ett enda oljebolag, energibolag, industribolag etc som inte över huvud taget kan kritiseras? Det tror inte jag.

 • http://www.facebook.com/people/Arvid-Hallen/100000728688726 Arvid Hallén

  Den stora skandalen är snarare att de stora fond- och pensionsbolagen har aktier i Lundin Petroleum enbart för att bolaget är noterat på Stockholmsbörsen, ett rent mekaniskt ställningstagande. Man har inte frågat sig om bolaget är dyrt eller billigt, bra eller dåligt. I annat fall borde ju i alla fall NÅGON äga aktier inte i Lundin utan i någon annan stor independent, som Andarko, Tullow, Apache och så vidare. Men så är ju inte fallet.

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Jag fruktar att 20% av mitt innehav i Swedb.Rob. Skogsf. som gick till Swedb. Rob.Råvf. ”med aut.mat., jag var för sent ute men kunde rädda 80%till SCA aktier. Jag får ta reda på om Lundin finns i min Råv.fond .
   Hur handskas jag med pengars värden utan att känna mig som en gangster ?
   Jag vänder mig med fötroende till min ”övervakare”, Gud Fader ! Jag sover gott om nätterna.

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Kommentar till ”trallare” Mitt svar. PÅ HÖG .
   Läs Bibeln Första Timotheosbrevet kapitel 6 verserna 10 t.o.m. 15
  Bibeln finns nog på biblioteket eller köp hem ett ex. den ligger nog bra i tiden framöver. Det är min tro.

 • Anonym

  Vilka cyniska kommentarer från rädda fondägare….det är väl klart som faan att man inte ska äga Lundinaktier!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Bra ”Martinssss”att du har klart för dig var du har f..n, så vill jag uppfatta dig.

 • Anonym

  Tycker Du borde läsa på lite bättre om Lundin Petroleum innan du skriver överhuvudtaget.
  Vad Aftonbladet skriver saknar relevans. Inga slasktidningar skall styra pensionsfrågan. Dom skall hålla sig till bantning och prinsessor.

  • Anonym

   Saknar relevans? Du tror alltså i din enfald att Amnesty, Läkare utan gränser, Human Rights Watch, ECOS, Internationella åklagarkammaren, FN:s rapportörer, Christian Aid, Kerstin Lundell, Professor Douglas Johnson, Johan Brosche och Harker Report har fel…och Lundin har rätt? Moahahaha!

   • Anonym

    Å vad det gäller prinsessor så kan dom sätta dom på samma tåg som Lundin och Bildt!

   • Anonym

    Om Du har förmåga, vilket jag betvivlar, att sätta dig in i ämnet, så visst. Lundin har rätt.

   • Anonym

     Talisman köpte Lundin Oil år 2001 och år 2006 stämdes Talisman i exakt
    samma fråga i USA

    Talisman (inkl det uppköpta Lundin Oil) blev efter en
    lång process ända upp i högsta rätt totalt frikända från alla anklagelser.

    Och det är vad även LOIL/LUPE skulle bli om det någonsin blev en
    rättslig process. Vilket inte förundersökningen kommer att leda till när de väl
    börjar kolla alla grundlösa anklagelser och ser vad som är fakta.

 • Anonym

  Är kanske USA:s högsta domstol trovärdigare än Aftonbladet?
  In 2001, the Presbyterian Church of Sudan, as well as a number of Sudanese
  individuals, filed suit in US federal court against Talisman Energy. They
  alleged the company’s complicity in the Sudanese Government’s human rights
  abuses against non-Muslim Sudanese living in the area of Talisman’s oil
  concession in southern Sudan and that these abuses amounted to genocide. The
  plaintiffs allege that the Sudanese Government was engaged in an armed campaign
  of ethnic cleansing against the non-Muslim Sudanese which included massive
  civilian displacement, extrajudicial killing of civilians, torture, rape and the
  burning of villages, churches and crops. The court granted Talisman’s motion to
  dismiss on 12 September 2006 finding that the plaintiffs had failed to
  supply sufficient admissible evidence to permit the lawsuit to go to trial on
  the plaintiffs’ claims. In February of 2007 plaintiffs appealed this dismissal
  to the US Court of Appeals for the Second Circuit. On 2 October 2009, the Court
  of Appeals ruled on this case, and it affirmed the lower court’s dismissal of
  the lawsuit. The Court of Appeals also found that to determine liability under
  the Alien Tort Claims Act the plaintiffs must show that the defendant
  ”purposefully” aided and abetted a violation of international law. On 15 April
  2010, the plaintiffs filed a petition for certiorari with the Supreme Court
  asking the court to hear an appeal of the lower court’s dismissal of the case.
  On 20 May 2010, EarthRights International filed an amicus brief with the
  Supreme Court urging it to hear the appeal and overturn the dismissal of the
  case. In October 2010 the Supreme Court announced that it would not hear the
  appeal in this case.

 • http://pulse.yahoo.com/_PDAEY7PUJXQBJILAPH2C6HOOTE Sebba B

  Problemet är att dessa herrar och andra VD-jobb inte är operativt deltagade i dessa bolag! Dom enbart beslutar på den information och siffror de får serverat framför sig och saknar alltjämt verksamhets nära perspektiv. Det slutar med urholkning av bolagets identitet och kvalitet. Oftas brukar dessa herrar enbart varsla folk så att siffror och fallskärmar blir uppskruvade. Det är dax att avkräva operativit ansvar och äkta deltagade från dessa personer!!
  De måste till föra något nytt (Produkt/försäljnings/expantions -mässigt) för att få betalt inte ta den lätta vägen genom att bara sparka folk det ger inget mervärde!!. Samma som alla andra som jobbar under dom!
   

 • http://www.facebook.com/people/Ronnie-Eng/100001433277708 Ronnie Eng

  skulle nog kalla der för penganarkomanism.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  Det finns mycket luft i systemet…

 • EnVisMan

  Väl skrivet – forsätt avslöja ”vd-banditerna”!

  Fast – samma borde väl gälla politiker – de tycks hinna med allt och lite till – till och med utan att synas…

 • Anonym

  Var det inte detta man anade! Det som förvånar mig är att så många trott på sagorna om VD- kompetensen och deras stooooora arbetsbörda. Alltid lurar det några, tyvärr ofta styrelsemedlemmar som också passar på att höja sina arvoden. Pengar till höjda löner för dom som jobbar på basplanet och som är dom som verkligen borde belönas, saknas alltid och där efterlyser höjdarna alltid ansvar för firmans och landets ekonomi.

 • Anonym

  Tack för en klarsynt analys! Att vd:ar för stora koncerner samtidigt sitter på tunga styrelseposter i andra bolag visar att personerna sätter sina egna karriärer och maktambitioner i första rummet. Hur kan ägarna, i synnerhet pensionsfonderna, acceptera detta år efter år? Räknar de anställda där med att själva få sitta på fem-sex stolar inom en snar framtid?

 • Bengt Cyniker

  Jag vet dock inte om att prova 137 viner på 6 timmar också faktiskt gör att allt smakar lika. Adaptionen både i näsan och av smaklökarna finns där på riktigt så….Men med det sagt så är det så att jag aldrig dricker BiB just för att doften ofta är för söt och svavelaktig för mig, samt att jag sällan har behov av 3 liter vin som inte kan lagras mer än halvår

 • Anonym

  Var är USA? Saknas på listan. Är detta ett politiskt spel?

  • http://twitter.com/samasplund Sam Asplund

   Står ju i artikeln:
   ”Det var alltså sent på torsdagkvällen, som Moody’s (sin vana trogen släppte informationen efter att New York-börsen stängt) sänkte kreditbetygen för 15 globala banker, varav nio i Europa, fem i USA och en i Kanada. Det kan låta dramatiskt, men var helt enligt schemat.”

   • Anonym

    Jaha…men var ÄR USA på denna lista??

  • Anonym

   Ja det är förmodligen så. Skulle vara jättebra för USA om Euro´n försvann helt. Och som du säger : Var är USA? Saknas på listan.

 • Anonym

  Förklara vad ni menar med ”slakt”. Det är väl snarare gödning det är frågan om. 

 • Anonym

  Varför tillåter man överhuvudtaget privata finansinstitut att diktera hela nationers finansiella status?

 • Anonym

  Svenska kvinnor har ju ett grundmurat dåligt rykte utomlands. Behöver inte gå in på det närmare men vi vet alla vad som åsyftas. De drar skam över landet.

  Men det egentliga problemet är att svenskar är så förbenat ängsliga och engagerar sig i vad diverse främlingar tycker om dem. Håll huvudet högt och fokusera på ert eget race. Resultat talar för sig själva.

  • Anonym

   ja, lite sharia hade suttit på sin plats där för att hålla de otuktiga kvinnorna i styr, men det är snart ordnat…

   ”De drar skam över landet”….. skojjar du eller? jag är stolt över att vi har vackra starka sunda intelligenta och självständiga kvinnor i detta landet jämfört med hur det ser ut i de flesta andra EU länder, för att inte tala om vissa andra religösa stater…

 • Anonym

  ”Anna Ardin menade att den svenska välfärden och det gemensamma ansvaret för de svagare i samhället är det speciella med Sverige.”
  .
  Är det detta som Anna A avser med sitt uttal?
  .
  Oskarshamns kommun ska spara på äldreomsorgen. Därför vräker man 103-åriga Anna Svensson från sitt hem på äldreboendet Lillängen i Fårbo. Förutom Anna vräks också fyra andra hyresgäster, samtliga i 90-årsåldern.

 • Anonym

  RPM sade: ”Men han sade också att vi nu kan profilera oss på nya sätt, till exempel som nyskapare när det gäller skolsystemet.”
  .
  Vad menar RPM med det? Att i vissa skolor så klarar inte mer än 50% att överhuvudtaget ta en examen är det vår exportvara?

 • Anonym

  Trots många års mångfaldsarbete råder det fortfarande en akut brist på spännande inslag från tredje världen när Sveriges journalister och politiker firar sitt maktinnehav under den årliga somriga Almedalsveckan i deras tummelplats på Gotland.
  ”Efter några dagar i Almedalen börjar det blonda bli besvärande. Jag ser nästan ingen med utomeuropeiskt ursprung”, klagar den kulturradikale journalisten Mikael Hansson i ett inlägg i Västerbottenskuriren.
  Den kulturradikale journalisten konstaterar sedan att politikerna har varit långt mer skickliga på att berika Umeå än att skapa inslag av spännande och sprudlande mångfald i sin egen tillvaro.http://blogg.vk.se/mikael/2012/07/04/det-blonda-almedalen-850228

 • Anonym

  Det hade ju varit mycket vunnet om vi kunde få en medvetenhet om våra påstått opartiska mediers – dvs SR/SVT – bristande objektivitet. Att de haft en slagsida åt vänster har märkts mycket länge även om det ofta är svårt att sätta fingret på alltför flagranta exempel men nog finns den där alltid. Inte så konstigt när 82-83% av journalisterna på SR/SVT sympatiserar med de rödgröna!

 • Anonym

  Vilket innebär att ni tar in vilken skit som helst bara det är skrivet av rätt kön. Och mycket skit är det ni tar in.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Kvinnor håller tyst också när det gäller politiska bloggkommentarer.Även bland de som har könlös signatur så verkar det bara vara män.

 • Anonym

  Fast du brister totalt i metodhänseende. För att SvD PUBLICERAR debattartiklar som till 59 % är skrivna av män så innebär ju inte det att män SKRIVER 59% av alla debattartiklar. Det är ju SvD:s beslut som råder över det. I stället för att skylla på att män tar plats borde du istället lägga skulden på det du tycker är fel, på den tidning du jobbar för.

 • Eufrat

  Det viktiga är faktiskt VAD som sägs/skrivs, inte vem som säger det, eller vilket kön den personen har.
  .
  Tanken att allt som försiggår i samhället ska vara proportionerligt mot befolkningens sammansättning är ganska barnslig.

 • Anonym

  Knepet är att i såväl den reklamfria radion som tv:n ges namnen i den egna telefonboken ständig reklamtid utifrån redaktionernas fasta förvissning att de egna preferenserna är objektivitet då de fungerat så länge. Gamla hjulspår blir en debattkulturens riksklenoder.

 • Anonym

  ”Kermits café” på 60-talet låter alltför tidigt för det namnet, Kermits skulle väl ingen ha kallat ett fik i Stockholms city innan mupparna gjort namnet känt över hela västvärlden, och då är vi nere på slutet av 70-talet. Visst är Kermit ett gammalt keltiskt namn, men i Sverige var det helt okänt innan Muppet Show dök upp i rutan.

 • Anonym

  Egentligen hette det Kermiths Konditori och existerade långt innan mupparna var uppfunna.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Nu är 10 000 kronors frågan vad motsvarande tillgångar blir värda och får för effekter om centralbankchefer skulle skapa pengar som de delade ut till folk via privatbanksystemet för att lösa den växande likviditetskrisen i realekonomin (kontraktionen i kreditbildningen). Vad skulle det bli för typ av pengar, eller snarare vilka möjligheter finns det egentligen att göra detta? Ännu mera digitala centralbankspengar? Statsobligationer? En privatbank kan ju inte enbart öka skuldsidan med jättebelopp helt plötsligt och skulle ju inte för allt smör i Småland komma på idén att låna ut en skruv utan ränta, sådant gör man ju bara i Ebberöd, där man alltså inte vinstmaximerar.
  Poängen i detta är att det är omöjligt att dela ut statliga helikopterpengar genom direktinsättning i privata bankers kontosystem för att nå ut till medborgarna. Antingen måste utdelningen bli i form av enorma mängder fysiska kontanter – eller så måste centralbankens kontosystem öppnas upp för allmänheten, och då har vi ett statligt banksystem.
  Detta är alltså den mekaniska funktion som Åsa Nisse har i källaren på Brunkebergsåsen samtidigt som verkligheten, vilken precis som alltid kommer knackande på dörren, denna gång med en stagnerande realekonomi. Åsa Nisse kan inte undvika att åka fast för tjuvjakt hur han än försöker att gömma sig denna gång.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Nu är 10 000 kronors frågan vad motsvarande tillgångar blir värda och får för effekter om centralbankchefer skulle skapa pengar som de delade ut till folk via privatbanksystemet för att lösa den växande likviditetskrisen i realekonomin (kontraktionen i kreditbildningen). Vad skulle det bli för typ av pengar, eller snarare vilka möjligheter finns det egentligen att göra detta? Ännu mera digitala centralbankspengar? Statsobligationer? En privatbank kan ju inte enbart öka skuldsidan med jättebelopp helt plötsligt och skulle ju inte för allt smör i Småland komma på idén att låna ut en skruv utan ränta, sådant gör man ju bara i Ebberöd, där man alltså inte vinstmaximerar.
  Poängen i detta är att det är omöjligt att dela ut statliga helikopterpengar genom direktinsättning i privata bankers kontosystem för att nå ut till medborgarna. Antingen måste utdelningen bli i form av enorma mängder fysiska kontanter – eller så måste centralbankens kontosystem öppnas upp för allmänheten, och då har vi ett statligt banksystem.
  Detta är alltså den mekaniska funktion som Åsa Nisse har i källaren på Brunkebergsåsen samtidigt som verkligheten, vilken precis som alltid kommer knackande på dörren, denna gång med en stagnerande realekonomi. Åsa Nisse kan inte undvika att åka fast för tjuvjakt hur han än försöker att gömma sig denna gång.

  • Anonym

   ”Enorma mängder” skulle ju kunna vara ett enormt mynt som sätts in på bank och därmed omvandlas till hanterbara digitala siffror. Idén har kommit upp ;)

 • Anonym

  Antingen har Lars EO Svensson fel, och Ingves rätt. Men då har även Ben Bernanke & Paul Krugman fel och vi alla är rökta. Alltså: ta bort banker, skulder och ränta ur ekvationen och vi får en naturlig stabilitet. Eller så monterar vi ner Centralbankerna vilka verkar vara de som egentligen bidrar mest till turbulensen. Som Mitelman så träffsäkert uttryckte det: Vem skulle vilja flyga med en flygkapten som aldrig vill titta ut genom fönstret utan bara stirra ner på instrumenten?

 • Anonym

  Och ”skäran” står Sverige för i en fängslad oorganisk tillväxt i den totala miljön!

 • Anonym

   Antagligen så är det säkraste som man kan göra just nu att vara väldigt försiktig och finkänslig i att ändra på de rådande förhållandena. Att helt ta bort räntan kan skapa nya problem som man inte ser idag, att höja den kan sänka ekonomin abrupt.

 • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

  Carl Norberg nedan har helt rätt. Systemet där bankerna substituerar pengar med bankernas egna skulder genom att anskaffa skuldslavar på andra sidan balansräkningen har nått skuldmax och kan inte lappas ihop mer.  Det är dags att öppna RIX för allmänheten och ge folk tillgång digitala kontanter. Illustrerade QE för folket enkelt grafiskt här:
  http://tinyurl.com/dycbsh5

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Varför fyller man bankerna med gratispengar samtidigt som man har besparingskrav som ökar arbetslösheten och sänker efterfrågan? Finns det nå´n tanke bakom överhuvudtaget? Varför använder man inte gratispengarna till statliga investeringar som ger jobb och efterfrågan? Är det nyliberalt snömos som sätter stopp? Den osynliga handen verkar ha lämnat byggnaden.

  • Anonym

   Din misstanke är 100% rätt. Plus lite rädsla att USA över en natt kan förvandlas till weimartyskland/zimbabwe om de trycker ut en kontrollerad mängd skuldfria instrument. Inte för att någon har förklarat hur det skall gå till men.. 

  • Anonym

   Därför att bankerna inte tjänar på detta. Så har det ju varit genom hela historien. Varenda jävel som har försökt ändra på den där ordningen, eller inte infinna sig i den, fram tills nu har ju blivit skjuten… eller fått ett krig upptryckt i näsan..
   Det blir ju total kalabalik i hela parasitsystemet varenda gång!
   Iran/Irak, Gaddafi, Kennedy, Lincoln.. Andrew Jackson (som dock klarade sig) osv.Orsaken till att Hitler kom till makten var ju detta också.. Massiv skuldsättning till bankerna som inte gick att betala tillslut.. folk blev av med hus o hem, gårdar o matproduktion o hela skiten till bankerna.
   Hitler tryckte upp skuldfria pengar utanför systemet efter Weimar o byggde upp landet från fattigaste till rikaste i Europa på typ 5 år.. Autobahnnätet o allting.. innan han själv startade krig.
   Även Kina kör ju delvis en form av statlig bank.. där skulderna så att säga är till dem själva.. och kan skrivas av om man vill.. eller där räntan går tillbaka till folket (sanning med viss modifikation då, som alltid när för få har makten).

  • Anonym

   Ja, varför?
   Kanske för att man girigt vill berika sig själv på politiken helt utan hänsyn till konsekvenserna för andra,. Vilken annan förklaring kan det annars finnas till den så extremt destruktiva fractional reserve banking, de statliga fiatpengarna och keynesianska ”stimulanser”?

 • Anonym

  Varför måste den verkliga världen anpassa sig till finansmarknadens behov?
   
  Någonting är trasigt.

 • http://www.facebook.com/mea.pac Mea Pac

  Västvärldens penningpolitik har under ganska många år styrts enligt en modell som utvecklats framför allt vid Princeton-universitetet, där exempelvis Bernanke och Svensson varit verksamma. Denna politik har stor del i den kris vi levt med sedan 2008. Den klassiska TV-intervjun från 2005, där Bernanke trots ett stort antal varningar förnekade riskerna för en bolånebubbla och problem orsakade av fallande bopriser: ”We have never had that on a nationwide basis” är ett tydligt exempel på hur dåligt man förstod sig på det man höll på med. Tyvärr har förståelsen inte blivit bättre sedan dess.

  Att inte Bernanke, Svensson med flera inser att deras idéer fallerat och självmant lämnar sina poster är förvånande, minst sagt.

  Intellektuellt virus? Kanske det. Akademisk prestige? Mycket troligt, det brukar gamla professorer vara präglade av. Problemet är bara att det inte handlar om filosofiska spetsfundigheter med några tiotal intresserade utan om en penningpolitik vars misslyckande drabbar miljarder människor…

 • Anonym

  Sedelpressen fungerar som en gratisemission, där gamla aktier blir mindre värda genom uttunning av ökade antalet aktier, eftersom företagets kapital stannar det samma. I en nation aktiekapitalet är varorna och tjänsterna den producerar och när man ökar penningsmängden blir det färre varor och tjänster per enhet kvar.
  HUR NATIONER BLIR FÖRMÖGNARE AV DET HÄR, ÄR TEOLOGI SOM ENDAST PRÄSTERSKAPET I GLOBALA CENTRALBANKERNAS KYRKA FÖRMÅR ATT FÖRKLARA

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   ”ATT ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA = LUGN OCH RO FÖR ALLA !”  – slut citat härifrån.

   • Anonym

    Kan du skicka några färsktryckta miljonlappar från din avskrivare och jag skickar motsvarande summan av de mina. Rika skall vi bli. Det kanske finns ingen patent på geniala lösningen, så skynda på.

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   ”ATT ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA = LUGN OCH RO FÖR ALLA !”  – slut citat härifrån.

 • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

  @Vinmakaren och Kapitalist
  Nä, det är inte sedelpressarna som går varma. QE till bankerna kommer inte ut från bankernas centralbankskonton. Det finns för mycket påhittade skulder som banksystemet hittat på genom att skuldslavbinda folk/företag och stater. Det finns nästintill inga fiat-pengar alls ute i systemet längre. Jag förklarade det här:
  http://tinyurl.com/dycbsh5

 • Anonym

  På 80 och 90-talet avreglerades bankerna, men de fick samtidigt skapa närmast obegränsat med skuldpengar ur tom luft, pengar som staterna backar upp via insättningsgarantier och räddningsaktioner av bankerna. Bankerna har bara bråkdelar i Sverige ca 5% av bankkapitalet som backar upp sparkontona resten är luft.

  Det går ej att ha avreglerade banker som staten backar upp. Det är liksom inte en bra liberal idé det är en dålig blandsoppa. Antingen har vi privata banker, privata valutor och tillåter banker att gå i konkurs eller så har vi statliga banker och vissa bankgarantier. Högst troligen behöver vi gå mot lägre hävstänger i bankerna max 1:10 möjligen 1:1 för då kan banken garantera vad de lovat, allt annat är bankalkemi och ponzispel där den som är sist in förlorar pengarna och aktören inte kan hålla vad de lovat kunderna.

  Dessutom avtar effekten av ökad mängd skuldpengar, så centralbankernas senaste projekt att kasta ut ohämnat med nya skuldpengar kommer troligen inte att lösa skuldkrisen.

 • Anonym

  Enastående, den enda bankreglering som behövs är att bankerna följer normala handelsrättsliga regler. Först 100% reserv, dvs man får inte låna ut pengar som man inte har i insättning, aldrig någonsin, sen så skilj på depositionskonto och inlåningskonto. Pengar på depositionskonto disponeras inte av banken för utlåning, utan är enbart deponerade mot en avgift. 
  Inför sen en regel om att i de banker som inte kan fullfölja sina förpliktelser så blir styrelsen personligt betalningsansvarig. 
  Inför sen gärna guldmyntfot i kombination med att man inför ett konstitutionellt förbud mot statligt stöd till banker. Riksbanken bör läggas ner och finansinspektionen klarar sig nog med tio anställda.Det behövs inte så många sidor för en sådan lagstiftning.  

  • Anonym

   Medan jag inte kan säga om slutresultatet skulle bli bra eller dåligt (det kan ingen), så skulle dessa ändringar totalt och fullständigt mosa vårt nuvarande ekonomiska system. Konsekvenserna av det är mycket svåra att överskåda, men du skulle sannolikt inte få en mindre tumult tillvaro om du bestämde dig att avskaffa äganderätten eller införa kommunism.
    
   (Vänligen notera att jag inte säger att ditt förslag är likställt med liknande resultat som kommunism, bara att det ekonomiska och samhällskaos som det skulle orsaka skulle vara liknande).

   • Anonym

     Håller helt med om att det skulle vara omvälvande att tvinga även bankerna att följa sunda, naturliga, rättvisa och hållbara spelregler. Och ju mer omvälvande desto mer sjukt är ju nuvarande system.

   • Anonym

    Jag förstår vad du menar, jag vet inte heller vad som skulle hända vid en övergång, det vet nog ingen. Däremot, så är det ju motsatsen till det halvsocialistiska system vi har nu med planekonomi vad det gäller räntan, som egentligen är priset på pengar, alla vet att statlig priskontroll perverterar ekonomin och inte fungerar.
    Jag tror ju att vårt nuvarande ekonomiska system håller på att mosa sig själv, det är på god väg. Jag tror att det är dags att slänga Keynes böcker och ta fram Ludwig von Mises istället. Det jag föreslår är rätt så exakt efter den Österrikiska skolan, som är den enda nationalekonomiska skolan som har en riktig analys. 
    Verkligheten håller på ett brutalt sätt att skjuta den Neoklassicistiska/Keynesianska skolan i sank, med sina verklighetsfrånvända modeller, hur mycket politikerna än försöker fixa och trixa, så kommer sammanbrottet bara närmre och närmre.
    1989-90 så bröt det marxistiska systemet samman, jag tror att det halvsocialistiska system som vi har i hela västvärlden (speciellt i USA) är på väg åt samma håll nu tjugo år senare. 
    Keynes tillfrågades en gång hur hans lösningar skulle fungera i det långa loppet, varvid han svarade ”i det långa loppet är vi alla döda”, Ludwig von Mises kommenterade det med att det var nog det enda sanna påståendet någonsin från Keynes.
    Jag tror vårt nuvarande system mosar sig självt,  det kan nog bli ”blodigt” när det händer, men förhoppningsvis kommer något bättre ur det väntande kaoset. 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Man kan enkelt uttrycka detta som att ett kreditbaserat system som genom den ovillkorliga räntekostnadstillväxten har passerat skuldmättnadspunkten, kräver alltmera stabiliserande reglering för att inte haverera under belastningen av sina egna kostnader. Att man bara sparkar burken längs gatan är ju en annan pilsner. 

  • Anonym

   Mjae vette sjutton. Just exemplet som Cervenka tog upp med Glass-Steagall handlade ju väldigt mycket om USA och hur Citibank vill blir störst och vackrast och lönsammast. Jag ställer mig litet tvivlande till att Joe American’s skuldsättning skulle ha utvecklats annorlunda med Glass-Steagall kvar? (För att inte tala om Joe Europée)
    
   Missförstå mig rätt; jag håller med om allt du säger om systemets generella utveckling.

  • Anonym

   Mjae vette sjutton. Just exemplet som Cervenka tog upp med Glass-Steagall handlade ju väldigt mycket om USA och hur Citibank vill blir störst och vackrast och lönsammast. Jag ställer mig litet tvivlande till att Joe American’s skuldsättning skulle ha utvecklats annorlunda med Glass-Steagall kvar? (För att inte tala om Joe Europée)
    
   Missförstå mig rätt; jag håller med om allt du säger om systemets generella utveckling.

   • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

    Glass Steagall var sköna dollarns kyskhetsbälte som de fick av Råååsevelte, för att inte kreditexpansionstakten skull accelerera för snabbt, Alltså att O-skulden inte skulle kvävas av skuldens räntekostnader. Så den var bara en fråga om tidsfördröjning eftersom den inte alls på verkar den fundamentala funktionen i kreditbildning, den begränsade enbart skuldomfattningens tillväxthastighet. Kolla texten och lyssna på melodin på min blogg.

    • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg
    • Anonym

     Nej, jag hänger fortfarande inte riktigt med hur du menar. Jag ser inte att befolkningens skuldutveckling ändrats av borttagningen av G-S; det som däremot hände var ju att skuggbankssidan och vanliga banker blev systemiskt hävstångade mot varandra i båda riktningar eftersom de helt plötsligt fick ingå i samma koncerner. Alltså att finanskrisen gjorde mer ont än vad den annars skulle ha gjort när skuldtoppen nåddes i california 2007-08 och bostadsmarknaden havererade.

     (Och återigen vi har ju samma problem med skuldsättning här i Europa. I Sverige hade vi ju finfin bostadsbubbla innan ens G-S togs bort.)

     Edit: Läste din blog. Jodå, vi är överens om systemets tillstånd.

     • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

      Sök på Karl Gerhard på bloggen Svd tar bort länken, det är melodin Guldregn över stan, texten finns där. Alltså det är kreditexpansionshastigheten som bromsas av Glass Stegall (Sköna dollarns kyskhetsbälte) den behåller O-skulden till någon del. Skuggbanksystemet
      huvudsakliga syfte var initialt likviditetsförsörjning för att motverka de räntebaserade deflationseffekterna på realekonomin och i andra hand den kortsiktiga vinstmaximeringen.

     • Anonym

      Hm du menar kanske kreditexpandering generellt i systemet då, inklusive mellan operatörer i finansvärlden – inte specifikt mot konsumenter. För då kan jag hålla med.

      Ursäkta begreppsförvirringen.

 • Anonym

  Skulle det inte vara enklare att istället för all dessa regleringar göra helt klart för alla inblandade att några bailouts kommer inte att genomföras, ni ska klara era egna åtaganden och gör ni inte det så kommer ni att avvecklas, kosta vad det kosta vill. Lägg sedan all kraft på att föra finansmarknaderna till ett normalläge som för alla andra marknader, där man inte har en pistol mot tinningen på hela samhället. Jag tror att det i längden blir billigare än alla dessa regleringar, det enda de tillför är vanligtvis mer administration, vilket bara gynnar de största syndarna för de har råd att administrativt efterleva vilka regler som helst, det har dock inte små hederliga verksamheter.

 • http://chocolatetv.anderschokladprovning.se/ AndersN

  Om nu lagstiftning från 1933 var så pass reglerande så man var tvungen att ta bort den, hur kommer det sig att att all den fantastiska utveckling som skedde från 1933 till 1999 kunde ske? Om nu skattrycket från 50-60-70 tal var så högt att att de rika nästan blev som vanligt folk, varför blev de då hela tiden rikare, om …
  Kanske var det bättre förr?

 • Anonym

  Det svenska systemet för skatter och ersättningar/”bidrag”… måste förenklas! Alla som inte kan försörja sig själva, inklusive studenter…, måste ges en gemensam grundersättning med behovsprövad tilläggsersättning, medan motsvarande belopp är skattefritt för alla men inkomster därutöver har en platt skatt!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1084165689 Anton Wolmar

    Ett ekonomiskt system där alla är garanterade inkomst kollapsar i längden.

   • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

     Inte nödvändigtvis allt beror på inkomstens storlek, men viktigt att behålla incitamentet att gå vidare.

    • Anonym

     I ett land där ”klyftor” ses som värre än spetälska kommer det inte finnas tillräckliga incitament.

     • Anonym

      ”Välfärdsstaten är 2000-talets farligaste och dödligaste epidemi,fullt jämförbar med pest,smittkoppor och aids”. (Fredrik Reinfeldt).
      Arbetslösheten är nu 8.2 %,är inte det tillräckligt incitament eller skall vi inte nöja oss förrän arbetslösheten ligger kring 20% (incitament nog)?
      Fas3 är en större arbetsgivare än Volvo.Om Fas3 expanderar mer än så, ökar vi då incitamenten?
      Sjuka måste arbeta,de får skylla sigsjälva att de inte är friska.Incitament nog?
      Sämre anställningstrygghet och arbetsmiljö ger oss bättre incitament?
      Stigmatisering och tillvitelser ökar incitamenten (simulanter och bidragstagande parasiter)?
      En slags dystopisk människosyn som bygger på att ökade klyftor och skillnader bland människor är drivkraften för att skapa ett ”bra” samhälle.
      Signaturen tycks inte medveten om att denna lödiga plädering för ett ”ojämlikt” samhälle skapar incitament
      för ett motstånd hos de förfördelade (skall dessa tas om hand av en repressiv stat?).
      Signaturen tycks inte heller vara medveten om att föreliggande vetenskap och empiri entydigt påvisar att mer jämlika samhällen till övervägande del är de mer ”lyckade”.
      Naturligtvis finns det skillnad bland människor,men att ”göra” skillnad på människor,det är skillnad.
      En God Borgare är nöjd med andras tillvaro.

   • Anonym

    Utan ”inkomst” kollapsar man likväl.Eller?
    Är argumentet att folk skall missunnas maten,ha kläder på kroppen och tak över huvudet?
    Vårt förakt för svaghet ger unkna vibbar från historiens källarvalv.

  • Anonym

    Tyska Hartz IV?

 • Anonym

  Det måste vara enkla generella gemensamma regler som ska gälla lika för alla, istället för tusentals byråkraiska undantag och specialregler! Det känns som om politikerna avsiktligt av ren lathet gör allt onödigt komplicerat, istället för att ha mod att helt ersätta och förenkla hela regelsystemet, ersätta alla lagar… Ju mer regler desto mer arbetsuppgifter för byråkrater och politiker så tyvärr saknar politikerna intresse/vilja att minska o förenkla regelsystemet och lagarna!

  • Anonym

   Jag tycker politkerna börjar på del ställe
   Det är inte fler regler som är viktigt
   Det är råvaran, kaptialet och ”pengarna” som måste förändras
   Man kan inte driva ett systemkritiskt system med för många lösa sladdar och kontakter
   Ett väl definierat system med klara gränser och överblickbar implikation är troligtvis en förutsättning för att bli mer välfungerande
   För det man inte förstår eller kan överblicka kan man ju heller inte sköta och hantera

 • Anonym

  Ekonomi är egentligen inte alls komplicerat, plus och minus är det enda som behövs, medan det det enbart är byråkratiskt onödigt krångliga regler som kräver högskoleutbildade ekonomer/byråkrater!

 • Anonym

  Ett systemkritiskt system bör alltid utformas efter värsta scenariot
  Om värsta scenario uppträder bör det finnas klara åtgärdsplaner
  I ett monetärt system bör det alltid finnas en likvid ”lender of last resort”
  Dvs det är ytterst centralbanken som förser bankerna med kapital till en kreditexpansion
  Om banken inte sköter sig bör centralbanken överta aktieägandet, återkapitalisera och sälja banken Elektroniska pengar bör även vara unika enheter med serie nummer och fördelas i kapitalenheter med varierande storlek, precis som sedlar

 • Anonym

  Kan det vara så att de komplicerade reglerna kommer av alla undantag som exempelvis storbanker kräver att få?
  Politikerna vill göra något men så påminner någon dem om vem som hjlpte dem till makten.
  Kvar blir en lag som bara är för syns skull med undantag som gör att den bara gäller för vissa,

 • http://www.facebook.com/magnus.redin Magnus Redin

  De stater och samhällen som vågar förenkla blir vinnarna.

 • http://blogg.vk.se/riskmanagement Erik

  Skogen håller på att växa igen, och kväver nya och unga plantor! Dags för skogsbrand?

 • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

  När regelverket blir så pass viktigt och komplicerat att verkligheten blir sekundär kommer naturligtvis fler och fler människor bli tvingade att leva i verkligheten inte i den fantasivärd våra banker och politiker bygger.
  fantasi värden som byråkraterna bygger kommer att kolapsa inte frågan om om utan om när.

  ”You can never solve a problem with the same kind of thinking that created the problem in the first place.”
  A. Einstein.  Borde vara dags att byta ut dom arkitekter som skapat krisen ?
   

  • Anonym

   ”You can never solve a problem with the same kind of thinking that created the problem in the first place.”
   Det är därför som lösningar som inbegriper den nyliberala idiotpolitiken inte kommer att fungera.

 • Anonym

  Ibland är de enkla reglerna bäst. Det kommer alltid att finnas de som lyckas hitta kryphål oavsett regelverk.
   
  Men de som förespråkar ett komplicerat och heltäckande regelverk är de som tjänar på det.

 • Anonym

  Bra och oerhört viktig artikel av AC. Om inte den viktigaste.

  Att ”komplexiteten” är en mycket viktig anledning till dagens situation inte bara i EU utan hela världen är nog inte att överdriva.

  Men så fort ett missförhållande identifieras så verkar mycket just stanna där! Varför????

  AC:s artiklar och många här kommenterar de ”vansinnigheter” som är uppenbara. Men inget händer!

  Det är ”handlingsförlamningen” som är den stora faran. Ingen vill ta i ”skiten” för att det är för jobbigt….så den sparkas framåt en bit till…………..

  Europa kollapsade för att tummen fastnade i röven!

  • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

    Kan ju vara så att dom som kan förändra skiten gynnas av att låta det vara som det är.
   Bygga komplicerade regelverk gynnar ju alltid dom som har byggt det annars hade dom knappast skapat skiten….

   • Anonym

    Helt rätt!

    Det bara det att ”komplexiteten” har blivit så komplex att inte ens dom som skapade den klarar av att hantera den! Den har blivit ett monster som leder till ”kollapsen”. Och ingen vet längre hur den ska stoppas. 

    Lösningen blir då som vanligt med EU…..man skapar några regler till…..

  • Anonym

   Jo, denna gång. Men om några dagar skriver han igen att mer statlig planekonomisk reglering krävs. Cervernka fantiserar fritt såsom det passar honom för tillfället. Han är en romanförfattare utan kunskap och moral. Varannan av hans artiklar är motargument mot annan varannan. Jag tror inte att det tyder på något svårare mental sjukdom, utan bara komplett okunskap och en ny dröm som han slumpmässigt vaknar upp med varje morgon när han ska skriva sin nya dikt.

   • Anonym

    Hoppsan, Cervenka har visst trampat på någons ömma tå?

   • Anonym

    Varannan är kanske att ta i, tycker nog åtminstone två av tre artiklar är förnuftiga. Men helt klart saknar karln inre kompass.

    • Anonym

     Jo, det är precis kompass som han saknar. Han snurrar runt hur som helst. Han är en entertainmer. Han bara råkar skriva om ekonomi, hade lika gärna kunnat var om sport eller trädgård. Han har ingen kunskap och ingen ståndpunkt. Chansen är minst 50% att han i sin nästa artikel igen förespråkar fler regleringar, ökad byråkratisk komplexitet, som han har gjort så många gånger tidigare. Han är en flipperkula som har minne som en ekorre.

 • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

  Enkelt att fixa. Ta bort storbankernas monopol på digitala centralbankspengar på Riksbanken (RIX). Se till att alla kan ha depositionskonton på dessa RIX-konton och ta ifrån bankerna rätten att hitta på kontopåhitt på sånt de inte lånar ut men låtsas låna ut. Allt trams med riskvikter etc kan helt suddas ut då bankern bara får låna ut pengar som kunder avvarat. Dvs bankerna ska fungera som folk tror att de gör så löser det sig enkelt.
  Kolla in positivemoney.org

 • Anonym

  Det finns i Sverige få skribenter som i nuläget kommer i närheten av Andreas Cervenkas nivå, hans sågningar av de gängse hönsgårdsuppfattningarna om EU o ekonomi är rena njutningen att läsa.

  Hade SvD, förutom AC o Gudmundsson, haft 5-6 till av samma kaliber skulle jag definitivt överväga en dagstidningsprenumeration, för första gången på 7 år :-)

 • Anonym

  Komplexiteten har gått så långt och att regelskaparna (de politiska lagstiftarna) inte    inser konsekvenserna av de regelverk de skapar och det gör i sin tur att kontrollanterna inte vet vad de skall kontrollera mot, men detta är naturligtvis ointressant för regelskaparna ”de har visat handlingskraft” genom regelskapandet, men i verkligheten är de så sakterligen på väg mot undergång.

 • lundidag

  Cervenka målsättning tycks just vara sågning. Tyvärr tycker jag inte det ligger mycker kompetens bakom det han skriver utan mest effektsökeri

  • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

    Man ska inte döma andra efter sig själv som du just gjorde.

  • Anonym

   Är det inte bara så enkelt att du är en av dem som ser nya regleringar och myndigheter som lösningen på alla problem?

   • lundidag

    Nej så enkelt är det inte. Men däremot borde man kunna förvänta sig mer kompetens av en journalist som vill angripa något. Men visst en del köper ju sensationsmakeri…

 • Anonym

  Den enklaste och mest geniala skattelagen skrev Hasse & Tage redan på 1970-talet. (Marginal – skatten var då 87 %.) H & T – lagen lyder som följer;

  A/ Hur mycket har du tjänat? B/ Hur mycket har du gjort av med? C/ Hur mycket finns kvar? SKICKA IN DET.

 • Anonym

  Disciplin för en bank är en självdisciplin med att skapa ett mervärde att låna ut pengar alltifrån företag till privata och hitta den disciplinära organiska metoden för tillväxt.Finns det gemensamma nämnare inom gruppdynamiken, företag eller privata,hävd,sed eller produktens konvention vilket förädlas över tid.Samhället har gruppens enfald i moralkakor till vilket pris som helst som måttstock regler hit och dit och upp och ner till avvägning. Jante är maskrosornas tillkomst om rätten!

 • Anonym

  Det är inte nödvändigt att begripa något om finanssystemet för att inse att ett system som inte stabiliseras av allt hårdare detaljregler och allt större garantier inte är lämpligt att stabilisera med regler och garantier. Systemfälla med stort S.

  Då återstår diversitet så att en bankkrasch inte är mera förödande för betalningssystemet än en bilfabrikkrasch för bilismen.

 • Anonym

  Banker har i alla tider gått i kk. Vi har inte lärt oss att undvika hur bankerna tar ner varandra. Det finns inget som talar för att det blir annorlunda nu.

 • Bjorn57

  Enkelt är vackert.

  Varför inte en enkel regel som att ett lika stort belopp som går till utdelningar måste sättas av även till egna kapitalbufferten så länge den är lägre än säg 20%? Slår vad om att kapitalbufferterna skulle vara tillräckliga på nolltid då.

 • Gunilla Skonie

  Andreas Cervenka utan tvekan, den bästa journalisten på SVD.

 • Anonym

  De nya feodalherrarna värnar noga om sina rättigheter att konfiskera allmänhetens ägodelar. Dom kallar det skatt. Kina gjorde revolution mot sina feodalherrar, undrar vad svenskarna kommer att göra.

  • Anonym

   Varför ”gulla” med Kommunistdiktaturen Kina.?
   Det är väl bara förbehållet den Svenska regeringen,Kungahuset och Näringslivet.

   • Anonym

     Du har så rätt. Det är ju meningslöst att gulla med ett tankemissfoster hos dessa som inte vet.
    Det var ett tag sedan man kunde tala om Kommunistdiktatur i Kina. Det är ju för väl att ändå fortfarande Svenska regeringen, Kungahuset och Näringslivet är upplysta och följer med vad som händer i omvärlden. Fast det vet i sjutton jag håller med dig om Svenska regeringen. De spelar nog på din planhalva.

 • Anonym

  Regelmanin skapar jobb, fast det blir inte direkt produktivt. En grej som man borde implementera i alla system vore nya investeringssparkonto-tänkandet. Oavsett vad så är det en schablonskatt på x antal % som tas ut på innestående belopp, och det är inte direkt några stora pengar men den stora fördelen är att du slipper krångliga deklarationer och det handlar inte om några stora pengar, ett par hundralappar per 100.000 kr.
  Platt skatt vore något som sagt! raka rör.

 • Anonym

  Som företagare bränner man åtskilliga timmar på administration åt stat och myndigheter samt pengar på att anlita ”administratörer” som skall administrerar ens egen administration åt administratörerna på de administrerande myndigheterna som i sin tur lyder under den stora centraladministrationen inom statsapparaten…d v s moment 22 av ickeproduktion, därpå skall vi ha regler på regler för att reglerna inte fungerar eller man tror sig finna eventuella kryphål inom administrationen som i sin tur måste administreras av administratörer som skall bla bla bla…dyrt och ineffektivt blir det!

 • Anonym

  EU är precis ett sådant missfoster, vansinnig byrokrati kombinerad med korrumperade politiker.
  Det behövs ett uppvaknande av Europas gräsrötter också.
  Tror det kommer snart, folk är trötta på att föda parasiter.

  • Dromedaren79

   Japp, EU är ett byråkratiskt vansinne. Massvis med subventioner och byråkrati som gör att korruption frodas. Men som vanligt kan politiker inte skilja på verklighet och drömmar när de sätter lagar och regler. 
   En politiker som står upp för demokrati och denna facist EU-stat är Nigel Farage.      Se och njut!!!

   http://www.youtube.com/watch?v=0Tt6SoHxb0Y

 • http://home.swipnet.se/prosacom Nils-Erik Forsberg

  Omöjligt skapa enkla regler så länge man tror att verkligheten är komplicerad som det tycks när man går efter dess oräkneligt mångskiftande utseende och att detta komplex därför måste regleras idealistiskt enl kunskapens växande mängd regler för att bli hanterbart.

  Regelmani.

 • Anonym

  Det är ett misstag att tro att reglerna gjorts komplicerade för att täppa till kryphål. Det är helt enkelt en medveten strategi för att skydda alla som gynnas av systemet, genom att göra det obegripligt. Utbildningsnivån stiger och informationen blir mer och mer tillgänglig vilket leder till att komplexiteten i regelverket blir astronomisk. Ytterligare en ”fördel” är att ingen går riktigt säker så man kan klämma dit vem som helst om det skulle behövas, vilket det finns många exempel på.

 • Överlevare Sobreviviente

  Har skattelagarna i USA svällt sedan 1913? Undra om det hände något annat det året och om det fenomenet kanske har svällt också? Det kanske skulle kunna finnas ett samband mellan dessa två? Hmmmmmm, det kanske borde undersökas närmare?

 • http://home.swipnet.se/prosacom Nils-Erik Forsberg

  Tillväxtmani – tron på mammon – godisguden – ärans och maktens glorifierade tänkande. Snusföruftigt tänkande.

 • Anonym

  Oväntat? Det är mer regel än undantag att politiker och tjänstemän vill ha fler lagar och regler vad det än gäller. Problemet är ju att befintliga lagar och regler inte följs och ingen ser till att de efterlevs, men politiker måste tro att bara man skapar fler och strängare lagar så börjar folk automatiskt följa dem. Så har vi 80 % av befolkningen som är hyfsat laglydiga som blir allt mer nertyngda av byråkrati och regler, medan 20 % struntar i dem – oftast de 20 % som politikerna vill komma åt, men de struntar ju i lagarna vad de än säger.

  Bara man surfar runt på sin kommuns hemsida kan man ju stötta på hundratals blanketter med småsaker det är tänkt man ska upplysa, anmäla till kommunen eller söka om tillstånd för. Hade folk känt till vidden av byråkratin, börjat fylla i alla blanketter de ska – så hade kanske åtminstone arbetsbördan på tjänstemännen blivit så stor att de dragit sig för att skapa ännu fler blanketter.

 • Anonym

  Så ovanligt: en artikel om invandring med kommentarsfunktionen påslagen! Fast det är ju i USA…
  Nå, hur som helst. Att man diskuterar att tillåta sina elva miljoner olagliga ”invånare” att bli medborgare är ju att inbjuda ännu fler att ta sig in och hålla sig kvar till varje pris tills dess att myndigheterna tröttnar och låter dem stanna. Låter det bekant?

  • Anonym

   Invandring i USA innebär inte att man får något från staten, retroaktiva barnbidrag, engelska för invandrare etc
   Man får JOBBA så att man kan betala för sitt uppehälle. Då skaffar man inte fler barn än man kan försörja heller.

 • Anonym

  ”Annat i flödet:
  – frågor om det verkligen var rimligt att stänga ner hela Boston.
  – förnyad debatt om övervakningskameror.

  Självklart var det rätt att stänga ner hela Boston, det var ju därför han inte kunde försvinna och att allt löste sig.
  Självklart ska det finnas fler kameror, det var ju tack vare dessa som det kunde lösa sig överhuvudtaget.

  Vi borde ta efter i Sverige, eftersom vi är så noga med att kopiera USA på alla andra vis. Hade vår egen självmordbombare lyckats den 11 dec 2010 så hade vi aldrig vetat vem som mördat 2-300 svenskar.
  Fler kameror och fler poliser som står i högsta beredskap att ge sig hårt åt mot yttre hot på svenska mark.

 • Grand Vizier

  På de sista 25 åren har det invandrat fler afrikaner till USA än alla som importerats som slavar från 1607-1808 (importen till USA förbjöds det året, men handeln med slavar som redan fanns i USA, och deras barn var tillåtet i 11 delstater fram till 1865).

  Det som är märkligt är denna 1.generation afrikaner 
  (med undantag av somalier)
  lyckas bättre än de arikansk-amerikaner villkas familjer levat där i 400 år.

  Tyvärr verkar 2.generationen av dessa välja livsformerna till de ”gamla” afrikansk-amerikanerna, villket innebär att medan 85% av deras föräldrar tillhör medelklassen, så är det bara runt 50% av 2. generationen som gör det, alltså samma andel som de ”gamla” afrikansk-amerikanerna. Detta på trots av att de har tillgång till de bästa universiteten genom kvoter (som de fyller upp).

  • Anonym

   Sen betänker man med ett räkneexempel på att amerikaner får 1,25 barn per familj och afrikanerna 6. Hur slutar det då?

 • Anonym

  Kanske är samma i Sverige? Det finns mycket pengar att tjäna på att inte uppge rätt identitet och bostadsort…

  • Anonym

   Berätta mera! Vad kan man tjäna på det?
   Mindre kommunalskatt?
   I Tyskland finns det bara statliga skatter, pengarna delas sedan ut till länder och kommuner.

 • Tevildo

  När du en gång har sett vad staten egentligen är, gör och vill så finns det inget sätt att göra det osett. Resten av ditt liv kommer du se statens påverkan på ditt dagliga liv. Du kommer se våldet, det inkonsekventa handlandet och resonerandet. Du kommer att se censuren och indoktrineringen. Livet kommer aldrig bli samma sak igen. Det är ingen idé att du berättar för någon – ingen kommer tro dig.

  Kom också ihåg att staten enbart är andra människor – andra individer.

  • Anonym

   Ja, du har helt rätt. Men… då ”de andra människorna” agerar i egenskap av Staten, så anses det som att ”kollektivet bestämmer” eftersom de som bestämmer bevisligen sitter i majoritet. Men det stämmer inte.
   Inget enskilt parti har majoritet. Alltså sammarbetar dom – enbart i syfte att få makten. Den då gemensamt påkomna politik som uppstår är dock inget som marknadsförts i någon valrörelse. OCH SOM INGEN RÖSTAT PÅ !

   Detta fenomen får mig osökt att tänka på Star Trek där det fanns assimilerade människor som kallade sig för Borg. Deras syfte verkar vara att inte tänka enskilt.

   Det har hänt förvånansvärt ofta att science fiction har förverkligats och anammats.

   Läs gärna om Borg i Star Trek och jämför med politiker:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Borg_(Star_Trek)

   Finns också på svenska, dock kraftigt nedskuret:
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_utomjordiska_raser_i_Star_Trek#Borgerna

   • Tevildo

    Ingen kan ”representera befolkningen”. Jag kan representera mig. Du kan representera dig. Det är allt.

    • Anonym

     Det var precis vad jag skrev i sista meningen. Men folkvalda anser sig göra just det – och dom hänvisar till att dom är folkvalda. En stor majoritet vill kanske ha bearnaisesås till sitt kött. En annan, kanske lika stor, majoritet vill ha grönpepparsås till sitt kött. Men ytterst få vill ha bearnaisesås OCH grönpepparsås samtidigt.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Så våra svenska personnummer gör att tyskarna associerar till nazismen och till koncentrationsläger…..

  Men vi svenskar fogar oss gladeligen och rabblar upp personnumret så fort någon frågar. Och frågan får man ofta…

 • http://www.facebook.com/jsjostrom1 Johan Sjöström

  Näe, han menar att de inte ska bli hotade med våld vad de än säger.

 • Anonym

  Var fick du luft ifrån? En unken patrialkal fis? 

  Alla har ansvar – inför sig själv – för vad de skriver. Et tu me johanfredrik! 

  Men jag tänker ta mig fan inte skicka hotmejl till dig bara för att du har samma syn på kvinnor som högerpopulister världen över. Det är din rätt att ha din åsikt, men det är min rätt att tycka att det du säger visar att du är ett offer för neokonservativa, anti-feministiska och moralistiska åsikter där kvinnor ständigt har sig själva skylla – utom om de är hemmafruar och endast behagar sina män. Luktar dina åsikter Timbro? Yes, they do! 

 • Anonym

  Det är en självklarhet som löses med annat än dialogpoliser.

 • Anonym

  Går man fram till en person och säger otidigheter (eller kränker privatlivet på annat sätt) till personen, kan man räkna med ”omöblering”.

  Däremot om en ”kommunist” sitter och knackar på ett tgb och är dum mot ”högerspöken”, rör mej inte i lilltån.

  …eller förresten… menar du, på kulturberikarvis, att alla som säger nåt man inte råkar gilla, helt enkelt förtjänar att få spö?

 • Anonym

  Missförstod du inte barbaselo en smula? Eller svarade du på en annan kommentar?

 • Anonym

  Nej, jag menade precis tvärtom mot hur du tolkade mig. Ingen som säger något man inte råkar gilla, förtjänar att få spö, men får det ändå otroligt ofta. Du kan läsa nästan dagligen om folk som blivit knivhuggna för att dom påpekat för någon att dom inte bör röka där å där, eller kanske att dom kunde sluta spotta precis utanför centrumdörrarna. Dessa förtjänar inte stryk. Men får det ändå. Helt vansinnigt. Om du läste mitt ursprungliga inlägg, så menade jag att det är inte bara kvinnor som får stryk. Lika ofta är det män som är offer. Dock är det nästan alltid män som är våldsverkare.

 • Anonym

  Synd att skriva ner poliserna – de har nog annat att göra än att skydda folk som sitter och skriver (strunt) i sina bloggar.

 • Kartong

  Men varför läser så lättprovocerade människor deras bloggar till att börja med?

 • Anonym

  Arga ja, mordhot nej. Och samhällsutveckling beror inte enbart på en person. 

 • Anonym

  OK, då förstår jag att vi har samma syn och att jag helt missförstod dej!

  Inte lätt att vara god medborgare om man inte accepterar att det blir våldsamt ibland. Jag hade tur som uppfostrades av kompisar i motsatt riktning från vad mina föräldrar lärde. Vi svenskar behöver bli vänner med vår aggressivitet istället för att uppfostra oss till könlösa ”mark levengood”-typer (Inget ont om honom, men jag tvivlar på att han kan försvara sej).

  Det är som med krigsmakten: ”Alla länder har en krigsmakt – sin egen eller nån annans.” samma med att kunna slåss. Kan du inte slåss, så får du lita på ”din nästas (våldsverkares) godhet”…

  För övrigt självklart att män nästan alltid är våldsverkare. Det ligger i naturen att ta till våld ju mer testosteron man har, allt annat lika. Det motverkas hjälpligt av uppfostran…
  Ett annat tillstånd som påminner om extremt hög testosteronhalt är ”pseudomaskulinitet” – det är när man saknar bildning, självinsikt eller social träning (dvs ”uppfostran”). Då kan den mest undermaskuline stackare uppfattas som en riktig tuffing.
  Ingen idé att slå upp uttrycket, eftersom jag just hittade på det – men personlighetstypen har tydlig trätt fram i ett otal möten med människor i upphettade situationer.

 • Anonym

  Jo jag missförstod helt =) Jag skyller på att jag är i brunst!

 • Anonym

  IP-adresser är alltid spårbara, däremot så kan det vara svårt att veta vem som använt en dator ansluten till nätverket med en viss adress vid en viss tidpunkt.

  För brott begångna online så är MAC-adresser ganska irrelevanta.

 • Anonym

  Kan man hota tillbaka i självförsvar?

  Dvs att om någon hotar en på en blogg, får man svara tillbaka med ett hot?

 • Anonym

  Nej, hot är alltid ett hot, straffbart, men sedan kommer det ju in om det går att bevisa att just DU skrev det.

 • Anonym

  Det är vad jag skulle göra om jag blev hotad, hota tillbaka.

 • Emil Hagman

  Varför inte på vilken grund som helst? I mitt hem behöver jag inte motivera varför någon inte blir insläppt. Varför ska inte det samma gälla för en krögare?

 • Perry Neum

  Det var en bra ide, den lyfter vi upp på nationell nivå. I mitt hem behöver jag inte motivera varför någon inte blir insläppt. Varför ska inte det samma gälla för ett helt land?

 • Emil Hagman

  Klart att vi även på nationell nivå rent hypotetiskt skulle kunna neka folk tillträde utan att motivera det om majoriteten av medborgarna stod bakom det. Det du måste skilja på här är dock det privata (ägarstyrda) från det offentliga (demokratiskt styrt).

  Ge gärna ett exempel på när min syn på det skulle vara ett problem. ;) Dock lämnar jag direkt en brasklapp om att jag omöjligt kan diskutera den här frågan med någon som förespråkar planekonomi. I det fallet måste diskussionen handla om grundläggande politisk syn. Tror du däremot på marknadsekonomi är jag öppen :)

 • Anonym

  De mest framgångsrika kriminella organisationerna heter banker. När skall dessa få se blåslampan?

 • Anonym

  Tja, det kanske skulle slå undan fötterna på de kriminella gängen, men det finns ju faktiskt en risk att vi skulle få anda problem… Fri tillgång på narkotika är kanske inte helt nyttigt.

  Aka Kunnig och treligv psykiater

 • Anonym

  Finns även här.

  Men ingen vet eller kan så bra o mycket som en svensk…

 • Anonym

  Yttrandefriheten hindrade inte kriminalisering av hakkors (och liknande symboler?) på kläder. Om jag förstått saken rätt rubriceras det som ”hets mot folkgrupp”. (Det känns inte helt logiskt. Att heilande kan uppfattas som hets mot folkgrupp har jag lättare att acceptera.)

  Om man inte kan ta genvägen via lagen om hets mot folkgrupp så kanske en grundlagsändring måste till för att kunna förbjuda kläder som kan anses vara hotfulla (mot en rent allmän, generisk allmänhet, och inte bara mot en minoritet) eller anses vara asociala till den grad att de kan ses som ett hot mot demokratin, men då är risken att det inte går att avgränsa lagen till att bara gälla mc-västar. Då är risken att många samhällskritiska på alla kanter får gå med rumpan bar.

  Och så har vi de sk kriminella byxorna, med adidas-ränder. ;)

  Se bild nr 2 till den här artikeln:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1560447/Metalltjuvar-gripna-i-Limhamn.html

 • Anonym

  Inte alls svåröverkomlig. Finns många tänkbara vägar. En exempel att polisen redan i dag beslagtar vissa klädesplagg med hänvisning till att de anses vara brottsverktyg.

 • Anonym

  Det hoppas vi på (första delen av inlägger)

 • ÄRRHÅ

  Jag håller med dig om att man inte bör förbjuda vissa kläder, men det handlar knappast om att generalisera i det här fallet. Går man omkring i MC-västar från Hells Angels eller Bandidos är man garanterat kriminell. Detta är nämligen i första hand kriminella organisationer och i andra hand MC-klubbar. De enda som hävdar något annat är dessa klubbar själva. 

 • ÄRRHÅ

  Sant, men alla som är medlemmar i Hells Angels och Bandidos är det (oavsett om de åker MC eller inte). 

 • Anonym

  Men nu handlar det ju om att vilja föbjuda a.l.l.a mc-västar – även för de 99% som inte är kriminella. Om inte det är att generalisera så vet inte jag…

 • Anonym

  Nej, Du har fel i påståendet att bara dessa av dig nämnda klubbar hävdar sin oskuld ! Se alla inlägg o mina tidigare kommentarer.

  Men alla är lyckliga i sin tro…

  Subject: [svdsewebbteknik] Re: Ja och nej till mc-förbud

 • Drizzcol

  Och du menar att man inte enlikt lag ska få ha en klubb där man kör motorcykel tillsammans? Jag yrkar därmed på att man inte ska få ha en klubb där man bygger plastmodeller tillsammans! Hur funker din teori där? De kanske röker hasch under tiden de bygger eller stjäl modellerna från Toy’s R’ Us…

 • Anonym

  Tramsigt inlägg. Kostym är en generisk klädsel vilket inte plagg med ett specifikt budskap använt av internationella kriminella organisationer är.

  Vidare är det självklart att våldsbrott och särskilt när det handlar om organisationer som mördar, torterar, våldtar osv. ska straffas hårdare än andra brott.

 • Anonym

  Lagstiftning bör ha sin utgångspunkt i att kriminalisera enbart det som är ett problem, så avgränsat som det är möjligt. Lagstiftaren bör inte ägna sig godtycklig kring-kriminalisering som ett sätt att komma åt en kriminell grupp. Ändamålet helgar inte medlen – särskilt inte om det riskerar att drabba andra grupper och få oförutsedda konsekvenser.

  Om man nu verkligen ska kriminalisera mc-västar (i krogmiljö – verkligen specifikt!) så bör man hitta ett generellt sätt att uttrycka det på, tycker jag.

  Men kanske att ”olaga hot” kan utsträckas till att gälla mc-västar.
  https://lagen.nu/1962:700#K4P5

  ”5 § Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år.”

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Outlaws och Mongols är väl de mest kända konkurrenterna till Bandidos och Hells Angels. Sen så finns det rätt många hangarounds och prospects. 

 • ÄRRHÅ

  Hells Angels och Bandidos är grupper vars huvudsakliga verksamhet består av utpressning och annan typ av organiserad brottslighet. Detta är ett faktum och handlar inte om att tro eller inte.

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Förbudet är vad som gör något olagligt…

 • http://pulse.yahoo.com/_G2VLEMO2A5KUOEOAFUO7CODNTE john

  Ja det kan jag mycket väl tro. Men personligen är jag inte rädd för att de ska skada mig eller hota mig. Varför skulle de? Varför ska de gå på vanliga svensson? Håller de på med oprovocerat våld eller person rån? Det har jag aldrig hört iaf. Killgäng med joggingbyxor och luvtröjor är något som skrämmer mig mer. Det är dem man ser på Tv som hotar och ger sig på svensson som mig.

 • Anonym

  Påstår vem ?
  Hur många av dessa klubbar har Du besökt ?
  Hur många av dess medlemmar känner Du ?

  Eller grundar Du dina lösa påståenden på TT-maffians rapportering ?

  I så fall är det oroligare med de höga kokainresterna man fann i Riksdagshusets avloppsvatten, då detta analyserats.
  Om man ska generalisera som Du, är väl alla Riksdagsmän/kvinnor knarkare ?
  eller ?
  Kanske alla kjolklädda zigenare är tjuvar, då några enstaka  snattare påträffats med stöldgods under kjolarna. Om man generaliserar som Du, borde kjolförbud införas.

  Är det generaliseringar , andrahandsinformation o censur man bygger en demokrati på eller för ansvarsfull politik ?

  Att det var en sosse som kom med förslaget är inte underligt efter Mona o Juholt. Vi har ju helt klart sett vad partieliten har för intelligensnivå ! De har aldrig respekterat demokratiska rättigheter som åsiktsfrihet, integritet o införande av censur.

 • Anonym

  Jag känner många av grabbarna väl. Mycket väl !
  Har även besökt flertal klubbar i Sverige, då jag är känd hos Göteborgsklubbarna. Har Du besökt Bandidos ? Satt med grabbarna en fredag i Hbg där vi pratade jobb, nöjen, familj… I Gbg är jag känd hos samtliga medialt intressanta klubbar gemom den klubb jag har tillhörighet till. Nu när jag framför min kunskap o erfarenheter, tycker jag det är på sin plats att DU berättar om Dina personliga erfarenheter. O dit räknas inte journalistiska påståenden. Om Du saknar sådan info, tycker jag att det är dags att terminera din o min lilla debatt.
  Subject: [svdsewebbteknik] Re: Ja och nej till väst-förbud

 • Anonym

  Varför sitter dom då inte bakom lås och bom?

  Brottsförebyggande Rådets rapporter och statistik stödjer inte den bild som polis, press och nu en del politiker vill göra gällande beträffande dessa grupper. Den vanligaste formen av organiserad brottslighet som vi ha i Sverige är när Svansson köper billigare cigaretter i jourbutiken, jobbar lite svart eller kanske köper någon elektronikpryl billigt av en bekants bekant. Detta föder den organiserade brottsligheten, och det är inte killarna i mc-väst som styr det.

  För övrigt finns det i Sverige mer än 500 mc-klubbar som kör med väst och ryggmärken. Av dessa är det två som enbart består av poliser (som tydligen också gjort dessa kriminella symboler till sina). Ska dessa kriminaliseras i samma andetag och förbjudas utöva sin hobby och föreningsverksamhet. Då ligger väl Frimurarna, Lions och andra nära till hands att förbjuda nästa gång…..

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Visserligen. Vad jag menar är att man inte ska förbjuda saker som inte bör vara förbjudna.

 • Anonym

  Går ju visst fastställa identitet med burka. Du kan ju prata med personen och höra dennes röst. Ska vi stärka och värna vår demokrati så är det just förbud som dem mot maskering som först borde avskaffas… Offentlig diskussion i allmänhet är ganska ointressant om anonymitet inte tillåts. Man måste kunna uttrycka sina åsikter utan risk för repressalier. Enda sättet att garantera detta är att låta folk uttrycka dem anonymt.

 • ÄRRHÅ

  Nej, jag har ingen inside information, men medlemmarnas brottsstatistik samt avhoppares och offers berättelser är tillräckligt för att bilda sig en uppfattning. Dock stämmer det att staten inte ska gå in och förbjuda livsstilar genom klädkoder och liknande. 

 • Anonym

  Så då denna fiktiva burkaklädda människa blir inblandad i en olycka o måste visa körkort ? Hur f-n ska motparten eller poliser veta vem som gömmer sig bakom maske ? Kanske Du tycker det är OK om alla som vill får gå till banken ?
  Sånt dumsnack !
  Jag ids bara inte mer …

  Subject: [svdsewebbteknik] Re: Ja och nej till västförbud

 • BigDemonicBunny

  ”Prästen Johannes rike”, eller Prester John som de säger på engelska (mycket av den litteratur som diskuterar myten är på engelska) är en myt som föddes när korsfararna började få rejäla problem i det heliga landet. Prester John, en kristen kung i öster, skulle komma och rädda dem med sina arméer (jag hoppas att du ser likheterna med frälsarmyten).

  Det har dock funnits kristna kyrkor långt österut. Den Nestorianska schismen drev en hel del församlingar österut.
  Lite långt att förklara, men splittringen mellan den Ortodoxa och katolska kyrkan var inte den första stora splittringen i den kristna kyrkan, utan den första sker på 400-talet. Nestorianska schismen är dock nästan helt resultatet av några välplacerade politiska knivar i Patriark Nestorius rygg. Placerade där av Cyril av Alexandria, som för att vara ett helgon visar prov på lite väl mycket avundsjuka (plus ett par andra dödssynder).
  I alla fall, de Nestoriska kyrkorna (som tror på Kristus dubbla natur, mänsklig och gudomlig, där Maria endast har fött den mänskliga delen) vandrar österut och bosätter sig i framför allt i Syrien och Persien.
  Därifrån sprids den nestorianska tron till Indien (även om de indiska kyrkorna hävdar att de grundades av Tomas Apostlen, och kanske är det så. Likheterna kan vara pga kulturellt utbyte mellan redan existerande kristna kyrkor) och sprider sig hela vägen till Kina (där de florerar ett bra tag tills en av Tangdynastins kejsare får fnatt och bestämmer sig för att utrota ett par utländska religioner, däribland kristendom och buddhism). Nestorianismen sprider sig även till Mongolerna där bland annat Kråkklanen (ja, de heter något annat på originalspråk. Men namnet betyder kråka) konverterar till kristendomen, och även till andra folkgrupper då Kråkklanen var väldigt inflytelserik (bland annat så var Kublai Khans mor Nestorian).

 • BigDemonicBunny

  Jag är en historieamatör med ett hyggligt bra minne (för onödig fakta i alla fall).

  Cyril av Alexandria (eller Kyrillos) är dock en person som alla borde känna till. Maken till hatisk fanatiker får man leta länge efter, och inte bara för att han var den som förvandlade en teologisk dispyt till en schism. Han låg förmodligen också bakom mordet på Hypatia (den siste av antikens kvinnliga filosofer som vi känner till), samt ett antal pogromer i Alexandria på både judar och kristna kättare. Han är även en av de mest inflytelserika tänkarna inom den tidig-katolska kyrkan (en av katolska kyrkans 33 erkända kyrkolärare).

 • Anonym

  Mycket intressant, tack!

 • Anonym

  Är det samma St Cyril som missionerade i Kiev (kyrilliska alfabetet?)

 • BigDemonicBunny

   Nej. Den som missionerade i Kiev är Cyril/Kyrillos av Thessaloniki (egentligen Konstantin av Thessaloniki). Det är också 400 år senare (på 800-talet).
  Om St.Cyril nämns i en text utan ett tillnamn så är det troligtvis Cyril av Thessaloniki som man talar om. Våran 400-tals Cyril benämns nästan alltid som ”Cyril av Alexandria” eller ”Cyril, Patriark av Alexandria”

 • Anonym

  Enligt SO är fornsvenskans vik ett gemensamt germanskt (urgermanskt?) ord bildat av ‘vika undan’, ‘vika tillbaka’ etc. (1) Var viken under slutet av järnåldern hela ”viken” norr om dagens Uddevalla ända till ”Gamlebyen” vid Björvika – öster om nuvarande Akershus – som var en tätort redan från 1000-talet? — (2) Tror du att ordet Viking har sitt ursprung från den här inskärningen av Skagerak norr ut mot land? 

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Isländska skrifterna är när när det gäller svenska förhållanden och norska mer att se som berättelse om vad som kan ha skett än vad som verkligen skedde. Saga och fakta blandas om vart annat. Snorre är i högsta grad opålitlig när det gäller nordiska förhållanden. Om man skall gå på hans uppgifter om vad som hände när Kongahälla angreps, tja då hade det funnits höghus på Ragnhildsholmen trots leran under annars hade aldrig så många som han påstod gått åt.

 • Anonym

  Rika romare hade saltvattenanläggningar för fiskodling i anslutning till kusten. Dessa hade ganska intrikata anordningar för genomströmning av saltvatten.

  Så, jo, de hölls i dammar.

 • Anonym

  Havsnejonögon har funnits i de stora sjöarna i USA sedan kanalbyggen på 1800-talet, då de ”invaderade” sjöarna via Atlanten. Detta ledde till att stora delar av det kommersiella fisket i sjöarna slogs ut och först i modern tid har man börjat få bukt med skadedjuren tack vare speciella gifter (lampricider) och steriliseringar. Det är ett välkänt faktum och jag rekommenderar dig att googla på ”sea lamprey” ”great lakes”. På youtube finns bl.a. en video som tar upp hur hungriga havsnejonögon har angripit simmare. Havsnejonögon har även angripit badare vid tyska Östersjökusten.

 • Anonym

  Ref. Bengt Snivil? — Jfr. (svag hypotes) Fornsv. ‘Snedh’ och ‘Snedher’ (med bildn. till snida) samt ‘hvila’. På den kungliga grenen av ”Folkungaroten” fördes en vapensköld med ett lejon över tre ”vilande snedbalkar”, ginbalkar (band på vapenskölden från övre vänstra till nedre högra hörnet). Stamfadern Folke själv tycks ha fört en sköld med liljeliknande figur.

 • BigDemonicBunny

   Ja. Som jag nämnde tidigare så använde romarna samma ord för alla havslevande ålliknande djur. Ålar, Muränor, Nejonögon. För romarna var allt det ”murenae”, Ålar. Inte heller grekiskan (som Cassius Dio skrev på) gjorde någon större skillnad på det ena eller det andra, utan det var ”Muros”.
  Så Cassius Dio läser om slavarna som kastades åt ”muros/murenae”. Han har ingen aning vad för slags ål det är (eller om det är nejonögon), så han valde troligtvis det som han tyckte lät hemskast.

 • BigDemonicBunny

   Ibland, men inte alls lika ofta. Dels för att man inte bryter torv i lika stor utsträckning, och dels att man gör det maskinellt och inte för hand. Det händer dock, framför allt på Irland samt i Skottland och Tyskland där man fortfarande bryter torv i ganska stor skala. Det har dock gjorts några riktigt fina fynd även på 2000-talet.

 • Anonym

  Det var gamla fina LO som byggde ”semesterbyar” i Italien, inte italienare som byggde d:o i Sverige, enligt mitt inlägg ovan……och det ”svenska köket” består sedan länge av rätter därifrån…..

 • Anonym

  Norges anspråk på Sydpolen är större än hela Grönland dessutom, den ”största” kolonialmakten i norden? ;)

 • Anonym

  Något för arkeologer att besvara. Rent generellt finns nog ett inslag av subjektiva tolkningar av det mesta av det vi kallar ”vetande”. Även när det finns ”svart på vitt” (texter) görs självfallet tolkningar av ursprungsbetydelser. Men i ett ännu större sammanhang tar fantasin vid och vi lever med hypoteser som i fysikens lagar med kvantelektrodynamiken – med en ännu ej påvisad partikel, den s.k. Higgspartikeln -trots att den är bäst prövad av alla fysikalisk teorier.

 • https://profiles.google.com/106487212549969012829/about?hl=sv Airik

  För att folkräkningarna och ståthållarna i det Romerska imperiet inte är fabuleringar? Så vitt jag vet kan man inte ens påvisa att själva personen Jesus från Nasaret är en fiktiv person. Av allt att döma verkar han ha funnits. Däremot så gäller ju tvisten hans livsgärning.

 • Anonym

  Det vore ju lite dumt att skriva så om något som inte är påhittat. Vad du nu än råkar tro om Jesus så är Quirinius ett faktum.

 • http://www.facebook.com/people/Sonja-Sandin/100000511306906 Sonja Sandin

   Om Jesu livsgärning. Jag
  ser nog kristendomen från insidan och inte från utsidan.  Det är svårt att vara kristen och jag är nog
  inte så bra på det; att tycka om alla, att förlåta allt. Det är jättesvårt. Men
  jag vet att kristna menar att Jesus fortfarande lever. Så hur definierar man
  hans ”livsgärning”?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Elof Sundin,
  Vi har all anledning att ifrågasätta samtliga uppgifter som lämnats av person/personer som själva inte var närvarande på plats när något hände. Detta är en ren källkritisk analys och den bör alltid göras.

  Att inte ifrågasätta, är att höja Lukas till något han inte var. För Lukas var människa precis som du och jag. Oavsett om man tror eller inte tror, jag är själv troende, så är det viktigt att komma ihåg detta.

  Sedan har vi kristna krånglat till det. Inte bara så att vi kristna haft olika datum för när nya året började. Östliga och västliga kyrkan har härutöver krånglat till det genom att ha haft olika beräkningar på hur många år efter syndafloden (syndafloden som vi ju delar med såväl judar som muslimer i och med att vi alla har det vi kallar Gamla Testamentet som Helig skrift). Som en rysk arkeolog påpekade för mig när han skickade mig kopior utifrån ryska annaler, så är det heller inte så att det år som finns angivet i en östlig källa alltid är samma år som vi räknat inom den västliga kyrkan.

  När det gäller Quirinius har vi däremot fast mark att stå på. I Romerska Riket räknade man tiden lika i hela emperiet. Vanligen utifrån vilket år av en kejsares år vid makten en händelse ägde rum eller utifrån en folkräkning. När det gäller Lukas, så var han själv inte ögonvittne. Vi vet inget om hur många led hans sagesmän hade tillbaka till ett ögonvittne för folkräkningen. Vi vet heller inget om den som gav uppgiften till Lukas refererade till Quirinius vid namn eller till skattskrivningen och hur väl denne uppgiftslämnare kände till vilket år detta hände och kunde relatera det till Jesu födelseår. Därför är det viktigt att även ifrågasätta Lukas uppgifter.

  För övrigt är det också så att det som står i vår bibel inte är en ordagrann översättning ens av den äldsta kända bibliska versionen. Vår bibel har översatts ett antal omgångar. Ofta från grekisk text.
  Den äldsta kända helbibeln är Codex Vaticanus, skriven före år 350 e.Kr., på flera punkter skiljer den sig från den bibeltext vi läser idag. Alltså inte helt enkelt att ta något för givet för att det står skrivet i den Bibel vi har vad som hände när, och tro att detta är det sanna året.

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Nja. Det är väl den helige ande som lever? Dessutom är det utan tvekan ofta de som vill slippa gammeltestamentliga straff som anser att allting ska förlåtas hela tiden. Och det är egennyttig tolkning. 

 • Anonym

  Även om det beror på arbetsnarkomani så borde företaget som VD:n får sin lön från inte tillåta det. Den lediga tiden VD:n har ska han/hon ägna åt att vila upp sig, göra något skoj och ta hand om ev. familj.  

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Nu är 10 000 kronors frågan vad motsvarande tillgångar blir värda och får för effekter om centralbankchefer skulle skapa pengar som de delade ut till folk via privatbanksystemet för att lösa den växande likviditetskrisen i realekonomin (kontraktionen i kreditbildningen). Vad skulle det bli för typ av pengar, eller snarare vilka möjligheter finns det egentligen att göra detta? Ännu mera digitala centralbankspengar? Statsobligationer? En privatbank kan ju inte enbart öka skuldsidan med jättebelopp helt plötsligt och skulle ju inte för allt smör i Småland komma på idén att låna ut en skruv utan ränta, sådant gör man ju bara i Ebberöd, där man alltså inte vinstmaximerar

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Nu är 10 000 kronors frågan vad motsvarande tillgångar blir värda och får för effekter om centralbankchefer skulle skapa pengar som de delade ut till folk via privatbanksystemet för att lösa den växande likviditetskrisen i realekonomin (kontraktionen i kreditbildningen). Vad skulle det bli för typ av pengar, eller snarare vilka möjligheter finns det egentligen att göra detta? Ännu mera digitala centralbankspengar? Statsobligationer? En privatbank kan ju inte enbart öka skuldsidan med jättebelopp helt plötsligt och skulle ju inte för allt smör i Småland komma på idén att låna ut en skruv utan ränta, sådant gör man ju bara i Ebberöd, där man alltså inte vinstmaximerar

 • Anonym

  Det har nog fungerat längre än 10 år.
  Jag kände en tullare och han kunde hämta min IQ eftersom jag gjort lumpen…
  Jag hade hemligt telefonnummer, men min ex kunde ändå ringa till mig.
  Hon hade fått numret av skatteverket…

Säkerhetsnät hjälper dig vid uppsägning

inkomstförsäkring

Så stor kan skillnaden bli.

Rivig, rolig och
trygg Volkswagen

Biltest

SvD har provkört Polo GTI DSG.

Fem bästa tipsen
för deklarationen

Creutzer: Avdragen du ska titta extra på.

”Nej, det handlar inte om penisförlängare”

Krönika

Fröberg: Därför älskar jag att köra bil.

”Staden kommer att paralyseras av trafik”

Bilarna i Jakarta håller 8,3 kilometer i snittfart.