Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Bara för att det är röd dag i och med Presidents Day i USA och börserna håller stängt så finns det väl ingen anledning att inte hamra ner några korta ord på tangentbordet om Wall Street?

Nope, tänkte väl det.

Så vad är då så viktigt att vi ska avbryta den lugna dagen i USA?

Well, ärligt talat väldigt lite. Men också väldigt mycket. För även om vi inte vet vad det blir av det så har det i helgen framkommit uppgifter om att Chicago Mercantile Exchange (CME), Intercontinental Exchange (ICE) och Nasdaq OMX ger sig in i kampen om New York Stock Exchange (NYSE).

Sedan tidigare har det varit känt att CME funderat kring möjligheterna att överträffa budet från Deutsche Börse, och bland annat försökt få med sig Brasiliens BM&FBovespa på ett rivaliserande bud. Dessa samtal ska dock ha avbrutits.

I helgen uppgavs dels att ICE och Nasdaq OMX diskuterade möjligheterna att som duo mejsla fram ett bud som ska överträffa det från Deutsche Börse, dels att de båda faktiskt samtalar med CME för att kunna lägga ett erbjudande som trio.

Uppgifterna, läckta av personer med insyn i diskussionerna, får förstås de mest oroade och nationalistiska delarna av analytikerkåren och befolkningen att applådera ivrigt. Att behålla NYSE inom nationens gränser anses högst viktigt, om inte annat är det en symbolfråga för hur starkt USA är 2011.

Nasdaq OMX är den börs som framför allt anses hotas av en sammanslagning mellan NYSE och Deutsche Börse. Samtidigt är det just det företag som på egen hand anses kunna göra minst åt NYSE/Deutsche Börse just nu. På grund av dess storlek är Nasdaq OMX tvingat att slå sig samman med andra aktörer för att skrapa fram ett bud som är dugligt nog att överträffa det redan lagda. Huruvida det sedan skulle godkännas av konkurrensskäl etc är oklart.

Lite läsning på ämnet från New York Times och CNBC för den som vill ha mer.

Nu ska jag luta mig tillbaka i korresoffan igen. Det är ju trots allt Presidents Day.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter