Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Apple har varit i kinesiskt blåsväder tidigare – och nu är det dags igen.

36 miljöorganisationer i landet har gjort gemensam sak och pekar nu på att Apple fullständigt struntar i miljö- och säkerhetsfrågor på de arbetsplatser som kontrakteras.

Totalt har 29 företag granskats och den amerikanska bjässen – som står bakom storsuccéer som Iphone, Ipod och nu senast Ipad – kasserar in en föga smickrande jumboplats. Detta efter att ha misslyckats med att ens lämna svar på flera viktiga frågor som ställts.

– Vi har kommit fram till att Apple inte uppfyller sitt åtagande i produktionskedjan om att säkerställa säkerheten bland arbetarna och ta sitt miljömässiga ansvar samt ge värdighet och respekt till arbetarna, säger Ma Jun vid Institute of Public & Environmental Affairs och som publicerat rapporten.

– Apple bryr sig bara om pris och kvalitet och inte det miljömässiga och sociala ansvaret. På så sätt tvingar de leverantörer att ta genvägar för att få kontrakten, fortsätter Ma Jun.

Carolyn Wu, talesperson för Apple i Kina, konstaterar dock i ett uttalande att företaget är angeläget om att garantera högsta standard för socialt ansvarstagande, men att hon inte närmare vill kommentera rapporten.

Men Apple har alltså fått utstå kritik i Kina tidigare. Dels fick elektronikjätten utstå sylvassa anklagelser för bara något år sedan när flera arbetare tog självmord hos produktionsbjässen Foxconn, troligtvis till följd av de dåliga arbetsförhållandena, dels när ett dussintal arbetare hos Winteck Corp insjuknade efter att ha kommit i kontakt med de kemikalier som används för att tillverka Apples pekskärmar.

Den senaste kritiken kommer strax efter att Apple börjat öppna upp butiker i Kina. Enligt företaget självt är intäktsnivån nu uppe på 2,6 miljarder dollar – eller 10 procent av de totala intäkterna – från Kina, Hongkong och Taiwan. Det är fyra gånger så mycket som för ett år sedan.

I topp på listan hamnar British Telecommunications, Compaq och Samsung. Även Ericsson, Nokia och Sony ingår i rapporten. De får kritik för att bland annat inte reagera på rapporter om missförhållanden.

Vad gäller Foxconn skrev jag en story om dess grundare Terry Gou – som ser sin plats i näringslivet som ett rättfärdigat diktatorskap – i SvD Näringsliv i slutet av november. Finns att läsa här.

Fler bloggar