Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha varit nere i Tucson, Arizona, och rapporterat om den tragiska dödsskjutningen är jag nu tillbaka i ett snötyngt New York – redo att dra upp ridån för den här bloggen.

När finanskrisen briserade 2008 hade jag redan varit på plats i USA och under ett års tid rapporterat för Svenska Dagbladets räkning. På nära håll blev det ganska snart klart att allt inte stod rätt till i landet – precis som det inte heller gör idag.

Samtidigt som det 2007 kunde säljas ännu icke existerande lägenheter på Manhattan för rena fantasisummor satt människor bara några hundra meter därifrån, på andra sidan av Hudson River i New Jersey, och pluggade Real Estate For Dummies – flera år efter att de hade köpt sina bostäder. Med nyvunna, men oftast också för sena, kunskaper om det subprimelån som de tagit (och inte fått nog med information kring?) var många på väg att förlora sina bostäder.

Som en man vid namn Quentin Fields sade, med lika delar trötthet som ledsamhet i rösten, när vi möttes upp i East Orange, New Jersey.

– Jag önskar att jag hade läst boken Real Estate For Dummies tidigare än vad jag gjorde. Då hade jag inte suttit här och funderat på att ta ett extra jobb.

Men ett sådant kom han också att ta. Som mest jobbade Quentin Fields hela 16 timmar per dygn för att försöka kränga sig ur den lånefälla han hamnat i – allt utan att lyckas.

Samtidigt som Quentin Fields historia om hur han förlorade sitt hus är sorglig är den inte på något sätt unik.

Det var just historier som dessa som var en av grundbultarna till finanskrisen och dess utbredning. För att göra den långa och komplicerade historien kort så blev situationen som vi alla vet ohållbar när bolånetagarna inte längre kunde betala tillbaka på sina lån. Finansjättar i USA kom på obestånd och gick omkull.

Det hade varit jobbigt nog om problemen stannade där, inom nationens gränser. Tyvärr blev så inte fallet.

Istället drabbades finansinstitut och företag runt om i världen hårt efter att såväl direkt som indirekt haft fingrarna i den amerikanska syltburk som subprimelånen utgjorde. Vi har nu en situation där flera länder sitter i en ekonomisk rävsax efter att ha försökt rädda sina respektive finanssfärer.

Runt om i USA fortsätter samtidigt människor att, likt Quentin Fields, tvingas bort från sina hem. I år väntas antalet utmätningar landa på en ny rekordnivå, klart över fjolårets 1,2 miljoner. Och allt samtidigt som till exempel antalet personliga konkurser ökar kraftigt, arbetslösheten befinner sig på en djupare och mer långlivad nivå än någonsin och USA brottas med en statsskuld på runt 14 biljoner dollar.

Det är en verklighet som står i stark kontrast mot att USA exempelvis självt konstaterat att recessionen faktiskt tog slut redan i juni 2009, att helårsvinsterna för det samlade näringslivet ligger på en ny rekordnivå för i år och att bjässarna på Wall Street återigen pumpar ut bonusar och löner för närmare 1000 miljarder kronor – ungefär hälften av den totala lönekakan i Sverige.

Som ny korrespondent för Svenska Dagbladet i New York är det också det som jag hoppas kunna skildra. Här, och i min rapportering i tidningen, kommer inte bara finnas rena företagsnyheter, aktieaffärer och historier om Wall Street-bolagen. Det blir till viss del också den andra sidan av landet – den som omfamnar just Real Estate For Dummies och människorna som försöker hanka sig fram dag för dag. Addera dessutom lite länkar, bakom kulisserna på livet som korrespondent och tips om New York så har vi en slags sammanfattning av vad det här är tänkt att bli.

Jag hoppas att ni vill hänga med, diskutera och kommentera.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter