Mölstads vinblogg http://blog.svd.se/vin Sun, 23 Nov 2014 12:06:47 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0.1 Butiken med över trettio olika sorters smör http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/#comments Sun, 23 Nov 2014 12:06:47 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1993 Hur många olika sorters smör behöver vi? Förra söndagen skrev jag en krönika om matsouvenirer och undrade hur många sorter av varje matslag vi egentligen behöver. Samtidigt som jag erkänner att jag tycker det är besvärande svårt att välja bland 48 sorters olika kaffe – där de ena är den andra förvillande lik –efterlyste jag också fler sorters smör. Just smör har ju varit ett enkelt val i Sverige. Ett smör för hela folket. Nu finns det några fler – ibland från gårdsmejerier. Men urvalet är ändå begränsat

I USA är det  generellt ingen hejd på hur många sorter man kan ha av varje vara. Men ändå var det med en viss förvåning jag stannade till vid kyldisken i en amerikansk supermarket nyligen. Jag konstaterade att det fanns över trettio olika sorters smör till salu.

Smör i olika sorter

I valfrihetens land USA är det inte ens lätt att välja smör. För de flesta svenskar är ju smör bara smör.

Vad ska man välja? Ja, är man amish (en gammalreligiöst samhälle i USA) – är valet enkelt. De har ett eget smör som förmodligen ska ge en känsla av gammaldags smak. Om har irländsk ursprung har man förstås et Irish Butter som specialitet. Men det finns också tyska, franska och engelska varianter.

Leve valfriheten! Eller?

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/feed/ 0
Här handlar kockarna grönt i New York http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/#comments Wed, 19 Nov 2014 03:21:34 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1983 En av världens trevligaste grönsaksmarknader. När jag är i News York, som nu, besöker jag alltid Union Square Greenmarket. Inte för att det är den största grönsaksmarknaden – men för att det är den absolut fräschaste och trevligaste. Det är också hit som de bästa kockarna på Manhattan och Brooklyn handlar sitt gröna till restaurangerna. Den svenske kocken Fredrik Berselius fullkomligt älskar den. Mannen bakom den hyllade krogen Aska väntar nu på att öppna sin krog på ett nytt ställe. Han berättar att han under väntans tid nästan får ångest av att gå där utan att kunna handla som han brukade.

På marknaden finns allt du kan tänka dig av ekologiska grönsaker av högsta kvalitet – fritt fram för alla kvalitetsmedvetna (och de är många) Manhattan-bor att handla av. Här finns också kött, fisk, honung, bröd, kryddor och oljor. Allt av yppersta kvalitet. Största utbudet finns på lördagar.

Union_Sq_Market_chard

Swiss Chard, Mangold på svenska, i vitt, rött och gult vilket signalerar smak och styrka. Den vita är mildast och den röda starkast.

Union_Sq_Market_turnips

Rädisor och majrovor i buntar – alldeles nyskördade från Upper New York State.

Union_Sq_Market_lök

Alla grönsakerna ligger snyggt upplagda och vårdas hela dagen av många personer som rensar och vattnar.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/feed/ 0
Engelskt mousserande är stort redan nu http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/#comments Sun, 09 Nov 2014 23:08:05 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1975 Hur bra kan England bli på sparkling wines? För någon månad skrev jag i SvD en researtikel om mousserande vin i England. Jag förutspådde att landet har en stor framtid. Nu kan jag berätta att den framtiden är nära. Vid ett besök på English Wine Centre utanför Brighton fick jag se en stor del av det sortimentet som finns. Och jag fick även en prova en del.

På English Wine Centre finns det 70 olika English Sparkling Wine till salu av de totalt 120 som finns i England. Totalt har butiken 160 olika viner från över femtio olika producenter. Imponerande.

English Wine Centre

English Wine Centre i Alfriston har det största utbudet av English Sparkling Wine i hela landet. Anläggningen har också restaurang och trevlig övernattning. Väl värt ett besök.

Vad gäller kvaliteten är jag imponerad. Där finns karaktär och bra syra. Men vinerna saknar ännu det karaktäristiska smakdjup som kännetecknar en riktig champagne. Men det kommer, kan jag lova. Ambitionen och kunnandet finns där – det behövs bara tid för att hinna lagra vinerna. Jordmån som i Champagne har de redan.

För övrigt konstaterar jag att detta är mitt blogginlägg nummer 300. Det tycker åtminstone jag är imponerande.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/feed/ 0
Gamla kokböcker lever ett evigt liv http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/#comments Mon, 27 Oct 2014 22:56:49 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1967 Klassiska recept kommer alltid till heders. För lite mer än en vecka sedan skrev jag i SvD om mina våndor med kokböcker. Jag har för många och jag glömmer alltid bort var jag hittar det där speciella receptet jag provat en gång. Varvid jag går tillbaka till klassikerna och letar – eller googlar på nätet.

Jag var inte ensam om detta problem. Jag fick många igenkännande mejl. Fler tipsade om att att riva ut recept som man gillar och samla dem separat. Bra idé – men synd på vackra kokböcker.

Andra förklarade att de alltid höll sig till klassikerna. En läsare köpte visserligen också nya utgåvor –men då han alltid saknade några recept från de gamla kom han på en idé. Han rev ut de bästa nya recepten och la dem i den äldre utgåvan. Det var ju alltid färre recept som var helt nya än som behållits från utgåvan innan.

Kokböckerx2

Bonniers Stora Kokbok var en favorit hos de flesta som hörde av sig via mejl – som god tvåa kom Vår Kokbok.

Av de som mejlade hade de flesta Bonniers Stora Kokbok som favorit. På andra plats kom Vår Kokbok. De klassiska kokböckerna med de klassiska recepten kommer att överleva flera generationer.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/feed/ 0
Nu är det jul igen på Systembolaget http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/#comments Thu, 16 Oct 2014 20:43:44 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1959 Hur får en julglögg egentligen smaka? I början av 1990-talet fanns det bara en glögg. Den hette Vinglögg, kort och gott. Eller Starkvinsglögg – om den höll 15 procent. Sedan försvann tillverknings- och importmonopolen och glöggmarknaden översvämmades av nya sorter. Vinglögg blev Blossa – men den behöll nästan sitt monopol, trots all konkurrens. Blossasmaken var ju den riktiga glöggsmaken – den som alla då vuxit upp med.

Nu har det gått nästan tjugo år sedan dess – men Blossa är fortfarande rikslikaren. Traditionens makt är stor. Men ändå har det dykt upp nya smaker som tagit för sig – och dagens unga generation kommer inte ha samma relation till den gamla Blossasmaken. Nu kan glögg smaka vanilj, choklad, whisky, rom eller cognac.

I veckan provade jag hela sortimentet av glögg. Det är en tradition så här års att vi vinskribenter lockas ner i huvudkontorets källare till provning av ”julprodukter”, som det kallas.

Glöggx2-2014

Årets stora nyheter är en Zinfandelglögg och ett sortiment med namn Goder Afton.

Nyheterna på glöggfronten är egentligen bara två: Goder Aftonglögg i flera varianter och Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg. Jag ska återkomma om recensioner av dessa. Men jag kan konstatera att de inte tillfört glöggsortimenet något speciellt kvalificerat – smakmässigt.

Istället är det fortfarande trotjänarna som levererar: Blossa, Dufvenkrook och i någon mån Tégner & Son Wilckens glögg.

Det ska också sägas: det är inget stort nöje att prova glögg i mitten av oktober. Men vad måste man inte göra för er, kära läsare av SvD!

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/feed/ 0
Nye folhälsoministern har hand om alkoholpolitiken http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/#comments Thu, 09 Oct 2014 22:01:08 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1949 I Sverige är alkohol inte en jordbruksprodukt. Systembolaget och alkoholpolitk är något vi alla i Sverige måste förhålla oss till. De båsa storheterna styrs från olika departement. Systembolaget är ett statlig bolag som sorterar under Finansdepartement där nu Magdalena Andersson är chef.

Men en del av av Systembolagets verksamhet handlar också om alkoholpolitik och då är det Socialdepartmentet som ska sätta riktlinjerna. Närmare bestämt är det folkhälsoministern som sköter frågorna. Tidigare var det Maria Larsson – som nu har ersatts av Gabriel Wikström. Den 29-årige Wikström har tidigare varit ordförande i SSU och blir både folkhälsominister och idrottsminister.

Wikström har tidigare medverkat i kampanjer för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO – vilket Regeringen säkert anser är en extra kvalifikation. Jag är inte lika säker.

Folhälsominister Gabriel Wikström

Socialdemokraten Gabriel Wikström blir både folkhälsominister och idrottsminister. Foto Wikipedia.

I de första intervjuerna har han deklarerat att Systembolaget är ett viktigt verktyg för en ansvarsfull alkoholpolitik. Han säger sig också vilja motverka näthandel med alkohol och alltför påträngande alkoholreklam. Två frågor där han delar uppfattning med kristdemokraterna – vilket kan öppna för blocköverskridande samarbeten.

Med andra ord: Systembolaget och den svenska alkoholpolitiken står fast. Allt annat hade varit mycket förvånande.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/feed/ 0
Cocktails till mat – en fantastisk upplevelse http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/#comments Fri, 26 Sep 2014 13:51:33 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1932 Det är sällan man får sådana wow-upplevelser. Hur mat och vin i kombination ska funka har studerats i snart ett sekel. Öl och mat är också en liten vetenskap idag – tack vare öltrenderna det senaste decenniet. Spritfabrikanterna vill förstås inte var sämre – men det är sällan de lyckas övertyga mig om att det går att dricka whisky eller rom genom en hel måltid.

Nu har jag dock gjort en upptäckt tack vare en provning hos Studio Frantzén. Det var importören Nigab som med hjälp av sina sprit- och likörmärken visade hur cocktails och mat kan gifta sig. Jag blev mäkta imponerad. Och det beror mycket på två personer: mixologen Ray MacIntosh som skapat drinkarna och kocken Victor Westerlind som parat ihop dessa med spännande mat.

Det hela var en kreativ smakupplevelse. Bara det faktum att en genomgående munrensare var en alkoholfri drink på roiboos, apelsin och kaktus. Cocktaildrinkarna var uppbyggda med både syra, sötma, fethet och beska för att matcha maten. Få hade en påtaglig sötma‚ vilket jag tycker är bra.

Cocktails&Mat

Det blev många cocktails. Men alkoholmässigt var det inga problem då smaken var överlägset mycket större än alkohoholhalten.

Här är den kombo som jag upplevde som en riktig fullträff:

Rätt: Fransk blodanka med blodapelsin, pistasch, bakad spetskål, picklade endiver & sanchopeppar.  Cocktail: Campari, citrongräs, Shōchū (ett risbaserat brännvin) samt rökt ägg. Här samspelade maten och drycken på ett fantastiskt sätt. Äggsmaken i drycken tog tag i ankan med sin apelsinton – och den syrliga beskan i Campari lyfte anrättningen.

Och andra som närmade sig fullträffen:

Rätt: Tartar på sotat svenskt vårlamm kryddat med hasselnöt- & misomajonnäs, friterad oxbringa, torkad gammal sherryvinäger, gräslök & Kalix löjrom. Cocktail: Glenfiddich 12 YO, jordgubbar, vermouth & salt crumble. Nästan fullträff – hur konstig kombon än kan låta. Drinksmaken var som en torrare Manhattan med jordgubbston.

Rätt: Ostron ”45 minuter” med blomkålsgrädde, rökt ålolja, pepparrot, fryst & torkad gurka. Cocktail: Hendrick’s Gin, absint, sherry & tomat. Alkoholen lyfter smaken på ostronet och tomaten i drinken matchade gurkan i rätten. Kul kombo – mycket att prata om.

Rätt: Krispig potatis kryddad med torkad gran, timjan & variation av svamp. Cocktail: Tullamore DEW, äpple – & dragonmousse, citron. En läcker kombo där skogsdofterna i både mat och dryck spelade mot varandra.

Rätt: Meuille-Feuille med päron, Tullamore DEW & vanilj. Cocktail: Licor 43, Cointreau, jamaicansk rom från Wray & Nephew och viol. Spännande i alla avseenden – det blev som två desserter, en fast och en flytande, som lyfte varandra.

Frågan efteråt: var det cocktailen som lyfte maten – eller var det maten som lyfte cocktailen. Men det kan göra detsamma. Bra var det, i alla fall.

 

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/feed/ 31
De sexton mest förfalskade vinerna http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/#comments Sun, 14 Sep 2014 17:24:07 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1924 Det vimlar av förfalskade viner i världen. Nyligen hamnade världens hittills största vinförfalskare i fängelse. Han fick tio år bakom galler för att ha sålt bluffviner för mer än 20 miljoner dollar. Men detta innebär inte att världen är fri från falska vinflaskor.

Rudy_Kurniawan- förfalskat vin

Rudy Kurniawan sitter visserligen bakom lås och bom – men många av hans blufflaskor cirkulerar fortfarande bland samlare.

Många tror att nio av tio av alla förfalskade buteljer fortfarande finns kvar på marknaden. Och andra räknar kallt med att var tionde flaska av de mest berömda vinerna är falska. Men nu har USA:s regering bestämt att försöka jaga upp flaskorna – vilket inte är helt lätt. De samlare som köpt dem en gång vill gärna bli av med dem innan någon upptäcker det hela. Jag kan därför gissa att de förekommer en stor gråsvart marknad för kontroll av viner – och senare försäljning.

Webbföretaget Wine Searcher har nu gjort en lista på de mest förfalskade vinerna. Dags att gå ner i vinkällaren för att gå igenom rariteterna?

Här är de sexton mest förfalskade vinerna:

Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne

Henri Jayer, Bourgogne

Domaine Dujac, Bourgogne

Château Cheval Blanc, Bordeaux

Château Pétrus, Bordeaux

Château Lafite Rothschild, Bordeaux

Château Latour, Bordeaux

Château Mouton Rothschild, Bordeaux

Château Lafleur, Bordeaux

Château Le Pin, Bordeaux

Château Latour à Pomerol, Bordeaux

Château Rayas, Rhône

Jaboulet La Chapelle Hermitage, Rhône

Sassicaia, Toscana

Soldera Brunello di Montalcino, Toscana

Bruno Giacosa Barolo, Piemonte

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/feed/ 0
Äntligen har Sverige fått en tredje Master of Wine http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/#comments Thu, 11 Sep 2014 22:41:29 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1918 Tredje svensken i en mycket exklusiv skara av vinkännare. Master of Wine är det finaste man kan bli inom vinbranschen. Utbildningen är engelsk och riktar sig till alla som jobbar professionellt med vin. Den är inte bara svår – den är otroligt krävande att ta sig igenom. Totalt har bara 319 människor klarat av en examen. Första svensken var Ulf sjödin, som nu arbetar på Systembolaget. Den andra var Madeleine Stenwreth.

Louise_Sydbeck_MW

Louise Sydbeck heter Sveriges tredje Master of Wine. Imponerande med tanke på hur svår utbildningen är.

Den tredje svensken som erövrar titeln är också kvinna och heter Louise Sydbeck. Sedan tjugo år sedan bor hon i Frankrike där hon med sin man driver ett företag som levererar exklusiva viner till lyxyachter. De senaste sex åren har livet också handlat om studier för Master of Wine.

Förutom familjen finns det en stolt person till: Lars Torstenson, vår flygande vinmakare i världen. När Lars Torstenson var chef för Vin & Sprits Domaine Rabiega arbetade Louise Sydbeck med honom. Och med viss rätt har han en liten del i hennes framgång.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/feed/ 6
Stolta ägare till världens dyraste vin http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/#comments Thu, 28 Aug 2014 20:57:41 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1904 Inget annat varumärke är så starkt som DRC. De senaste veckorna har jag intervjuat några personer för en artikelserie. Intervjuerna ingår i en serie som jag kallar Jag & mina vinner och som rullar i vintidningen Allt om Vin. Där får jag möjlighet att träffa trevliga vinpassionerade människor.

Fransson_vinerx2

Owe Fransson på Hotel Borgholm har både La Tâche och annat fint i hyllorna. Favoriten är  Lafleur à Pomerol. Hotell Borgholm har nordeuropas största samling av dessa Bordeaux-viner.

Först var jag och hälsade på Karin Fransson på Hotell Borgholm. Där blev jag förevisad vinkällaren där Karins make Owe stolt visade upp sina rariteter. Bland annat en Domaine Romanée Conti (DRC) La Tâche 2005. Det vinet är inte riktigt lika dyrt som DRC-vinet som kommer från vingården Romanée-Conti. Där La Tâche kostar närmar tiotusen kronor flaskan kostar Romanée-Conti upp mot tjugotusen kronor flaskan. Och då handlar det om senaste årgången. Med lite ålder blir det bara dyrare.

Operakällaren_PSL-MM

Per Sinding-Larsen och jag fick nöjet att titta runt i Operakällarens vinkällare fylld med viner som de flesta bara kan drömma om.

I veckan pratade jag med Per Sinding-Larsen som är journalist på Sveriges Television med popkultur som specialitet. Han äger, mig veterligen, ingen La Tâche men nu har han fått hålla i en. Det skedde under en fotografering i Operakällarens allra hemligaste rum: vinkällaren. Där förvaras upp mot 25 000 flaskor. Den dyraste är en 6-liters Cristal – den berömda champagnen från Roederer. Bara i inköp kostar buteljen över 40 000 kr.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/feed/ 3