Mölstads vinblogg http://blog.svd.se/vin Sun, 25 Jan 2015 17:38:21 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0.1 Ska Tommys vinna Bocuse d’Or? http://blog.svd.se/vin/2015/01/25/ska-tommys-vinna-bocuse-dor/ http://blog.svd.se/vin/2015/01/25/ska-tommys-vinna-bocuse-dor/#comments Sun, 25 Jan 2015 17:37:24 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=2021 Ska Tommy Myllymäki bli världsmästare i matlagning på onsdag? Jag är på väg till Lyon för att bevaka världens främsta matlagningstävling: Bocuse d’Or 2015. På onsdag vid 19-tiden hoppas jag jubla för att vi fått en ny världmästare i kock-VM. Svenska Dagbladet, det vill säga jag och Joanna Drevinger, är på plats för att rapportera live. Ha koll på webben på eftermiddagen den  28 februari. Tommy står i bås nummer åtta.

Bocuse_d'Or15-2

Tommy med sin coach Jonas Dahlbom lägger sista handen vid silverbrickan där kötträttens olika delar exponeras. Denna bild är från förra veckan.

Tommy Myllymäki är favorit efter ha vunnit Europavarianten av tävlingen i stor stil. Nu är det nya förutsättningar – men det är klart att domarna kommer ihåg att den här svensken är en hejare på att laga mat. Han blev ju också tvåa i kock-VM för fyra år sedan.

I år är huvudingredienserna bäcköring för fiskrätten och pärlhöna för kötträtten. När jag träffade Tommy för tio dagar sedan under en provlagning var han riktigt nöjd med pärlhönan – den rätten som läggs upp på silverfat. Bäcköringen var däremot knepigare än han trott. Delvis på grund av att de sista grönsakerna får man inte välja förrän dagen före tävlingen.

Bocuse_d'Or15-1

Här är fiskrätten med bäcköring som den såg ut nyligen. Nu lär den ha ändrats men jag vågar ända inte visa hela rätten – om hans konkurrenter skulle få nys om denna blogg.

Vinner Tommy? Det vore otroligt kul med tanke på att konkurrensen är hårdare än någonsin. Nu är det inte bara Sverige, Norge, Danmark och Frankrike som gäller. Alla länder satsar stenhårt – inte minst Japan och USA. Det är en enorm prestige att vinna Bocuse d’Or.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2015/01/25/ska-tommys-vinna-bocuse-dor/feed/ 0
Den nordiska mattrenden är ett sundhetstecken http://blog.svd.se/vin/2015/01/21/den-nordiska-mattrenden-ar-ett-sundhetstecken/ http://blog.svd.se/vin/2015/01/21/den-nordiska-mattrenden-ar-ett-sundhetstecken/#comments Wed, 21 Jan 2015 23:12:48 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=2015 Är nordisk mat framtidens stora trend? Ja, kanske. Vi är fler som hoppas det. När jag skrev om detta fenomen för ett par veckor sedan fick jag många uppmuntrande kommentarer. En uppskattade jag speciellt mycket. Den kom från Mai-Lis Hellénius som är läkare och forskare inom området livsstil och hjärtkärlsjukdom. Hon har också varit medförfattare till Bo Hagströms bok ”Solens hälsa”. När hon läst min krönika ”Nordiska trenden – ett sundhetstecken” fick jag ett mejl med nedanstående text. Jag tycker att den är så intressant att jag vill föra den vidare. Ordet till Mai-Lis Hellénius:

”Läste med glädje och stor behållning din artikel. Den väckte tankar och gav mig hjälp i att bli ännu tydligare i att det är ju inte bara just ”medelhavsmaten” som är så bra för vårt välmående och vår hälsa, utan ett ”medelhavslikt kostmönster”. Den gamla traditionella medelhavsmaten, som tyvärr är på väg bort i Medelhavsländerna, är ett exempel på en lyckosam kombination av råvaror som är väldigt hälsosamma.

DSC_0132

Den nordiskaköket främste företrädare inom gastronomin i Sverige är Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet. Här serveras lokala grönsaker, bär, rotfrukter och mycket viltkött.

Precis som du skriver bör man vara tydlig när man pratar om nordisk mat (hälsosam nordisk mat). Det handlar om just en kombination av bland annat frukt (svenska äpplen, päron med mera), bär (vi har skogen full av lingon som är proppfulla med oerhört effektiva antioxidanter och gelbildande fibrer, men vi köper dyra importerade gojjibär), kålrötter, ärtor, bönor, potatis, lök, magert viltkött med bättre fettkomposition än nöt, knäckebröd, havregrynsgröt och sist men inte minst rapsoljan.

Det är viktigt att påpeka att många tror att den nya hälsosamma nordiska maten skulle innebära att smör, ost, ister och fläsk blivit nyttigt. Det är inte sant.

Jag delar verkligen din förhoppning om att vi i framtiden ska få ihop omtanken om hälsan, djuren och miljön. Det måste vara hållbart ur alla synvinklar. Det är också något vi arbetar mycket med idag, men det är en lång väg kvar. Vad gäller maten och hälsan så tänker jag att vi måste bort från stränga dieter och hitta tillbaka till glädjen och lusten kring maten, måltiden och matlagningen.”

]]>
http://blog.svd.se/vin/2015/01/21/den-nordiska-mattrenden-ar-ett-sundhetstecken/feed/ 0
I USA gillar man inte bag-in-box http://blog.svd.se/vin/2014/12/09/i-usa-gillar-man-inte-bag-in-box/ http://blog.svd.se/vin/2014/12/09/i-usa-gillar-man-inte-bag-in-box/#comments Tue, 09 Dec 2014 21:20:07 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=2005 Traditionens makt är stor i USA. Man tror ofta att USA ligger före med allt med tanke på all fantastisk ny teknik som kommer därifrån. Men det är olika med det. På många sätt är de synnerligen konservativa. Deras bilar hade till exempel teknik från 1950-talet långt in på 1970-talet. Inte konstigt att japanerna kunde ta över halva bilmarknaden på ett decennium. Idag upplever man fortfarande hur gammaldags deras elsystem är – liksom vatten och avlopp.

Vinbutik-US2-trelitersflaskor

Långa rader av amerikanarnas variant av bag in box: glasflaskor med öron.

I min lilla vinvärld kan man lätt se samma fenomen i en vinbutik. Där säljs fortfarande billiga viner i stora glasflaskor med öron. De kallas för jug wines och är ett minne från 1800-talet då vin- och sprit såldes i krus med öron. Krusen är kända från många västernfilmer där man drack direkt ur kruset genom att lägga det på axeln och balansera rätt till munnen med hjälp av ett finger i örat (på kruset alltså).

Vinbutik-US1-trelitersflaskor

Två jug wines som inte har något med fransk bourgogne eller chablis att göra. Dessa namn lever kvar på billiga viner – men flaskorna får absolut inte exporteras till Europa. 

Dagens glasflaskor rymmer tre liter och motsvarar därmed precis en normalstorlek på ett svenskt boxvin. Dock betydligt tyngre och riskablare att hantera. Tänk er vilket inferno av vin och glas det blivit om olycka varit framme.

Kvaliteteten lär inte heller vara lika hög. Det skvallrar inte minst priset om. Två trelitersflaskor för 20 dollar. Det betyder cirka 25 kronor litern för vinet jämfört med 46 kronor litern för de billigaste svenska boxvinerna per liter. Men å andra sidan – tar man bort svensk alkoholskatt och moms är de svenska faktiskt billigare.

Men det är ju inte alla svenska boxar som kostar 140 kr för tre liter. Det är ju inte heller alla amerikanske viner som kostar 25 kronor litern.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/12/09/i-usa-gillar-man-inte-bag-in-box/feed/ 0
Nya rön kring alkohol och hälsa imponerar inte http://blog.svd.se/vin/2014/12/05/nya-ron-kring-alkohol-och-halsa-imponerar-inte/ http://blog.svd.se/vin/2014/12/05/nya-ron-kring-alkohol-och-halsa-imponerar-inte/#comments Fri, 05 Dec 2014 11:51:03 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=2001 Forskningen kring alkoholens hälsofördelar kommer alltid att vara motstridig. I dagens SvD publiceras en artikel med rubriken ”Myt att alkohol skyddar hjärtat”. I artikeln underkänner professorn i socialmedicin Sven Andréasson alla de studier där det dras positiva slutsatser kring alkoholens hälsofördelar vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Det är i och för sig märkligt – men förståeligt med tanke på att uppdragsgivaren delvis är en nykterhetsorganisation.

Allting kan egentligen sammanfattas i Sven Andréasson citat i artikeln: ”Alkohol kan vara gott och trevligt, men det går inte att påstå att det är bra för hälsan.” Det första håller jag med om och det andra är helt sant utifrån vedertagna regler för forskningsstudier. Men därmed går det inte heller att påstå att alkohol generellt är farligt för hälsan.

Det är lätt att skjuta alla studier i sank med Sven Andréassons argumentation. Det går nämligen inte att göra studier som Sven Andréasson önskar. Han menar, med all rätt, att all dylik forskning måste göra enligt vedertagna principer med en kontrollgrupp under vetenskapliga former.

Med andra ord ska man egentligen under lång tid frivilligt förmå större grupper människor att dricka exakta mängder alkohol – medan en lika stor kontrollgrupp ska dricka placebo. Resultatet efter många års studier ska sedan analyseras utifrån sjukdomar och felkällor.

Var och en kan förstå att detta är omöjligt. Det är för det första ytterst oetiskt att mer eller mindre tvinga människor att dricka alkohol. Och vad gäller kontrollgruppen kommer de lätt att förstå att det inte är alkohol i den vätska de dricker.

Allt detta vet Sven Andréasson. Genom att underkänna alla tiotusentals studier kring alkoholens hälsofördelar med argumentet att de bara är obeservationstudier är det lätt att dra slutsatser om faran med alkohol.

Det imponerar inte på mig. Det kan lika gärna vara så att alla positiva studier kring alkohol har rätt. Bara för att det är omöjligt att bevisa behöver inte betyda att det inte osant.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/12/05/nya-ron-kring-alkohol-och-halsa-imponerar-inte/feed/ 0
Butiken med över trettio olika sorters smör http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/#comments Sun, 23 Nov 2014 12:06:47 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1993 Hur många olika sorters smör behöver vi? Förra söndagen skrev jag en krönika om matsouvenirer och undrade hur många sorter av varje matslag vi egentligen behöver. Samtidigt som jag erkänner att jag tycker det är besvärande svårt att välja bland 48 sorters olika kaffe – där de ena är den andra förvillande lik –efterlyste jag också fler sorters smör. Just smör har ju varit ett enkelt val i Sverige. Ett smör för hela folket. Nu finns det några fler – ibland från gårdsmejerier. Men urvalet är ändå begränsat

I USA är det  generellt ingen hejd på hur många sorter man kan ha av varje vara. Men ändå var det med en viss förvåning jag stannade till vid kyldisken i en amerikansk supermarket nyligen. Jag konstaterade att det fanns över trettio olika sorters smör till salu.

Smör i olika sorter

I valfrihetens land USA är det inte ens lätt att välja smör. För de flesta svenskar är ju smör bara smör.

Vad ska man välja? Ja, är man amish (en gammalreligiöst samhälle i USA) – är valet enkelt. De har ett eget smör som förmodligen ska ge en känsla av gammaldags smak. Om har irländsk ursprung har man förstås et Irish Butter som specialitet. Men det finns också tyska, franska och engelska varianter.

Leve valfriheten! Eller?

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/23/butiken-med-over-trettio-olika-sorters-smor/feed/ 0
Här handlar kockarna grönt i New York http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/#comments Wed, 19 Nov 2014 03:21:34 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1983 En av världens trevligaste grönsaksmarknader. När jag är i News York, som nu, besöker jag alltid Union Square Greenmarket. Inte för att det är den största grönsaksmarknaden – men för att det är den absolut fräschaste och trevligaste. Det är också hit som de bästa kockarna på Manhattan och Brooklyn handlar sitt gröna till restaurangerna. Den svenske kocken Fredrik Berselius fullkomligt älskar den. Mannen bakom den hyllade krogen Aska väntar nu på att öppna sin krog på ett nytt ställe. Han berättar att han under väntans tid nästan får ångest av att gå där utan att kunna handla som han brukade.

På marknaden finns allt du kan tänka dig av ekologiska grönsaker av högsta kvalitet – fritt fram för alla kvalitetsmedvetna (och de är många) Manhattan-bor att handla av. Här finns också kött, fisk, honung, bröd, kryddor och oljor. Allt av yppersta kvalitet. Största utbudet finns på lördagar.

Union_Sq_Market_chard

Swiss Chard, Mangold på svenska, i vitt, rött och gult vilket signalerar smak och styrka. Den vita är mildast och den röda starkast.

Union_Sq_Market_turnips

Rädisor och majrovor i buntar – alldeles nyskördade från Upper New York State.

Union_Sq_Market_lök

Alla grönsakerna ligger snyggt upplagda och vårdas hela dagen av många personer som rensar och vattnar.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/19/har-handlar-kockarna-gront-i-new-york/feed/ 0
Engelskt mousserande är stort redan nu http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/ http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/#comments Sun, 09 Nov 2014 23:08:05 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1975 Hur bra kan England bli på sparkling wines? För någon månad skrev jag i SvD en researtikel om mousserande vin i England. Jag förutspådde att landet har en stor framtid. Nu kan jag berätta att den framtiden är nära. Vid ett besök på English Wine Centre utanför Brighton fick jag se en stor del av det sortimentet som finns. Och jag fick även en prova en del.

På English Wine Centre finns det 70 olika English Sparkling Wine till salu av de totalt 120 som finns i England. Totalt har butiken 160 olika viner från över femtio olika producenter. Imponerande.

English Wine Centre

English Wine Centre i Alfriston har det största utbudet av English Sparkling Wine i hela landet. Anläggningen har också restaurang och trevlig övernattning. Väl värt ett besök.

Vad gäller kvaliteten är jag imponerad. Där finns karaktär och bra syra. Men vinerna saknar ännu det karaktäristiska smakdjup som kännetecknar en riktig champagne. Men det kommer, kan jag lova. Ambitionen och kunnandet finns där – det behövs bara tid för att hinna lagra vinerna. Jordmån som i Champagne har de redan.

För övrigt konstaterar jag att detta är mitt blogginlägg nummer 300. Det tycker åtminstone jag är imponerande.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/11/09/engelskt-mousserande-ar-stort-redan-nu/feed/ 0
Gamla kokböcker lever ett evigt liv http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/#comments Mon, 27 Oct 2014 22:56:49 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1967 Klassiska recept kommer alltid till heders. För lite mer än en vecka sedan skrev jag i SvD om mina våndor med kokböcker. Jag har för många och jag glömmer alltid bort var jag hittar det där speciella receptet jag provat en gång. Varvid jag går tillbaka till klassikerna och letar – eller googlar på nätet.

Jag var inte ensam om detta problem. Jag fick många igenkännande mejl. Fler tipsade om att att riva ut recept som man gillar och samla dem separat. Bra idé – men synd på vackra kokböcker.

Andra förklarade att de alltid höll sig till klassikerna. En läsare köpte visserligen också nya utgåvor –men då han alltid saknade några recept från de gamla kom han på en idé. Han rev ut de bästa nya recepten och la dem i den äldre utgåvan. Det var ju alltid färre recept som var helt nya än som behållits från utgåvan innan.

Kokböckerx2

Bonniers Stora Kokbok var en favorit hos de flesta som hörde av sig via mejl – som god tvåa kom Vår Kokbok.

Av de som mejlade hade de flesta Bonniers Stora Kokbok som favorit. På andra plats kom Vår Kokbok. De klassiska kokböckerna med de klassiska recepten kommer att överleva flera generationer.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/27/gamla-kokbocker-lever-ett-evigt-liv/feed/ 0
Nu är det jul igen på Systembolaget http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/#comments Thu, 16 Oct 2014 20:43:44 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1959 Hur får en julglögg egentligen smaka? I början av 1990-talet fanns det bara en glögg. Den hette Vinglögg, kort och gott. Eller Starkvinsglögg – om den höll 15 procent. Sedan försvann tillverknings- och importmonopolen och glöggmarknaden översvämmades av nya sorter. Vinglögg blev Blossa – men den behöll nästan sitt monopol, trots all konkurrens. Blossasmaken var ju den riktiga glöggsmaken – den som alla då vuxit upp med.

Nu har det gått nästan tjugo år sedan dess – men Blossa är fortfarande rikslikaren. Traditionens makt är stor. Men ändå har det dykt upp nya smaker som tagit för sig – och dagens unga generation kommer inte ha samma relation till den gamla Blossasmaken. Nu kan glögg smaka vanilj, choklad, whisky, rom eller cognac.

I veckan provade jag hela sortimentet av glögg. Det är en tradition så här års att vi vinskribenter lockas ner i huvudkontorets källare till provning av ”julprodukter”, som det kallas.

Glöggx2-2014

Årets stora nyheter är en Zinfandelglögg och ett sortiment med namn Goder Afton.

Nyheterna på glöggfronten är egentligen bara två: Goder Aftonglögg i flera varianter och Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg. Jag ska återkomma om recensioner av dessa. Men jag kan konstatera att de inte tillfört glöggsortimenet något speciellt kvalificerat – smakmässigt.

Istället är det fortfarande trotjänarna som levererar: Blossa, Dufvenkrook och i någon mån Tégner & Son Wilckens glögg.

Det ska också sägas: det är inget stort nöje att prova glögg i mitten av oktober. Men vad måste man inte göra för er, kära läsare av SvD!

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/feed/ 0
Nye folhälsoministern har hand om alkoholpolitiken http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/#comments Thu, 09 Oct 2014 22:01:08 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1949 I Sverige är alkohol inte en jordbruksprodukt. Systembolaget och alkoholpolitk är något vi alla i Sverige måste förhålla oss till. De båsa storheterna styrs från olika departement. Systembolaget är ett statlig bolag som sorterar under Finansdepartement där nu Magdalena Andersson är chef.

Men en del av av Systembolagets verksamhet handlar också om alkoholpolitik och då är det Socialdepartmentet som ska sätta riktlinjerna. Närmare bestämt är det folkhälsoministern som sköter frågorna. Tidigare var det Maria Larsson – som nu har ersatts av Gabriel Wikström. Den 29-årige Wikström har tidigare varit ordförande i SSU och blir både folkhälsominister och idrottsminister.

Wikström har tidigare medverkat i kampanjer för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO – vilket Regeringen säkert anser är en extra kvalifikation. Jag är inte lika säker.

Folhälsominister Gabriel Wikström

Socialdemokraten Gabriel Wikström blir både folkhälsominister och idrottsminister. Foto Wikipedia.

I de första intervjuerna har han deklarerat att Systembolaget är ett viktigt verktyg för en ansvarsfull alkoholpolitik. Han säger sig också vilja motverka näthandel med alkohol och alltför påträngande alkoholreklam. Två frågor där han delar uppfattning med kristdemokraterna – vilket kan öppna för blocköverskridande samarbeten.

Med andra ord: Systembolaget och den svenska alkoholpolitiken står fast. Allt annat hade varit mycket förvånande.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/feed/ 0