Mölstads vinblogg http://blog.svd.se/vin Thu, 16 Oct 2014 20:43:44 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0 Nu är det jul igen på Systembolaget http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/#comments Thu, 16 Oct 2014 20:43:44 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1959 Hur får en julglögg egentligen smaka? I början av 1990-talet fanns det bara en glögg. Den hette Vinglögg, kort och gott. Eller Starkvinsglögg – om den höll 15 procent. Sedan försvann tillverknings- och importmonopolen och glöggmarknaden översvämmades av nya sorter. Vinglögg blev Blossa – men den behöll nästan sitt monopol, trots all konkurrens. Blossasmaken var ju den riktiga glöggsmaken – den som alla då vuxit upp med.

Nu har det gått nästan tjugo år sedan dess – men Blossa är fortfarande rikslikaren. Traditionens makt är stor. Men ändå har det dykt upp nya smaker som tagit för sig – och dagens unga generation kommer inte ha samma relation till den gamla Blossasmaken. Nu kan glögg smaka vanilj, choklad, whisky, rom eller cognac.

I veckan provade jag hela sortimentet av glögg. Det är en tradition så här års att vi vinskribenter lockas ner i huvudkontorets källare till provning av ”julprodukter”, som det kallas.

Glöggx2-2014

Årets stora nyheter är en Zinfandelglögg och ett sortiment med namn Goder Afton.

Nyheterna på glöggfronten är egentligen bara två: Goder Aftonglögg i flera varianter och Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg. Jag ska återkomma om recensioner av dessa. Men jag kan konstatera att de inte tillfört glöggsortimenet något speciellt kvalificerat – smakmässigt.

Istället är det fortfarande trotjänarna som levererar: Blossa, Dufvenkrook och i någon mån Tégner & Son Wilckens glögg.

Det ska också sägas: det är inget stort nöje att prova glögg i mitten av oktober. Men vad måste man inte göra för er, kära läsare av SvD!

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/16/nu-ar-det-jul-igen-pa-systembolaget/feed/ 0
Nye folhälsoministern har hand om alkoholpolitiken http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/ http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/#comments Thu, 09 Oct 2014 22:01:08 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1949 I Sverige är alkohol inte en jordbruksprodukt. Systembolaget och alkoholpolitk är något vi alla i Sverige måste förhålla oss till. De båsa storheterna styrs från olika departement. Systembolaget är ett statlig bolag som sorterar under Finansdepartement där nu Magdalena Andersson är chef.

Men en del av av Systembolagets verksamhet handlar också om alkoholpolitik och då är det Socialdepartmentet som ska sätta riktlinjerna. Närmare bestämt är det folkhälsoministern som sköter frågorna. Tidigare var det Maria Larsson – som nu har ersatts av Gabriel Wikström. Den 29-årige Wikström har tidigare varit ordförande i SSU och blir både folkhälsominister och idrottsminister.

Wikström har tidigare medverkat i kampanjer för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO – vilket Regeringen säkert anser är en extra kvalifikation. Jag är inte lika säker.

Folhälsominister Gabriel Wikström

Socialdemokraten Gabriel Wikström blir både folkhälsominister och idrottsminister. Foto Wikipedia.

I de första intervjuerna har han deklarerat att Systembolaget är ett viktigt verktyg för en ansvarsfull alkoholpolitik. Han säger sig också vilja motverka näthandel med alkohol och alltför påträngande alkoholreklam. Två frågor där han delar uppfattning med kristdemokraterna – vilket kan öppna för blocköverskridande samarbeten.

Med andra ord: Systembolaget och den svenska alkoholpolitiken står fast. Allt annat hade varit mycket förvånande.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/10/09/nye-folhalsoministern-har-hand-om-alkoholpolitiken/feed/ 0
Cocktails till mat – en fantastisk upplevelse http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/#comments Fri, 26 Sep 2014 13:51:33 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1932 Det är sällan man får sådana wow-upplevelser. Hur mat och vin i kombination ska funka har studerats i snart ett sekel. Öl och mat är också en liten vetenskap idag – tack vare öltrenderna det senaste decenniet. Spritfabrikanterna vill förstås inte var sämre – men det är sällan de lyckas övertyga mig om att det går att dricka whisky eller rom genom en hel måltid.

Nu har jag dock gjort en upptäckt tack vare en provning hos Studio Frantzén. Det var importören Nigab som med hjälp av sina sprit- och likörmärken visade hur cocktails och mat kan gifta sig. Jag blev mäkta imponerad. Och det beror mycket på två personer: mixologen Ray MacIntosh som skapat drinkarna och kocken Victor Westerlind som parat ihop dessa med spännande mat.

Det hela var en kreativ smakupplevelse. Bara det faktum att en genomgående munrensare var en alkoholfri drink på roiboos, apelsin och kaktus. Cocktaildrinkarna var uppbyggda med både syra, sötma, fethet och beska för att matcha maten. Få hade en påtaglig sötma‚ vilket jag tycker är bra.

Cocktails&Mat

Det blev många cocktails. Men alkoholmässigt var det inga problem då smaken var överlägset mycket större än alkohoholhalten.

Här är den kombo som jag upplevde som en riktig fullträff:

Rätt: Fransk blodanka med blodapelsin, pistasch, bakad spetskål, picklade endiver & sanchopeppar.  Cocktail: Campari, citrongräs, Shōchū (ett risbaserat brännvin) samt rökt ägg. Här samspelade maten och drycken på ett fantastiskt sätt. Äggsmaken i drycken tog tag i ankan med sin apelsinton – och den syrliga beskan i Campari lyfte anrättningen.

Och andra som närmade sig fullträffen:

Rätt: Tartar på sotat svenskt vårlamm kryddat med hasselnöt- & misomajonnäs, friterad oxbringa, torkad gammal sherryvinäger, gräslök & Kalix löjrom. Cocktail: Glenfiddich 12 YO, jordgubbar, vermouth & salt crumble. Nästan fullträff – hur konstig kombon än kan låta. Drinksmaken var som en torrare Manhattan med jordgubbston.

Rätt: Ostron ”45 minuter” med blomkålsgrädde, rökt ålolja, pepparrot, fryst & torkad gurka. Cocktail: Hendrick’s Gin, absint, sherry & tomat. Alkoholen lyfter smaken på ostronet och tomaten i drinken matchade gurkan i rätten. Kul kombo – mycket att prata om.

Rätt: Krispig potatis kryddad med torkad gran, timjan & variation av svamp. Cocktail: Tullamore DEW, äpple – & dragonmousse, citron. En läcker kombo där skogsdofterna i både mat och dryck spelade mot varandra.

Rätt: Meuille-Feuille med päron, Tullamore DEW & vanilj. Cocktail: Licor 43, Cointreau, jamaicansk rom från Wray & Nephew och viol. Spännande i alla avseenden – det blev som två desserter, en fast och en flytande, som lyfte varandra.

Frågan efteråt: var det cocktailen som lyfte maten – eller var det maten som lyfte cocktailen. Men det kan göra detsamma. Bra var det, i alla fall.

 

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/26/cocktails-till-mat-en-fantastisk-upplevelse/feed/ 31
De sexton mest förfalskade vinerna http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/#comments Sun, 14 Sep 2014 17:24:07 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1924 Det vimlar av förfalskade viner i världen. Nyligen hamnade världens hittills största vinförfalskare i fängelse. Han fick tio år bakom galler för att ha sålt bluffviner för mer än 20 miljoner dollar. Men detta innebär inte att världen är fri från falska vinflaskor.

Rudy_Kurniawan- förfalskat vin

Rudy Kurniawan sitter visserligen bakom lås och bom – men många av hans blufflaskor cirkulerar fortfarande bland samlare.

Många tror att nio av tio av alla förfalskade buteljer fortfarande finns kvar på marknaden. Och andra räknar kallt med att var tionde flaska av de mest berömda vinerna är falska. Men nu har USA:s regering bestämt att försöka jaga upp flaskorna – vilket inte är helt lätt. De samlare som köpt dem en gång vill gärna bli av med dem innan någon upptäcker det hela. Jag kan därför gissa att de förekommer en stor gråsvart marknad för kontroll av viner – och senare försäljning.

Webbföretaget Wine Searcher har nu gjort en lista på de mest förfalskade vinerna. Dags att gå ner i vinkällaren för att gå igenom rariteterna?

Här är de sexton mest förfalskade vinerna:

Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne

Henri Jayer, Bourgogne

Domaine Dujac, Bourgogne

Château Cheval Blanc, Bordeaux

Château Pétrus, Bordeaux

Château Lafite Rothschild, Bordeaux

Château Latour, Bordeaux

Château Mouton Rothschild, Bordeaux

Château Lafleur, Bordeaux

Château Le Pin, Bordeaux

Château Latour à Pomerol, Bordeaux

Château Rayas, Rhône

Jaboulet La Chapelle Hermitage, Rhône

Sassicaia, Toscana

Soldera Brunello di Montalcino, Toscana

Bruno Giacosa Barolo, Piemonte

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/14/de-sexton-mest-forfalskade-vinerna/feed/ 0
Äntligen har Sverige fått en tredje Master of Wine http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/ http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/#comments Thu, 11 Sep 2014 22:41:29 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1918 Tredje svensken i en mycket exklusiv skara av vinkännare. Master of Wine är det finaste man kan bli inom vinbranschen. Utbildningen är engelsk och riktar sig till alla som jobbar professionellt med vin. Den är inte bara svår – den är otroligt krävande att ta sig igenom. Totalt har bara 319 människor klarat av en examen. Första svensken var Ulf sjödin, som nu arbetar på Systembolaget. Den andra var Madeleine Stenwreth.

Louise_Sydbeck_MW

Louise Sydbeck heter Sveriges tredje Master of Wine. Imponerande med tanke på hur svår utbildningen är.

Den tredje svensken som erövrar titeln är också kvinna och heter Louise Sydbeck. Sedan tjugo år sedan bor hon i Frankrike där hon med sin man driver ett företag som levererar exklusiva viner till lyxyachter. De senaste sex åren har livet också handlat om studier för Master of Wine.

Förutom familjen finns det en stolt person till: Lars Torstenson, vår flygande vinmakare i världen. När Lars Torstenson var chef för Vin & Sprits Domaine Rabiega arbetade Louise Sydbeck med honom. Och med viss rätt har han en liten del i hennes framgång.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/09/11/antligen-har-sverige-fatt-en-tredje-master-of-wine/feed/ 6
Stolta ägare till världens dyraste vin http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/#comments Thu, 28 Aug 2014 20:57:41 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1904 Inget annat varumärke är så starkt som DRC. De senaste veckorna har jag intervjuat några personer för en artikelserie. Intervjuerna ingår i en serie som jag kallar Jag & mina vinner och som rullar i vintidningen Allt om Vin. Där får jag möjlighet att träffa trevliga vinpassionerade människor.

Fransson_vinerx2

Owe Fransson på Hotel Borgholm har både La Tâche och annat fint i hyllorna. Favoriten är  Lafleur à Pomerol. Hotell Borgholm har nordeuropas största samling av dessa Bordeaux-viner.

Först var jag och hälsade på Karin Fransson på Hotell Borgholm. Där blev jag förevisad vinkällaren där Karins make Owe stolt visade upp sina rariteter. Bland annat en Domaine Romanée Conti (DRC) La Tâche 2005. Det vinet är inte riktigt lika dyrt som DRC-vinet som kommer från vingården Romanée-Conti. Där La Tâche kostar närmar tiotusen kronor flaskan kostar Romanée-Conti upp mot tjugotusen kronor flaskan. Och då handlar det om senaste årgången. Med lite ålder blir det bara dyrare.

Operakällaren_PSL-MM

Per Sinding-Larsen och jag fick nöjet att titta runt i Operakällarens vinkällare fylld med viner som de flesta bara kan drömma om.

I veckan pratade jag med Per Sinding-Larsen som är journalist på Sveriges Television med popkultur som specialitet. Han äger, mig veterligen, ingen La Tâche men nu har han fått hålla i en. Det skedde under en fotografering i Operakällarens allra hemligaste rum: vinkällaren. Där förvaras upp mot 25 000 flaskor. Den dyraste är en 6-liters Cristal – den berömda champagnen från Roederer. Bara i inköp kostar buteljen över 40 000 kr.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/28/stolta-agare-till-varldens-dyraste-vin/feed/ 3
Napa Valley överlevde 6.0-jordbävning http://blog.svd.se/vin/2014/08/25/napa-valley-overlevde-6-0-jordbavning/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/25/napa-valley-overlevde-6-0-jordbavning/#comments Mon, 25 Aug 2014 15:14:59 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1896 Värsta jordbävningen på 25 år. I lördags natt skakade hela Napa Valley i Kalifornien. Även i San Francisco en timme bort kändes det hela. Jordbävningen med 6.0 på Richterskalan hade sitt epicentrum nära staden Napa.

Napa-jordbävning1

Napa Valley ligger nordöst om San Francisco – granne med Sonoma i väster.

Just nu är det högtryck i Napa Valley, Kaliforniens världsberömda vinregion. Skörden har just börjat och turistströmmarna är som störst under dessa veckor. Det som kunde blivit en katastrof ser dock ut att ha gått ganska väl. Kalifornier är inte helt ovana vid jordbävningar.

Napa-jordbävning2

Det är inte kul att komma in i sin vinbutik efter en jordbävning.

Dock har många av distriktets 800 vinerier drabbats. Vissa bara av omkullkastade barriquefat eller pallar med vin som rasat. Några vinerier som ligger närmare epicentrum drabbades av brustna lagertankar där upp mot tiotusentals liter vin rann ut. Ett flertal kända vinbutiker drabbades också när flaskor rasade ner från ställen.

En anställd på ett hotell i Yountville sammanfattade det hela: ”It was crazy, but we just have to live with it”.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/25/napa-valley-overlevde-6-0-jordbavning/feed/ 0
Systembolaget fyller snart 60 år http://blog.svd.se/vin/2014/08/21/systembolaget-fyller-snart-60-ar/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/21/systembolaget-fyller-snart-60-ar/#comments Thu, 21 Aug 2014 21:42:10 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1890 Våra kära monopol kommer snart in i pensionsåldern. Sedan 1995 är Systembolaget det enda monopol som finns kvar vad gäller alkohol i Sverige. Då, 1995, överlevde Systembolagets sin 40-årsdag. Nästa år, 2015, är det dags att fira 60-årsdagen. Och jag kan lova att detta detaljhandelsmonopol kommer att bestå ett tag till. Till och med över pensionsdagen vid 65 år.

Utminutering

I skånska Röstånga fick jag syn på denna gamla skylt som påminner oss om en tid då dagens Systembolag var en total utopi.
Dagens Systembolag bildades alltså 1955 efter en sammanslagning av en mängd olika lokala Systembolag över hela landet. Dessa mindre monopolbolag skapades för att vi inte skulle få totalförbud. Det var en stor anledning till att det blev ett nej vid folkomröstningen i början av 1920-talet. Det så kallade Brattsystemet varade bara lite mer än 30 år.
Men här och var i landet får man en påminnelse om det gamla. Som bilden visar.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/21/systembolaget-fyller-snart-60-ar/feed/ 0
Äntligen har en vinsvindlare fått fängelse http://blog.svd.se/vin/2014/08/11/antligen-har-en-vinsvindlare-fatt-fangelse/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/11/antligen-har-en-vinsvindlare-fatt-fangelse/#comments Mon, 11 Aug 2014 16:34:39 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1882 Världen är full av bluffviner. Det finns knappast någon annat intresseområde där det är så lätt att lura folk. Risken för upptäckt är minimal. De flesta som köper dyra fina flaskor provar dem nämligen inte på många år. Och många flaskor byter bara ägare och öppnas aldrig.

Jag skulle gissa att mer än nio av tio blufflaskor som sålts cirkulerar som original fortfarande – eller ligger de tryggt hos någon vinsamlare som ett statusobjekt. Men äntligen har det hänt: massor av bluffviner har avslöjats i USA och boven i dramat har blivit dömd. Men det krävdes en förbannad multimiljardär för att få honom fälld.

Den dömde heter Rudi Kurniawan och var under flera år en omhuldad vinsamlare som gärna sålda några av sina påstådda dyrgripar. En domstol i New York dömde honom i förra veckan till tio års fängelse. Han fälldes för att ha sålt lyxiga bluffviner för mer än 20 miljoner dollar. En av hans metoder var att ta hand om gamla flaskor från fina krogar och fylla upp dem med billigt vin. Men han hade också en hel förfalskningsstudio i sitt hem.

Koch-Kurniawan_T2A_460

Vinsvindlaren Rudy Kurniawan fick tio års fängelse. Mest angelägen av att få honom fälld var multimiljardären Bill Koch (till höger).

Kurniawans advokat ansåg att tio års fängelse var alldeles för mycket. Advokaten menade att alla som blivit lurade har varit rika och knappast lidit någon skada. En av dem lär ha betalat nära 1,5 miljoner kronor för en flaska (utan att bli fattig får man förmoda).

Miljardären Bill Koch är dock nöjd. Han har blivit lurad på viner för åtskilliga miljoner från Rudi Kurniawans källare. Men enligt uppgifter har han gett ut ännu mer, närmare 15 miljoner kronor, till inhyrda detektiver för att få vinsvindlaren dömd.

Sens moral: man ska inte reta upp en multimiljardär. Det straffar sig. Men i övrigt kommer det fortfarande att vara lika lönsamt att vara vinsvindlare.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/11/antligen-har-en-vinsvindlare-fatt-fangelse/feed/ 1
Toppkockar överraskar bland tomatplantor http://blog.svd.se/vin/2014/08/10/toppkockar-overraskar-bland-tomatplantor/ http://blog.svd.se/vin/2014/08/10/toppkockar-overraskar-bland-tomatplantor/#comments Sun, 10 Aug 2014 20:42:21 +0000 http://blog.svd.se/vin/?p=1872 Det händer mycket på Kullahalvön. Denna fantastiska sommar borde man legat mer i hängmattan eller bland klipporna ner vid stranden. Istället har det blivit matlagning, långa luncher och lockande besök på loppis och skojiga matevent. Mest ambitiös har Vikentomater varit. Under Tomatens dag fick jag inte bara uppleva tomater i kubik utan där fanns också matproducenter av olika slag. En fröjd att provsmaka – trots hettan.

Vikentomater-tomater

På Vikentomater i Viken dignar det av tomater i alla färger, former och storlekar. Under Tomatens dag kom en strid ström av besökare dit.

I den andra allra hetaste delen stod tre kockvänner och lagade mat med tomat. Jag fick ett överraskande möte med Crister Svantesson, Katja Palmblad och Johnny Johansson. Crister är gammal kumpan till Leif Mannerström och numera kockkändis i tv. Katja är Göteborgs flitigaste kvinnliga kock och kokboksförfattare. Johnny är tidigare Nobelkock och slottskock i Örebro som gärna håller matlåda från scen.

Vikentomater_kockar

Jag fick ett överraskande möte med toppkockarna Crister Svantesson, Katja Palmblad och Johnny Johansson. Vilket gäng!

Jag fick en kul pratstund med dem. Och dessutom fick jag smaka några av deras tomatkreationer. Och de var fantastiska trots att de uppfunnit det hela på plats. Som den matlagningsamatör jag är kan det vara skönt att bli påmind om hur skickliga dessa matproffs är. De är otroliga på att få ihop smaker och texturer.

Där ligger man i lä. Eller om jag tänker positivt: det finns en del att jobba på.

Vikentomater_streetfood

Till och med en streetfoodvan med den allerstädes närvarande pulled pork hade letat sig ut på landet till Vikentomater.

]]>
http://blog.svd.se/vin/2014/08/10/toppkockar-overraskar-bland-tomatplantor/feed/ 0