Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur kan det plötsligt dyka upp tusentals fruktflugor från ingenstans? Efter några dagar i fritidshuset får jag återigen var med om detta märkliga fenomen. Plötsligt en kväll är ett tomt vinglas ockuperat av fruktflugor – eller vad dessa små gynnare nu heter.  Efter att ha sköljt av glaset och torkat av bänkar är de borta nästa dag. Några dagar senare kommer invasionen. Hela huset verkar ockuperat.

Det är då jag återigen börjar experimentera med mina drunkningsfällor. Det finns många tips på nätet hur man ska göra. De flesta tycker sig ha hittat sin egen variant. Enklast handlar det om vatten, vinäger och några droppar diskmedel i ett glas. Doften lockar till sig flugorna och när de sedan försöker landa på ytspänningen åker de rakt igenom och drunknar. I teorin.

Efter en framgångsrik kvällsjakt är glaset nästan fullt. Mina känslor för deras drunkningsdöd är mycket begränsad.

Jag har prövat med denna blandning utan stor framgång. Nu har jag testat lite olika blandningar. Jag har kommit fram till följande: lite rödvin blandas med rödvinsvinäger och vatten. Därefter droppar jag i flytande honung och lite diskmedel. Det funkar.

Men var kommer de ifrån? De kan ju inte bo inomhus, gömda i stora kolonier i väntan på attack – eller? Jag tror att de finns utomhus på kvällar. Men eftersom de är så små märker man inte när invasionsarmén tar sig in.

Jag är nöjd med årets drunkningscocktail. Men den kanske inte funkar överallt. Jag läste att det finns 1 500 olika sorter i samma familj som dessa små fruktflugor.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.