Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vinetiketterna blir mer och mer avancerade. För en tid sedan skrev jag en krönika om att det finns mycket att vinna på spännande etiketter. Jag noterade då bland annat att en branschprofil var övertygad att ett bra vin i rätt prisklass med rätt namn är lika med win-win-win.

Snabbt har jag blivit bönhörd och det har skapat problem på Systembolaget. Vad ska man till exempel anse om ett vin som heter Mother’s Milk och har en tecknad serie där det finns en uppmaning: Drink up!

Systembolaget anser inte att denna etikett svarar upp mot de måttlighetskrav som alkohollagen föreskriver. Ett annat vinetikett heter Mother’s Ruin och visar fylleri, slagsmål och barn – om man är kritisk. Allt detta är förbjudet på alkoholartiklar i Sverige.

Här syns vinerna Mother’s Ruin och Mother’s Milk i mitten. Alla fyra vinerna är från det australiska vinhuset First Drop som satsar mycket på annorlunda namn och etiketter.

Ett vin med namnet Kungfu Girl kan man med samma kritiska öga påstå att etiketten avbildar både barn och kampsport. Systembolaget menar dock att etiketten inte skildrar våld eller sport utan mer föreställer trädgrenar och ett stiliserat kvinnoansikte

Ja, så där kan jag fortsätta med fler exempel. Det är inte lätt att navigera rätt bland dessa regler. Det visade mitt förra blogginlägg där jag berättade om att Systembolaget censurerade pistolen i 007-loggan.

Systembolagets plan är nu att försöka styra upp detta. Det blir inte lätt.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.