Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

USA-glimtar 3: hur accepterad kan fetma bli? Under min rundresa i djupaste södern ser man fler feta människor (för att tala klarspråk) än jag sett tidigare i USA – ofta är de unga. I början är jag lite chockad. Men på något vänjer sig ögat och tanken. Men det måste gro ett gigantiskt hälsoproblem om några decennier. Stort är det redan nu.

Men som jag skrev i förra blogginlägget: allt vad gäller snabbmatsportioner och läskmuggar blir bara större och större. Till min förvåning såg vi när vi närmade oss Chicago alltfler stora billboards vid motorvägen med budskapet: Obesity is a decision, not a disease (fetma är ett beslut – ingen sjukdom).

Detta har väckt diskussioner. Vad är hönan och ägget? Är man fet får man sjukdomar – javisst – men blir man fet på grund av sjukdom? De flesta anser dock att budskapet är korrekt.

St. Mary Medical Center i Hobart, Indiana provocerade många genom sin reklam med det omvända budskapet.

På ett sjukhus för viktminskning i Hobart i Indiana ville man ha kunder. Därför satte man upp egen vägreklam med budskapet Obesity is a disease. Not a decision (Fetma är en sjukdom. Inget beslut). Detta väckte dock än mer rabalder då många överviktiga som tagit beslut att gå ner i vikt genom att helt enkelt äta mindre och röra sig mer blev provocerade.

Denna debatt tror jag inte vi kommer att drabbas av.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.