Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

USA-glimtar 2: Här är det stora alltid för stort för oss européer. Det är välkänt att USA alltid ska vara värst. Här är hamburgarna, stekarna, kakorna – ja det mesta större än man önskar. Till slut blir man van att alltid ta small i alla sammanhang. Det räcker och blir över.

När det gäller läskmuggar har det tagit groteska proportioner. Alla hamburgerbarer har muggar som kallas Big Gulp eller liknande som rymmer runt 1,4 liter (48 ounces). Rekordet har 7-Eleven med sin Double Gulp på 1,9 liter (62 ounces). En Double Gulp innehåller socker motsvarande 47 sockerbitar.

Hur stor får en läskmugg bli i USA? Ingen vet. Double Gulp är nu på runt två liter. När kommer en Triple Gulp?

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har reagerat på detta. Han har nu helt sonika förbjudet alla inrättningar i staden att sälja läsk i muggar som är större än en knapp halvliter (16 ounces). Ett litet steg mot en mer normal storleksstandard får man hoppas. Som jämförelse: när McDonalds öppnade 1955 var största muggen 20 cl (7 ounces).

Allt är större i USA. Denna enkla espresso på en bättre restaurang är den största jag sett. Jämför storleken med 25-centsmyntet på kanten.

Efter en brunch på ett stiligt hotell i New Orleans beställde jag en espresso. Obs – en enkel expresso. Detta är vad jag fick in. Det såg ut som en stor frukostkopp med espresso för tre personer.

Det är lätta att oja sig över detta – men enklast är det att skrattas åt. It’s just bigger in the US.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.