Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Udda dryck på konsthallsinvigning. Då har alltså Sveriges svar på danska Louisiana invigts. Så har åtminstone den stora satsningen Artipelag beskrivits. Den monumentalt vackra byggnaden på Värmdö, väster om Stockholm,  kommer kanske inte leva upp till alla dessa förväntningar.

Artipelag växer fram i graniten på en tallsluttning ner mot Baggensfjärden.

Men å andra sidan har de skapat en byggnad vid Baggensfjärden tallskogar som har all flexibilitet för både konst, konserter och stora kongresser om de skulle knipa. Ett hotell finns också på planeringskartan. Bakom satsningen finns Baby Björn-skaparen Björn Jacobsson med familj som här har förverkligat en dröm.

Naturen är mycket närvarande från de flertaliga fönstren.

Konsthallschefen Bo Nilsson har gjort sitt jobb med den äran. Det är inte lätt att skapa konstupplevelser utifrån bara en vacker naturlig plats – liksom Louisiana. Bo Nilsson har byggt en utställning kallad Själens plats – en tanke med antika rötter. Här visas konst från olika epoker med tyngdpunkt på närhet till de som konstnären anser vara själens plats. Ett femtontal inbjudna samtida konstnärer bidrar med sin tolkning.

Bertil Valliens soverska från Oknö är en enastående upplevelse i glas.

På invigningen bjöds det på Pimm’s No 1, vilket är något udda. En engelsk upper-classdryck med 25 procent alkohol och indiskkryddiga inslag. Dessutom pimpat med mynta och gurkskivor. Inte så skärgårdsaktigt måhända. Men hembränt och öl hade kanske inte passat i dessa mondäna kretsar med det svenska kulturetablissemanget på besök.

Pimm’s No 1 är en dryck som blivit en del av av engelsmännens festvanor.

Nyfiken på Pimm’s No 1? Det finns på Systembolaget: nr 8416, 189 kr för 700 ml.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.