Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Nu är vi uppe i sjutton procent. För några veckor sedan frågade jag om det fanns ett starkare vin än 16,1 volymprocent alkohol. Det fanns det – till och med på Systembolaget. Jag blev tipsad om en Zinfandel på 16,9 procent – där också en läsare påpekade att det kan vara betydligt mer eftersom den kaliforniska vinlagstiftningen är ganska generös med marginaler.

Senare kom de påpassliga BKWine med bildbevis på ett apulisk vin på 17,0 procent. Men nu har jag blivit varse ett vin på närmare håll. I det tillfälliga sortimentet på Systembolaget kan du hitta TB Amarone della Valpolicella Classico där alkohohalten också anges till 17,0 procent. Priset är därefter: 710 kr buteljen – eller 42 kronor per volymprocent om du vill räkna på det viset.

Denna Amarone della Valpolicella är Systembolagets just nu starkaste, naturligt jästa vin. Vad jag vet.

Detta får bli min slutkommentar i ämnet. Det finns säkert naturligt alkoholstarkare viner därute i vinvärlden. Men jag låter dem leva sitt liv utanför min vetskap.

Nu är det ju snart nyår och då ska man skaffa sig annat att tänka på än hur starkt ett vin kan vara.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.